Povežite se sa nama

DRUŠTVO

VLADA PROTIV POMORSKOG SAOBRAĆAJA: Borba za trajekte

Objavljeno prije

na

Brojni su načini na koje je Vlada mogla zaštititi javni interes u poslu održavanja trajektne linije Kamenari – Lepetani. Umjesto svega toga, nudi nam se rješenje ,,preko koljena”, uz realnu mogućnost da država izgubi eventualni sudski spor sa vlasnicima Pomorskog saobraćaja. Pa da još jednom platimo tuđi nemar i neznanje

 

Vlada je, u jeku funkcionerske kampanje koju provodi po opštinama, aktuelizovala i pitanje daljeg poslovanja preduzeća Pomorski saobraćaj koje decenijama održava trajektnu liniju Kamenari –Lepetane.

Taj posao se obavlja bez važeće koncesije, kazao je premijer Dritan Abazović na prošlonedjeljnoj sjednici Vlade uz najavu radikalnih promjena: ,,Raspišite tender za koncesiju, neka se javi svako, sretno mu bilo ko pobijedi, zaključite ugovor i kraj priče. Dok toga nema, svim dobrima će upravljati država na način na koji država misli da je to najbolje”. Premijer je  saopštio da će resornom Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) proslijediti zaključak ,,kojim je Vlada 2019. bez koncesije dala na upravljanje Pomorskom saobraćaju da koristi trajekt, taj zaključak će se na narednoj sjednici staviti van snage“. Ta sjednica će biti održana nakon završetka ovog teksta, pa ostaju nepoznanica potezi koje je Abazovićeva Vlada naumila preduzeti.

Problem sa Pomorskim saobraćajem nije nov, ali ni dramatičan u mjeri u kojoj je  to predstavio premijer . Uostalom, Vlada se već 11 mjeseci ne izjašnjava o zahtjevu Upravnog odbora JP Morsko dobro kojim je traženo da se ,,van snage” stavi Zaključak Vlade Duška Markovića iz 2019. godine, kojim je omogućeno da Pomorski saobraćaj nastavi održavanje trajektne linije Kamenare – Lepetani i nakon isteka petnaestogodišnje koncesije, ugovorene 2004.

Monitor je došao do ,,spornog” Zaključka (nalazi se u elektronskoj arhivi prethodnih vlada). Suština dokumenta sadržana je u dijelu kojim se Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom zadužuje da, ,,do dodjele koncesije za obavljanje djelatnosti linijskog pomorskog saobraćaja na relaciji Kamenari – Lepetani”, izvrši produženje postojećeg koncesionog Ugovora. Od tadašnjeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva (danas je to MKI) istim Zaključkom je zatraženo da ,,predloži način uređivanja linijskog pomorskog saobraćaja, kao i pitanje dodjele koncesije za djelatnost linijskog pomorskog saobraćaja”. Skoro identičan Zaključak Markovićeva Vlada donijela je i godinu ranije, ali postupak dodjele nove koncesije nije sproveden.

Nezavršeni posao sačekao je Vladu Zdravka Krivokapića. Novitet je bilo to što se, nakon promjene vlasti na državnom i, dijelom, lokalnom nivou, pojavila ideja da se trajektni saobraćaj u Bokokotorskom zalivu vrati pod državno okrilje. Gdje je bio do 2005. i privatizacije Pomorkog saobraćaja u organizaciji tadašnjeg Savjeta za privatizaciju.

Predsjednik Odbora direktora JP Morsko dobro Blažo Rađenović  je  u nekoliko navrata promovisao ideju da bi održavanje trajektne linije moglo preuzeti novo preduzeće koje bi formirale opštine Tivat i Herceg Novi, JP Morsko dobro ili svi skupa. Javno preduzeće koje gazduje crnogorskim priobaljem sposobno je i samo da organizuje taj posao, naglašavao je Rađenović. Insistirao je da se prekine   praksa ,,da se javno dobro naočigled cijele javnosti, bez sprovedenih zakonskih procedura, stavlja u interes jednog pojedinca i njemu stvara abnormalnu, milionsku, korist”.

Sredinom nedjelje iz Morskog dobra su stigle vijesti da se otišlo i korak dalje u pravcu preuzimanja posla koji sada obavlja privatna firma u vlasništvu braće Dejana i Dušana Bana i njihovog poslovnog partnera Željka Mihailovića. Morsko dobro ima ponudu da iznajmi dva trajekta sa posadom i spremno je da  preuzme posao održavanja trajektne linije u Zalivu poručeno je iz Budve. ,,Za prvi period bi iznajmili dva trajekta i posadu i tu već imamo ponudu, da bi kasnije u najkraćem roku, kroz javne nabavke, kupili tri veća trajekta koji bi imali veće kapacitete od postojećih”, rekao je Rađenović Vijestima.

Ni drugi akteri ne sjede skrštenih ruku.  U utorak se premijer sreo sa predstavnicima Morskog dobra i predsjednicima opština Tivat i Herceg Novi. Razmatrali su modalitete preuzimanja posla trajektnog prevoza. Pa čak i mogućnost da Zaliv, privremeno, ostane bez pomorskog prevoza na liniji Kamenari – Lepetani.

„U krajnjem slučaju, i da ne radi trajekt, postoji put koji u ovom periodu godine nije opterećen toliko, tako da ne bi došlo do kolapsa. Zato smo u dobro vrijeme krenuli u rješavanje problema”, naveo je potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur. „Postoje razne alternative, svakako će trebati da se organizuje jedna komisija koja će ponuditi sva ta rješenja, potom da se odabere optimalno i pravično rješenje, prije svega, prema građanima Boke i onima koji prolaze kroz ovaj prostor”.

,,Vlada ima intenciju da građanima vrati ono što je njihovo, stane na kraj arčenju državne imovine i preuzme upravljanje trajektnom linijom”, saopšteno je iz kabineta premijera Abazovića u srijedu. Problem može biti način na koji su krenuli u realizaciju plana. Čak i ako ostavimo po strani to što se Vlada skoro šest mjeseci nalazi u tehničkom mandatu, dok se pitanjem koncesije za trajektni prevoz nije bavila dok je bila u punom mandatu. A trebalo je.

Već smo pomenuli da Markovićeva Vlada od 2018. do kraja mandata nije raspisala  tender za obnovu koncesije na osnovu koje Pomorski saobraćaj obavlja prevoz putnika i vozila sa svojih šest trajekata.  Ista obaveza našla se i pred Vladom Zdravka Krivokapića. Tada su iz novoformiranog Ministarstva kapitalnih investicija najavili da će tender za koncesiju biti raspisan do kraja 2021. Obećanje nije ispunjeno.

Na osnovu komunikacije tadašnje Vlade i parlamenta može se zaključiti da su u MKI-u, došli na ideju da trajektni prevoz u Boki, regulišu kroz model tzv. javno-privatnog partnerstva. O kome se u Crnoj Gori odavno priča ali još nemamo ni jedan primjer koji bi pokazao  domete i ograničenja te poslovne prakse. Nezvanično, tadašnja promjena plana je bila motivisana idejom da se Pomorskom saobraćaju redukuje mogućnost sticanja ekstra profita na račun tržišnog monopola koji im je omogućen 2005. Pad Krivokapićeve Vlade ostavio je nezavršenu priču.

Abazovićeva Vlada naslijedila je obavezu raspisivanja tendera za trajektnu liniju. I nije uradila ništa, do  prošle nedjelje. Sada, kako čujemo ,,ima intenciju” da stane na kraj arčenju državne imovine. Između redova se  može pročitati da je jednako krupan problem to što su vlasnici Pomorskog saobraćaja  prijatelji i poslovni partneri Mila Đukanovića (novcem Dušana Bana i Mihailovića obezbijeđen je kolateral za njegov višemilionski kredit u Londonu).  To je prijateljstvo, mnogi sumnjaju, uslovilo da Pomorski saobraćaj, jedno od najprofitabilnijih državnih preduzeće, pređe iz državnih u njihove ruke bez međunarodnog tendera, prodajom akcija na ovdašnjoj berzi.

Koncesiona naknada za održavanje trajektne linije ugovorena sa Pomorskim saobraćajem dok je on bio u vlasništvu države. Pa tada  nije izgledalo problematično to što je ona bila relativno mala. Sada iz Vlade ističu da Pomorski saobraćaj ima milionski profit, dok Morsko dobro na ime koncesije prihoduje između 200 i 300 hiljada eura.

Vlada je, a ne Pomorski saobraćaj, bila dužna da raspiše tender za dodjelu koncesije nakon što je prethodna istekla. Vlada je bila i u poziciji da diktira pravila  saradnje, pod uslovom da obezbijedi valjanu konkurenciju sadašnjem koncesionaru. Tako što će privući neku kompaniju iz okruženja ili osnovati svoju. Među pomorcima se mogu čuti spekulacije da trajekti Pomorskog saobraćaja ne zadovoljavaju propisane uslove za plovidbu u Zalivu (nemaju tankove za odlaganje otpadnih voda…) pa su lokalni mediji iz Boke najavljivali mogućnost da im  Lučka kapetanija zabrani plovidbu.

Sada se  nudi rješenje ,,preko koljena”, uz realnu mogućnost da država izgubi eventualni sudski spor sa vlasnicima Pomorskog saobraćaja. Pa da još jednom platimo tuđi nemar i neznanje.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

EKSPLOZIJA NA CETINJU: Rat koji nije stao

Objavljeno prije

na

Objavio:

Napad na Cetinju, u kom su stradala dva navodna pripadnika škaljarskog klana,  pokazuje da Crna Gora ima još  puno toga da uradi u borbi protiv organizovanog kriminala. Iako su brojni funkcioneri završili u pritvoru zbog veza sa suprotstavljenim kavačkim klanom, pravosuđe nije reformisano, pa ti procesi traju u nedogled. Paralelno, i uhapšeni članovi kriminalnih grupa izlaze na slobodu, jer presude kasne.  Oni na vrhu, u pritvor  nisu ni ušli

 

 

Dvije osobe su poginule, a tri povrijeđene,   nakon što je aktivirana eksplozivna naprava nedaleko od  Sportskog centra, na Cetinju.  Eksplozija se dogodila u jutarnjim satima, u četvrtak, 20. juna, a prema nezvaničnim saznanjima brojnih ovdašnjih ali i medija u Srbiji, u njoj su stradali  Petar Kaluđerović i Dragan Roganović. Oni su navodno pripadali škaljarskom klanu, jednom od dva kotorska zaraćena kriminalna klana.

Među povrijeđenima su takođe dva navodna pripadnika škaljarskog klana, Taso Jovanović i Mihailo Borozan. Povrede je zadobila i slučajna prolaznica.

Prema pisanju više portala,  eksplozivna naprava bačena je na teretanu Herkul Gym and Fitness, koja posluje u sklopu Sportskog centra Lovćen. Prije tri godine u istoj teretani ranjen je Ivan Vujović, bivši bokser, koji takođe slovi kao bezbjednosno interesantno lice.

Stradali Roganović bio je meta napada i 2017. godine, a navodno je bio u obezbjeđenju Gorana Radomana, koji se smatra prvom žrtvom rata kotorskih klanova, škaljaraca i kavčana. Radoman je ubijen u februaru 2015. godine na Novom Beogradu, nakon nestanka  300 kilograma kokaina  u Valensiji, što je navodno bio razlog za početak rata dva klana, u kom su tokom godina stradale brojne osobe, među kojima i slučajne žrtve.

Nakon događaja na Cetinju, Uprava policije oglasila se  kratkim saopštenjem: “U cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica, te rasvjetljavanja ovoga događaja, službenici Uprave policije u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, preduzimaju intenzivne izviđajne mjere i radnje, a o čijem toku i ishodu će javnost biti blagovremeno obaviještena”. .

Poginuli Petar Kaluđerović, kao i jedan od povrijeđenih, Mihailo Borozan, uhapšeni su u aprilu ove godine, kada je, kako su  saopštili nadležni “Uprava policije Crne Gore pojačala represivne aktivnosti prema kriminalnim grupama na Cetinju”.

Tada su osim Kaluđerovića i Borozana, uhapšeni i procesuirani Vladimir i Milan Kaluđerović,  zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja, kao i eksplozivnih materija, dok je Marko Mašanović ostao nedostupan policiji. Četvorici Cetinjana tada je određen pritvor. Samo dva mjeseca kasnije, dvojica od njih postali su meta napada.

Prema pisanju medija, policija već neko vrijeme strahuje od ovakvih napada i obračuna.  Veliki broj pripadnika kriminalnih klanova u posljednjih nekoliko mjeseci pušten je na slobodu, jer  im sudovi u zakonskom roku nijesu izrekli prvostepene presude.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 21. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SVI UHAPŠENI POLICAJCI: Brojka samo raste

Objavljeno prije

na

Objavio:

Po nalogu Novovića i njegovih specijalnih tužilaca uhapšeno je više bivših čelnika crnogorskog sudstva, tužilaštva ali najviše osoba iz bezbjednosnog i policijskog sektora

 

 

“Nadam se da smo dosadašnjim radom makar malo promijenili percepciju da visoka korupcija prolazi nekaženjeno. Naša misija je da svaki slučaj procesuiramo, kako bi pokazali da niko nije iznad zakona“, rekao je nedavno glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

U prilog njegovim tvrdnjama idu i brojne akcije koje su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja izvodili od marta 2022.godine kada je imenovan.  Spisak osoba uhapšenih tokom tih akcija je trocifren.

Po nalogu Novovića i njegovih specijalnih tužilaca uhapšeno je više bivših čelnika crnogorskog sudstva, tužilaštva ali najviše osoba iz bezbjednosnog i policijskog sektora.

Prošle sedmice uhapšen je Ilija Vasović, bivši šef kriminalistike u Baru, a nakon što je portal Libertass press objavio prepisku između njega i optuženog šefa kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, Aleksandra Mrkića.  Vasoviću tužilaštvo na teret stavlja krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Poslije hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića prvi na spisku za hapšenje iz bezbjednosnog sektora našao se bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović.

U julu 2022.godine dobio je poziv da se javi službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja, što je i uradio i od tada se nalazi u pritvoru. Lazović je u spisima Europola označen kao pripadnik kriminalnog Kavačkog klana, koji se dovodi u vezu sa međunarodnim švercom kokaina. SDT Lazovića sumnjiči za pripadnost kriminalnoj organizaciji, šverc droge, oružja i zloupotrebu položaja.  I pored brojnih optužbi na njegov račun, u podgoričkom Višem sudu mu ni nakon dvije godine nije počelo suđenje niti u jednom slučaju.

Prema spisima Europola i bivši policijski službenik Ljubo Milović je bio dio narko-kartela “kavačkog klana” pod vođstvom Radoja Zvicera. Za njim se bezuspješno traga od jula 2022.godine zbog sumnje da je počinio više teških krivičnih djela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, krijumčarenje cigareta i pa čak i da je dio kriminalne grupe koja je ubila srpskog državljanina Milana Lepoju. 

U međuvremenu i srpsko tužilaštvo formiralo je predmet protiv Milovića. Tako se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi devetočlanoj grupi koju je organizovao, prema njihovim dokazima, odbjegli Milović. U grupi su i pripadnici MUP-a i BIA, optuženi da su krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Godinu nakon što je izabran, Novović izdaje nalog za hapšenje više policijskih službenika ali i za hapšenje Dejana Kneževića tadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala.  Specijalno tužilaštvo ga tereti za stvaranje kriminalne organizacije i odavanje službene tajne pripadnicima Kavačkog klana. Nakon hapšenja, a kasnije i pred sudom tokom kontrole optužnice Knežević je negirao optužbe.

Nakon višemjesečnog pritvora Knežević je pušten da se brani sa slobode, a osnovanosti o validnosti tvrdnji Specijalnog tužilaštva, nakon što je vraćena prva optužnica i dostavljanje dopunjene verzije, Viši sud tek treba da odlučuje. Na istom tužiočevom spisku našlo se još desetak tada aktivnih i bivših službenika policije koji se terete za niz krivičnih djela među kojima i da su organizovali šverc kokaina iz Ekvadora do država Evropske unije i Turske, novac stečen od kokaina transportovali u Srbiju i Crnu Goru, nabavljali veće količine oružja i eksplozivnih materija…

Spisak osumnjičenih uniformisanih lica njihovim hapšenjem se nije iscrpio. Kada je to malo ko i očekivao lisice su ponovo škljocnule i to 24.jula prošle godine. Tada su stavljene Veselinu Veljoviću, jednom od ključnih ljudi u sektoru bezbjednosti u posljednje tri decenije. Veljovića je 2005. Vlada Mila Đukanovića imenovala na čelo crnogorske policije.

Mjesto šefa policije krajem 2011. godine zamijenio je mjestom savjetnika za bezbjednost i odbranu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, a 2014. ga tadašnji premijer Đukanović postavlja za sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost.  Na čelo crnogorske policije vraća se jula 2018.godine, u Vladi Duška Markovića. Na tom mjestu će ostati do decembra 2020. godine, kada je izabrana Vlada Zdravka Krivokapića.

Specijalno državno tužilaštvo u januaru je predalo optužnicu protiv 15 osoba, uključujući i Veljovića, koji se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj u korist kriminalne organizacije, koju je formirao odbjegli Nikšićanin Aleksandar Mrkić.  Viši sud je u maju potvrdio optužnicu protiv Mrkićeve grupe i Veljovića, kojem je u nekoliko navrata produžavan pritvor. Veljović je pred tužilaštvom negirao optužbe.  Veljović se i dalje nalazi u pritvoru.

Nekoliko mjeseci nakon Veljovića, 18. Novembra, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, uhapšen je još jedan bivši direktor crnogorske policije – Slavko Stojanović i to zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u vezi sa švercom cigareta.  Krajem decembra prošle godine pušten je da se u daljem postupku brani sa slobode a nedavno je Viši sud potvrdio optužnicu koju je protiv Stojanovića podiglo Specijalno državno tužilaštvo. Tim aktom SDT tereti Stojanovića za krivična djela – zloupotreba službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Sredinom aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšen je i bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović. Istovremeno su lisice stavljene i njegovom prijatelju bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

Terete ih da su kao GST i pomoćnih direktora Uprave policije radili u korist mafijaškog kavačkog klana. SDT sumnjiči Lazovića da je aminovao otvaranje crnogorske granice za ulazak plaćenika te organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Obojici se na teret stavlja da su teških optužbi spasili visokopozicioniranog člana kavačkog klana Duška Roganovića. Obojica se i dalje nalaze u pritvoru koji im zadnjim donijetim rješnjem može trajati do 14.jula ove godine.

 

Medojević se sa slobode brani od optužbi

Za razliku od akcija koje se izvode pod palicom Novovića, prethodne dvije godine nije bilo hapšenja aktuelnih i bivših policijskih službenika koji su pripadali i odrađivali poslove za drugi kotorski kriminalni klan – Škaljarce. Do takvih dokaza dolazilo se za vrijeme Katnićevog rukovođenja pa je tako samo nekoliko dana prije nego je Novović izabran za GST uhapšen policijski funkcioner Dalibor Medojević. Medojević je, odlukom Višeg suda u Podgorici, pušten iz pritvora 23. septembra uz obrazloženje da ne postoji opasnost od bjekstva. Isti sud je juče potvrdio optužnicu koju je protiv tog policajca podnio SDT zbog sumnje da je odavao policijske podatke škaljarskom kriminalnom klanu. Dalibor Medojević je u Sky komunikaciji sa kriminalcima koristio kodno ime Radonja. On je koristio isto kodno ime od 16. septembra 2019. godine do 8. marta 2021. godine. U dokumentu Europola piše da je on imao samo devet kontakata sa kojima je komunicirao preko Sky aplikacije, od kojih su tri broja nedavno ubijenog šefa kriminalnog klana Jovana Vukotića, jedan broj njegovog brata Igora Vukotića i jedan broj Igora Dedovića. Ostali, navodno, nijesu bili identifikovani. Medojević je sa Jovanom, u dokumentu Europola piše da je on kriminalcima prosleđivao osjetljive i povjerljive podatke, najavljene policijske akcije, podatke o krivičnim istragama, podatke iz policijske baze podataka, naredbe za hapšenja…

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Rudnika u Mojkovcu neće biti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kompanija Tara resources nije do 25. maja dostavila korigovanu Studiju izvodljivosti, pa se Vlada odlučila za raskid ugovora i naplatu bankarske garancije. Koncesionaru ostaje da se žali Privrednom sudu ili da pokrene arbitražu

 

Vlada će raskinuti ugovor za kompanijom Tara resources, o ekspolataciji rude u rudniku Brskovo kod Mojkovca, saopštio je ministar rudarstva i energetike Saša Mujović. Koncesionar nije u roku koji je istekao 25. maja dostavio Vladi korigovanu Studiju izvodljivosti čime su se stekli uslovi za jednostrani raskid ugovora i naplatu bankarske garancije.

Vlada je zadužila Mujovića da dostavi pisani otkaz koncesionaru, aktivira bankarsku garanciju (500.000 eura) i sprovede sve druge radnje u cilju zaštite prava države. ,,Problem sa kompanijom Tara Resources je bila njihova studija izvodljivosti, koja je u dva navrata dostavljena, ali se oba puta kosila sa zakonima Crne Gore. A znate da je riječ o krovnom dokumentu kojim investitor dokazuje da će rudnik funkcionisati po ekološkim standardima”, naglasio je Mujović.

Tara Resources može se žaliti Privrednom sudu, kao i pokrenuti arbitražu. ,,Na njima je kakva će biti odluka, ali mi smo spremni na sve scenarije i duboko utemeljeni u činjenicama da je pravda na našoj strani i uporedna sudska praksa”, dodao je Mujović.

Projekat otvaranja rudnika je vrijedan 150 miliona eura. Koncesionar je prošle godine saopštio da je uložio 30 miliona, te da od januara 2023. godine plaća koncesionu naknadu koja iznosi blizu 650 hiljada  eura. Nakon osnovnog ugovora iz 2010. godine Vlada je sa Tara Resources potpisala šest aneksa. Posljednjim, u julu 2021. godine, koncesionar je dobio dvije godine da pribavi urbanističko-tehničke uslove. Tumačenja oko toga da li su se stekli razlozi za raskid ugovora, rješila je Međuresorna komisija koja je predložila Vladi da se ugovor raskine.

Premijer Milojko Spajić zatražio je da se pribavi dodatno pravno stručno mišljenje kako bi se otklonio finansijski rizik za državu. Angažovana je advokatska kuća Harrisons. Ministar Saša Mujović je na konferenciji za novinare 21. marta objasnio kako je dobijeno pravno tumačenje da bi jednostranim raskidom ugovora, kakav je bio prijedlog komisije, došli na klizav teren, a postojala bi mogućnost da Tara Resources pokrene međunarodnu arbitražu i ugrozili bi interese Crne Gore. Zato je koncesionaru određen rok 25. maj, da dostavi korigovanu dokumentaciju.

,,Ovo je pobjeda znanja nad neznanjem, istine nad obmanom, dobrom nad lošom namjerom, opštim dobrom nad interesom malog broja osoba”, saopštili su iz Građanske inicijative Zdravi Mojkovac.“Lokalna zajednica je pokazala ogromnu snagu i izrazito visoku svijest. Nisu nasjeli na priče ‘o zlatnim brdima i dolinama’ koje su plasirali kompanija i njihovi pomagači, kako iz prethodne tako i sadašnje vlasti.“ Oni su pozvali obrađivače nacrta prostornog plana Crne Gore do 2030. godine da uklone iz tog dokumenta sve što je vezano za rudarske aktivnosti na Brskovu.

P. NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo