Povežite se sa nama

Uncategorized

UKIDANJE KONCESIJA VEKTRI JAKIĆ: Da odahnu pljevaljske šume

Objavljeno prije

na

U iznos od 2,4 miliona eura duga za koncesije, o kojem sada govori Uprava za šume, izvjesno, ne ulazi ono što je ista ta državna institucija godinama poklanjala Brkoviću. Kad se saberu samo dugovanja koja je uočila DRI, Vektri Jakić je ,,oprošteno” preko tri miliona eura koncesione naknade

 

Desilo se i to čudo: Uprava za šume predložila je Vladi da pokrene postupak za raskid koncesionog ugovora sa pljevaljskom kompanijom „Vektra Jakić”. Uočili su da koncesionar, između ostalog, nije u predviđenim rokovima platio koncesionu naknadu od 2,44 miliona eura.

Poreska uprava već nekoliko puta je najavila da će uvesti stečaj u “Vektru Jakić” u vlasništvu Dragana Brkovića, dobitnika tranzicije. Zašto se stečaj najavljuje, a ne, prosto, uvede, nije razjašnjeno.

Prema posljednjim podacima, “Vektra Jakić”, za poreze duguje 7,52 miliona eura. Suvereno je, godinama, na prvom mjestu poreskih dužnika. Na drugom je druga Brkovićeva kompanija – “Vektra Montenegro” koja duguje 4,52 miliona. Poreska uprava je sa „Vektrom Jakić” i “Vektrom Montenegro” prošle godine raskinula ugovore o reprogramu otplate poreskog duga.

Reklo bi se da se nazire kraj jednom od najštetnijih “kumovskih” poslova u Crnoj Gori”. U vode velikog biznisa, poznato je odavno, Dragan Brković je zaplovio zahvaljujući činjenici da je kum predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Izašao je iz svog prvobitnog biznisa sa auto-djelovima, naprasno počeo da se bavi aluminijumom iz KAP-a, pokupovao razne hotele na primorju, postao vlasnik nekada uspješne drvoprerađivačke firme “Jakić” iz Pljevalja,  na kraju dobio na korištenje oko 80 odsto pljevaljskih šuma. Najvrednijih u Crnoj Gori.

Iz Uprave za šume su, u dokumentu koji je prošle sedmice upućen Vladi, podsjetili da je ugovor o davanju koncesija zaključen u aprilu 2007. godine. “S obzirom na to da koncesionar u kontinuitetu krši odredbe ugovora o davanju koncesija, odnosno prava na korišćenje, uzgoj i zaštitu šuma i izgradnju i održavanje šumskih saobraćajnica, kao i činjenicu da ne postoji mogućnost otklanjanja štetnih posledica koje su nastupile, predlažemo da se on raskine”, piše u dokumentu u koji je Mina biznis imala uvid.

Da su htjeli, ugovor su mogli i trebali da raskinu davnih dana. Zapravo, nije trebao ni da postoji.

Zvanično je, Izvještajem Državne revizorske institucije, utvrđeno da je  Vlada dala saglasnost za davnje koncesije za korišćenje šuma, prije zvaničnog osnivanja i registracije “Vektre Jakić”. “Vektra Montenegro” majka firme Vektre Jakić, do tada se nije bavila šumarstvom i drvopreradom, nije dostavila podatke o poslovanju za period od pet godina, niti potvrde o tome da li ima poreskih i drugih obaveza prema državi i lokalnoj samoupravi. Nije bilo ni bankarskih garancija.

U ugovoru između Vlade i “Vektre Jakić” pisalo je da država ima pravo da traži raskidanje ugovora sa koncesionarom “ukoliko koncesionar ne plati dvije uzastopne mjesečne rate koncesione naknade ili ako ukupno ne plati tri mjesečne rate koncesione naknade tokom jedne kalendarske godine”. Samo opštini Pljevlja “Vektra Jakić” po osnovu koncesija duguje više od osam miliona eura. Koliko je mjeseci trebalo da se nakupi toliki dug i zašto ugovor davno nije raskinut – opet se ne zna.

U iznos od 2,4 miliona eura duga za koncesije, o kojem sada govori Uprava za šume, izvjesno, ne ulazi ono što je ista ta državna institucija godinama poklanjala Brkoviću. Riječ je o milionima. „Uprava za šume je nepravilnim obračunom koncesione naknade koncesionaru DOO Vektra Jakić – Pljevlja u periodu 2007-2012. godine neosnovano umanjila javni prihod za iznos od 1.670.409”, konstatovala je Državna revizorska institucija u jednom od izvještaja. U drugom izvještaju je ustanovila da je mimo procedure i bez potrebne dokumentacije od 2013. do 2015. koncesija tom preduzeću smanjena za 897 hiljada eura, a u 2015. je skoro prepolovljena sa više od milion na 583 hiljade. Znači, kad se saberu samo dugovanja koja je uočila DRI, “Vekti Jakić” je “oprošteno” preko tri miliona eura koncesione naknade.

Brkoviću i ministrima nadležnim, ipak, jedno se mora priznati: prelijepo su znali da ispredaju priče. Bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović pojao je 2015. o pravom smjeru u kojem se kreće crnogorska drvoprerada, ali i o zlobnicima koji uspjesima stoje na putu: ” U međuvremenu smo zabilježili opet jedno povećanje broja radnih mjesta, rast investicija, obim proizvodnje i rast izvoza. Za razliku od Vektre iz koje izlaze prerađevine od drveta, zloba, pakost i podmetanja nijesu izašli iz glava onih koji uporno nastoje da sruše ovaj projekat”.

Osokoljen, valjda, ministrovom popevkom Brković je vezao: “U prvoj fazi primarne proizvodnje će raditi 350 radnika, ali sa tim nije završena investicija. Uradili smo projekte i tehnologiju za finalnu proizvodnju za fabriku kuća, prozora vrata i za završetak energetskog bloka na biomasu, a u susret toplifikaciji grada i fabrike. Kada se i taj dio zaokruži ukupno će biti zaposleno 466 radnika. Na eksploataciji šume i povezanim djelatnostima, ovaj sistem bi trebao da vuče oko 1.100 radnika“. Jadne i neredovne plate radnika nijesu pominjane – nijesu se uklapale u snove.

I važeći ministar nadležni Milutin Simović bio je u “gigantu”. Prije godinu je, nakon sastanka sa Brkovićem, kazao da “Vlada vrednuje realizovane investicije u Vektri Jakić u iznosu od više od 70 miliona eura”. Bio je ohrabren “izvoznim rezultatima koje je ostvarila ova kompanija u prošloj godini, vjerujući da to može da bude i više, kako kroz proizvodne kapacitete najsavremenije peletare, tako i kroz finalne proizvode u drugim već spremnim pogonima”. Kuće, prozori, vrata? Ništa.

Doduše, Simović je napomenuo da vlada očekuje i insistira na izmirivanju obaveza po osnovu korišćenja šuma i da je “potrebno puno korišćenje raspoložive koncesije”.

Stučnjaci su godinama upozoravali da “Vektra Montenegro” nema ni tehničke ni ljudske kapacitete da se bavi ozbiljnim poslovima u drvopreradi i šumarstvu. Oni, prosto, nijesu znali ni umjeli ni da posijeku ono što im je država dala. Tokom 2016. na primjer,  “ugovorena bruto drvna masa” bila je 86.930 kubika. Za to su trebali da plate 888.808 eura. Posjekli su 41 odsto, odnosno 35.639 kubika, platili nijesu ništa. Prema ugovoru, “Vektra Jakić” je dobilo pravo na sječu 140.000 kubika godišnje. Kako se to pretvorilo u 86.930 kubika, još jedan je od mutnih djelova čitavog posla. Istina, to što Brković nije umio da reže šumu može biti jedna od rijetkih dobrih stvari u čitavoj priči.

Prošlog mjeseca, Elektroprivreda je isključila je struju “Vektri Jakić”. Dugovali su 69 hiljada eura. Prethodno su im bili isključili vodu.

Radnicima  duguju sedam zarada. Posljednja plata koju su dobili bila je za jun prošle godine. Iz kompanije je saopšteno: “Svi moramo biti malo strpljivi”. U pljevaljski Osnovni sud, od početka ove godine, stiglo je 46 tužbi koje su predali radnici protiv “Vektre Jakić”, usljed neredovnih isplata zarada. Neki su ranije dobili sporove na sudu pa je javni izvršitelj, kako bi naplatio potraživanja radnika, prodavao kamione “privrednog giganta”.

O zanemarivanju šuma svjedoči Plan sanacije koji je na prošloj sjednici usvojila vlada. Po onome što piše u tom dokumentu, nakon sedam godina, riješili su da podvuku crtu u vezi sa sanacijom šuma stradalih u požarima 2012.  Ustanovljeno je da je “zaključno sa 31.12. 2018. godine, realizovano svega 40% uzgojnih radova iz Plana sanacije šuma za šume degradirane šumskim požarima u 2012. godini”.

Na području Pljevalja, piše u dokumentu, požarima je zahvaćeno 2.233 hektara šuma. O obavezama “Vektre Jakić” napisano je: “Treba naglasiti da je prema koncesionom ugovoru, koncesionar „Vektra Jakić“ u obavezi da na koncesionom području sprovodi sve šumsko-uzgojne radove, ali imajući u vidu činjenicu da se pomenuta kompanija nije pridržavala ugovorenih obaveza u prethodnom periodu, pri izradi ovog plana, šumske površine, koje su predmet ovog ugovora, nijesu posebno tretirane”.

Član menadžmenta kompanije “Vektra Montenegro” Milić Popović žalio se da je koncesioni ugovor izuzetno nepovoljan za tu kompaniju. “Vektra Jakić ne može više poslovati sa ovako nepovoljnim ugovorom. Firma je zbog tog ugovora pred gašenjem. Kad se uzmu u obzir sva davanja državi onda je ova neprofitabilna djelatnost još neprofitabilnija. Nas zadužuju i oporezuju i za sirovine koje nijesu ni posječene”, rekao je Popović. Da bi rasla, šuma mora da se siječe – ne treba previše pameti da se to shvati, ali menadžer, očito, ni toliko nema.

Šuma je živo biće. Ko god je htio odavno je mogao da vidi da Brković sa svojom kompanijom, sve i da ništa nije htio da vara, jednostavno nije bio sposoban da se šumom bavi.

Ako šumu ne održavate, naročito ako u njoj ostavite polusagorjela stabla, namnožiće se štetočine, drveće će se sušiti. Kad u šumi zbog požara nastane ‘rupa’, stabla koja se odjednom nađu u prvom redu neće biti otporna na vjetar, što izaziva dodatne štete. Realno, predaleko je to od kuglagera, felni i Abu dabi fondova.

Vladin pečat na predlog Uprave za šume o raskidu koncesionog ugovora se očekuje. Biće to kraj posla za koji se nikad precizno neće saznati koliko je bio štetan. Koliko je posječene, a koliko neposječene šume, koliko stabala nije moglo da izraste jer u šumi nije bilo reda, koliko je šume ostalo nepristupačno jer šumski putevi nijesu održavani i koliko oboljelog drveća zato nije posječeno. Koliko se buba “potkornjaka” uselilo i koliko se stabala zato osušilo. Koliko je drveta koje je moglo da postane prozor ili astal, prodato kao balvan ili ‘u vrh glave’ daska. Koliko novih radnih mjesta nije otvoreno.

I nikad se neće znati koliko novih stabala, zahvaljujući tranzicionom dobitniku i onom ko ga je u to pretvorio, nije izniklo. Drveće nam treba, da bi disali.

 

Miloš BAKIĆ

Komentari

Uncategorized

DNEVNI BORAVAK  ZA STARE U KOLAŠINU ZATVOREN:  Godine čekanja, mjesec i po radovanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugo čekani Dnevni boravak za stare u Kolašinu radio je samo mjesec i po. U lokalnoj upravi i Centru za socijalni rad ne može se dobiti informacija kada bi taj servis mogao biti ponovo dostupan korisnicama

 

Najstariji Kolašinci ponovo su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju toli obrok i najneophodniju stručnu podršku.  Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku, pripadnici „trećeg doba” u toj varoši imali su samo od novembra do kraja decembra prošle godine. Najavljivan  od 2018, adaptiran dvije godine, Dnevni boravak za stare u Kolašinu zvanično je otvoren u novembru prošle godine. Od Nove godine, vrata tog prostora su zaključana, a trenutno je teško dobiti odgovor na pitanje do kada. Prema nezvaničnim informacijama iz Centra za socijalni rad Kolašin i Mojkovac, resorno ministarstvo,  koje je nosilac tog projekta, čeka da se u vođenje servisa uključe ili lokalna uprava ili licencirana NVO.

Dnevni boravci za stare u Crnoj Gori otvarani su u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je dugo prolongirala odluku o određivanju lokacije. Sada smatraju da su sve svoje obaveze prema najstarijim sugrađanima završili, ustupajući prostor za Dnevni boravak. U kolašinskoj lokalnoj upravi još ne znaju koje bi trebalo da budu njihove obaveze  u  funkcionisanju  tog servisa. Kako je za Monitor kazao Sekretar za finansije Dragan Bulatović, još nijesu dobili zvanični dopis sa sličnim očekivanjima sa bilo koje adrese.  Zbog toga, objašnjava, ne mogu ni kazati da li će Opština i na koji način doprinijeti projektu.

„Lokalna uprava je, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objakat se nalazi u Ulici Jagoša Simonovića. Nemamo, koliko je znam, nikav upit, predlog  incijativu ili informaciju o načinima na koje bismo se mogli uključiti u funkcionisanje tog servisa. Obaviješteni smo kad je počeo da radi. Ne znam ništa o zatvaranju niti kako funkcioniše“, kazao je Bulatović.

Na sajtu JU Centri za socijalni rad Crne Gore, uz informaciju o početku rada, piše i da će Dnevni boravak korisnicima u Kolašinu pružati usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizaciju radionica u saradnji sa osnovnim školama, orgnizovanje izleta…

Tokom kratkog rada, u Dnevnom boravku bilo je svega nekoliko korisnika. Uglavnom onih koji su u stanju socijalne potrebe. No, njihovo iskustvo govori da je taj servis, čak i u tom kratkom  periodu, bio nedostupan mnogima kojima je podrška neophodna.

„Bila sam svega dva dana. Nije bilo loše. Dobijali smo sok, kafu, jedan obrok, koji je donošen iz obližnjeg restorana. Imali smo televiziju i mogućnost za društvene igre. Bilo je toplo i udobno. Međutim, i da nastavi da radi, ne znam kako bih više mogla da dolazim. Ta kuća je u centru grada, a ja živim u prigradskom naselji, dva i po kilometra daleko od centra. Svaki put treba da platim taksi u oba pravca, što nije malo s obzirom na to da sam korinica socijalnih davanja. Uostalom, za taj novac bih mogla bih sebi taj jedan obrok da obezbijedim”, kaže sedamdesetdvogodišnja Kolašinka.

Ona tvrdi da bi trebalo razmisliti i o načinima da se u staračka, i uglavnom samačka domaćinstva, besplatni obrok nekako dopremi, pa da korinici ne moraju dolaziti. Tvrdi i da je čula od ostalih rijetkih korisnika kratkotrajnog rada servisa Dnevnog boraka da im je komplikovano da dolaze svakodnevno.

„Bilo je korisno jer sam se poslije dužeg vremena zatvorenosti u kući, srela sa nekim vršnjacima. Razgovarali smo, gledali TV… Pričali smo o zajedničkim mukama, a nije ih malo. Predugo traju dani kad je čovjek bolestan, star i sam… Nijesu nas obavijetili o zatvaranju Dnevnog boravka, čula sam nešto da je problem plaćati struju, a to bi, valjda, trebalo Oština da radi. Dobro bi bilo da ga ponovo otvore, pa ko može da dolazi, nek’ dolazi, ko ne može, neka sjedi kući, kao i do sada”, priča sagovornica Monitora.

U Opštinskoj organizaciji penzionera Kolašin gotovo da ne znaju ništa o načinu na koji je zamišljen rad Dnevnog boravka. Niko ih, tvrde, nije pitao za savjete niti pokazao incijativu da ih uključi u funkcionisanje. Iako su prostorije Udruženja penzionera i Dnevni boravak u istoj zgradi, kažu da su potpuno neinformisani.

„Dok se prostor uređivao pružili smo tehničku podršku, koliko smo mogli, s obzirom na to da smo u istoj zgradi. To je sve. Čula sam da je ideja da se tamo pružaju usluge starima u stanju socijalne potrebe. Ni to precizno ne znam. U svakom slučaju, podržavamo svaki oblik osnaživanja i pomoći najstrijim, ali uz brižljivo analiziranje njihovih stvarnih potreba. Čini mi se da je to izostalo”, kaže predsjednica kolašinske organizacije penzionera Ljiljana Tatić.

Ona podsjeća na veliki broj starijih ljudi na seoskom području, kojima su, kaže ona, usluge Dnevnog boravka daleko i nedostižne. Tatić kaže da je u Kolašinu oko 1.400 penzionera, te da ni njihov položaj nije zavidan. Potrebana im je, zaključuje ona, višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjava da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

„Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakonevnicu. Mi se trudimo, i pored orgraničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet, ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjava ona.

Organizacija penzionera u Kolašinu koristi prostor od oko 80m2, uključujući i kancelariju. No veliki problem je održavanje, zagrijavanje i plaćanje računa za struju. Iz opštinske kase ove godine će biti izdvojeno svega 1.000 eura za to udruženje. Imaju još 400 eura prihoda od članarina. Polovinom novca dobijenog iz lokalnog budžeta, kažu, kupili su drva za ogrjev, a račun za struju im je opterećen i ratama kojima otplaćuju raniji dug. Od Opštine su  ove godine tražili oko 5.000 eura. Međutim, taj zahtjev su iz lokalne uprave ocijenili kao neosnovan.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo