Povežite se sa nama

DRUŠTVO

TEŠKO DO LICENCE ZA ELEKTROTEHNIČARA NA BRODU: Pomorci strahuju od gubitka posla

Objavljeno prije

na

,,Više od godinu pokušavam da dođem do licence. Strana firma za koju plovim zahtjeva da je imam. Moje dosadašnje angažovanje na brodovima na kojima sam radio je visoko ocijenjeno, pa zato još imaju razumijevanja što sam apsulutno onemogućen da dobijem tu licencu ovdje”, kaže za Monitor hercegnovski pomorac Dušan Samardžić, koji radi za jednu od poznatijih svjetskih kompanija Bourbon off shore.

Samardžić nije jedini sa tim problemom. Nekoliko stotina ovdašnjih pomoraca, elektrotehničara koji rade na stranim brodovima, moglo bi da ostane bez posla ukoliko država ne riješi problem izdavanja ETO breveta sa oznakom III/6, što je licenca za elektrotehničkog oficira.

„Ni meni samom nije jasno zašto i zbog čega moje kolege i ja taj sertifikat ne možemo još uvijek dobiti. Jer slušajući priče iz Lučke kapetanije o raznim opcijama doškolovavanja ne mogu da povjerujem da naša država postavlja veće standarde nego jedna od vodećih firmi u svijetu. Zašto se jednostavno ne držimo preporuka Konvencije iz Manile koja je dala rješenje za nas električare sa višegodišnjim iskustvom”, pita se Samardžić.

Konvencijom iz Manile, iz 2010. godine, propisano je da elektrotehničari moraju posjedovati pomenutu brevetu (licencu, sertifikat) koju izdaje svaka država. Međutim, na 39. strani tog dokumenta se daje preporuka da bi svi oni koji su do stupanja na snagu Konvencije imali 12 mjeseci plovidbenog staža, trebalo da dobiju pomenute nacionalne sertifikate po automatizmu, dok su posebno precizirana upustva za one koji se tek počinju baviti ovim poslom.

Iz Lučke kapetanije, koja je nadležna za izdavanje breveta, drugačije, međutim, tumače preporuke Manile.

,,Pitanja brodske elektrotehnike i ostalih brodskih predmeta iz oblasti brodske elektro struke nisu bila u dovoljnoj mjeri ili čak uopšte tretirana u školama-fakultetima koji izučavaju ovu vrstu nastave. Pitanje dobijanja breveta III/6 propisano je članom 30 važećeg Pravilnika o zvanjima. Da bi neko stekao ovlašćenje oficira za elektrotehniku, treba da završi obuku u trajanju od 360 sati pri Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, kao dopunu za nedostajuću nastavu”, objašnjava se iz Lučke kapetanije crnogorskim pomorcima na portalu plovidba.me. ,,STCW Konvencija propisuje minimalne standarde osposobljenosti, a zemlje potpisnice kroz svoje programe obrazovanja i obuke nastoje da udovolje takvim zahtjevima”, objašnjeno je.

Naši pomorci tvrde da nadležni jednostavno ne žele da se upute u cijelu problematiku, već da uvođenjem neophodnog pohađanja kurseva zanemaruju potrebe pomoraca:

,,Najgore je što oni koji kod nas o tome odlučuju, apsoulutno zanemaruju preporuku datu od strane Međunarodne pomorske organizacije (IMO) u kojoj se doslovce kaže da pomenute sertifikate izdaju na osnovu prethodnog iskustva. Zanemaruju činjenicu da je moje slobodno vrijeme između angažovanja u kompaniji, maksimalno dva mjeseca i da sam jednostavno vremenski ograničen, jer je u ugovoru precizirano 60 dana rada, a 60 dana odmora”, kaže Samardžić. „Predlogom pravilnika predviđeno je nekoliko mjeseci za doškolovavanje, a u stvari godinama nisu imali nikakvog rješenja. Sada pokušavaju nešto da uvedu, ne znaju tačno ni sami o čemu se radi. Čak mi je rečeno da moram posjedovati kurs za High voltage, iako to nije obaveza za sve brodove, jer nisu svi brodovi u klasi visokog napona”.

Taj kurs, objašnjava naš sagovornik, trenutno nije moguće odraditi u Crnoj Gori, već pomorce upućuju da o svom trošku trening završe u nekoj od zemalja EU.

Sa Samardžićem se slaže i njegov kolega iz Kotora Željko Marković, koji sa 17 godina iskustva, a od gašenja Jugooceanije, kao elektrotehničar plovi na stranim kompanijama.

,,Zbog čega naš pravilnik mora biti iznad onoga što zahtijeva jedan međunarodni pravilnik. Zašto moj kolega sa Filipina, iz Hrvatske, Slovenije, Engleske, Belgije, Indonezije, Indije, Malezije, Ukrajine, Rusije, Rumunije, Poljske, Bugarske, Nigerije, Angole, Kameruna, može doći do ovog sertifikata na lakši, jeftiniji i brži način, u odnosu na mene”, pita se Marković.

„Da bi apsurd bio veći, u firmi za koju plovim već sam zaposlen kao ETO. Taj posao za tu kompaniju obavljam više od četiri godine, a sve ukupno imam 17 godina iskustva na teretnim brodovima. Po novom nacionalnom pravilniku bih morao odslušati kurs od 360 časova i nakon toga polagati devet ispita pred komisijom i naravno sve to dobro platiti i dobiti sertifikat za posao koji već radim”, kaže za Monitor Marković. On demantuje tvrdnje iz Lučke kapetanije da tokom školovanja njega i njegovih kolega nije dovoljno obuhvaćena brodska elektrotehnika: „To ne može da stoji, jer na primjer jedan trofazni asinhroni elektro-motor ni po izvedbi, ni po principu rada, dakle ni po čemu, se ne razlikuje u fabrici na kopnu, od onog koji je ugrađen na brodu. Isto važi i za motore jednosmjerne struje, transformator, generator, frekfentni regulator, kontaktor, osigurač, akumulator, diodu, tiristor, tranzistor. Tokom školovanja sam se i te kako susretao sa ovom problematikom, a i ono što nisam naučio u školi, jesam kroz praksu na brodovima za ovih 17 godina plovidbe. Da nije tako nijedan strani poslodavac me ne bi zaposlio”.

On i njegove kolege smatraju da država samo želi da uzme novac, a ne da unaprijedi znanje pomoraca. „Ovdje se ne radi o tome da ću ja ili neko od mojih kolega doći do nekog većeg položaja, koji je više plaćen, već da bismo mogli nastaviti da radimo onaj posao koji već radimo”, zaključuje Marković uz konstataciju da pomorci u našoj zemlji, koja voli da se hvali svojom pomorskom tradicijom, nisu dovoljno niti zaštićeni, niti cijenjeni.

O odnosu prema pomorcima kod nas, po riječima Samardžića, govori i činjenica da se on, kao i veliki broj njegovih kolega, u vezi sa problemom koji im je praktično egzistencijalan, obraćao i nadležnom Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, ali da na pisma i mejlove nisu dobili nikakav odgovor, pa čak ni potvrdu da je pošta stigla i da će im ikada odgovoriti.

,,Suština je da oni za sve ove godine nijesu mrdnuli sa mrtve tačke, jer je Konvencija u Manili donešena prije skoro pet godina, a sad planiraju svima da nametnu neke kurseve od 360 sati i polaganja pred komisijama, što će nas, s obzirom na ograničenost vremena sve koštati gubljenja posla. Mi uglavnom potpisujemo godišnje ugovore, tako da nijedna ozbiljna kompanija neće sebi dozvoliti da potpisujemo ugovor sa neregularnim dokumentima, jer se propisi iz Manile moraju implementirati najkasnije krajem 2016. godine”, kaže Samardžić.

„Da li samo zbog para ili zbog čega god drugog, ali je neobjašnjivo zašto nas naši nadležni dovode u situaciju da polako ostajemo bez posla. Moja firma je mene već nekoliko puta u posljednjih par mjeseci pitala ima li šta novo u vezi licence. Oni su ulagali u nas i naše obučavanje, slali nas na kurseve u najveće centre poput Singapura”, kaže Samardžić objašnjavajući da je u Hrvatskoj rješavanje ovoga problema krenulo prije dvije godine i da je u toj zemlji samo za električare, a ne i elektronske tehničare, predviđeno 120 sati dodatnih kurseva za dobijanje ETO licence III/6.

Svi oni koji su posjedovali uredno izdate brevete za elektroničare, prije implementacije promjena nastalih u Manili 2010. godine, dobijali su licence III/6 po automatizmu.

Apel Udruženja pomoraca

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore je prije više od godinu, 20. februara 2014. godine pozvalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da u sistemu obuke i obrazovanja zaštiti interese pomoraca tako što će uskladiti postojeću zakonsku regulativu sa međunarodnim konvencijama. ,,Naša regulativa zanemaruje interese pomoraca, primoravajući ih da prolaze nepotrebne obuke koje organiziju fakulteti i centri za obuku pomoraca. Na taj način pomorci nepotrebno troše novac i svoje slobodno vrijeme, a i primorani su da, zbog nepotrebne obuke, duže odsustvuju sa broda, čime direktno dovode svoje zaposlenje u pitanje”, stoji u reagovanju Udruženja, uz posebno isticanje da se pomorska zvanja za rad na brodu, kao i u svim poznatim pomorskim zemljama, mogu steći i putem obuke, a ne samo putem obrazovanja i studiranja.

Nebojša MANDIĆ

Komentari

DRUŠTVO

RAMBO AMADEUS, NEPLANIRANO NASILJE: Čovječe,  posrami se

Objavljeno prije

na

Objavio:

Producentkinja TV emisije Dnevnica  Lejla Kašić objavila je da je poznati muzičar Antonije Pušić seksualno uznemiravao i vrijeđao na snimanju posljednje epizode. Pusić se oglasio tek nekoliko dana kasnije i potvrdio priču Lejle Kašić.  Cijeli slučaj stavio je u kontekst neshvaćenog buntovnika, žrtvu kulturnog modela u kojem živimo. Onda su  gomile šovinista i seksista na društvenim mrežama vrijeđali i omalovažavali Lejlu Kašić. Podržale su je brojne NVO i građanski aktivisti

 

Seksualno uznemiravanje je, prema konvenciji Savjeta Evrope, svako neželjeno verbalno ili neverbalno, odnosno fizičko ponašanje seksualne prirode u svrhu, odnosno uz ishod povrede dostojanstva osobe, posebno kada se stvara zastrašujuća, neprijateljska, degradirajuća, ponižavajuća i uvredljiva atmosfera. U crnogorski Krivični zakonik tek treba da se uvede ovo krivično djelo.

U Crnoj Gori mnogi ne priznaju seksualno uznemiravanje kao vrstu nasilja nad (najčešće) ženom i dovođenje te osobe u ponižavajući položaj. U brojnim komentarima na ispad čuvenog muzičara Antonija Pusića, koji nastupa pod pseudonimom Rambo Amadeus, ta svijest je došla do punog izražaja.

„Šta treba, svaka cica kojoj si rekao da ti se sviđa njeno dupe i da bi je rado pojebao iz mesta, da skoči sa varijantom da je uznemiravaš….ma daj …pa onda smo svi manijaci i ajmo u zatvor….toliko mi ide na k….cela ova varijanta gde sve žene skaču da kamenuju nekog, a pri tome se žale da nema pravih muškaraca i zato su same, a pri tome imamo ekspanziju svih vrsta polova i trans budalaština“, navodi se u jednom od komentara.

Lejla Kašić,  voditeljica i producentkinja TV emisije Dnevnica, objavila  je da je Antonio Pusić,  u toku snimanja, seksualno uznemiravao i omalovažavao. Nije htjela da govori o detaljima. Slučaj je prijavila policiji.

Pusić se oglasio tek nekoliko dana kasnije i potvrdio priču Lejle Kašić.  Cijeli slučaj stavio je u kontekst neshvaćenog buntovnika,  žrtve kulturnog modela u kojem živimo.  U međuvremenu su  gomile šovinista i seksista na društvenim mrežama razuzdano vrijeđali i omalovažavali Lejlu Kašić.  Od toga da je sve zaslužila, do toga da namjerno diže paniku kako bi se proslavila preko popularnog muzičara iz Herceg Novog.

„Ona je ozbiljan bolesnik…ali kako da je kriviш jadnu kad niko živ ne zna za nju, a silno želi da postane poznata… Platiće ova Rambu nekoliko miliona i raznim valutama za ovo“, kazao je jedan od komentatora.

Rambo je u reagovanju ukazao da je sve skupa u stvari bila kulminacija njegove nervoze zbog  koncepta emisije.  Inače radi se o  emisiji koja se odavno emituje i čiji koncept nije nikakva tajna. Na učestvovanje u Dnevnici  Pušić je dragovoljno pristao.  Lejlu Kašić, on je i u reagovanju, objavljenom na svom fb profilu,  nazvao „ludačom“ i ustanovio „da treba da se liječi“. Odbio je da joj se izvini.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 17. marta ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

GRADONAČELNIK NIKŠIĆA NIJE KRIV ZA IZJAVE O ZLOČINU U SREBRENICI: Negiranje genocida na sudu prihvatljiv način

Objavljeno prije

na

Objavio:

Viši sud u Podgorici oslobodio je gradonačelnika Nikšića Marka Kovačevića optužbi da je negiranjem genocida u Srebrenici širio mržnju. Krivični zakon Crne Gore zabranjuje negiranje ili relativizaciju genocida, ukoliko su ta krivična djela utvrđena pravosnažnom presudom međunarodnog krivičnog suda. To krivično djelo naziva se izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, a zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina

 

Televizija Crne Gore prikazivala je u večeri 29. decembra 2021. godine bosanskohercegovački film Quo vadis, Aida. Riječ je kinematografskom ostvarenju Jasmile Žbanić, nominovanom za prestižnu američku nagradu – Oskar, a dobitnik je i više značajnih međunarodnih nagrada. Film obrađuje genocid u Srebrenici 1995. godine.

Iste večeri, pred prikazivanje filma, okupilo se nekoliko desetina, uglavnom, srednjovječnih muškaraca da protestuju protiv filma. Skup su, navodno, organizovali pripadnici pravoslavnih bratstava, koji svoje nacionalističke ideje i pokliče često kriju iza vjere i humanitarnog rada. Na glavnom ulazu u Radio-televiziju Crne Gore raširili su transparent – „Srebrenica nije genocid“. Riječi na transparentu obrazložio je i epski pjesnik Slavko Perošević, počasni član nikšićkog pravoslavnog bratstva Zavjetnici Tvrdoš. „Smatramo da zločin koji se dogodio u Srebrenici nikako ne može biti tretiran kao genocid… Može da se razmatra na nekim nivoima da li se u Srebrenici dogodio određeni zločin. Sigurno je da se i dogodio. Strijeljanje ratnih zarobljenika može da se tretira kao ratni zločin, ali nikako kao genocid“, kazao je tada on.

Krivični zakon Crne Gore zabranjuje negiranje ili relativizaciju genocida, ukoliko su ta krivična djela utvrđena pravosnažnom presudom međunarodnog krivičnog suda. To krivično djelo naziva se izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, a zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina.

„Kazniće se i ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, na način koji može dovesti do nasilja ili izazvati mržnju prema grupi lica ili članu takve grupe, ukoliko su ta krivična djela utvrđena pravosnažnom presudom suda u Crnoj Gori ili međunarodnog krivičnog suda“, navodi se u Krivičnom zakoniku Crne Gore.

Više državno tužilaštvo u Podgorici u ovom događaju tada je pokrenulo izviđaj, ali je donijelo odluku da nije počinjeno nijedno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Oni su predmet proslijedili Upravi policije kako bi utvrdili da li u ovim radnjama ima prekršaja. Međutim, ni policija nije našla da je u radnjama ovih lica bilo nekih kršenja zakona.

Tužilaštvo je nastavilo da ignoriše širenje mržnje, koje se moglo čuti u pjesmama i vidjeti na transparentima koje su nosile ove grupe dok su demonstrirale na ulicama. Sve dok u Skupštini Crne Gore nije usvojena Rezolucija o Srebrenici.

Nakon toga je gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, član Glavnog odbora Demokratskog fronta (DF) i Nove srpske demokratije (NSD), koji je navodno blizak sa gorepomenutim pravoslavnim bratstvima, na jednoj srbijanskoj televiziji ponovio tezu da Srebrenica nije genocid. On je tada kazao da se u Skupštini vidjelo ko je izdajnik, da su Srbi napadnuti i da treba da se brane.

„Uostalom, mislim Kartaginu treba razoriti. Uostalom, mislim nije bio genocid u Srebrenici“, kazao je Kovačević.

Demokratska partija socijalista tada je podnijela krivičnu prijavu protiv Kovačevića. Više državno tužilaštvo u Podgorici je ovog puta podiglo optužni predlog protiv gradonačelnika Nikšića. Smatrali su da je javnim negiranjem genocida širio nacionalnu i vjersku mržnju.

„U predmetu formiranom u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, protiv M.K., zbog krivičnog djela – izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, nakon sprovedenog postupka izviđaja tokom kojeg je isti saslušan u svojstvu osumnjičenog, na okolnosti povodom iznijetog stava o genocidu u Srebrenici, koji je iznio u emisiji Usijanje dana na TV Kurir, dana 18. 06. 2021. godine, te prikupljenih drugih neophodnih dokaza, ovo tužilaštvo je protiv M.K. podnijelo optužni predlog Višem sudu u Podgorici zbog navedenog krivičnog djela“, objasnila je tada rukovoditeljka tog tužilaštva Lepa Medenica.

Međutim, sud je utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da je način negiranja genocida bio takav da može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema grupi lica ili članu neke takve grupe. U obrazloženju presude sud se pozvao i na presudu evropskog suda u Strazburu u predmetu Perinček protiv Švajcarske. Tužilaštvo je prošle sedmice uložilo žalbu na ovakvu odluku.

Dio pravnika sa kojima je razgovarao novinar Monitora, smatraju da ovaj slučaj nije mogao biti primijenjen u ovom predmetu jer je Perinček u Švajcarskoj negirao genocid Otomanske imperije nad Jermenima 1915. godine. Iako je Švajcarski nacionalni savjet ovaj događaj priznao kao genocid, on nije kao takav priznat međunarodnom presudom. A genocid je zločin koji mora utvrditi sud, što je bio i razlog presude Evropskog suda protiv Švajcarske. S druge strane, međunarodni sud u Hagu je donio presudu da je u Srebrenici počinjen genocid.

Drugi pravnici smatraju da, kao i u ovoj međunarodnoj presudu, tužilac Višeg tužilaštva nije dokazao kako je izjava Kovačevića izazvala ili mogla da izazove javne nerede i nemire. To je Evropski sud i naveo u svojoj presudi u korist Perinčeka.

Neki pravnici apostrofiraju dvostruke standarde tužilaštva kada je riječ o negiranju genocida u Srebrenici. Bivši ministar pravde Vladimir Leposavić, pravoslavna bratstva ili, pojedini predstavnici Srpske pravoslavne crkve, nijesu izvedeni pred sud zbog izjava sličnih Kovačevićevoj. Jedina razlika je što je protiv Kovačevića krivičnu prijavu podnijela partija za čijeg zemana je postavljena većina tužilaca.

Uglavnom, negiranje genocida u Crnoj Gori je i dalje nekažnjivo. A gradonačelnik Kovačević je javnosti pozat i po pjevanju pjesme u kojoj „kukaju bule“.

 

Deset mjeseci zbog poziva na klanje Cetinjana

Posljednji izvještaj državnog tužilaštva (za 2021) kaže da je zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje prijavljeno 45 osoba. Najviše ih je gonjeno zbog govora mržnje na internetu.

Većinu prijava tužilaštvo je odbacilo. Tužioci su odlučili da ne gone 32 osobe.  Većina optuženih je završila u zatvoru.

„Sud je protiv šest lica donio osuđujuće presude, od čega je protiv pet lica izrečena kazna zatvora i protiv jednog lica uslovna osuda; protiv 3 lica donijete su oslobađajuće presude“, navodi se u izvještaju.

Uvidom u nekoliko javno dostupnih presuda može se vidjeti da su ljudi većinom pozivali na nasilje prema određenoj nacionalnoj ili vjerskoj grupi. U jednoj presudi navodi se da je okrivljeni podsticao na nasilje i mržnju u ime religije. Za to krivično djelo dobio je 10 mjeseci zatvora.

„Na svom profilu koji je registrovan pod imenom ’S.M.’ objavio govor sadržine ’Ja sam spreman za Cetinje. Malo mi se grb iskrivio, ali dobro. Drma mi se, drma mi se na šubari cveće, ubićemo, zaklaćemo ko sa nama neće. Svi na Cetinje, aloo! Nema, nema zajebancije, evo kapa se pripremila, jedno dva- tri noža da ponesemo i boli nas uvo’, piše u presudi.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

18 GODINA NAKON UBISTVA INSPEKTORA SLAVOLJUBA ŠĆEKIĆA: Suđenje bez kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni nakon skoro 18 godina od ubistva inspektora Slavoljuba Šćekića nema pravosnažne presude

Slučaj ubistva visokog inspektora Slavoljuba Šćekića ni nakon skoro 18 godina nije makao dalje od početka. Nakon pravnog nadgornjavanja, slučaj protiv grupe koja se tereti za ovaj zločin našao se pred sudijama Apelacionog suda, gdje je nedavno na nedoređeno vrijeme odgođeno suđenje kako bi se vještaci mogli izjasniti o tome da li je drugooptuženi Ljubo Bigović zdravstveno u mogućnosti da prati sudski postupak i aktivno učestvuje u njemu.

Neizvjesno je kada će stići nalaz, a još neizvjesnije da li će i kada optuženi Bigović biti u mogućnosti da učestvuje u postupku.

Tokom ranijih sjednica, tačnije prije dvije godine, kada se slučaj ubistva Šćekića razmatrao nakon što je prvo Ustavni, a potom Vrhovni sud ukinuo osuđujuće presude, vještaci medicinske struke neposrednim pregledom optuženog Bigovića, ali i njegove dokumentacije ustanovili su da nije sposoban za suđenje ni u narednih šest mjeseci.

Kako su se konačno stekli uslovi za održavanje sjednica, sudije Apelacionog suda su ih i održale, a potom donijele odluku da presudu treba ukinuti i vratiti Višem sudu u Podgorici da ponovo sudi. Do suđenja ipak nije došlo jer je u novembru prošle godine Viši sud zatražio mišljenje od Vrhovnog suda Crne Gore – ko sada treba da sudi ovoj grupi.

Vrhovni sud je naglasio da suđenje i presudu u ovom slučaju moraju preuzeti sudije Apelacionog suda, koje su do sada dva puta ukidale odluku. Tako je vruć kromir vraćen sudijama Apelacionog suda koje će imati pred sobom težak posao – da urade ono što su u ukidnom rješenju sugerisale nižim kolegama da sprovedu kao dokaz – neposredno saslušanje Zorana Vlaovića zvanog Bohum, zaštićenog svjedoka u postupku za ubistvo policijskog funkcionera. Osim toga naloženo je da se u komunikaciji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) utvrdi kako je i zbog čega usvojena njegova molba za prekid izdržavanja kazne zatvora.

Slavica Šćekić, sestra ubijenog inspektora, u razgovoru za Monitor ističe da je na ubistvo njenog brata Slavoljuba država zaboravila u potpunosti.

„Apsolutno ne mare za činjenicu da je Slavoljub život izgubio samo zato što je nju štitio od mafije i organizovanog kriminala. Zato što je štitio njen ustavni poredak i živote svih njenih građana. Na sve to država je zaboravila, potpuno svjesno, ne mareći za njenu odgovornost za Slavoljubovo ubistvo. Bez ikakve sumnje i dileme, država je odgovorna za Slavoljubovo ubistvo, jer ga nije zaštitila od mafije, kako one spolja, tako i one unutar nje same“, kaže ona.  „Možda je taj zaborav proizvod pritiska mafije? Sve na to ukazuje! Zaboravili su i obećanje dato 2005. godine, kada je ubijen moj brat. Kada su se zvaničnici prosto takmičili ko će više dati lažnih obećanja da će rasvijetliti ubistvo moga brata. Bila su im puna usta lažnih obećanja da će biti kažnjeni svi oni koji su izvršili zločin nad Slavoljubom. Ali, sve je ostalo samo na obećanjima“, kaže sestra ubijenog inspektora.

Za razliku od države, kaže ona, lik i djelo njenog brata, osim porodice, nijesu zaboravili građani koje je štitio od mafije.

„Narod nije zaboravio niti lik niti djelo moga brata Slavoljuba. I to je satisfakcija za tugu i bol njegove porodice, kaže Šćekić.

Otkriva i da za više od sedamnaest godina od ubistva, niko iz državnih organa, i Slavoljubovih kolega nije došao da posjeti mjesto gdje je on lišen života, niti da položi vijenac ispred biste u krugu Policijske akademije u Danilovgradu.

„Moj brat nije zaslužio ovakav odnos države prema njemu i njegovoj žrtvi. Država nije smjela da dozvoli da sudski postupak traje skoro dvije decenije. Država ne smije dozvoliti da ubistvo ostane nerasvijetljeno u potpunosti. Da ostanu nekažnjeni počinioci i nalogodavac ovog teškog zločina nad mojim bratom. Ali, kako stvari stoje, uzalud su svi vapaji porodice, država je to odavno već prećutno dozvolila po nalogu mafije i mafijaškog bosa“, kaže ona.

Dodaje da bez obzira na agoniju, muke i patnju koje trpi, porodica nikada neće odustati od pravde, sve dok ne budu kažnjeni svi koji su učestvovali u ubistvu, na direktan ili indirektan način.

Za ubistvo inspektora Šćekića, nepravosnažno su na po 30 godina zatvora osuđeni – Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Čila Šćekić i Ljubo Vujadinović.

Bigović i Boreta optuženi su da su organizovali, a Čila Šćekić i Vujadinović da su izvršili zločin. Sada pokojni Alan Kožar osuđen je na šest godina zatvora za bombaški napad na Hotel Splendid.

Načelnik Uprave za opšti kriminalitet ubijen je 30. avgusta 2005. godine, sat iza ponoći, na svega 15-ak metara od porodične kuće u podgoričkom naselju Tološi.

 

Uzaludna posjeta

Baranin Ljubo Bigović, nakon što ga je tokom 2021. godine u spuškom zatvoru posjetio odlazeći premijer Dritan Abazović, dva puta je sprovođen u tužilaštvo kako bi dao svoja saznanja o tome ko je organizovao ubistva policijskog starješine Slavoljuba Šćekića, ali i ubistva bivšeg urednika Dana Duška Jovanovića. Bigović, navodno, tokom tih posjeta, tužiocima nije ništa značajno saopštio. Naprotiv odbio je da komentariše bilo šta.

O svojoj posjeti zatvoru, Abazović se, prije skoro dvije godine, javno „pohvalio“ medijima, uvjeravajući ih da će zločini biti rasvijetljeni.

„Ja sam posjetio visokopozicioniranog kriminalca u Spužu povodom jako važnog slučaja, kojeg izgleda neko želi da opstruira. Primio sam pismo i obavijestio sam nadležnog tužioca koji je preduzeo sve aktivnosti. Obavijestio sam Viši sud koji je morao da mi da odobrenje, a zatim posjetio i obavio razgovor sa jednim stanovnikom UIKS-a“, kazao je Abazović.

On je kazao da je posjeta bila u cilju „jednog velikog predmeta”, o kome nije htio da priča – „jer bi ga tako upropastili”. Samo par sati kasnije mediji su ipak saznali koji je to predmet, a Abazovićeve riječi do danas su ostale samo – obećanje.

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo