Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Vladini otisci, naše pare

Objavljeno prije

na

,,Vlada Crne Gore poziva sve predstavnike države u kompanijama u kojima država ima većinsko vlasništvo da se u obavljanju svojih dužnosti pridržavaju načela savjesnosti, da postupaju s pažnjom dobrog privrednika i rade u korist društva kao cjeline i da ne zloupotrebljavaju funkciju u cilju ličnog bogaćenja na štetu društva”.

Ovo nije svečana zakletva, nego apel i zaključak crnogorske Vlade, koja je najzad spoznala da partijski kadrovi vladajuće elite, raspoređeni po upravnim odborima preduzeća u državnom vlasništvu, halapljivo glođu i kosti oglodanih gubitaških kompanija. Vlada, jadna, nije znala, sve dok mediji nijesu objavili da su članovi Odbora direktora Željeznice Crne Gore sebi za dvije godine podijelili više od milon eura otpremnina. Najbolje je u toj turi prošao predsjednik borda Savo Parača, koji je nakon šest mjeseci napustio službu teži za 180 hiljada eura. Koliko je poznato, još ih nije vratio, iako je Vlada svojim kadrovima sugerisala da ne griješe dušu. Neko je poslušao, neko nije – tek nikom glava nije pala.

Ali je otvorena priča o partijskim podobnicima koji, uz minimalni angažman, trpaju u džepove na hiljade eura državnih para.

Onda se Vlada dosjetila da se bliže izbori pa je poručila kako više neće moći po starom – naknade se ubuduće mogu kretati od jedne prosječne plate u kompaniji za one koji nijesu zasnovali radni odnos, do maksimalno dvije za profesionalno angažovane.

Vladina specijalna radna grupa prokljuvila je i ono što je već dobro poznato, da otpremnine, po zakonu, ne pripadaju članovima upravnih odbora. Ali, nikom ništa – državno tužilaštvo se ne oglašava. Valjda i tužioci računaju da ne valja mutiti vodu pred izbore, niti rastavljati mehanizme uz pomoć kojih ova vlast, o budžetskom trošku, skrbi svoje poslušnike.
Po zakonu o radu, otpremnina pripada isključivo stalno zaposlenom koji je proglašen viškom. To nikako nije bio slučaj u Željeznici, u kojoj su pojedini kadrovi samo preplivali u novoformirani upravni odbor i iz oba uzeli otpremnine. Zakonski je sporna i visina otpremnina koje su pokupili.
Odlukom iz 2005, na koju se članovi borda pozivaju, precizira se da „član Odbora direktora ima pravo na 18 bruto nadoknada”. U Zakonu o radu, ni riječi o „bruto nadoknadi”. U članu 94 jasno stoji da otpremnina iznosi najmanje šest prosječnih zarada u Crnoj Gori. Poređenja radi, prosječna zarada kreće se oko 430 eura, dok se u slikovitom slučaju Sava Parače pod zaradom nezakonito podrazumijeva njegova bruto plata od deset hiljada eura mjesečno. Što će reći da je Parača mjesečno dobijao šest hiljada eura na ruke od firme koja, prema nalazima državnih revizora, duguje petinu milijarde.
E sad, ko je sve to omogućio. Odluku o otpremninama i visini nadoknada, po Zakonu o privrednim društvima, donosi isključivo Skupština akcionara u kojoj u firmama u većinskom državnom vlasništvu, logično, sjede većinom predstavnici Vlade delegirani kao zaštitnici državne kase. Ako oni nijesu štitili kasu, onda bi državno tužilaštvo moralo nas da štiti i od njih i od Vlade. Tužilaštvo, međutim, i dalje ćuti, a Vlada protura lažnu priču kako su članovi Odbora direktora sami odlučivali koliko će zarađivati i koliko će sebe častiti po odlasku iz kompanije. Možda i jesu – u kafani. Ali im je, opet, Skupština akcionara te nelegalne naume morala aminovati – na papiru. I jeste.

Odluka o visini otpremnina za članove Odbora direktora, koju je Skupština akcionara donijela 2005. godine, nije jedina nezakonita u tom dokumentu. Vladini predstavnici su u članu 4. tog dokumenta predvidjeli enormne otpremnine i za „ostale organe društva”. Ko zaviri u član 34 Zakona o privrednim društvima pročitaće da su organi društva: skupština akcionara, odbor direktora, izvršni direktor, sekretar društva i revizori!?

Tako su, dakle, revnosni čuvari državnog budžeta otpremnine predvidjeli i za sebe i za kolege iz upravnog odbora i za revizore. Darežljivo. Kada je uoči tragedije na Bioču srpska željeznica preporučila crnogorskim kolegama ugradnju novog kočionog sistema, koji bi koštao oko 300 hiljada eura za sve vozove, i koji bi prema kasnijim sudskim procjenama preduprijedio nesreću odgovor je bio – nema para. Dvije godine kasnije, članovi Borda direktora kući su pare nosili u džakovima.
Na tim džakovima su otisci Vlade, a u njima su – naše pare. Nije ni čudo što tužilaštvo ne prati taj trag.

Petar KOMNENIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo