Povežite se sa nama

DRUŠTVO

ZBOG KOGA SU SPECIJALCI BILI U BERANSKOM HOTELU: Berane na redu?

Objavljeno prije

na

opstina-berane

Specijalna jedinica policije zanoćila je ovih dana u jednom beranskom hotelu, ali u trenutku dok ovaj broj Monitora ide u štampu još nema informacije o tome kakvim poslom su bili u gradu u kojem su DPS kadrovi napravili milionsku štetu na račun građana i na štetu Opštine Berane koju su vodili osam godina. Izvjesno je da specijalci nijesu u gradu na Limu boravili kao turisti.

Njihovo prisustvo ponajprije se dovodilo u vezu s više krivičnih prijava koje je novo opštinsko rukovodstvo iz koalicije Zdravo Berane SNP – DF podnijelo specijalnom tužiocu protiv bivšeg gradonačelnika Vuke Golubovića, njegovog brata Milana i više drugih povezanih lica i privatnih firmi zbog navodnog kriminalnog udruživanja i zloupotrebe službenog položaja.

Novčani iznosi zbog kojih se DPS kadrovi terete su višemilionski, ali da para nikada nije dosta govore i posljednji podaci iz Opštine Berane odakle su bivše rukovodioce optužili da i nakon smjene vlasti u ovom gradu od prije skoro dvije godine i dalje kroz brojne tužbe u kontinuitetu nastoje da dopune svoje i onako dobro popunjene džepove.

Upravo od tih ljudi, koja su predmet krivičnih prijava specijalnom tužiocu u milionskim iznosima, u kontinuitetu stižu tužbe na račun lokalnog budžeta. Tako je bivši predsjednik Opštine Vuka Golubović tužio Opštinu Berane zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora za 2013. i 2014. godinu u iznosu od hiljadu i sto eura, uvećano za troškove sudskog postupka, kao i za naknadu štete zbog navodne povrede na radu.

,,Rješenje za godišnje odmore nikada nije dobio jer se nije obraćao nadležnom odboru, a za vrijeme dok je bio prvi čovjek Opštine nije osigurao zaposlene, pa ni sebe od posljedica nesrećnog slučaja, što je inače obaveza utvrđena zakonom i opštim kolektivnim ugovorom. Na ovaj način, iako je u pitanju propust za koji je isključivo on odgovoran, Golubović će prihodovati znatna finansijska sredstva, sve na račun građana ove osiromašene opštine. S pravom se postavlja pitanje ko je trebao da vodi računa o zakonitosti rada lokalne samouprave ako ne njen prvi čovjek, inače doktor pravnih nauka”, kažu u Opštini Berane.

Vukina supruga Milijana Vučeljić-Golubović vodi dva spora – prvi za poništenje odluke o prestanku radnog odnosa, za šta je tužbu u međuvremenu povukla jer je našla novo uhljebljenje, a drugi za poništenje rješenja o razrješenju s mjesta direktora tada JP Komunalno Berane, jer je posao direktorice tog preduzeća radila, kako u tužbi navodi, „maksimalno savjesno, odgovorno i profesionalno”.

I sin bivšeg predsjednika Opštine Aleksa Golubović ima neraščišćenih računa s Opštinom Berane. On tuži Polimski muzej kako bi dobio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Naime, malo je poznato da je Aleksa za vrijeme bivše vlasti imao četiri ugovora o radu na određeno vrijeme u Polimskom muzeju.

,,Aleksu Golubovića niko nikada od zaposlenih nije vidio na poslu makar do smjene vlasti, što njemu ne smeta da traži transformaciju s ugovora na određeno u ugovor o radu na neodređeno vrijeme”, navode iz Opštine Berane.

Spisak ,,sitnih tužbi” depeesovaca protiv Opštine time se ne završava. Raniji potpredsjednik opštine Braho Adrović podnio je zahtjev za naknadu štete zbog neiskorišćenih odmora za period od 2009. do 2014. godine, koji je kasnije korigovao i tražio naknadu štete za 2013. i 2014. godinu.

Ni on se nije obraćao zahtjevom nadležnom odboru, ali će po ovom osnovu prihodovati oko hiljadu i trista eura. I njegov sin Enes je, doduše „samo” tri mjeseca, primao platu u Polimskom muzeju, iako ga bukvalno niko od zaposlenih nikada nije vidio na radnom mjestu”, tvrde iz lokalne uprave u Beranama.

Bivša glavna administratorka Vinka Babić, takođe kadar DPS-a, nakon korišćenja naknade zarade godinu dana po prestanku funkcije tražila je istu naknadu za period od još jedne godine po kojem osnovu bi primila još dvanaest hiljada eura, a kada je njen zahtjev odbijen podnijela je tužbu Upravnom sudu.

,,Javila se i na javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa u junu mjesecu, za još dvanaest hiljada eura, iako nije u radnom odnosu, pa je nakon odbijanja tog zahtjeva opet tražila zaštitu kod Upravnog suda. Oba postupka su u toku”, kažu u lokalnoj administraciji.

Kao i njeni partijski drugovi, i bivša glavna adminstratorka je podnijela tužbu za naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora, što iznosi oko hiljadu osamsto eura, bez troškova sudskog postupka.

Monitor je još 2014. godine došao u posjed dokumenata koji su govorili o zlupotrebama državnih resursa od strane DPS u tom gradu. Tako se iz pisma glasača ove partije iz sela Goražde, vidi da se za nasipanje puta obraćaju direktno tadašnjem predsjedniku OO DPS Budimiru Dabetiću.

Monitorov izvor iz koalicije Zdravo Berane objašnjava da je ,,ovaj unutarstranački papir nekako našao put do dokumentacije Opštine Berane i vrlo plastično pokazuje kako je DPS izjednačio javne institucije sa strankom i tako direktno zloupotrijebio javna sredstva svih građana”.

Monitor je, takođe, u posjedu kopije građevinskog dnevnika za radove u Mjesnoj zajednici Gornje Zaostro, gdje se dva puta pojavljuje isti broj lista na građevinskom dnevniku. Iako MZ Gornje Zaostro traži novac nakon izvođenja radova, u građevinskim dnevnicima već stoji Agencija kao investitor, a kao nadzorni organ potpisano je lice koje nije građevinski inženjer.

Za te radove je priložen i račun od 10.224 eura, iako je poznato da po Zakonu o javnim nabavkama, Opština ne može da plati ništa preko 5.000 eura bez tendera. U ovom slučaju, osnov je ,,molba” MZ za već izvršene radove, a izvođač je Stojan Šćekić, kum bivšeg direktora Agencije Milana Golubovića.

,,Zahtjev MZ Gornje Zaostro Opštini za plaćanje radova koji su već izvedeni i za koje su se tek sad sjetili da nemaju sredstava nije službeno zaveden u arhivu, ni mjesnoj zajednici, ni Opštini. U dokumentaciji Opštine, koja se odnosi na izvođenje radova za mjesne zajednice, nalazi se i spisak predsjednika mjesnih odbora Demokratske partije socijalista. Očigledno je koje institucije države priznaje Demokratska partija socijalista. Samo stranačke”, navodi ovaj izvor.

Monitoru je stavljen na uvid i spisak dijela radova iz 2011, koji se potražuju tek 2014. Investitor je Agencija, iako mjesna zajednica traži novac od Agencije tek nakon izvođenja radova. Tu je i izjava o nasipanju puta u prigradskom naselju Dolac. Potpisana je od strane tadašnjeg direktora Agencije i predsjednika MZ, ali isto tako nije zavedena ni u MZ, ni u Agenciji. Ovaj račun je, kao i obrazac zahtjeva, istovjetan onom u Gornjem Zaostru, kao i iznosu od 10.224 eura.

Sve ove zanimljive fakture i dokumenti predati su specijalnom tužiocu, a Opština Berane je u međuvremenu protiv bivših rukovodilaca podnijela još četiri krivične prijave s vrlo teškim optužbama. Zbog svega toga se i vjeruje da ,,pripadnici policije za djelovanje u ranim jutarnjim satima” u Beranama nijesu bili zbog tužbi za godišnje odmore i povrede na radu.

Tufik SOFTIĆ

Komentari

DRUŠTVO

UPRAVA ZA KADROVE ZA ŠEFA POLICIJE DISKVALIFIKUJE DOKAZANE PROFESIONALCE: Hoće li konkurs biti poništen  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dobro obaviješteni izvori Monitora tvrde da će konkurs najvjerovanije biti poništen zbog grešaka koje je napravila Uprava za kadrove. Jedna od njih je greška prilikom utvrđivanja da li dugogodišnji policijski službenik Predrag Šuković ispunjava uslove da bude među kandidatima

 

Ove sedmice završeno je testiranje kandidata za poziciju direktora pozicije. Iako se još ne zna kako je testiranje završeno, prema pouzdanim izvorima Monitora, konkurs će biti poništen.

Dobro obaviješteni izvori Monitora objašnjavaju da će konkurs biti poništen zbog grešaka koje je napravila Uprava za kadrove. Jedna od njih je greška napravljena prilikom utvrđivanja da li dugogodišnji policijski službenik Predrag Šuković ispunjava uslove da bude među kandidatima. Uprava za kadrove odgovorila je da je prepreka to što je uslovno osuđivan. Međutim, uslovna kazna izrečena Šukoviću izbrisana je iz registra i njegova je kaznena evidencija čista. Na tu grešku je odmah ukazala Šukovićeva advokatica Marija Radulović.

„Zaključak Uprave za kadrove da Predrag Šuković ne ispunjava uslove iz Javnog konkursa koji je raspisan za radno mjesto Direktora Uprave policije je skandalozan, kaže za Monitor advokatica Radulović.

Objašnjava da je Uprava za kadrove, i pored saznanja da je u odnosu na Šukovića nastupila rehabilitacija i brisanje osude iz kaznene evidencije, zbog čega se isti nesporno smatra neosuđivanim, nezakonito zauzela drugačiji stav.

„Podsjećam javnost da je Šuković ranije osuđen za djelo za koje se postupak vodio po privatnoj tužbi prethodnog premijera Duška Markovića. Ovaj postupak uslijedio je nakon što je državno tužilaštvo povodom iste stvari procijenilo da nema nikakvog osnova za vođenje krivičnog postupka protiv Šukovića.  S obzirom na to da je osuda za ovo djelo izbrisana iz kaznene evidencije, nema bilo kakvog osnova da se Predrag Šuković označava kao ranije osuđeno lice“, navodi ona.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NEVOLJE RADNIKA  KOMBINATA ALUMINIJUMA: Bez osnovnih radnih prava  

Objavljeno prije

na

Objavio:

KAP je u stečaju već osam godina, a radnici nemaju pravo na godišnji odmor i druga osnovna prava. Radnik KAP-a Miroslav Jović, koji se pobunio zbog toga, prošao je kao Sandra Obradović prije šest godina. Dobio je otkaz. U Privrednom sudu kažu da je sve u skladu sa sudskom praksom

 

Miroslav Jović radnik Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP) dobio je otkaz 31. decembra. Tvrdi da je otkaz uslijedio kao odmazda zbog početka prikupljanja potpisa od strane radnika s ciljem da ostvare prava na godišnji odmor i druga prava koja im pripadaju po zakonu. Radnici KAP-a nemaju odmor od uvođenja stečaja u julu 2013. godine.

,,Nakon najave tužbe zbog godišnjih odmora, počeli su pritisci od strane mog nadređenog i generalnog menadžera, Nebojše Dožića. Striktni su da odmora ne može biti. Onda idu one priče da vlasnik Veselin Pejović drži KAP zbog nas da ne bi ostali na ulici i slično. Prijetili su otkazima. Meni su ga dali uz obrazloženje da sam otpušten zbog reorganizacije”, priča Jović za Monitor.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić 31. decembra daje otkaz o radu Joviću, koji 5. januara podnosi prigovor Privrednom sudu. Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odbija Jovovićevu žalbu krajem januara ove godine.

Jovanić u obrazloženju kreće otpočetka pa objašnjava da je stečaj u KAP-u otvoren  davne 2013, u julu mjesecu, a oktobru je donijeto rješenje o bankrotstvu. Navodi se dalje da je tokom 2014. imovina stečajnog dužnika prodata privrednom društvu Uniprom za 28 miliona eura.

Objašnjava da zbog imovinsko-pravnih odnosa nije mogao da se okonča postupak prodaje, koji bi podrazumijevao i preuzimanje radnika od strane kupca imovine. Umjesto toga potpisan je Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Članom pet ovog ugovora stečajni upravnik se obavezuje da se radnicima koji se radno angažuju zaključi ugovor o radu na određeno vrijeme sa mogućnošću raskida ugovora u slučaju prestanka proizvodnje ili na zahtjev Uniproma.

Jovanić u presudi navodi da radnici koji su nakon otvaranja stečajnog postupka angažovani od strane stečajnog upravnika svoja prava mogu ostvarivati isključivo u skladu sa Zakonom o stečaju kao lex specialis propisom koji se primjenjuje u stečajnom postupku. S toga, Jovanić objašnjava, da se ovdje ne primjenjuje Zakon o radu niti drugi radno-pravni propisi, jer radno angažovana lica imaju samo ona prava koja su utvrđena i priznata rješenjem stečajnog upravnika. Onda Jovanić objašnjava da ,,radno angažovanim licima u toku stečaja ne pripada pravo na godišnji odmor, pravo na plaćeno odustvo za vrijeme privremene spriječenosti za rad, pravo na plaćeno odsustvo za dane državnih i vjerskih praznika, pravo na uplatu doprinosa na ime benificiranog radnog staža i dr., kao i predviđena zaštita u slučaju otkazivanja ugovora o radnom angažmanu”.

Drugim riječima sem isplate plate, nemaju nikakvih drugih prava. Tako su radnici KAP-a već osam godina onemogućeni da koriste Ustavom i međunarodnim konvencijama zagarantovana radna prava. A stečaj, iako je jedna od prvih odredbi u Zakonu o stečaju načelo hitnosti, traje li traje, bez najave da će biti okončan.

Jovanić se u donošenju pomenute  odluke poziva na brojne sudske odluke u ovom stečajnom postupku i ističe presudu Apelacionog suda iz januara 2016. Radi se o presudi u slučaju Sandre Obradović, koja je 2015. godine kao predsjednica sindikata KAP-a tražila da radnici imaju godišnje odmore i zbog toga dobila otkaz, kao sada Jović.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HAPŠENJA U VLADINOM PREDUZEĆU MORSKO DOBRO: Kako se krčmilo državno zemljište u zaštićenoj zoni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Među hiljadama nelegalnih objekata koji su izgrađeni u zoni morskog dobra nalaze se i vile i vikendice, kafići i restorani istaknutih političara, sudija, bankara i biznismena. Državni funkcioneri gradili su vile na pjeni od mora, gazila se Barselonska konvencija, UNESCO standardi, betonirala šetališta, staze, pristaništa, ali nikome iz JP Morsko dobro do danas, to nije zasmetalo

 

Po nalogu Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića u utorak, 15. februara privedeno je više funkcionera Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, zbog osnovane sumnje za zloupotrebu službenog položaja u poslovima otuđenja djelova morske obale, koja je nizom pravnih vratolomija i nezakonitih radnji, prešla u privatno vlasništvo.

U Specijalnom tužilaštvu najavili su krajem prošle godine istragu o tome kako je značajan dio crnogorske obale, kojom gazduje JP Morsko dobro, na volšeban način uknjižen na pojedince i ko je sve u lancu donošenja odluka, tome doprinio.

Spektakularna akcija privođenja većeg broja funkcionera Vladinog preduzeća, odigrana je sticajem okolnosti opet u Budvi, u kojoj se nalazi sjedište JP Morsko dobro. Bila je to već viđena situacija na kakve su Budvani gotovo oguglali. Uhapšen je direktor preduzeća Predrag Jelušić, koji je istovremeno i prvi čovjek budvanskog DPS-a i član Glavnog odbora ove partije. Privedeni su i prethodni direktori Rajko Barović i Rajko Mihović, zatim bivši i sadašnji članovi Upravnog odbora MD Aleksandar Tičić, Boro Lazović, Ljubomirka Vidović i Selim Rsulbegović. Nalog za privođenje izdat je i za Zoricu Šarenac, Đura Marića,  Aleksandru Ivanović Kalezić i Ivana Kalezića.

Privedeni  funkcioneri JP Morsko dobro sumnjiče se za zloupotrebu službenog položaja, dozvolili su nelegalnu gradnju objekata na morskoj obali i učestvovali u poslovima knjiženja pojedinih parcela na privatna lica.

U konkretnom slučaju radi se o nekretninama u Tivatskom zalivu, u prostoru Luke Bonići, u kojoj duži niz godina posluje brodogradilište i remontni centar za jahte,  kompanije Navar iz Herceg Novog, u vlasništvu poznatog bokeljskog privrednika Branka Zgradića.

Polovinom januara po nalogu SDT Zgradić je uhapšen i njemu je tada određen pritvor od 30 dana. Radi se o nastavku akcije u kojoj je krajem decembra prošle godine uhapšen direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević i Ana Lakićević Grdinić, kao i sudija kotorskog Osnovnog suda Marija Bilafer. Njima se stavlja na teret da su dio kriminalne organizacije koja je nelegalno upisivala pojedine objekte u zoni morskog dobra u katastar.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči Zgradića za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja putem pomaganja u produženom trajanju i krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju, jer je poslovnim transakcijama kompanije Navar Doo, Herceg Novi, čiji je osnivač i vlasnik, sa preduzećem Morsko dobro, u periodu od 2009. do 2015. godine, upisao svoju firmu kao trajnog ili doživotnog korisnika parcela u zoni morskog dobra u Bonićima, površine od 14.500 kvadrata.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo