Povežite se sa nama

DRUŠTVO

ZBOG KOGA SU SPECIJALCI BILI U BERANSKOM HOTELU: Berane na redu?

Objavljeno prije

na

Specijalna jedinica policije zanoćila je ovih dana u jednom beranskom hotelu, ali u trenutku dok ovaj broj Monitora ide u štampu još nema informacije o tome kakvim poslom su bili u gradu u kojem su DPS kadrovi napravili milionsku štetu na račun građana i na štetu Opštine Berane koju su vodili osam godina. Izvjesno je da specijalci nijesu u gradu na Limu boravili kao turisti.

Njihovo prisustvo ponajprije se dovodilo u vezu s više krivičnih prijava koje je novo opštinsko rukovodstvo iz koalicije Zdravo Berane SNP – DF podnijelo specijalnom tužiocu protiv bivšeg gradonačelnika Vuke Golubovića, njegovog brata Milana i više drugih povezanih lica i privatnih firmi zbog navodnog kriminalnog udruživanja i zloupotrebe službenog položaja.

Novčani iznosi zbog kojih se DPS kadrovi terete su višemilionski, ali da para nikada nije dosta govore i posljednji podaci iz Opštine Berane odakle su bivše rukovodioce optužili da i nakon smjene vlasti u ovom gradu od prije skoro dvije godine i dalje kroz brojne tužbe u kontinuitetu nastoje da dopune svoje i onako dobro popunjene džepove.

Upravo od tih ljudi, koja su predmet krivičnih prijava specijalnom tužiocu u milionskim iznosima, u kontinuitetu stižu tužbe na račun lokalnog budžeta. Tako je bivši predsjednik Opštine Vuka Golubović tužio Opštinu Berane zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora za 2013. i 2014. godinu u iznosu od hiljadu i sto eura, uvećano za troškove sudskog postupka, kao i za naknadu štete zbog navodne povrede na radu.

,,Rješenje za godišnje odmore nikada nije dobio jer se nije obraćao nadležnom odboru, a za vrijeme dok je bio prvi čovjek Opštine nije osigurao zaposlene, pa ni sebe od posljedica nesrećnog slučaja, što je inače obaveza utvrđena zakonom i opštim kolektivnim ugovorom. Na ovaj način, iako je u pitanju propust za koji je isključivo on odgovoran, Golubović će prihodovati znatna finansijska sredstva, sve na račun građana ove osiromašene opštine. S pravom se postavlja pitanje ko je trebao da vodi računa o zakonitosti rada lokalne samouprave ako ne njen prvi čovjek, inače doktor pravnih nauka”, kažu u Opštini Berane.

Vukina supruga Milijana Vučeljić-Golubović vodi dva spora – prvi za poništenje odluke o prestanku radnog odnosa, za šta je tužbu u međuvremenu povukla jer je našla novo uhljebljenje, a drugi za poništenje rješenja o razrješenju s mjesta direktora tada JP Komunalno Berane, jer je posao direktorice tog preduzeća radila, kako u tužbi navodi, „maksimalno savjesno, odgovorno i profesionalno”.

I sin bivšeg predsjednika Opštine Aleksa Golubović ima neraščišćenih računa s Opštinom Berane. On tuži Polimski muzej kako bi dobio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Naime, malo je poznato da je Aleksa za vrijeme bivše vlasti imao četiri ugovora o radu na određeno vrijeme u Polimskom muzeju.

,,Aleksu Golubovića niko nikada od zaposlenih nije vidio na poslu makar do smjene vlasti, što njemu ne smeta da traži transformaciju s ugovora na određeno u ugovor o radu na neodređeno vrijeme”, navode iz Opštine Berane.

Spisak ,,sitnih tužbi” depeesovaca protiv Opštine time se ne završava. Raniji potpredsjednik opštine Braho Adrović podnio je zahtjev za naknadu štete zbog neiskorišćenih odmora za period od 2009. do 2014. godine, koji je kasnije korigovao i tražio naknadu štete za 2013. i 2014. godinu.

Ni on se nije obraćao zahtjevom nadležnom odboru, ali će po ovom osnovu prihodovati oko hiljadu i trista eura. I njegov sin Enes je, doduše „samo” tri mjeseca, primao platu u Polimskom muzeju, iako ga bukvalno niko od zaposlenih nikada nije vidio na radnom mjestu”, tvrde iz lokalne uprave u Beranama.

Bivša glavna administratorka Vinka Babić, takođe kadar DPS-a, nakon korišćenja naknade zarade godinu dana po prestanku funkcije tražila je istu naknadu za period od još jedne godine po kojem osnovu bi primila još dvanaest hiljada eura, a kada je njen zahtjev odbijen podnijela je tužbu Upravnom sudu.

,,Javila se i na javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa u junu mjesecu, za još dvanaest hiljada eura, iako nije u radnom odnosu, pa je nakon odbijanja tog zahtjeva opet tražila zaštitu kod Upravnog suda. Oba postupka su u toku”, kažu u lokalnoj administraciji.

Kao i njeni partijski drugovi, i bivša glavna adminstratorka je podnijela tužbu za naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora, što iznosi oko hiljadu osamsto eura, bez troškova sudskog postupka.

Monitor je još 2014. godine došao u posjed dokumenata koji su govorili o zlupotrebama državnih resursa od strane DPS u tom gradu. Tako se iz pisma glasača ove partije iz sela Goražde, vidi da se za nasipanje puta obraćaju direktno tadašnjem predsjedniku OO DPS Budimiru Dabetiću.

Monitorov izvor iz koalicije Zdravo Berane objašnjava da je ,,ovaj unutarstranački papir nekako našao put do dokumentacije Opštine Berane i vrlo plastično pokazuje kako je DPS izjednačio javne institucije sa strankom i tako direktno zloupotrijebio javna sredstva svih građana”.

Monitor je, takođe, u posjedu kopije građevinskog dnevnika za radove u Mjesnoj zajednici Gornje Zaostro, gdje se dva puta pojavljuje isti broj lista na građevinskom dnevniku. Iako MZ Gornje Zaostro traži novac nakon izvođenja radova, u građevinskim dnevnicima već stoji Agencija kao investitor, a kao nadzorni organ potpisano je lice koje nije građevinski inženjer.

Za te radove je priložen i račun od 10.224 eura, iako je poznato da po Zakonu o javnim nabavkama, Opština ne može da plati ništa preko 5.000 eura bez tendera. U ovom slučaju, osnov je ,,molba” MZ za već izvršene radove, a izvođač je Stojan Šćekić, kum bivšeg direktora Agencije Milana Golubovića.

,,Zahtjev MZ Gornje Zaostro Opštini za plaćanje radova koji su već izvedeni i za koje su se tek sad sjetili da nemaju sredstava nije službeno zaveden u arhivu, ni mjesnoj zajednici, ni Opštini. U dokumentaciji Opštine, koja se odnosi na izvođenje radova za mjesne zajednice, nalazi se i spisak predsjednika mjesnih odbora Demokratske partije socijalista. Očigledno je koje institucije države priznaje Demokratska partija socijalista. Samo stranačke”, navodi ovaj izvor.

Monitoru je stavljen na uvid i spisak dijela radova iz 2011, koji se potražuju tek 2014. Investitor je Agencija, iako mjesna zajednica traži novac od Agencije tek nakon izvođenja radova. Tu je i izjava o nasipanju puta u prigradskom naselju Dolac. Potpisana je od strane tadašnjeg direktora Agencije i predsjednika MZ, ali isto tako nije zavedena ni u MZ, ni u Agenciji. Ovaj račun je, kao i obrazac zahtjeva, istovjetan onom u Gornjem Zaostru, kao i iznosu od 10.224 eura.

Sve ove zanimljive fakture i dokumenti predati su specijalnom tužiocu, a Opština Berane je u međuvremenu protiv bivših rukovodilaca podnijela još četiri krivične prijave s vrlo teškim optužbama. Zbog svega toga se i vjeruje da ,,pripadnici policije za djelovanje u ranim jutarnjim satima” u Beranama nijesu bili zbog tužbi za godišnje odmore i povrede na radu.

Tufik SOFTIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo