Povežite se sa nama

INTERVJU

ZORAN KESIĆ, TV AUTOR: I sledeća godina će biti ,,nekako Stefanović”

Objavljeno prije

na

MONITOR: Broj fanova vaše emisije ,,24 minuta za Zoranom Kesićem” raste. Čini se da je taj šou možda najozbiljnija kritika Vučićeve Srbije danas, odnosno da humor nekada dijagnostifikuje stvarnost, posebno balkansku, bolje nego ,,ozbiljna” analitika?
KESIĆ: Humor je, barem meni, najzabavnija i najbrža prečica do pažnje gledalaca. Humorom se, u raznim formama televizijskih emisija, bavim već godinama. Prosto, ne umem drugačije. Ispravka – možda bih i umeo, ali mi ne bi bilo zabavno. Sadašnja emisija (24 minuta) ima i vrlo prisutan kritički momenat. Na žalost po naše društvo, ali na sreću po našu emisiju, u Srbiji ima i te kako mnogo stvari koje valja kritikovati. Mi tretiramo nedoslednost, zlonamernost, diletantizam, pogrešne i nelogične poteze, a neretko i glupost. To je ,,meso” naše emisije i na to mi reagujemo. Zamislite društvo u kome nema svakodnevnog izvora gluposti. Naša emisija u takvom društvu ne bi dugo potrajala. Ipak, moram i to da naglasim, nije nas šou samo kritika ,,Vučićeve Srbije”. Mi kritikujemo sve koji zasluže da budu kritikovani. Srećna je okolnost što nemamo simpatija ni prema kojoj političkoj partiji u Srbiji. Ne naginjemo ni na jednu stranu, izuzev na stranu zdravog razuma, poštenja i logike.

MONITOR: Kako to da vas Vučić još nije pozvao telefonom, s obzirom na to da se zna da voli da proćaska van radnog vremena sa novinarima B92?
KESIĆ: Vučić je pametan čovek. A pametan čovek neće dozvoliti sebi da pokaže da ga neka šala pogađa. Mi smo pre svega humoristička emisija i nemamo pretenzije da menjamo svest gledalaca, da utičemo na političko opredeljenje građana, ili da bilo koga skidamo ili dovodimo na vlast.

Da nas to zanima, verovatno bi se bavili politikom. Mi u emisiji obrađujemo najvažnije vesti.

Kad otvorimo novine izdvojimo nekoliko najbitnijih naslova. I to obrađujemo na naš način.

Ako je svaka druga vest vezana za Vučića, a jeste, kakva bi bila naša motivacija da se bavimo, ne znam, recimo predsednikom najveće opozicione stranke gospodinom Bojanom Pajtićem, koji se retko ili nikako pojavljuje u vestima? Koliko je šala o Pajtiću zabavna, primamljiva, aktuelna, pa hajde i opasna? Rekao bih – nimalo. A mi volimo opasne šale.

MONITOR: A šta ako vas Vučić ipak pozove zbog opasnih šala?
KESIĆ: Ako Vučić nekada i bude pozvao, zahvaliću mu se što je doprineo uspehu naše emisije. Što je on veći i moćniji, to je svaka kritika njegove vlasti bitnija i dragocenija. Mislim da je to i razlog popularnosti naše emisije. Što da se lažemo, on nam je glavni junak.

MONITOR: Kakvo je stanje u medijima u Srbiji danas?
KESIĆ: Očajno. Mediji, ili barem njihov najveći deo, pretvorili su se u narkodilere. U redovne dostavljače dnevne doze tabloidne žute droge. Dostavljaju je, naravno, već odavno navučenim konzumentima medija. Seks skandali, starlete, pljuvanje nepodobnih, čerečenje onih koji su nekome ko je platio da budu čerečeni stali na žulj, dizanje u zvezde pojedinih ličnosti koje nemaju ama baš nikakvog umetničkog, moralnog, estetskog kvaliteta, morbidno ulaženje u svaki detalj tuđe nesreće, krupni kadar suze, grča ucveljenog oca, majke…to se traži, to je na ceni, to nam treba.

Daj mi red ljudske nesreće, daj mi pevačicino međunožje, daj mi da pročitam šta je izjavio Džuki Džukić, daj mi razvod poznatih, daj mi potresnu ljudsku sudbinu.

Ali nikako mi ne daj knjigu, film, mladi perspektivni bend, zajebi me stripa…koga to zanima, nemoj mi o moralu, nemoj mi o filozofiji, nemoj mi ni o nauci, nemoj mi o istoriji, nemoj mi čak ni o sportu ako nema navijačke krvi na tribinama i ako žena fudbalera nije pokazala dojku. To je stanje u medijima. Sranje u medijima. Biram u gore navedenom smislu neatraktivne medije. Čitam pametne ljude. Gledam dobre emisije. Ima ih. U velikoj su manjini, ali biću potpuno iskren – već odavno me zabole za većinu. U vašoj ponosnoj i meni voljenoj Crnoj Gori imate genije humora, The Books of Knjige. Koliko im je njihova genijalnost i kreativnost donela materijalnog dobra? Ja i dalje živim kao podstanar. Nijedan Booksovac, izuzev Gorana, nema kuću sa bazenom i heliodrom. To je zapanjujuć podatak.

MONITOR: Kada ste svojevremeno napravili pauzu u profesiji u medijima, rekli ste da je to bilo jer nijeste htjeli da pravite kompromise.
KESIĆ: Napravio sam pauzu ne mojom željom, već prosto nisam ništa pametno smislio gde bih i šta bi. A niko me baš nije ni zvao ,,dođi Kesiću, šteta je da takav talenat trune”. Istina je da nikada u karijeri nisam pristajao na kompromis da radim nešto čega bih se stideo, samo da bih bio na televiziji. Ali vrlo rado bih u tom periodu dvogodišnje pauze otišao na razgovor za neki posao. Možda baš zbog toga što volim svoj posao nikada neću biti 100 posto profesionalac koji na najbolji mogući način radi sve što mu je u opisu posla. I mnogo je lakše kolegama koji na to gledaju u fazonu ,,posao je posao, radiš ono što moraš, ono što donosi novac”. Nemaju moralne dileme, nedoumice, neprospavane noći… Ipak, daleko od toga da se žalim. Uživam u najlepšem poslu na svetu. I jednom od najstresnijih. I ne bih taj stres menjao ni za kakvu mirnu profesiju na ovome i onome svetu.

MONITOR: A Srbija? Gdje je ona pred ovu 2015. godinu?
KESIĆ: Ulazimo u godinu štednje i stezanja kaiša. Verujem da će biti još gore nego 2014, a i 2014. je bilo prilično teško. Sve je ok, navikli smo. Samo molim velikog Manitua, ili ko god gore zaseda, da nas zaobiđu prirodne nepogode i katastrofe koje se, barem kako vlast tvrdi ,,dešavaju jednom u 100 godina”, a nama se za godinu dana desilo nekoliko takvih. Uz katastrofalnu vlast i opoziciju, prirodne katastrofe nam uopšte nisu potrebne. Sve je u redu, prirodno. Imamo već poplave gluposti i uragane poltronstva. Više nam od toga ne treba.

MONITOR: Mislite li da će i godina pred nama biti ,,nekako Stefanović” ili ima nade za region?
KESIĆ: Ja sam zabavljač. Malkice novinar, nešto više TV autor, a pre svega zafrkant. Ja nadu vidim u saradnji duhovitih, kreativnih, slobodoumnih pojedinaca i grupa u ovim našim državicama. Moja nada je da naša emisija nastavi da promoviše i koristi misaone resurse ljudi koje cenimo širom bivše Jugoslavije. Genijalnost Buksovaca plus briljantni um hrvatskog filozofa Srećka Horvata plus nenadjebiva Vedrana Rudan iz Rijeke plus moj dragi britki beogradski novinar Draža Petrović plus ludaci iz serije Državni Posao iz Vojvodine plus još mnogo pluseva, to je računica čiji rezultat meni daje nadu. I baš me briga što je moja nada sebična nada. Da meni bude lepo što se družim, pijem, smejem, sarađujem sa tim ljudima. Ako moja sebična nada donese osmehe nekom trećem licu – super. Ali osmehe sigurno neću meriti rejtinzima i šerovima. Dakle da …I sledeća godina će biti ,,nekako Stefanović”. Ima li nade za Balkan? Sve više i više!

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

INTERVJU

ERVINA DABIŽINOVIĆ, PSIHOLOŠKINJA: Čerečenje leša javne uprave i institucija  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prethodna Vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem, a sadašnjoj se prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi,  ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo

 

MONITOR:  Imali smo i dvije vlade ekspertsku i manjinsku. Kako vidite jednu, kako drugu, njen sastav i mogućnosti?

DABIŽINOVIĆ: Svjedočimo velikim obećanjima nakon 30 avgusta koji su se pretvorili u svoju suprotnost. Promjena vlasti nije ispunila ni obećanja koje je dala niti očekivanja građanki/na Crne Gore. Vidjeli smo, a vidimo i sada, bjesomučno čerečenje leša javne uprave i institucija u koji se ubacuju partijski aktivisti po dubini i širini. U duhu takve politike imamo građane prvog, drugog i trećeg reda. U kontinuitetu se povećava jaz između sirotinje i bogatih. Nastavlja zloupotreba političke moći na rad institucije sistema što predstavlja nastavak prethodnika sa kojima se ne želi sarađivati, i tako gradi vlastita politička pozicija.  Često je to jedina tačka programa. Mislim da je o sastavima i jedne i druge vlade bilo dosta riječi. Svela bi sve na političku trgovinu i prevaru. Kako oni koji su u krvi do lakata iz devedesetih a njih je većina,  mogu biti pokretačka snaga državi koja je na aparatima. Zaključujem, prethodna vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem a sadašnjoj se, prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi, ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo.

MONITOR:  Da li je nova Vlada u stanju da deblokira evropski proces imajući u vidu da su u njoj mnogi stari politički akteri, a da joj je parlamentarna podrška DPS?

DABIŽINOVIĆ: Prema onom što stiže iz sadašnje Vlade poruke su zbunjujuće. Strateški cilj  ulaska Crne Gore u EU  sada u javnom govoru prvog ministra dobija pandam u Otvorenom Balkanu. Ne bi trošila bespotrebno vrijeme čitalaca baveći se objašnjenima ovog unakrsnog zbunjivanja građana. Ne polažem prevelike nade u sadašnju Vladu. Po mom ubjeđenju ova Vlada bi trebalo da pripremi teren za izbore koji ne bi bili kompromitovani. O raščišćavanju problema i propadanja Crne Gore trebalo bi da povedemo široki društveni konsenzus jer je trideset godina ogroman period za uništavanje a mali za „ozdravljenje“. Društveni procesi koji bi trebalo da donesu duh jednog drugog vremena moraju početi oduzimanjem imovine onima koji su je stekli nelegalno ali i suočavnjem sa prošlošću devedesetih i lustracijom. Za to nam trebaju sve društvene snage i znanje cijelog svijeta ukoliko hoćemo da se procesi pokrenu nabolje.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

Dr Biljana Đorđević, docentkinja FPN-a, izabrana narodna poslanica Koalicije Moramo: Na vlasti u Srbiji je da donese odluku o sankcijama Rusiji

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

 

MONITOR: Prema rezultatima GIK-a, vlast u Beogradu bi trebalo da ostane ista. To je veliko razočarenje za veliki broj glasača opozicije. Potez Dragana Đilasa koji je odmah nakon izbora tražio od Aleksandra Vučića da se beogradski izbori ponove, naišao je na odijum opozicionih stranka, sem njegovog SSP-a, zbog toga što nije sačekao GIK i Upravni sud. Prema Vučiću, beogradski izbori će se ponoviti. Kako će se u ovoj situaciji ponašati „Moramo”?

ĐORĐEVIĆ: Sastanak Vučića i Đilasa bio je izuzetno štetan zbog načina na koji je do njega došlo i trenutka u kojem se desio – sastanak koji dogovara nove izbore u trenucima kada stari nisu završeni, mimo dokazane potrebe za nečim takvim i bez saglasnosti ostalih – što Đilasovih koalicionih partnera, što drugih opozicionih lista. U tom trenutku se čeka ponavljanje izbora na nekim mestima u Beogradu i taj sastanak je obeshrabrio i demotivisao Beograđane da ima smisla boriti se da se veći broj opozicionih glasova zaista i pretvori u više mandata, tako što bi se na ponovljenim izborima strateški podržala lista Ajmo, ljudi. To se u svetlu ovog sastanka nije dogodilo. Sada je jasno da režim ima tesnu većinu, mada videćemo koliko tesnu da formira vlast u Beogradu i koliko će takva vlast moći da opstane.

Mi nismo sigurni da će se izbori uopšte ponoviti u Beogradu. Čak i Vučić govori da će se to desiti ako opozicija to želi. Kada je to opozicija dobila nešto što je tražila? Ako se i ponove, to je zato što bi SNS-u, to iz nekog razloga odgovaralo, a ne zato što je neko iz opozicije to tražio. Međutim, ako izbora bude bilo, mi ćemo na te izbore izaći i sigurna sam imati još bolji rezultat nego što smo imali početkom aprila.

MONITOR: Vaša koalicija je dobila najviše podrške „sa strane“, od njemačkih Zelenih koji su relevantni činioci vlade Olafa Šolca, ali i od Evropske partije Zelenih koji su vam, kako se saznaje, postavili uslov formiranja političke partije, da biste mogli postati njihova članica. Sem tog članstva, šta će vam donijeti nova organizacija dosadašnje koalicije sastavljene od građanskih udruženja?

ĐORĐEVIĆ: Evropska partija Zelenih nije nama postаvila uslov da formiramo jednu političku partiju, već je njihovo pravilo da članice EGP moraju biti partije. Istovremeno, praksa EGP je da mogu imati i više članica iz iste zemlje. S tim u vezi bih da objasnim da se trenutno ne stvara politička organizacija koalicije Moramo već da dolazi do okupljanja oko stranke Zajedno za Srbiju, u kojem učestvuju Ekološki ustanak i deo organizacija iz platforme Akcija, ali ne i Ne davimo Beograd koji ima svoj proces evaluacije i planiranog restrukturiranja političke organizacije u novim okolnostima – o kojima ćemo raspravljati na Skupštini pokreta. Koalicija Moramo svakako nastavlja da postoji a njene konstitutivne organizacije se spremaju za naredne korake.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DUŠKO VUKOVIĆ, NOVINAR I ANALITIČAR MEDIJA: Svjedočimo samo vrhu brijega

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sada kada se skida veo sa kriminalnih radnji kojima se baca sumnja na istaknute ljude režima, bude smiješno govoriti kako je kratkotrajuća koaliciona vlast, koja je bila prvi rezultat posljednjih parlamentarnih izbora, blokirala evropski put

 

 

MONITOR: Mediji su zaslužni sto su otvoreni i procesuirani slučajevi zloupotreba bivše predsjednice Vrhovnog suda i policajaca povezanih sa organizovanim kriminalom. Šta vam to govori?

VUKOVIĆ: Polakote, što bi rekao bivši glavni specijalni tužilac Katnić. Prvo moramo odati zahvalnost Europolu, koji je prikupio informacije i proslijedio ih na adrese naših nadležnih. Odatle možemo govoriti o zasluzi medija, jer su obnarodovali kompromitujuće informacije i tako, pretpostavljam, ubrzali procesuiranje. Mi sada ne znamo šta bi se desilo da kompromitujući transkripti telefonskih razgovora nijesu došli do medija, ali je jasno da je njihovo objavljivanje ubrzalo policijsko-tužilačke akcije.

Jedna od funkcija medija je da kontrolišu one koji imaju formalnu i neformalnu moć, jer je istorijsko iskustvo pokazalo da su i najnezavisnije institucije i najpošteniji ljudi skloni zloupotrebama moći u određenim situacijama. Zato ih neko stalno mora držati na oku. No, dešavalo se i ranije da mediji u Crnoj Gori odigraju dobro ulogu kontrolora i galame dovoljno glasno, ali je bilo uzalud jer je konfiguracija moći u društvu bila takva da se ta galama zabadala u debelo uho nezainteresovanih. Sada imamo nešto drugačiju konfiguraciju moći i uši nekih institucija su se počele tanjiti.

MONITOR: Šta govori činjenica da su policajci, te čelni ljudi pravosuđa članovi organizovanih kriminalnih grupa?

VUKOVIĆ: Neke mlađe ljude sam nedavno edukovao o tome kako je aktuelni predsjednik države tokom svoga prvoga premijerskog mandata govorio opoziciji u parlamentu da neće nikada saznati istinu o sivom državnom novcu koji se nalazio na posebnim računima koji su otvarani na imena režimskih ljudi. Bilo je to u vrijeme međunarodnih sankcija kojima su kažnjavane Srbija i Crna Gora zbog uloge u krvavom raspadu Jugoslavije. Od toga vremena datiraju razne vrste nekažnjivih zloupotreba moći i njegovanje raznih vrsta simbioza kriminala i institucija koje su dužne da služe javnom interesu. Ta simbioza je trebala ljude posebnog kova, stvarala ih i uzgajala, a odricala ih se samo u trenucima kada su postojali remetilački faktori ili su bili podesni za žrtvovanje na oltar euroatlantskih integracija. Najilustrativniji primjer je bivši dugogodišnji broj 2 vladajuće partije i režima – Svetozar Marović.

Ovo čemu trenutno svjedočimo je samo vrh brijega i možemo samo slutiti šta će nam pući pred očima ako budemo u prilici da vidimo makar veći dio toga brijega.

MONITOR: Kako komentarišete izjavu bivšeg specijalnog tužioca da se „svoji agenti ne hapse”?

VUKOVIĆ: Milivoje Katnić je ovom izjavom upravo otkrio simbiozu policije i kriminalnih grupa, jer je jasno da policajci nijesu bili infiltrirani u kriminalni klan kako bi dolazili do važnih informacija. Transkripti pokazuju da su kriminalci znali s kim imaju posla i jedni se prema drugima odnose s drugarskom pažnjom i razumijevanjem. Možda je ova saradnja polučivala i nešto što je bilo od koristi za opšte dobro i to može biti olakšavajuća okolnost akterima kada dođe do poštenog suđenja. Bojim se, ipak, imajući u vidu prirodu režima i duh vremena, da ta korist nije bila velika, ako je uopše bilo. Ko je izvlačio veću koriste iz te simbioze, takođe bi trebalo da pokaže neko pošteno suđenje.

MONITOR: Vjerujete li da će novo tužilaštvo, uz nove vlasti, moći do kraja da rasvjetli sistem u kom je to bilo moguće?

VUKOVIĆ: Nemam osnova da vjerujem, imam pravo da se nadam. Kad kažem da nemam osnova da vjerujem, imam na umu to da tek treba izgraditi institucionalnu moć sposobnu da razgradi nakaradni sistem i da učvrsti novi koji je sušta suprotnost nakaradnom. Bez hrabrih pojedinaca i herojskog podvižništva tako nešto neće biti moguće, ali politička moć mora za to podvižništvo obezbijediti dobar kontekst i dati mu smisao. Nadam se da aktuelna politička paktiranja imaju i neku skrivenu agendu koja usmjerava procese u poželjnom pravcu.

MONITOR: Kako vidite novu vladu i njen sastav?

VUKOVIĆ: U jednom ranijem razgovoru za Monitor sam iznio negativno mišljenje o ideji tzv. manjinske vlade. U međuvremenu je takva vlada postala politička činjenica, a ja mišljenje nijesam promijenio. Ovakva kakva je opravdaće svoje postojanje jedino ako njen mandat bude iskorišćen za početak razgradnje nakaradnog sistema. Uskoro ćemo vidjeti da li je u ovu kontroverznu tvorevinu ugrađen neki lukavi politički um koji će nam se otkriti na kraju bajke i izmamiti usklik odobravanja.

MONITOR: A izbor novog šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost?

VUKOVIĆ: Krajnje mi je neuvjerljivo obrazloženje premijera Abazovića da je izbor pao na Kenteru zato što je riječ o čovjeku koji formalno nije bio član nijedne partije. Formalno nečlanstvo u partiji ne znači i da je neko nezavisan u svome djelovanju i, pogotovo, da je nečije prethodno djelovanje bilo u službi javnog interesa. Ako želite da javnost povjeruje u vašu političku agendu, onda biste morali voditi računa o tome da važne poslove u realizaciji te agende ne povjeravate ljudima koje prate kontroverze.

MONITOR: Slažete li se sa onima koji smatraju da parlamentarna podrška DPS-a znači i kontrolu vlade, i povratak te partije na vlast?

VUKOVIĆ: Apsurdno je tvrditi za političku partiju koja tvori parlamentarnu većinu od koje zavisi izvršna vlast da je opozicija. Naravno da se DPS vratio na vlast, s tim da to nije u punom kapacitetu. Ostaje otvoreno pitanje hoće li on taj kapacitet koristiti za emancipaciju od vlastite prošlosti ili za njenu obnovu. Sada nijesu vidljivi ni nagovještaji za ovo prvo. Možda ih razvoj događaja natjera na to, ali želju im ne vidim.

MONITOR: Hoće li ovakva vlada moći da ispuni obećanja među kojima su oslobađanje institucija, vladavina prava, odblokiranje evropskog puta i ekonomski razvoj?

VUKOVIĆ: Sada kada se skida veo sa kriminalnih radnji kojima se baca sumnja na istaknute ljude režima, bude smiješno govoriti kako je kratkotrajuća koaliciona vlast koja je bila prvi rezultat posljednjih parlamentarnih izbora blokirala evropski put. Ja bih radije govorio o tome da je porazom DPS-a i njegovih političkih klijenata razobličena šaren-laža njihovog evropejstva i odškrinuta vrata za neko utemeljenije i iskrenije putovanje u Evropu. Bojim se da ova i ovakva vlada nema kapaciteta ta vrata širom otvori. Biće dobro ako ih uspije održati i ovako odškrinuta.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo