Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Čvrsta ruka Zoranova

Objavljeno prije

na

Gazda je na revolt i najavu štrajka zapošljenih odgovorio prijetnjom: ,,Kome se ne sviđa, može da ide”. Okupljeni menadžeri podržali su, aplauzom, demonstriranu odlučnost. Sa druge strane zatvorenih vrata, sedamdesetak radnika kojima se duguju već tri plate sa nelagodom je osluškivalo ovacije šefova. Sada je, znali su, odluka samo njihova. Da li će održati obećanje i u ponedjeljak započeti prvi štrajk u istoriji firme? Ili će još jednom pognuti glavu? Dan ranije, imali su priliku da se, u pisanoj formi, upoznaju sa stavom uprave o njihovom zahtjevu da im se do kraja nedjelje isplate zaostale plate. Poručeno im je: ,,Rok za isplatu tri zaostale zarade (za jun, jul i avgust) je neralan i neodrživ”. Potom je gladnim radnicima objašnjeno kako se ,,redovnost isplata zarada mogla obezbijediti da smo u dijalogu dogovorili smanjenje i ovako niskih zarada” (prosjek 370 eura – prim Monitora).

Pošto zaposleni nijesu prihvatili ideju da sami sebi ukinu pravo na egzistenciju, poslodavac im predlaže: ,,Zaposleni koji nijesu zadovoljni sa svojim radnim mjestom i načinom isplate zarada, mogu svojom voljom, bez insistiranja na otkazni rok u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima da raskinu radni odnos i da nađu radno mjesto, sa boljim uslovima rada, kod drugog poslodavca”. Slijedi, upozorenje kako će se uskoro ,,pokrenuti postupak racionalizacije broja izvršilaca, prvo na načelima dobrovoljnosti i sporazumijevanja, a nakon donošenja akta o sistematizaciji radnih mjesta, i postupak otpuštanja zaposlenih po osnovu proglašenja tehnološkog viška…”.

Pokušajte da zamislite, kakvo će čudo da uslijedi kada o ovakvom ponašanju budu obaviješteni lokalni, granski i nacionalni sindikati. Potom pokušajte da razumijete: navedeno ne dolazi iz neke od privatizovanih kompanija u kojoj novi vlasnici zapošljene šikaniraju ili istjeraju sa posla ne mareći pretjerano za zakone, ugovore i druge pravne trice. Poslodavac ,,čvrste ruke” nije niko drugi nego Zoran Masoničić, Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore. Njegovo je i potpis na pismu kojim zapošljene u stručnim službama Saveza, njih 66-toro, obavještava da će neki od njih prije dobiti otkaz nego s zarađene plate. Sve uz nalog: ,,Budite lojalni prema Savezu”.

Masoničićev ovonedjeljni odgovor na zahtjev za isplatu zaostalih zarada prirodan je nastavak despotske politike ovjekovječene ljetošnjom naredbom: „Svako istupanje u javnosti, mimo organa Saveza, biće sankcionisano”. Iz nastavka tog proglasa dalo se zaključiti da o stanju u Sindikatu mogu govoriti samo Masoničić, njegova služba za informisanje i šef šefova SSCG – Danilo Popović.

Ali, o postupcima čelnika saveza SSCG govori se sve češće. Pošto je priča na tu temu zabranjena u Sindikatu, zainteresovani je pričaju pred novinarima, policajcima, službenicima osnovnog i specijalnog tužilaštva…. Možda tako dobiju odgovore makar na neka pitanje koja ih tište.

A najnovije glasi: zašto SSCG, odnosno njegovi zapošljeni, nijesu imali pravo da konkurišu u raspodjeli za neki od 270 stanova koje Crnogorski fonda za solidarnu stambenu izgradnju, pod komandom Danila Popovića, gradi u Baru. Znači li to da je nešto manje od 70 hiljada eura koje su u SSCG odvojeni na ime rješavanja stambenih potreba njihovih radnika, završili na nekom drugom mjestu? Ili čelnici SSCG ne žele da troše ,,kredite” prije nego iz Saveza istjeraju nepodobne i neposlušne.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

KRIMINAL U SLUŽBI DRŽAVE I OBRNUTO: Belivuk i Miljković – državni vojnici oba oka u glavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Veljko BelivukMarko Miljkovići njihova kriminalna grupa se pred Specijalnim sudom u Beogradu terete , za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje. Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana, koji je  kasnije likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu

 

 

Skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici elitnih beogradskih kriminalaca 28. decembra 2020. godine je nedavno koštalo slobode dvojicu možda najvažnijih menadžera bivšeg režima Demokratske partije socijalista (DPS). Veljko BelivukMarko Miljković i njihova kriminalna grupa se suočavaju sa ozbiljnim optužbama pred Specijalnim sudom u Beogradu. Terete se, za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana. Radulović je kasnije takođe likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu. Ova ubistva su dotični komentirali preko SKY aplikacije. Belivuk i Miljković su na ove okolnosti prvi put saslušani u Beogradu krajem 2021. godine od strane tadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića. Obojica su sada u pritvoru. I Belivuk i Miljković su negirali djela tvrdeći da tada nisu bili u Crnoj Gori jer su imali zabranu ulaska u zemlju.

Međutim, oni su godinama imali podršku osoba iz vrha dva bratska režima – vučićevskog i đukanovićevskog. Suđenje Belivuku i Miljkoviću za ubistvo bivšeg karate reprezentativca Vlastimira Miloševića (upucanog i “overenog u glavu” 30. januara 2017. u centru Beograda) je ogolilo zarobljenost srpskog pravosuđa i države. Maskirani ubica se lagodno ponašao ne obazirući se ni na svjedoke ni na ulični video-nadzor. Terenski operativci srbijanske policije su prikupili obilje dokaza među kojima i tri uzorka DNK Belivuka – jedan na vratima zgrade gdje je živio pokojni Milošević, drugi na vozilu korišćenom za bjekstvo (po policijskoj pretpostavci), dok je navodno treći uzorak nađen na tijelu ubijenog. Zahvaljujući kamerama policija je rekonstruirala rutu kojom su se kretali likvidatori dok je snimak  bio dovoljnog kvaliteta da se odradi i antropološko vještačenje. Policija je Belivuku i Miljkoviću oduzela mobilne telefone prilikom hapšenja pet dana nakon ubistva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PREMIJER OBEĆAVA JOŠ VEĆE PLATE: EU da nam zavidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U premijerovom obećanju o “mogućoj” plati većoj od EU prosjeka nema preciznijih rokova pa bi se moglo pokazati da smo mi, a ne Milojko Spajić nepopravljivi optimisti. Dok on to samo vješto koristi

 

Premijer Milojko Spajić ostaje nepopravljivi optimista. Ili je čovjek sa rijetko viđenim talentom da relativizuje činjenice. Uglavnom, umjesto ispunjenja prošlogodišnjih, predizbornih, obećanja dobili smo nova. Ljepša, bolja, veća. “Do vremena kad Crna Gora bude bila predložena za članicu Evropske unije, mogla bi da ima prosječnu zaradu veću od prosjeka EU”, prenijeli su mediji premijerovu izjavu datu pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Spajić je ovo rekao odgovarajući na pitanja evropskih poslanika. To mu, začudo, nije bilo “gubljenje vremena”. Dolazak u parlament u kome je izabran i gdje je dužan da, makar s vremena na vrijeme, podnosi račune – jeste. Ali, da se vratimo ljepšim temama: kako ćemo trošiti tih skoro 2.200 eura, koliko danas iznosi prosječna neto zarada u Evropskoj uniji? Čim ih zaradimo (uzajmimo) – mi ili država.

Jedni su na ove najave veselo trljali ruke, drugi zbunjeno slijegali ramenima, a traći pokušali racionalizovati premijerovo obećanje. Tražeći odgovor na pitanja kad i kako. I ko će to da plati. A ko da vrati (kredit).

Pomalo bajati podaci s kraja 2022. pokazuju da je prosječna zarada u privatnom sektoru bila za skoro 160 eura manja od prosječne (555 naspram 712 eura, koliko je tada iznosila prosječna neto zarada).  Pa kako smo onda dobacili do prosjeka?

Da je broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru jednak, a nije, to bi značilo da je zaposleni koji je platu primao iz državnog ili nekog od lokalnih budžeta, ili je zarađivao u nekom državnom (javnom) preduzeću, prije dvije godine, u prosjeku, primao zaradu za 300 eura veću od zaposlenog u privatnom sektoru. Pošto je odnos broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru ipak nešto drugačiji (više je zapošljenih u privatnim firmama), to znači da je razlika u zaradama jednih i drugih bila još veća. U korist tzv. budžetskih korisnika.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

AKO JE VESNA BRATIĆ IZABRANA U ZVANJE REDOVNE PROFESORICE UCG: Komisija po resavskom modelu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbor su pratile brojne primjedbe i sumnje na nepravilnosti. Bratićeva protivkandidatkinja Tanja Bakić tvrdi da Vijeće Filološkog niti Senat nisu sankcinisali Komisiju za pisanje izvještaja o kandidatima, iako su dva člana predala potpuno identične tekstove

 

Senat Univerziteta Crne Gore je 15. marta ove godine izabrao dr Vesnu  Bratić u akademsko zvanje redovne profesorica iz oblasti Anglistika – Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bratić je od kraja 2020. do kraja aprila 2022. bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi. Bratić nije bila jedina kandidatkinja, pored nje na konkursu za izbor u akademsko zvanje iz navedenih oblasti, koji je raspisan u junu prošle godine, prijavila se i dr Tanja Bakić.

Sam tok konkursa i izbor zanimljivi su zbog brojnih primjedbi i sumnje  na nepravilnosti koje su se dešavale tokom njegovog trajanja.

U septembru 2023. imenovana je Komisija za razmatranje konkursnog materijala i pisanje izvještaja u sastavu prof. dr Radojka Vukčevič sa Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Janko Andrijašević sa Filološkog fakulteta UCG i prof. dr Zoran Paunović sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Nakon što je Andrijašević u oktobru iz zdravstvenih razloga odustao od rada u komisiji, za novog člana je imenovana prof. dr Vesna Lopičić sa Univerziteta u Nišu.

Krajem prošle godine u Biltenu UCG objavljeni su izvještaji o kandidatima članova Komisije. Sva tri člana Komisije pozitivno su ocijenili kandidatatkinju Bratić i dali preporuku da se Bratić izabere.

Prigovor na recenzije, u januaru ove godine, Vijeću Filozofskog fakulteta UCG, upućuje Tanja Bakić. Ona u njemu kao apsurd ocjenjuje da su dva člana komisije potpisala istovjetne recenzije. Dr Bakić tvrdi da su izvještaji prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević potpuno identični:  ,,Jedina razlika je u tome što je dr Paunović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, koji izvorno govori ekavicu, pokušao da ekavizira tekst profesorke Vukčević, izvorno napisan na ijekavici. Nažalost, u tome nije savim uspio, ostavivši znatan dio predatog teksta u ijekavici”, napisala je dr Bakić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo