Povežite se sa nama

MONITORING

Zlatna konfuzija

Objavljeno prije

na

luksic

Još jedna upravna reforma je pred nama. Od 2002. do 2009. imali smo Strategiju, od sad pa do 2014. imaćemo Agendu. Napredak je očit. Strategiju upravne reforme koja je trajala do prošle godine radilo je Ministarstvo pravde na čijem je čelu bio Željko Šturanović. Kad je usvajana, ondašnji i vazdašnji premijer Milo Đukanović je ocijenio da je državni aparat neadekvatno organizovan, u dobroj mjeri neprofesionalan i glomazan. „Modernizacija i reforma znači organizovano uvođenje evropskih standarda i promjena koje sistemski, trajno, podižu nivo efikasnosti, efektivnosti i zakonitosti u radu uprave. Zbog toga će cio ovaj proces biti pod posebnom pažnjom Vlade, i mojom lično. Dio svojih obaveza u tom procesu Vlada će odgovorno preuzeti i ispuniti do kraja”, najavio je Đukanović kad je Strategija usvojena. Za njenu realizaciju bilo je predviđeno 1.655.000 eura.

“AURUM” IZ MAROVIĆEVOG KABINETA: Agenda reforme javne uprave “Aurum”, koja je trenutno na javnoj raspravi pripremljena je u kabinetu potpredsjednika Vlade Svetozara Marovića. U tom dokumentu uočeni su razni nedostaci i teškoće u sprovođenju upravne reforme. Tu su: nedovoljna obaviještenost svih relevantnih učesnika o procesu i njegovom značaju i neodgovarajuća participacija i angažman svih relevantnih subjekata; nedovoljna uključenost državnih službenika i namještenika, kao i strah od promjena i njihovih rezultata; nedovoljna aktivnost pojedinih organa i njihovo odlaganje kako bi se dobila iskustva drugih; manjak kreativnog mladog kadra koji poznaje strane jezike, koristi IT i posjeduje druge specifične vještine i tako dalje.

Jedan od problema u radu javne uprave je i “nepostojanje adekvatnih mehanizama za poboljšanje materijalnog položaja državnih službenika i njihovo stimulisanje za rad u javnoj upravi”. Sudeći po tome koliko ih ima – ne bi se reklo da su nestimulisani. Sadašnji sistem državne uprave čine 53 organa – 17 ministarstava, jedan sekretarijat, 17 uprava, 10 zavoda, šest direkcija i dvije agencije.

Prema ocjenama u Agendi “postojanje mnoštva organa, kao i česte promjene u organizacionoj strukturi, ugrožavaju sistem odgovornosti i realno su rizik za sprovođenje dugoročnih reformskih planova”. Gomila ministarstava možebiti je loša za reformu, ali je zato divna za smještanje zaslužnih nakon svakih izbora. Odnos snaga u Partiji, zna tvorac sadašnje reforme, nekad prosto bude takav da su neophodna dva potpredsjednika Vlade. Jedan ratni drug i jedan nasljednik.

Agendi reforme javne uprave mora se priznati da, za razliku od Strategije koja je prštala od fraza, ima i konkretnih podataka. Tako sad imamo i službeno saopšteno koliko ljudi živi od budžeta. Prema podacima Ministarstva finansija, broj zaposlenih u državnoj upravi, zdravstvu i prosvjeti u 2009. godini iznosio je oko 42,5 hiljade, uključujući pripravnike i zaposlene po ugovoru o djelu. Penzije prima oko 110 hiljada ljudi.

Fini primjer haosa u našoj javnoj upravi su inspekcije. Ima ih 34, djeluju u sastavu 11 ministarstava, u njima radi 718 inspektora. Preplitanje nadležnosti posebno odlikuje komunalnu i sanitarnu, sanitarnu i veterinarsku, zdravstvenu i sanitarnu inspekciju. U nekom, nepreciziranom periodu sedam inspektora za građevinarstvo obavi 1061 inspekciju, isto toliko inspektora odbrane kontrola ima – dvadeset. Posebno je pitanje – kakve su kontrole.

ŠUMA STRATEGIJA: “Ako se uzme u obzir okolnost da inspekcije uređuje nekoliko vrsta zakona i niz podzakonskih akata – uredba, pravilnik, uputstvo – može se zaključiti da je naš sistem inspekcija bespotrebno razuđen i prenormiran”, piše u Agendi. Reforma inspekcija predviđa formiranje jednog organa za inspekcijske poslove na nivou države, smanjenje i objedinjavanje teritorijalnih jedinica inspekcija, regionalnu rotaciju inspektora na terenu koja bi trebalo da doprinese suzbijanju korupcije.
Konačno je neko prebrojao – u Crnoj Gori ima preko 60 sektorskih i međusektorskih strategija. I Vlada priznaje da je pitanje da li su sve strategije međusobno koordinirane i da li korespondiraju s osnovnim strateškim opredjeljenjima.

Ima i ostalo – regulatorne agencije, komisije, fondovi, zavodi i slično.

“Iako regulatorne institucije nemaju svoju ustavno-pravnu utemeljenost, one sistemsku utemeljenost trenutno nemaju ni u Zakonu o javnim agencijama, koji je trebalo (a nije) donijeti u procesu reforme državne uprave, tako da se ove institucije uređuju materijalnim zakonima i to na različite načine”.

To predstavlja jedan od razloga određene konfuzije u njihovom položaju, smatra Vlada. Agencije se, na primjer, javljaju kao nezavisni regulatorni organ, organ državne uprave, akcionarsko društvo ili specijalizovana organizacija čiji se status ne može jasno definisati. Koliko dosad znamo, jasno je samo da su im plate – pretežno ogromne. Zanimljivo je da konfuziju primjećuje ista Vlada koja je konfuziju napravila.

Strateško upravljanje reformom biće, kako je predviđeno, povjereno vladinom Savjetu za reformu javne uprave. Članovi savjeta biće resorni ministri, predsjednici opština, “istaknuti stručnjaci i predstavnici civilnog društva iz ove oblasti”, kao i donatori.
U Agendi piše i da je, zbog prirode predloženih reformi koje obuhvataju sve sektore, od posebne važnosti da projektom “Auruma” rukovodi najviši nivo izvršne uprave u Vladi, tj. potpredsjednik Vlade.

Zapravo bi bilo bolje da idu kući. Ovih dana je to konstatovao i predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović. On je Vijestima rekao da veliki broj tužbi građana ukazuje na nezakonit rad državne i lokalne uprave i da bi se dalji rast mogao spriječiti jedino postavljanjem pitanja razrješenja resornih ministara i predsjednika opština.

REKORDER MINISTARSTVO FINANSIJA: Prema zvaničnim podacima sud je od početka godine primio 1527 predmeta, dok ih je prošle godine bilo 948. Radulović pojašnjava da je sud poništio 42 odsto odluka državne i polovinu odluka lokalne administracije.

Upravni sud je u prethodnih pola godine poništio najviše odluka Ministarstva finansija, Ministarstva rada i socijalnog staranja, te Ministarstava za ekonomski razvoj i Ministarstva unutrašnjih poslova. Tako se sud od početka godine najviše bavio odlukama Ministarstva finansija kojem je oboreno 312 od 590 odluka.

Podaci suda pokazuju da je Ministarstvu rada i socijalnog staranja poništeno 188 od 355 odluka, dok je Ministarstvu za ekonomski razvoj oboreno 126 od 243 odluke. Sud je poništio tri od 42 odluke Generalnog sekretarijata Vlade, dok su Komisiji za žalbe poništene 53 od 127 odluka. Dok su na rad Agencije za nacionalnu bezbjednost sudu stigle samo dvije pritužbe, Ministarstvu unutrašnjih poslova od 134 poništeno je 69 odluka.

“Mi ne možemo da utičemo na politiku rada državnih organa. U svakom slučaju treba da se postavi pitanje odgovornosti starješina koji rukovode tim organima. To je jedino sredstvo i način da se suzbije nezakonito ponašanje. Ako mogu da se razrješavaju sudije zbog loših rezultata, zašto ne bi mogli službenici i ministri zbog nezakonitog rada”, smatra Radulović.

Agenda uči da će se podizanjem kvaliteta usluga u javnoj upravi podići i nivo zadovoljstva građana i da je to zadovoljstvo glavni pokazatelj uspješnosti sprovođenja reforme. Stvarnost nas uči da je to jedno od zadovoljstava koje ćemo – pričekati.

Kosara K. BEGOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZORAN BRĐANIN NA ČELU UPRAVE POLICIJE: Vršilac dužnosti podijelio vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

URA je „progurala“ jednog, premijer Krivokapić priželjkivao je drugog, dok je DF saopštio da neće podržati nijednog kandidata koga predloži Vlada, pošto smatraju da je njihov favorit nezakonito eliminisan iz trke za direktora UP

 

Vlada je u utorak imenovala Zorana Brđanina za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Dosadašnji rukovodilac Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije bio je favorit URA-e koja je isticala da je riječ o školovanom profesionalcu. Na drugoj strani, premijer Zdravko Krivokapić je navijao za Dragana Klikovca, jednako školovanog dugogodišnjeg policajca i aktuelnog rukovodioca Operativno-komunikacionog centra (OKC).

Javnosti nije poznato šta je, ili ko, presudio. Zato smo upoznati sa stavom Demokratskog fronta da neće podržati nijednog kandidata za zvanje prvog policajca u Crnoj Gori.

,,DF je organizacija koja se protivi svemu sve što nije apsolutno po njihovoj volji“, komentarisao je takvu odluku, uz osmijeh, potpredsjednik Vlade zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović navodeći „cijenim svačije mišljenje pa i njihovo, ali zaista ne bih imao neki specifičan komentar”. Iako su novinske stranice punili tekstovi o ozbiljnom sukobu čelnika izvršnih vlasti zbog imenovanja šefa policije, Abazović tvrdi da nije bilo riječi o većem mimoilaženju.

,,Bilo je različitih mišljenja i to je po meni demokratski, ne bi trebalo to da nas čudi. Mislim da je sada u Crnoj Gori s jednoumljem završeno i mi bilo kakve monopole ne možemo više da prihvatimo“, objašnjavao je Abazović. „U demokratskoj atmosferi smo razgovarali, razmijenili mišljenja, vodili dijalog i čini mi se došli do najboljeg rješenja. Na kraju to je prijedlog ministra Sergeja Sekulovića i smatram da je to krajnje primjereno“.

Zoran Brđanin se kao ozbiljan kandidat za direktora UP-a pominje još od avgustovskih izbora, čim je postalo jasno da će doći do sveobuhvatnih kadrovskih izmjene u bezbjednosnim strukturama. U borbi za to mjesto, tvrde naši dobro obaviješteni sagovornici, pomogao mu je i nekadašnji resorni ministar  u prelaznoj Vladi Goran Danilović, koji je kod svojih koalicionih  kolega urgirao da ukažu povjerenje čovjeku koji ima njegovo povjerenje. Kod DF-a mu, međutim, ta nastojanja nijesu prošla. Zato se Danilović oglasio i  ogradio od izjava čelnika DF-a koji su poručili da Koalicija za budućnost Crne Gore ne pristaje da pripadnici režima Mila Đukanovića, „pod jeftinim izgovorima i protivzakonitim radnjama“, eliminišu jedine ozbiljne i odgovorne kandidate za direktora UP-a. Iz Danilovićeve Ujedinjene Crne Gore tada je saopšteno da je DF iznio grubu i netačnu ocjenu.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OD PEKINGA DO TUZI – ŽIVOT U SLUŽBI POLITIKE: Između nada i barikada

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer tek treba da pojasni započetu priču o novim državljanima. A Vlada ima i prečeg posla. Za početak, valja ići u Tuzi. Pa u Nikšić (izbori). I Skupštinu (budžet). Potom  će već biti jasnije šta je kome činjeti

 

Ponovo živimo u zanimljivim vremenima.

„Dobro jutro svima sa slobodne crnogorske teritorije – iz Ambasade Crne Gore pri Svetoj Stolici i pri Malteškom redu!“, pozdravio je u srijedu ujutru svoje pratioce na Tviteru bivši ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović. Krajem  dana, nakon što je predsjednik Milo Đukanović potpisao ukaz o razrješenju osam ambasadora koji nijesu bili po volji novih vlasti, Vlahović stavlja tačku na pobunu: „Bila je časti da budem ambasador…“.

,,Bilo je veliko zadovoljstvo, izuzetna čast i ponos predstavljati Crnu Goru na poziciji ambasadora u Narodnoj Republici Kini“, oglasio se i Darko Pajović, najplaćeniji crnogorski diplomata, nakon što su do njega stigle vijesti o Đukanovićevoj otkomandi. „Na kraju, a zapravo na početku, hvala mojoj porodici, prijateljima i svim pristojnim građanima Crne Gore za svu vašu podršku“, poručio je Pajović. Tako se na sebi svojstven način osvrnuo i na  nepristojne koji nijesu  podržali  ono što je radio kao predsjednik Pozitivne CG, opozicione partije koja se podijelila, pa potčinila DPS-u i krupnom kapitalu, da bi potom pala u zaborav. Zato je Pajović nagrađen funkcijom predsjednika parlamenta a potom i ambasadorskim mjestom u Kinu.

Javni sukob Vlade i sada već i bivših, ambasadora iskoristio je Đukanović da ukaže na politički revanšizam novih vlasti,  pokaže  kako kao predsjednik  neće pokušavati da prepravlja izborni rezultat i naglasi da smijenjeni ambasadori koji su, uglavnom, njegovom voljom otišli u diplomatska predstavništva „ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države“. U saopštenju iz njegovog kabineta objašnjava se kako je predsjednik odluku o opozivu osam ambasadora donio „poštujući kohabitaciju vlasti“, a nakon „korekcije obrazloženja“ iz MVP.

Dugo znamo predsjednika DPS-a i njegove demokratske i ekonomske potencijale. Tu jedno saopštenje i (još) jedna afera neće mnogo promijeniti. Ali bi čelnici izvršne vlasti i iz ove priče trebalo da nauče koliko je važno da što prije formiraju stručne timove sposobne da posao obave zakonito i u skladu sa važećom procedurom i praksom. Da ne bi Miodrag Vlahović juče, ili Milivoje Katnić, sjutra, od svog razrješenja pravili novu bitku na Neretvi.

Sličnih priča imamo i na domaćem terenu.  

Nadležni iz Ministarstva zdravlja odlučili su da zatvore lokale u Tuzima, Danilovgradu i Baru uz obrazloženje da stanovnici Podgorice, nakon zatvaranja kafića, restorana i kafana u glavnom gradu zbog loše epidemiološke situacije, tamo idu u provod i šire zarazu. Ostalo je nejasno zašto nadležni ne zabrane međugradski saobraćaj iz Podgorice, nego sankcionišu ugostitelje i stanovnike mjesta u kojima je epidemiološka situacija mnogo bolja. (Ne)očekivano, uslijedila je reakcija.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte ostatak teksta u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREPORUKA MISIJE UNESCO – UKLONITI KAFE RESTORAN NA TURSKOM RTU: VERIGE 65 NANOSE ŠTETU UNIVERZALNOJ VRIJEDNOSTI KOTORA

Objavljeno prije

na

Objavio:

Misija Centra za svjetsku baštinu u slučaju kafe-restorana Verige 65 sugeriše Državi ugovornici da bi mogućnost povratka u pređašnje stanje trebalo da bude ključna karakteristika

 

Da li će privremeni ugostiteljski objekat Verige 65 podignut na najatraktivnijem dijelu obale Bokokotorskog zaliva, na lokaciji Turski rt, na prolazu Verige, uskoro biti uklonjen? To zavisi od toga da li će nadležno Ministarstvo ekologije, planiranja prostora i urbanizma, ispoštovati preporuke iz izvještaja Zajedničke reaktivne monitoring misije Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a/ ICOMOS-a, sačinjen 2018. za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora.

Riječ je o posljednjem izvještaju koji je pripremio stručni tim pomenutih institucija, nakon što su krajem oktobra 2018. godine boravili u Boki i sagledali stanje zaštićenog dobra na licu mjesta.  Najvažnije pitanje sa kojim se dobro suočava u posljednjih nekoliko godina je pretjerana urbanizacija obala Boke Kotorske, prvenstveno Kotorsko-risanskog zaliva i duž prolaza Verige, konstatuje se, između ostalog u Izvještaju. Devastacija prostora Opštine Kotor, donošenje brojnih planskih dokumenata kojima je planirana izgradnja velikog broja neprimjerenih objekata, turističkih i stambenih naselja, prijetila je da se područje Boke skine sa UNESCO-ve Liste svjetske baštine, na koju je upisano 1979.

Zadatak misije je, da pored procjene ukupnog stanja konzervacije dobra, postavljanja opštih principa upravljanja i očuvanja Izuzetne univerzalne vrijednosti dobra, donese preporuke i sugestije za pravilno upravljanje dobrom. Jedna od brojnih preporuka, označena kao Ulaz u prolaz Verige, odnosi se na postupanje vezano za dvospratni kafe-restoran poznat pod imenom Verige 65, čijom je izgradnjom trajno oštećen dio do tada netaknute prirode Turskog rta i jednog od najljepših vidikovaca u Boki.

„Treba ograničiti ‘privremeno’ postojanje objekta na Turskom rtu. Definicije u Planu za postavljanje objekata ‘privremenog karaktera‘ treba izmijeniti kako bi se njegova primjena ograničila na istinski privremene strukture, koje se očigledno mogu vratiti u prvobitno stanje, a saglasnost na njih treba ograničiti”, navodi se u preporuci pod brojem 24 ovog izvještaja.

Iako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara dala saglasnost na gradnju, eksperti misije smatraju da „zidana struktura objekta ima sve karakteristike stalnosti… ona je odgovor maloj katoličkoj kapeli iz venecijanskog perioda na suprotnoj tački, čineći da u upoređenju izgleda beznačajno… Njeno prisustvo uklanja ilustraciju istorijske distinkcije, pošto je ova strana (Turski rt) istorijski neizgrađena. Prema mišljenju misije ona nanosi štetu Izuzetnoj univerzalnoj vrijednosti dobra”.

Odgovorni u nadležnim institucijama Crne Gore nisu tako razmišljali. Tokom burnih događaja koji su obilježili izgradnju kafea Verige 65, iza kojeg stoji firma Hefesta DOO iz Herceg Novog, u vlasništvu Aleksandra Šćepanovića i njegove sestre, crnogorske manekenke Jelene Šćepanović, navodno bliske prijateljice predsjednika Mila Đukanovića, značajnu ulogu ilmala je tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović. Ona je u decembru 2015. izdala konzervatorske uslove za izradu projekta kafe-restorana. Zatim je u martu 2016, istoga dana kada je investitor podnio zahtjev za davanje saglasnosti na projekat, isti odobrila. Iako firma Hefesta tada nije imala ugovor o zakupu sa JP Morsko dobro.

Branka PLAMENAC
foto: verige65
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati
Advertisement

Kolumne

Novi broj

Facebook

Izdvajamo