Povežite se sa nama

Izdvojeno

ZA I PROTIV RUDNIKA U MOJKOVCU: Podijelio vlast a ujedinio građane

Objavljeno prije

na

Troje odbornika vladajuće većine u lokalnom parlamentu pridružilo se opoziciji u stavu da na području te opštine ne smije biti eksploatacije rude. Ostali zagovaraju otvaranje rudnika,  “uz poštovaje najviših ekoloških standarda”

 

Na suprotstavljenim  stranama  našli su se odbornici mojkovačke vladajuće većine, na posljednjoj sjednici Skupštine opštine (SO), kada se odlučivalo o Zaključku   “protiv svih aktivnosti vezanih za oblast rudarstva” na teritoriji  te opštine.

Zaključak je predložio odbornički klub opozicione DPS, zajedno sa jednim odbornikom SNP koja je u tom gradu dio vladajuće koalicije. Na sjednici SO njima su se pridružila još dva odbornika Grupe birača Ne damo Mojkovac, pa je tako većina odbornika rekla ne rudniku. Ostalih 14 odbornika vladajuće većine iz koalicije Za budućnost Mojkovca , Demokrata,  URA i Ujedinjene Crne Gore izašli su iz skupštinske sale dok je glasanje trajalo.

Dok oni koji su glasali za Zaključak tvrde da u Mojkovcu ne smije biti rudnika, iz Opštine Mojkovac kažu da taj projekat treba objeručke prihvatiti, ukoliko bude realizovan po najvišim ekološkim standardima. Izvršna vlast smatra da Mojkovac treba razvijati u oblastima industrije, poljoprivrede i turizma.  Iako su našli brojne zamjereke  nacrtu Detajnog prostornog plana (DPP) za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina Brskovo, ipak  tvrde da taj “manjkavi dokument” može služiti  kao polazna osnova.

“Vlada Crne Gore – nadležno ministarstvo, treba da inovira postojeći nacrt DPP za prostor koncesionog područja Brskovo, zajedno sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu. DPP i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu treba da odgovore da li je taj  projekat u koliziji sa strateški važnim razvojnim projektom skijališta Žarski. Poseban osvrt treba da bude na problem rješavanje prašine sa rudnika, kako bi bilo spriječeno potencijalno širenje prašine prema budućem ski centru kao i prema drugim naseljenim područjima”, saopštili su iz Opštine neposredno prije sjednice na kojoj je usvojen Zaključak.

Poručili su i  da je “u planskim dokumentima i ugovoru sa potencijalnim investitorima neophodno utvrditi obavezu rekultivacije nakon završene faze eksploatacije”. Izvršna vlast smatra i da je koncesiona naknada niska i da je kroz zakonsku regulativu treba uvećati. Preporučili su Vladi i da nađe rješenje da se otvaranjem rudnika investitor  obaveže da prilikom zapošljavanja prioritet imaju stanovnici opštine Mojkovac, kao i drugih opština sa sjevera Crne Gore.

“Zbog značajnog arheološkog lokaliteta Brskovo investitor se mora obavezati da finansira izgradnju muzeja za čuvanje i izlaganje arheoloških artefakata i sprovedenih istraživanja, kao i da finansira projektnu dokumentaciju i izgradnju replike Srednjovjekovnog Brskova u punoj veličini. Takođe, investitor se mora obavezati i da finansira izgradnju Memorijalnog centra “Junacima Mojkovačke bitke” na lokaciji koju odredi opština Mojkovac”, samo su neki od zahtjeva iz Opštine.

Većina odbornika, međutim,  smatra da što hitnije treba da se  verifikuje prestanak važenja Ugovora  o koncesiji za detaljna geološka istraživanja  i eksploataciju sulfidne polimetalične rude na prostoru bivšeg rudnika “Brskovo”. Takođe i da se obustavi donošenje DPP za prostor koncesionog područja sa pratećom Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu.

U Zaključku, za koji je glasala većina lokalnog parlamenta, piše da bi taj projekat „u ogromnoj mjeri devastirao prostor, trajno zagadio životnu sredinu, ugrozio život i zdravlje ljudi, uništio kvalitet prirodnih i kulturnih vrijednosti“. Dalji razvoj te opštine, piše u dokumentu, treba usmjeriti na razvoj poljoprivrede i organske proizvodnje, seoskog, sportskog i visokog turizma i poljoprivredno-prerađivačkih aktivnosti.

Većina  odbornika  smatra i da  DPP nije urađen u skladu sa važećim zakonskim propisima, međunarodnim konvencijama koje je Crna Gora ratifikovala i  planovima višeg reda.  Tvrde da je taj planski dokument „u suprotnosti sa svim principima održivog razvoja i zelene agende“i da se  „njime  predlažu aktivnosti koje za rezultat imaju trajnu i nepovratnu devastaciju prostora u području između dva nacionalna parka i rijeke Tare“.

Iz  izvršne vlasti  nijesu željeli da komentraišu koliko je  projekat rudnika pokvario, do sada, više puta isticane “harmonične odnose” među konstituentima lokalne vlasti. Ne žele da komentarišu ni kako će činjenica da među političkim subjektima u vladajućoj koaliciji postoje dijametralno suprotni stavovi oko budućeg razvoja Mojkovca uticati na funkcionalnost lokalne vlasti. Međutim, na društveim mrežama, uporedo, traje  “rat” objavama i saopštenjima između koalicionih partnera.  Prvo je Boško Laketić, odbonik URA optužio odbornike Ne damo Mojkovac i  Miloša Rajkovića (SNP) za  “pravljenje  političkog  saveza sa DPS“ i ograničavanje razvojnih šansi opštine “samo na poljoprivredu i turizma”.

“Ako sa nekom partijom dijelite u potpunosti viziju razvoja, nakon što ste sopstvenu promijenili za 180 stepeni, onda se postavlja jasno pitanje, da li je ta partija suštinski vaš partner… Nakon sjednice,  narednih dana logično je očekivati i rušenje aktuelne vlasti, jer je danas sklopljen savez DPS-a, Ne damo Mojkovac (PES-a) i Miloša Rajkovića koji je usvajanjem današnjeg Zaključka odredio sudbinu razvoja Mojkovca isključivo u pravcu razvoja poljoprivrede i turizma… Ko ne može da se bavi turizmom i poljoprivredom neka polako pakuje kofere”, poručio je odbornik Laketić na društvenim mrežama.

Kako su Monitoru kazali u GB Ne damo Mojkovac, neće “raditi bilo kakve rekonstrukcije i prekonbinacije lokalne vlasti”. Kažu i da će poštovati koalicioni dogovor, “kao i do sada”. Ukoliko neko drugi od konstituenata ima to u planu,  objašnjavaju da neće smetati.

Tvrde, takođe, da su se prilikom glasanja o Zaključku koji su predložili odbornici DPS, vodili isključivo zdravim razumom, sopstvenim stavom, dokumentima struke i interesom građana Mojkovca.  Podsjećaju da napade na GB “ predvodi odbornik lokalne vlasti, čija je partija na državnom nivou zajedno  sa DPS srušili prvu demokratski izabranu Vladu Crne Gore”.

“Ostaje nam nejasno kako je partija koja sebe naziva “zelenom” (ekološkom) i srcem i dušom uz rudnik koji prijeti da trajno devastira životnu sredinu Mojkovca”, zaključuju iz Ne damo Mojkovac.

U tom gradu je mjesecima vrlo aktivna i Građanska inicijativa “Zdravi Mojkovac”, čiji su predstavnici i pred odbornicima još jednom obrazložili zbog čega je rudnik “poguban za grad”. Oni traže raskid Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju sulfidne polimetalične rude na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika „Brskovo“ sa kompanijom  Brskovo Mine.

Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), u septembru su podnijeli i krivične prijave protiv tadašnjeg ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i državnog sekretara Admira Šahmanovića. U krivičnoj  prijavi navode da su  Ibrahimović i Šahmanović,  protivno imperativnim propisima Ugovora o koncesiji i protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i svojih ovlašćenja,  spriječili raskidanje ugovora iako su, navodno, postojali uslovi za to. Kako tvrde iz GI,   Ministarstvo kapitalnih investicija nije poslalo obavještenje koncesionaru da je Ugovor istekao 25. jula.

                                                                                                Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

PRERASPODJELA MOĆI POSLIJE 30. AVGUSTA 2020.: Borba za duvansko nasljeđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

Preuzimanje duvanskih poslova nakon smjene DPS vlasti okupilo je kriminalce, policajce i kontroverzne biznismene – neke nove i neke stare. Tužilaštvo je na potezu. Ili je duvanska priča (ponovo) u rukama neke od druge dvije grane vlasti

“Biće sada velike borbe”, kazivao je jedan dobro upućen i pronicljiv čovjek nedugo nakon avgustovskih izbora 2020. i smjene višedecenijske DPS vlasti koja je uslijedila. Na iznenađenje svojih sagovornika, on nije najavljivao juriš oslobodilaca na zarobljene institucije kriminalno-koruptivnog sistema, već bitku za preuzimanje i kontrolu njegovih poluga moći. Sa naglaskom na uhodane švercerske kanale pod patronatom (djelova) bivših vlasti.

Ubrzo je stigla potvrda da se stvari kreću u tom pravcu. Unutar tridesetoavgustovske većine, već početkom 2021. godine, krenule su prve međusobne optužbe o interesima njihovih zvaničnika u različitim tranzitnim poslovima. Ponajviše duvanskim. Pandorinu kutiju otvorio je Nebojša Medojević pa su mu se, uskoro, pridužile kolege iz tada vladajuće koalicije, prozivajući saborce iz vlasti koji, navodno, nijesu odoljeli izazovima unosnih duvanskih poslova.

U tom su kontekstu pominjani članovi porodice nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednik vlade nadležan za sistem bezbjednosti Dritan Abazović i njegova URA, ministar finansija Milojko Spajić… Sve skupa sa nekim policijskim zvaničnicima i sveštenicima SPC.

Te su priče dobile svojevrsnu potvrdu nakon hapšenja Rada Miloševića (URA), nekadašnjeg direktora Uprave prihoda i carina, u decembru 2022., nakon gubitka milionski vrijednog tovara zaplijenjenih cigareta. Nestanak dupke punog kamiona koji je zaplijenjene cigarete prevozio iz carinskog skladišta u Podgorici ka spalionici u Nikšiću registrovale su, umjesto domaćih pripadnika sistema bezbjednosti, strane partnerske službe. Uhapšeno je, uz Miloševića, 20-tak osoba među kojima je popriličan broj državnih službenika, a SDT do danas nije okončalo istragu koja je, u međuvremenu, “proširena” makar dva puta. Dok se čeka epilog tog slučaja, Milošević tvrdi da mu je “sve namjestila” ANB.

U aprilu prošle godojne, nakon hapšenja predsjednika opštine Budva Mila Božovića (NSD, odnosno, nekadašnji DF), priča o učešću novih vlasti u starim švercerskim poslovima dobila je još jednu dimenziju. I veći nivo, pošto se Božović tereti za učešće u švercu kokaina. Ali, ni ta priča još nema sudski epilog.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POSLIJE IBAR-A: Ko će u vlast, ko niz vodu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar pravde Andrej Milović, ukoliko parlamentarna većina usvoji  prijedlog premijera Milojka Spajića  za njegovo razrješenje, neće sa te pozicije otići zbog IBAR-a, ili loših zakonskih rješenja.  U središtu političkih trvenja u vlasti, kojih je sve više, nijesu  principi i reforme, već borba za moć

 

Tek što su u parlamentu usvojeni tzv IBAR zakoni, krenula su politička trvenja. Sedmica je otvorena konferencijom za štampu ministra pravde Andreja Milovića, na kojoj je on pozvao premijera Spajića da predloži Skupštini  da ga razriješi.

„Predsjedniče Vlade Spajiću, pozivam Vas da uputite prijedlog Skupštini za smjenu ministra pravde koji Vas je svugdje branio. Šta će reći plenum i kako će komentarisati moj dosadašnji rad – vidjećemo”, saopštio je Milović. U nastavku je obrazlagao kako je zbog IBAR-a ćutao kada je „mučki protivstatutarno“ isključen iz Pokreta Evropa sad, te ocijenio da je došlo vrijeme da Spajić i on svedu političke i institucionalno račune: „Prije negoli njegovo toksično okruženje, a onda i on povuče sve ka ponoru, kako PES koji je počeo da vuče ka ponoru, tako Vladu i cijelu Crnu Goru“.

Konferencija je uslijedila nakon što je Spajićeva Vlada donijela krajem sedmice odluku da jedan od IBAR zakona iz domena pravosuđa u parlamentu na završnoj sjednici  predstavlja Momo Koprivica, potrpedsjednik Vlade za politički sistem, a ne ministar pravde. Prethodno je Spajić uputio notu predsjedniku Parlamenta Andriji Mandiću da ministri ne mogu u Skupštini prihvatiti bez konsultacija sa Vladom amandmanske intervencije. Nakon što je Milović prihvatio jedan od amandmana, za koji kaže da je „čisto tehnički“, odlučeno je da ga zamijeni Koprivica, koji bi prema nezvaničnim izvorima, mogao biti novi ministar pravde.

Premijer je uzvratio prijedlogom Skupštini za razrješenje Milovića.  „Nakon što sam, kada su mi obaveze to dozvolile, ispratio današnji nastup ministra Andreja Milovića, moram priznati da sam sasvim siguran u ispravnost odluke da Skupštini predložim njegovo razrješenje“, ocijenio je Spajić odmah nakon konferencije, nakon čega je taj prijedlog uputio parlamentu.

“Sa tom odlukom, istini za volju, upoznao sam ga prije njegovog javnog istupa, što njegovu konferenciju za medije u konačnom čini običnom predstavom za javnost”, saopštio je.  „Preciznosti radi, Milovićevi raniji nastupi u javnosti, na koje sam mu vrlo jasno skretao pažnju, a na momente ih se i stidio, razlog su podnošenja prijedloga za njegovu smjenu, koji zbog rada na ispunjavanju evropske agende nije mogao biti podnijet ranije”.

Konačno, Spajić je optužio Milovića da je “stao rame uz rame sa predsjednikom Crne Gore  u pokušaju destabilizacije integriteta Vlade i time urušavanja evropskog puta Crne Gore”.  Spajić tvrdi : “Nije slučajnost da u trenutku kada su i Vlada i Skupština demonstrirale rezultate u poglavljima 23 i 24 i ispunile neophodne uslove za dobijanje IBAR-a, kreće koordinisana opstrukcija ministra Milovića i predsjednika Milatovića”.  Milatović je prethodno odbio da potpiše dva od 12 IBAR zakona koji su mu upućeni. Jedan se odnosi na zakon o RTCG, a drugi o sudskom savjetu. Civilni sektor smatra da su Milatovićevi razlozi za kritiku tih rešenja opravdani.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

AFERA TUNEL: Izgubljeni u mraku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok čekamo da istina konačno izađe iz tunela, ako tamo već nije trajno zatrpana i zabetonirana, predstavnici nove vlasti svu krivicu za sve evidentniji neuspjeh istrage prebacuju na svoje prethodnike. Ostaje samo kontinuitet neriješenih zločina koji su potresli Crnu Goru

 

Da je u administrativnom centru Podgorice, u kojem se nalaze najvažnije državne institucije, u tajnosti iskopano 30 metara tunela od stambene zgrade do depoa Višeg suda, saznali smo u septembru prošle godine. Činjenica da je, neopaženo, moguće iskopati tunel u zoni u kojoj se nalaze štićeni objekti poput Skupštine, Vlade, Ustavnog suda, Centralne banke, otvorilo je brojna pitanja o stanja u bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori.

Devet mjeseci kasnije sumnje su samo produbljene. Ove sedmice, Osnovni sud u Podgorici ukinuo je pritvor državljaninu Srbije Vladimiru Eriću, osumnjičenom da je učestvovao u kopanju tunela koji je vodio do depoa Višeg suda. Erić je bio u pritvoru od marta, kada je na osnovu međunarodne potjernice izručen iz Švedske. Iz suda je saopšteno da se Erićev DNK ne poklapa sa tragovima koji su pronađeni u tunelu.

,,Imajući u vidu navedene rezultate DNK vještačenja, dovedena je u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret, što za posljedicu mora imati ukidanje pritvora okrivljenom”, naveli su iz suda. Iz Osnovnog državnog tužilaštva su uložili žalbu Višem sudu na ovu odluku, te naveli da imaju dokaze i da je njihova istraga u završnoj fazi.

U sklopu istrage, do sada su bile uhapšene četiri osobe iz Podgorice – Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj, zbog sumnje da su povezani sa kopanjem tunela. Vrhovni sud u januaru ove godine odbio je da im produži pritvor, jer Osnovno tužilaštvo nije navelo za koje krivično djelo ih tereti, za koji period, niti su date činjenice na osnovu kojih se traži produženje pritvora.

Po saznanjima policije u kopanju tunela učestvovali su i državljani Srbije Veljko i Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić. Osim oslobođenog Erića, ostali osumnjičeni su i dalje nedostupni crnogorskim istražiteljima. Tokom dosadašnje istrage nije pronađen nijedan predmet iz dokaznog materijala koji je ukraden iz depoa Višeg suda.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo