Povežite se sa nama

Izdvojeno

GOVOR MRŽNJE U JAVNOM PROSTORU U CRNOJ GORI: Ubi opaka riječ

Objavljeno prije

na

Nedavna smrt popularne influenserke u Srbiji aktuelizovala je trend uvredljivog govora u javnom prostoru, koji je nerijetko prelazio i u govor mržnje. Taj je trend rastući i u Crnoj Gori. Govor mržnje uglavnom se sankcioniše kada je upućen funkcionerima vlasti. Kada uvrede trpe građani, novinari ili neko iz civilnog sektora, reakcija je uglavnom – deklarativna

 

Regionom odjeknula je vijest da je popularna influenserka Kristina Kika Đukić (20) iz Srbije, koja je godinama trpjela buling (onlajn nasilje), preminula. Pretpostavlja se, jer se na nalaze obdukcije još  čeka, da je počinila samoubistvo. Mediji su nagađali šta bi sve mogao biti uzrok. Ta je polemika izazvala lavinu novih uvreda i komentara prepunih govora mržnje koji se još gomilaju na društvenim mrežama preminule. Rastući trend uvredljivog govora u javnom prostoru, koji je nerijetko prelazio i u govor mržnje u posljednjih nekoliko godina, i u Crnoj Gori je očit.

To je pokazalo istraživanje crnogorskog Instituta za medije krajem prošle godine. Onlajn nasilnici i oni koji šire govor mržnje, najčešće, to čine putem društvenih mreža. U medijima takvog je sadržaja manje, no ni oni nijesu dosljedni u primjeni profesionalnih standarda. Zapaljiv govor bujao je u desno orijentisanim medijima, a uz njega i međusobne uvreda čitalaca.

,,Govor mržnje tokom ove godine razmatran je u 14 predmeta (po osnovu nacionalne pripadnosti, pola, promjene pola ili rodnog identiteta, po osnovu političkog ili drugog mišljenja, pripadnosti grupi i druga lična svojstva)”, kazali su Monitoru iz Kancelarije Intitucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Ombudsmana).

U 2020. godini takvih je slučajeva bilo upola manje. Iz Uprave policije (UP) iste godine registrovali su 30 prekršaja, 2019. godine 29, 2018. godine 25 i 2017. godine 31 prekršaj.

Brojke ne odslikavaju pravo stanje stvari. ,,Vjerovatno je više razloga koji na to utiču. Dominantan je taj što smo kao društvo postali tolerantni na govor mržnje i druge oblike neprimjerene i nasilne komunikacije i nasilnog ponašanja, generalno. Nažalost, sloboda izražavanja često se tretira kao neograničeno polje slobode”, kazali su još iz Kancelarije Ombudsmana.

Građani/ke se Zaštitniku češće obraćaju s upitima koje mehanizme mogu da iskoriste da bi što prije bio uklonjen neki komentar koji prepoznaju kao govor mržnje na društvenim mrežama ili portalima.

Zakon o zabrani diskriminacije govor mržnje definište kao svaki oblik izražavanja ideja, tvrdnji, informacija i mišljenja koji širi, raspiruje, podstiče ili pravda diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, ksenofobiju, rasnu mržnju, antisemitizam ili ostale oblike mržnje zasnovane na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu u formi nacionalizma, diskriminacije i neprijateljstva protiv manjina.

Pomoćni pravni izvori u donošenju mišljenja su i praksa Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP), kao i preporuka GPR 15 Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI), koja se odnosi na govor mržnje.

Institucije se radije opredjeljuju da govor mržnje kvalifikuju kao prekršaj, u okviru Zakona o javnom redu i miru. ,,Zato izražavamo sumnju da pojedini delikti, koji se tiču osjetljivih grupa, mogu biti na adekvatan način procesuirani samo kroz taj zakon. Naša javnost, pa čak ni ona stručna, još uvijek nije u dovoljnoj mjeri na adekvatan način shvatila pojam zločina iz mržnje. Prenaglašeno se daje prednost slobodi izražavanja, pa čak i onda kad ona izvjesno prelazi u govor mržnje”, upozoravaju iz Kancelarije Ombudsmana.

I – djeluju selektivno. Govor mržnje uglavnom se sankcioniše kada je upućen funkcionerima vlasti. Policija i tužilaštvo u tim slučajevima podnose prijave za prijetnje. Kada uvrede trpe građani, novinari ili neko iz civilnog sektora, reakcija je uglavnom – deklarativna.

Nikšićanin Milija Goranović početkom prošle godine je uhapšen, jer je na Fejsbuku uvrijedio tadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Iste je godine uhapšen i R.R. (u medijima nije navedeno njegovo ime) iz Danilovgrada zbog vrijeđanja predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Petra Ivanovića.

Reakcija nadležnih je izostala u slučaju advokata Velibora Markovića koji je na Fejsbuku vrijeđao žene i onima drugačije seksualne orijentacije direktno prijetio ,,zavrtanjem šije“. Ombudsman je ocijenio da bi Marković trebalo da se izvini zbog govora mržnje. On se na društvenim mrežama narugao nalazu Zaštitnika. Advokatska komora pokrenula je disciplinski postupak protiv advokata, koji je do danas bez valjanog epiloga.

Brojni su slučajevi u kojima su žene, naročito one koje obavljaju neki vid javnog djelovanja, mete objava koje sadrže prijetnje, uvrede i druge niskosti. U toj su se situaciji do sada nekoliko puta našle izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević, ministarka nauke, prosvjete, kulture i sporta Vesna Bratić, poslanica DPS-a i potpredsjednica te partije Aleksandra Vuković i Sanja Damjanović, kao i poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić. Mizoginiju i seksizam osjetila je i poslanica Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, i to  od predsjednika Skupštine Crne Gore. Aleksa Bečići joj se na sjednici parlamenta 28. marta, u namjeri da prekine polemiku, obratio riječima ,,ne stoji Vam kad ste nervozni”.

Bilo je i slučajeva kada su institucije reagovale kako treba. U aprilu ove godine, prvostepenom presudom, Viši sud u Podgorici osudio je na deset mjeseci zatvora 31-godišnjeg Amira Hota. On je na Fejsbuku objavio sadržaj koji je podsticao na mržnju prema građanima srpske nacionalnosti.

U podgoričkom Višem sudu je na sedam mjeseci zatvora osuđen Stefan Z. Kovačević iz Nikšića, zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje. On je na svom Instagram profilu postavio zastrašujući tekst – ,,Na tursku mušku glavu ne diži pušku, ti to možeš bolje stoka se nožem kolje”.

Za govor mržnje odgovarali su i pojedini urednici i vlasnici medija u Crnoj Gori. Monitor je pisao o tim slučajevima.

Nijesu odgovrali osnivači portala Udar.me koji je, tokom kampanje za parlamentarne izbore prošle godine, vodio brutalnu i prljavu kampanju protiv kritičara prethodne vlasti, i proglasio niz novinara, političara i građana saradnicima stranih službi i neprijateljima države. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je da dokazi priloženi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) direktno dovode u vezu protivzakonite aktivnosti Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i pomenutog portala na kom je završavao taj materijal. Do danas  ništa u vezi sa tim slučajem nije razjašnjeno.

Oblast onlajn medija i komuniciranja koje se odvija na internetu, iako godinama prepoznata kao plodna za širenje govora mržnje, dezinformacija i propagandi, u Crnoj Gori nije bila uređena do usvajanja novog Zakona o medijima. Tim je Zakonom propisano da su portali dužni da propišu pravila za objavljivanje komentara čitalaca, dok je osnivač dužan da ukoni komentar koji predstavlja očigledno nezakoniti sadržaj, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 60 minuta od saznanja ili od dobijanja prijave drugog lica.

,,Javnost najčešće kroz društvene mreže i medije bude upoznata sa ovakvim slučajevima i to onda kada su mete napada osobe iz javnog života. U skladu sa praksom ESLJP u Strazburu i međunarodnom praksom, nosioci javnih funkcija izloženiji su sudu javnosti i treba da trpe veći stepen kritike i verbalnih napada, pa čak i kada je to na granici uvredljivog govora. To svakako ne podrazumijeva maltretiranje i nasilje bilo koje vrste”, napominju još iz Kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Monitor je pitao nadležne iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija kako će se taj Vladin resor pozabaviti ovom problematikom u narednom periodu. Pitali smo i kada možemo očekivati novu Medijsku strategiju Crne Gore i na koji način će ona biti posvećena rješavanju ovog pitanja. Odgovore do zaključenja ovog broja nijesmo dobili.

Govor mržnje iz onlajn prostora vrlo se lako prenosi u stvaran svijet.  I obrnuto.  Posljedice mogu biti tragične. To smo iskusili devedesetih.

Andrea JELIĆ

Komentari

FOKUS

MILO ĐUKANOVIĆ – ZNACI NERVOZE: Sam na slobodi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Svi njegovi ljudi su na optužnicama. Nakon hapšenja Lazovića i Katnića, Đukanović je sam na slobodi i uplašen da to možda neće tako i ostati.  No pravo pitanje je – kome se to obraća dugogodišnji vođa? Koga želi da animira svojim vatrenim govorom i prizivanjem crnogorske krvave tradicije, kojoj je upravo vladavina prava jedini branik

 

 

Dugugodišnji vođa  poručio je ljutito, preko prijateljskih medija,  da je vrijeme da se podvuče crta.  Nakon što su uhapšeni gotovo svi njegovi ključni ljudi, a on ostao sam na slobodi.

“U Crnoj Gori je na sceni politički revanšizam, kao nova stranica tradicije crnogorskih osveta”, ocijenio je Đukanović nakon hapšenja nekadašnjeg visokog funkcionera bezbjednosnog sektora Zorana Lazovića  i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, poistovjećujući rad Specijalnog državnog tužilaštva sa krvnom osvetom, institutom običajnog prava koji je upravo suzbijan institucionalnom pravdom. No, Đukanović nije slučajno napravio omašku.  Zna trodecenijski vođa šta je krvna osveta, a šta vladavina prava. I ne plaši se on krvne osvete, već upravo suprotno –sistema koji isporučuje pravdu i sprovodi zakon.  Crnogorsko pravosuđe, koje je kontrolisao, još je živo. No,  Specijalno državno tužilaštvo pod Vladimirom Novovićem, uspjelo je nakon decenija nepovjerenja u crnogorsko zarobljeno pravosuđe da promijeni percepciju javnosti.  Pokrenulo je važne procese uz pomoć EUROPOL-a.  Koji ispada, slušajući Đukanovića, ima neke  veze sa  crnogorskom tradicijom  osveta.

“Jako griješi onaj ko u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sjutra”, kazao je dugogodišnji vođa, dajući na volji svojoj uznemirenoj mašti.

“Živimo u jako zatrovanoj atmosferi. Atmosferi koja govori da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti. Zašto na to upozoravam? Crnogorsko društvo je društvo osvetnika. Nije to karakteristično samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom vezuje krvna osveta. Treba da se prisjetimo da u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina. E, ko to ne zna taj ne razumije kako je opasno kada vam jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam. Revanšizam je samo političko ime za osvetu. To znači da ne postoji svijest o tome da treba podvući crtu ispod crnogorske prakse osvete”, pojasnio  je svoj stav doskorašnji šef države.

No nije tu stao.  On je u intervjuu za Antenu M zlokobno priprijetio i poručio  da “onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠTA ČEKA SADAŠNJE I BUDUĆE PENZIONERE: Različite priče premijera i ministra finansija

Objavljeno prije

na

Objavio:

Odgovorno osmišljena, detaljno pripremljena i brižljivo provedena reforma sistema penzionog osiguranja nudi priliku. Otaljana na brzinu, bez zajedničkog promišljanja i pripreme, može donijeti katastrofu nepojmljivih razmjera. Za sada smo bliži lošijoj opciji

 

Priča o reformi (zapravo – korjenitoj izmjeni) postojećeg sistema penzionog osiguranja ponovo je top tema. Premijer Milojko Spajić našao je za potrebno da izađe pred kamere, što baš ne voli da radi, kako bi ubijedio javnost da penzije neće pobjeći. “Građani uopšte ne treba da strahuju za svoje penzije”, kazao je pokušavajući da primiri rastuću nervozu koju je, koji dan ranije, proizveo ministar finansija Novica Vuković.

Govoreći o korekciji postojećeg penzionog sistema (sistem međugeneracijske solidarnosti) ministar Vuković je u razgovoru za Glas Amerike najavio rješenje u kome će zaposleni upravljati “sa svojom bruto platom, odnosno sa svojim doprinosima i zaradom”, dok će se država brinuti da to bude urađeno “kroz zakonski okvir”. To ne zvuči kao korekcija nego temeljna izmjena i prelazak na sisteme kapitalizacionih fondova i individualnog penzijskog osiguranja.

I to nameće podugačak niz pitanja na koja se moraju ponuditi istiniti i detaljni odgovori. Koji će sadašnjim penzionerima, zaposlenima i onima koji se tek spremaju (školuju) za budući izlazak na tržište rada, pružiti čvrsta uvjerenja kako iz tog reformskog posla neće izaći finansijski oštećeni ili uskraćeni za neka od postojećih i Ustavom garantovanih prava. Trenutno to nije slučaj.

Najjednostavnije je to vidjeti poređenjem nedavnih izjava premijera i ministra finansija. Govoreći o budućoj reformi sistema penzionog osiguranja, koja kao prvi vidljivi efekat treba da donese obećano povećanje prosječne i minimalne (neto) zarade, ministar Vuković kaže “može se desiti jedino korekcija kada govorimo o doprinosima”. Na potpitanje novinara o kakvim korekcijama je riječ, lakonski odgovara kako je to “…nešto s čim je upoznata javnost”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

KOSOVO, SREBRENICA, SRPSKI SVET –  VUČIĆEVE IGRE BEZ KRAJA: Klišei za čuvanje fotelja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prošle nedjelje je održana na Pešteru i završnica vojne vježbe Vihor 2024. Poredpredsjednika Srbije, i drugih srbijanskih dužnosnika prisustvovali su i komandant KFOR-a Ozkan Ulutaš, predsjednik Republike Srpske (RS), ali i predsjednik Skupštine (i lider Nove srpske demokratijeAndrija Mandić i lider Demokratkse narodne partije (DNP) Milan Knežević. Mandić i Knežević su najavljeni u svojstvu „lidera srpskog naroda u Crnoj Gori“. Vježba je bila sa bojevim gađanjem

 

Ako je vjerovati režimskim medijima u Srbiji i njihovim razglasnim stanicama u regionu, Srbiju i srpski narod čekaju teški i odsutni dani za odbranu prava na postojanje i slobodu. Stanje je skoro pa ratno. Prvo je krajem marta gospodar Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 5. i 6. maja „u Beogradu i drugim delovima Srbije biti održan veliki Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske“. To je odlučeno „posle višesatnih razgovora” koje je imao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija. „Na tom saboru biće donete važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma…” istakao je Vučić.

Prošle nedjelje je održana na Pešteru i završnica vojne vježbe Vihor 2024. Pored predsjednika Srbije, ministra odbrane i drugih srbijanskih dužnosnika prisustvovali su i komandant KFOR-a Ozkan Ulutaš, predsjednik Republike Srpske (RS), ali i predsjednik Skupštine (i lider Nove srpske demokratijeAndrija Mandić i lider Demokratkse narodne partije (DNP) Milan Knežević. Mandić i Knežević su najavljeni u svojstvu „lidera srpskog naroda u Crnoj Gori“. Vježba sa bojevim gađanjem održana je „sa ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske …tokom pripreme i izvođenja borbene operacije“ kako je navelo Ministarstvo odbrane Miloša Vučevića, uskoro novog premijera. Na vježbi su učestvovali kopnena i vazduhoplovna komponenta vojske i specijalne snage. Dodik je rekao da je srbijanska vojska „pokazala da je sposobna i spremna da očuva Srbiju, njenu teritoriju i slobodu“ dok je Milan Knežević uočio još jednu opasnost po srpstvo. Na twitteru je kasnije napisao da „stavovi (predsjednika) Jakova Milatovića Mila Đukanovića o Srbiji, Srebrenici, Kosovu, Rusiji“ su isti i da zapravo Milatović ima „još rigidniji stav i isključiviji od njegovog prethodnilka“.

Skoro se navršilo 11 godina od Briselskog sporazuma koji su potpisale vlasti u Beogradu i Prištini uz posredovanje EU. Predsjednik Srbije ih je nazvao „11 godina brutalnih laži“ i da je to bilo „vreme svakodnevnih besmislica, izmišljanja i pravdanja, neispunjavanja onoga što su potpisali i Beograd i Priština, ali i EU“. Po srbijanskoj vlasti, Srbija je ispunila sve što je do nje bilo. Nakon priča o Kosovu i davanja pogrdnih etiketa antimafijaškoj vladi Albina Kurtija koja se drznula da udari na laboratorije za drogu i kripto valute narko bosova u službi Beograda priča je opet prebačena na drugu vječitu temu – Srebrenica.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 26. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo