Povežite se sa nama

DRUŠTVO

USTAV I VLAST: VLADA I PRAVOSUĐE PROTIV PARLAMENTA: Dvije glave jedan jezik

Objavljeno prije

na

Sudije Ustavnog suda Crne Gore proglasili su neustavnim odredbe Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru.

Riječ je o Zakonu koji je Parlament usvojio krajem prošle godine, a prema kome se imovina podgoričkog Kombinata aluminijuma i Rudnika boksita u Nikšiću ne može, u započetom stečajnom postupku, prodati bez saglasnosti Skupštine CG. Filip Vujanović, predsjednik države u trećem mandatu, zimus nije htio da potpiše taj Zakon pravdajući se kako je on u suprotnosti sa Zakonom o stečaju. Nakon što je Parlament po drugi put izglasao isti propis Vujanović je, ipak, bio prinuđen da ga potpiše i proslijedi na objavu u Službenom listu.

Tada na scenu stupaju predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i Vlada Crne Gore pod komandom premijera Mila Đukanovića. Medenica se Ustavnom sudu obratila tražeći da obori propis kojim se, prema procjeni Vrhovnog suda, suprotno ustavnoj podjeli vlasti ,,Skupština direktno miješa u nadležnosti sudskih organa”. Zahtjevu Vrhovnog suda ubrzo se pridružila i Vlada. I njeni argumenti su bili na fonu onoga što su Zakonu o zaštiti državnih interesa javno već zamjerali Vujanović i Medenica.

Zato je malo koga začudilo kada je Ustavni sud, svega tri mjeseca nakon podnošenja inicijative, izašao u susret zahtjevu iza koga su stajali probrani ekonomski, pravni i politički autoriteti: Milo Đukanović, Vesna Medenica i Filip Vujanović.

,,Spornim odredbama Zakona, zakonodavac je donošenje odluke o prodaji (KAP-a) strateškom investitoru i zaključenje ugovora uslovio pribavljanjem saglasnosti Skupštine”, naveo je sudija izvjestilac Budimir Šćepanović ,,Skupština se na taj način konstituisala kao novi organ u stečajnom postupku sa neprihvatljivim stepenom arbitražnosti”. Time je, pojasnio je sudija Šćepanović, zakonodavna vlast prekoračila svoja ovlašćenja i povrijedila ustavno načelo podjele vlasti kao i Evropsku konvenciju o podjeli vlasti i pravo na nezavisno suđenje.

Rušenje osporenog zakona podržao je i sudija Miodrag Iličković (nekadašnji potpredsjednik SDP-a, jedne od partija predlagača tog propisa) objašnjavajući kako je Skupština mogla da pronađe drugi način kako bi bila u prilici da utiče na proces nove vlasničke transformacije rudarsko-metalurškog kompleksa. ,,Mogli su kroz izmjene Zakona o stečaju da uvedu sve ove odredbe, a da ne prekrše Ustav. To je suština stvari. Sve ostalo je periferno”.

Koliko god da je Iličković u pravu, a moguće je da jeste potpuno, periferni problemi zaslužuju makar malo naše pažnje. Zanimljivo je, za početak, da Vlada spori Zakon koji je pripremala i izglasala, druga po veličini, članica vladajuće koalicije (SDP). Nameće se pitanje: da li su poslanici SDP-a i njihove kolege iz DF i SNP-a u pripremi ovog zakona mogli računati na pomoć mnogobrojnih državnih službi zaduženih da Parlamentu pomogne kako bi donijete odluke bile u skladu sa Ustavom i obavezujućim međunarodnim konvencijama?

I kako to da nijedna partija koja je učestvovala u donošenju sada već bivšeg zakona nije, prethodno, konsultovala ,,svog čovjeka” u Ustavnom sudu. Tako su mogli izbjeći makar najočiglednije manjkavosti propisa koji je oboren. Nakon čega su KAP i Boksiti ponovo prepušteni na milost i nemilost Đukanovića i njegovih poslovnih partnera, domaćih i stranih.

Naime, na manjkavosti osporenog Zakona ukazao je i sudija Ustavnog suda Milorad Gogić. Iako je bio jedini koji je glasao protiv donijete odluke, zamjerajući kolegama što Ustavni sud, prethodno, nije organizovao javnu raspravu. Gogić ukazuje na banalne propuste: ,,Ja kao sudija Ustavnog suda Crne Gore ne znam šta čini taj rudarsko metalurški sektor u Crnoj Gori”!?

Odluka Ustavnog suda u Parlamentu, podrazumijeva se, nije dočekana sa oduševljenjem. Izuzetak čine poslanički klub DPS-a i njihovi sateliti. ,,Ustavni sud je stao na stranu predsjednika DPS-a koji je stvarni ponuđač za kupovinu KAP-a”; kaže Nebojša Medojević uz komentar da je prošlonedjeljna odluka očekivana, razočaravajuća i veoma opasna.

Novostvorene dileme i sporenja u trouglu izvršna – zakonodavna i pravosudna vlast bitne su barem iz dva razloga. Prvo, u tzv. rudarsko-metalurški sektor država je, samo u ovom vijeku, kroz direktnu finansijsku podršku, oprost dospjelih potraživanja i preuzimanje obaveza prema radnicima, dobavljačima i bankama uložila više od 500 miliona. Zauzvrat, ovdašnja javnost još nije stekla pravo makar na informaciju da li je taj novac potrošen zakonito i svrsishodno.

Jednako je važna činjenica da prošlonedjeljna odluka Ustavnog suda nije presedan. Naprotiv, sva je prilika kako će osporavanje ustavnosti svih nepoželjnih odluka Parlamenta postati praksa čelnika DPS-a. O tome svjedoče aktuelna prepucavanja o (ne)ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija. ,,Zna se ko takvo tumačenje zagovara. Diriguje glavni iz Vlade, i onda svi ostali ponavljaju kao papagaji”, cijeni poslanik SDP-a Džavid Šabović.

Možemo samo da pretpostavimo šta će se dogoditi ukoliko, recimo, Ustavni sud nakon predstojećih lokalnih izbora presudi da su oni održani po zakonu koji nije ustavan? I šta ako se, nekom igrom slučaja, poklopi da takva odluka bude u skladu sa interesima vladajućeg dijela vladajuće koalicije na državnom nivou?

Nakon što se prošlog ljeta požalio na svojevrsnu parlamentarnu diktaturu, koja se ogledala u nespremnosti skupštinske većine da bespogovorno ispuni sve Vladine zahtjeve i prohtjeve, premijer Đukanović je krenuo u izgradnju novog modela vladavine. Malo vremena i mnoštvo događaja bez jasnog epiloga uslovili su da se većina nas više ne sjeća kontroverzi koje su pratile prošlogodišnje promjene u Ustavnom sudu.

,,Izbor sudija Ustavnog suda po novom zakonu bio je školski primjer pravnog nasilja Skupštine”, rekao je za Monitor profesor Đorđije Blažić krajem prošle godine. Istim povodom, iz Centra za građansko obrazovanje(CGO) stiglo je upozorenje ,,o partijskom dogovoru čiji je rezultat da su sve političke grupacije u Skupštini dobile po ‘svog sudiju'”.

Prethodno je ombudsman Šućko Baković Ustavnom sudu podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o ustavnom sudu. Bez rezultata. To je samo jedan od zahtijeva koji u Ustavnom sudu, prije odluke, provedu mjesece ili čak godine. Prema našim podacima, rekord drži MANS-ova inicijativa koja je problematizovala pristup policije podacima mobilnih operatera. Četiri i po godine Ustavni sud tu inicijativu nije uvrstio u dnevni red. Za razliku od zahtjeva Medenice i Đukanovića koji je dobio sve prioritete.

Pravda i(li) dogovor

U fokusu interesovanja javnosti u regionu našla se i nedavna odluka Ustavnog suda Crne Gore kojom je ocijenjeno da je Apelacioni sud povrijedio odredbe Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda tako što je ponovo produžio pritvor Dušku Šariću i Jovici Lončaru, optuženima da su prali novac (nešto manje od 20 miliona eura) koji je narko klan Darka Šarića zaradio švercom kokaina. Mediji su nakon te odluke podsjetili da je Ustavni sud, u junu prošle godine, donio praktično istu odluku, ali Apelacionu sud nije prihvatio tu preporuku pa su Šarić i Lončar ostali u pritvoru. Sada su se stvari okrenule naglavačke. Šarić i Lončar našli su se na slobodi u srijedu 23. aprila. ,,Puštanje na slobodu Duška Šarića uslijedilo je kao dio dogovora koji je postigao njegov stariji brat Darko, prilikom nedavne predaje”, već sjutradan je objavio Dan pozivajući se na nezvanične izvore. I to govori o povjerenju koje uživa Ustavni sud Crne Gore.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

DRŽAVA I MONTENEGRO PETROL: Hoće li građani opet platiti krađu šljunka

Objavljeno prije

na

Objavio:

Montenergo Petrol pred Privrednim sudom od države traži da mu plati četiri miliona eura. Predstojeće suđenje ima veliki značaj jer će biti jedan od sudskih epiloga višedecenijeske krađe šljunka iz crnogorskih rijeka

 

U Privrednom sudu u Podgorici, kod sutkinje Nine Jovović, protekle sedmice, održano je pripremno ročište po tužbi Montenegro Petrola protiv države.

Navedena firma traži od države odštetu od četiri miliona eura. Predstojeće suđenje ima veliki značaj jer će biti jedan od sudskih epiloga višedecenijeske krađe šljunka iz crnogorskih rijeka.

Montenegro Petrol tuži državu jer su uz veliku medijsku pažnju i uz prisustvo najviših državnih zvaničnika 13. februara prošle godine  srušeni njegovi nelegalni objekti za proizvodnju šljunka. Taj događaj tadašnji premijer Dritan Abazović ocijenio je kao početak borbe protiv građevinske mafije i najavio da je  država konačno riješila da stane na put višedecenijskoj krađi šljunka.

Prije samog rušenja, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je 7. februara 2023. predložilo Vladi da donese zaključak o proglašenju ekološke katastrofe u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna.

U predlogu se navodi da je ovo Ministarstvo i Agencija za zaštitu životne sredine analiziralo negativan uticaj postojećih objekata, postrojenja koja negativno utiču na životnu sredinu i vodostaj rijeka na način što iste u fazi rada kao i u mirovanju emituju i ispuštaju štetne materije čime direktno ugoržavaju vodovizvorište. Zatražilo se hitno rušenje objekata.

Vlada je 9. februara 2023. razmotrila Informaciju o potrebi hitne primjene mjera sanacije terena u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna sa elementima ekološke katastrofe. Usvojila je Vlada tada Informaciju o potrebi hitne primjene mjera sanacije terena uz obale ove dvije rrijeke.

Zaduženo je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencija za zaštitu životne sredine da hitno uklone i sruše objekte u zahvatu vodoizvorišta Bolje sestre, pojas uz rijeke Morača i Cijevna.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

UBISTVO EDMONDA MUSTAFE U BARU: Je li država zatajila

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon ubistva Baranina, mediji su objavili da su ga nadzirali policajci. Upravo zato nameće se pitanje  kako se onda našao na meti ubica. Ko je zatajio i procijenio da mu ne treba policijska zaštita, nakon što je istražnim organima saopštio svoja saznanja, ali i strah da mu je bezbjednost ugrožena

 

Nakon dugog zatišja pripadnici kriminanih grupa su u utorak pokazali smjelost koju su godinama ranije iskazivali ubijajući svoje mete ne mareći za doba dana, mjesto, niti da li će biti nevino stradalih.

Na nepunih 200 metara od stanice barske policije hicima iz automatske puške je ubijen Baranin Edmond Mustafa, koji je u bezbjednosnim službama označen kao član škaljarskog klana. Ubica mu je nešto poslije devet sati prišao s leđa i u njega ispalio, prema prvim informacijama, čak 12 hitaca.

Dvadesetdevetogodišnjak je na mjestu ostao mrtav, a ubica je pobjegao električnim trotinetom. Uslijedila je policijska potraga za ubicom koja je rezultirala hapšenjem Baranina 27.godišnjeg Dina Ibrahimovića.

„U roku manjem od pola sata su locirali lice za koje su postojali osnova sumnja odnosno postojali indikatori da se radi o izvršiocu ovog krivičnog djela koji je u roku od pola sata u naselju Bjelište lociran, sustignut u bjekstvu, savladan i doveden u službene prostorije odjeljenja bezbjednosti Bar. Prilikom bjekstva ovog lica isti je koristio moped- električni trotinet, kacigu na glavi, a u neposrednoj blizini ovog lica pronađena je automatska puška za koju se sumnja da je korišćena u izvršenju ovog krivičnog djela, saopštio je medijima Lazar Šćepanović, v.d.pomoćnika direktora Uprave policije.

Samo nekoliko sati nakon zločina, osumnjičeni Ibrahimović priveden je dežurnoj tužiteljki Ireni Burić, ali o zločinu nije želio da govori. To je novinarima kazao njegov advokat Damir Lekić.

„Dinu Ibrahimoviću je stavljeno na teret dva krivična djela. Ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Nakon što je od strane državne tužiteljke poučen o svojim pravima i obavezama, i nakon što je obavio poverljiv razgovor sa braniocima, on je iskoristio zakonsko pravo i branio se ćutanjem, što znači da nije iznosio odbranu i nije ni odgovarao na pitanja državne tužiteljke, kazao je advokat Lekić.

Žrtva i osumnjičeni za ubistvo su poznati istražiteljima. Kako tvrde iz bezbjednosnih službi, osim što su pripadali istoj kriminalnoj organizaciji, nekada su bili i bliski prijatelji.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septebra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plate koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da su za to kria prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Iako je Sindikat uporno tražio nastavak pregovora oni nijesu uslijedili uglavnom zbog zauzetosti premijera i ministra finansija. Ministarstvo prosvjete je dan prije zakazanog štrajka pozvalo prosvjetare na dogovor i tražilo da se štrajk odgodi. Odgađanje je odbijeno, a razredne starješine su porukama  obavještavale roditelje da li će im djeca u ponedjeljak ići u školu.

I u Ministarstvu kao da su znali da do dogovora neće doći, pa su za nedjelju, danu pregovora sa sindikatom, direktori obrazovnih ustanova, u grupama,  čekali na sastanak sa ministarkom Jakšić-Stojanović. Dio javnosti je  ovo vidio kao disciplinovanje direktora. Ministarka je izjavila da je njena zakonska obaveza da upozna direktore sa njihovim pravima i obavezama.

,,U nedelju ujutru imali smo 160 škola sa 50 odsto štrajkača. Poslije sastanka sa ministarkom 138 skola. Šta je bilo u nedelju veče i ponedeljak ujutru ne mogu vam reći”, izjavio je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Sindikat je optužio ministarstvo da su dali instrukcije direktorima škola da štrajkače prebroje i da im ukažu kako mogu dobiti otkaze. U zastašivanje su se uključili i pojedini, od ranije poznati, pravni eksperti. Tako je profesorica radnog prava Vesna Simović-Zvicer konstatovala da,   ako bi sud utvrdio da je štrajk nezakonit onda, shodno zakonu, veliki broj prosvjetnih radnika mogao dobiti otkaz.

Na dan početka štrajka, Ministarstvo je Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore uputili zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje nezakonitosti, a sve sa ciljem iniciranja postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici. Iz tog resora navode da su predstavnici Sindikata 7. februara 2024. dostavili ministarstvu odluku o stupanju u generalni štrajk, kao i odluku o minimumu procesa rada, koje su, kako tvrde, jednostrano donijeli. Iz Osnovnog suda su odgovorili da će hitno razmotriti ovu tužbu.

Iz Sindikata su  sredinom ovog mjeseca kod Agencije za mirno rješavanje sporova pokrenuli postupak kojim bi se utvrdio minimum  procesa rada.  Oni napominju da su proteklih osam godina, od donošenja Zakona o štrajku 2015, raznim vladama i resornim ministarstvima upućivali zahtjeve za utvrđivanje i donošenje akta o minimumu procesa rada. Oni su to ignorisali iako je iniciranje dogovora njihova obaveza, predviđena 90 dana od donošenja zakona. Kako to nije urađeno za osam godina iz Sindikata ističu da se Vlada uporno poziva na Uredbu iz 2006. godine kojom je štrajk u predškolskim i ustanovama osnovnog obrazovanja potpuno zabranjen, i koja omogućava direktorima da zaposlenima daju otkaze i pri pomisli na štrajk.

Nakon dogovora, obje strane su najavile povlačenje tužbi.

Da se sve dodatno zaoštri potrudila se i policija. Potpredsjednik Sindikata prosvejte Jovan Drašković kazao je u ponedjeljak da su policijski službenici obilazili ustanove u štrajku. ,,Službenici Uprave policije posjetili su mnoge podgoričke, ali i crnogorske ustanove. Tražili su razne, vrlo čudne informacije: kako se odvija nastava, a to pita inspektor za kriminalitet, bez ikakvog naloga… U školi u kojoj ja radim bio je inspektor za ekonomski kriminalitet koji je pitao kako se nastava planira, njegov kolega kasnije je zvao upravu i pitao za dodatne informacije u vezi sa nastavom”, kazao je Drašković. On je tražio od nadležnih da objasne ko je donio takvu odluku i čemu ta ispitivanja služe.

Objavljena je informacija da je policajac u školi u Rožajama fotografisao zaposlene. Uprava policije je saopštila da istražuju taj slučaj. Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama Aldin Kalač kazao je da su profesori iz Srednje stručne škole u tom gradu podnijeli prijavu ODT protiv F. M. zbog krivičnih djela neovlašćeno fotografisanje i zloupotreba službenog položaja.

Iz Ministarstva prosvjete su se branili da je policicija obilazila škole samoinicijativno. Iz Uprave policije je saopšteno da su njihovi službenici škole obilazili u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima. ,,Obilazak je izvršen, između ostalog, i radi upoznavanja sa činjenicama u odnosu na vrijeme, mjesto, obim, tok i način održavanja štrajka i mogućih neprijavljenih javnih okupljanja sa stanovišta javnog reda i mira i bezbjednosti građana, a posebno učenika”.

Štrajk je, naravno dobio i političku dimenziju. Opozicija je bila jednoglasna u kritici nedemokratskih, neki su pominjali i staljinističke metode, nove vlasti.

Samo dan prije dogovora premijer Spajić je izjavio da mu nije jasno što prosvjetari traže i da neće popustiti pred njihovim pritiskom. Iz njegove partije su sindikalcima prebacivali da se baš i nijesu bunili za DPS zemana. ,,Voljela bih da se Sindikat prosvjete borio proteklih devet godina”, izjavila je ministarka Jakšić-Stojanović.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, je prekorio partijske kolege.   Pozvao je Vladu da odgovornije uđe u razgovore sa Sindikatom prosvjete. Povodom štrajka prosvjetara, kazao da je zabrinjavajuće to što su  mnogi roditelji tek u nedjelju saznali da im djeca neće moći da idu u školu jer neće biti nastave. ,,Zaista ne znam kako smo došli u ovu situaciju u kojoj djeca najviše ispaštaju”.

Ostali sindikati dali su podršku Sindikatu prosvjete. Jedan od mnogobrojnijih, Sindikat zdravstva istakao je da Vlada Crne Gore beskrupulozno i arogantno krši granski kolektivni ugovor: ,,Ukoliko Vlada Crne Gore obesmisli kolektivno pregovaranje i prekrši granski kolektivni ugovor Sindikata prosvjete onda je potpuno jasno da sindikalne organizacije treba transformisati u sportsko rekreativna društva i agencije za kupovinu roba i usluga na rate”.

Iz Sindikata Uprave i pravosuđa smatraju da se to upravo i dešava. Nakon dogovora Vlade i Sindikata prosvjete, predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević upozorio je da ,,premještanje tabela sa koeficijentima iz Granskog kolektivnog ugovora u novi Zakon o zaradama, koje je predviđeno Sporazumom premijera Milojka Spajića sa Sindikatom prosvjete, znači da se o visini zarada i koeficijenata neće pitati zaposleni, već skupštinska većina ili Vlada”. Iz ovog sindikata su upozorili da je značenje tih namjera uvod u autokratiju.

U vrijeme prošle autokratije najveći štrajk prosvjetara desio se 2002. Trajao je 10. mjeseci, okončan je povišicom od osam procenata, nakon štrajka glađu prosvjetnih radnika u Bijelom Polju. Tokom ovog štrajka i prosvjetari u Pljevljima iskazali su svoju spremnost da ako sve potraje stupe u štrajk glađu.

Kada se o prosvjeti radi, sem priče o platama u drugim promjenama nijesmo puno odmakli. Nakon promjene vlasti premijer Zdravko Krivokapić je javno vikao na prosvjetne radnike, ministarka Vesna Bratić je nezakonito dijelila otkaze i zapošljavala politički podobne kadrove. Prošli ministar Miomir Vojinović je za svog mandata, pod pritiskom roditelja, aminovao prepisivanje na maturskim ispitima.

O kvalitetu obrazovanja, prebukiranosti škola, nedostatku profesorskog kadra, neodgovornosti pojedinih predavača, velikom pritisku roditelja, nasilju u školama… priča se sporadično i ne nude se sistemska rješenja. Do nekog novog štrajka.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo