Povežite se sa nama

Izdvojeno

AFERA – MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI: Ucjenjivanje sa primjesama kulture

Objavljeno prije

na

Transformacija Centra savremene umjetnosti u Muzej, postala je prioritet u radu Vlade na kraju njenog mandata. Umjesto da kao i mnoge stvari u kulturi sve prođe bez mnogo buke, otvorila je mnoga pitanja od ucjenjivanja direktorice Centra od strane ministarske do navodnog obećanja da će ministarka biti na čelu novoformiranog Muzeja

 

Poslovna direktorica Centra savremene umjetnosti Jelena Božović uputila je krajem prošlog mjeseca pismo premijeru Dritanu Abazoviću u kojem ga obavještava o, kako tvrdi, prijetnjama i ucjenama koje su joj uputile ministarka kulture i medija Maša Vlaović i v.d. direktorice Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović-Durutović.

Nakon što premijer nije odgovorio na pismo, ono je dospjelo u javnost. U njemu Božović navodi da su u Ministarstvu pročitali članak u Monitoru koji se bavio najavljenom transformacijom Centra u Muzej savremene umjetnosti, u kojem je Božović kazala da nije zvanično kontaktirana u vezi sa transformacijom.

„Vlaović i Mijović-Durutović su pokušale da mi prijete i da me ucijene, kako su one to nazvale, tajnim dosijeom koji imaju o meni i koji planiraju da puste u javnost u slučaju da istog trenutka ne prestanem da iznosim svoj stav o transformaciji Centra u Muzej savremene umjetnosti. Da će se lično pobrinuti da se nigdje više ne zaposlim, jer će mi sva vrata biti zatvorena. Da je ministarki Vlaović obećana pozicija direktorice Muzeja savremene umjetnosti, te da ukoliko budem poslušna može se naći i pozicija za mene“, navodi Božović u pismu premijeru.

Dodala je i da je od nje ranije, kao uslov za saradnju, traženo da otpusti kustoskinju Nataliju Vujošević, koja je javno govorila o svim manama naprasne transformacije Centra u Muzej.

Ove tvrdnje su odjeknule u javnosti i podsjetile na način obračunavanja sa neistomišljenicima bivšeg režima. U apelu koji je potpisalo 167 umjetnika i radnika u kulturi daje se podrška direktorici Božović i naglašava: „Atmosfera nasilja koja pulsira javnom i institucionalnom sferom crnogorskog društva, a koja se demonstrira i od zvaničnih predstavnika vlasti postala je nepodnošljiva i zastrašujuća.

Postizanje ciljeva nasiljem postala je svakodnevna praksa koja duboko razara ostatke društvenog tkiva Crne Gore. Kao radnice/i u kulturi pružamo poruku podrške koleginici u veoma ranjivoj situaciji u kojoj se zatekla, a kao građanke/i Crne Gore osjećamo se veoma  povrijeđeno i poniženo ovakvim odnosom od strane vlasti“.

Monitor je ponudio Ministartsvu kulture i premijeru da komentarišu ovaj slučaj i da odgovore da li je mjesto direktorice budućeg Muzeja savremene umjetnosti obećano ministarki. Odgovore nijesmo dobili.

Na prozivke iz Ministarstva kulture i medija su odgovorili saopštenjem u kome navode da oni snažno raskidaju sa starim praksama, da  trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti, te da su stručnost i profesionalizam imperativ.

„Povodom pisma koje je uputila direktorica Božović, želimo da informišemo javnost da su svi navodi u tom pismu neistine, koje se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu sa Ministarstvom kulture i medija, resornom ministarkom Mašom Vlaović i generalnom direktorkom Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milenom Durutović“, saopštili su iz Ministarstva. Opštužili su Božović da sprovodi medijski linč ne samo prema ministarki i direktorici Direktorata, već i prema cjelokupnom konceptu da Crna Gora dobije Muzej savremene umjetnosti.

Ove nedjelje oglasio se i premijer Abazović. Pozvao je Jelenu Božović da se obrati nadležnim institucijama povodom navoda da joj je navodno prijećeno medijskim linčom. On je izjavio da ne vjeruje da se ministri služe prijetnjama prilikom rješavanja problema, i istakao da je uvijek bio protiv takve prakse.

Saga oko Muzeja počela je kada je Vlada krajem septembra usvojila informaciju o potrebi transformacije JU Centra savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti i zadužila Ministarstvo kulture da pripremi Elaborat o osnivanju Muzeja.

Nakon što je direktorica Božović u Monitoru izjavila da sadašnji Centar, smješten u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, nema prostornih i tehničkih kapaciteta da preraste u Muzej, iz Ministarstva kulture su krajem prošlog mjeseca izdali saopštenje u kojem navode da je ovo najozbiljniji projekat kulture od obnove nezavisnosti i jedan od strateških prioriteta ove Vlade.

„Povodom medijskih navoda da uprava Centra savremene umjetnosti nije obaviještena o transformaciji te ustanove u Muzej, ovom prilikom želimo da informišemo javnost da je početkom septembra ove godine održan sastanak sa direktoricom Centra u Ministarstvu kulture i medija, na kojem se, između ostalog, razgovaralo i o ovoj temi“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Božović je ranije za Monitor kazala da je prilikom sastanka u Ministarstvu koji se desio drugim povodom, pomenuto da se razmišlja o toj ideji. „Tom prilikom sam postavila par ključnih pitanja na koje nisam dobila konkretne odgovore. Sljedeći susret sa ovim konceptom je bio pošto je predlog otišao na sjednicu Vlade Crne Gore. Takođe sam u neformalnom razgovoru saznala da su dvije kustoskinje Centra savremene umjetnosti uključene u radnu grupu vezanu za ovu temu.
Možete zaključiti da proces nije bio transparentan, te da nije bilo formalnog obraćanja meni kao direktorici institucije čija transformacija se planira, kao ni ostalom stručnom tijelu Centra savremene umjetnosti“, saopoštila je Božović.

U Ministarstvu su očigledno ljuti zbog tvrdnje da je proces bio netransparentan. Tvrde da je sve bilo po zakonu, te da će Elaborat dati odgovore na sva sporna pitanja. Direktorica Božović pita zašto se sve radilo tajno i čemu hitnost u ovom postupuku. Posebno što se Centar već godinama sprema za transformaciju u Muzej, navodi Božović, a sada kada do toga navodno treba da dođe Ministarstvo ne kontaktira stručnjake iz ove institucije.

O kakavoj je saradnji riječ, govore tvrdnje iz Ministarstva da će Savjet Centra savremene umjetnosti imati priliku da se izjasni o Elaboratu tek kada on bude gotov.

Da se sve radilo na brzu ruku potvrđuje i to što iz Ministarstva nemaju odgovor na pitanje da li će se za novi Muzej graditi zgrada ili je riječ samo o pukom preimenovanju neuslovnog Centra u Muzej.

Podgorica je jedini evropski glavni grad koji nema Muzej savremene umjetnosti i  ideja o njemu nije nešto novo. Prvo obećanje o gradnji Muzeja savremene umjetnosti u Podgorici datira iz 2011. i dao ga je tadašnji ministar kulture Branislav Mićunović. Sve je usvojila tadašnja Vlada i plan je bio da izgradnja bude završena 2017. Da će u realizaciji pomoći i Opština najavio je tadašnji gradonačelnik Miomir Mugoša. Zdanje je trebalo da nikne preko Morače, na Kruševcu, procijenjena vrijednost muzeja oko pet i po miliona eura.

Uoči podgoričkih izbora 2014. i 2018. ponovo, od strane DPS vlasti, najave gradnje muzeja. Određena je lokacija, rečeno da će se raspisati konkursa za idejno rješenje i angažovanje arhitekata „svjetskog glasa“.

Nakon smjene DPS vlasti,  akademski slikar Bratislav Medojević je uputio inicijativu prošloj vladi da se stara zgrada Vlade prenamijeni u zgradu Muzeja. Aktuelna Vlada je navodno uzela u razmatranje ovaj predlog. Na sporna pitanja i nedoumice javnosti odgovaraju da se radi po zakonu, da su uključeni eminentni stručnjaci, te da će Elaborat riješiti sve dileme.

Iz Ministarstva su šturo najavili da Elaborat predviđa izgradnju nove zgrade. Nisu precizirali kada. Ističu da sadašnje prostorije Centra imaju dovoljne kapacitete. Oni koji rade tamo uporno ponavljaju da im nedostaje sve. Neuslovni depo je u potkrovlju, neodgovrajuće su konzervatorske radionice, nema izložbenih prostora.

Premijer je, kao i njegovi prethodnici, najavio da će „Vlada, kroz Ministarstvo kulture i medija, a u saradnji sa Glavnim gradom, u narednim mjesecima odrediti konačnu lokaciju izgradnje Muzeja savremene umjetnosti, nakon čega se može pristupiti raspisivanju međunarodnog konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rešenja“.

Zaposleni u Centru ne vjeruju da će od toga išta biti. Smatraju da je cilj cijele zbrke bio otvaranje novih radnih mjesta za kadrove u Ministarstvu kulture, kad im se mandat završi.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

POPIS POČINJE TREĆEG DECEMBRA: Pobjeda bez poraženih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mnogo je toga što govori da popis u Crnoj Gori nije bio i neće biti samo tehničko/statističko pitanje prikupljanja podataka neophodnih za planiranje budućih javnih politika. Zato je još važnije da u taj proces uđemo uz najveći mogući dogovor o načinu prikapljanja, unosa i upotrebe dobijenih podataka

 

U nedjelju koja prva dođe počeće popis stanovnika, domaćinstava i stanova.  Valjda. Nakon odlaganja od, ukupno, dvije godine i trideset tri dana. Prilično je izgledno da će popis trajati duže od planiranih 15 dana. Razloge znamo: manjak popisivača i moguće vremenske neprilike uobičajene za ovo doba godine.

U srijedu ujutro govorilo se o tome da su svi uslovi iz prošlonedjeljnog sporazuma vlade, opozicije i nacionalnih savjeta ispunjeni i da popis počinje u četvrtak 30. novembra. Čak je i Monstat (Uprava za statistiku) počeo podjelu popisnog materijala popisivačima.

Popisivači sjutra izlaze na teren, saopštio je direktor Monstata Miroslav Pejović pozivajući građane „da im otvore vrata“. On je insistirao da se popis može sprovesti sa postojećih 3.300 popisivača (Monstat je, u nekoliko puta ponavljanim, konkursima tražio njih 3.800) a da su svi uslovi iz Sporazuma o popisu ispunjeni. “Posljednji preduslov je specifikacija za softver (za kontrolu unijetih podataka – prim. Monitora) koji se najavljuje. Specifikacija je pripremljena od strane Uprave za statistiku. Sopstvenim kapacitetima, samoinicijativno, izradili smo ovu specifikaciju i dostavićemo je  vladinoj komisiji, koja će biti formirana u narednim danima”, kazao je Pejović.

Iza podna saznajemo da ništa nije gotovo. Iz DPS – a   su poručili da dogovoreno u Sporazumu nije realizovano, iako „nema sporenja oko uslova koje treba ispuniti“. Po njihovom tumačenju, manjak popisivača u odnosu na priželjkivani broj i „činjenica da do danas nemamo specifikaciju projektnog rješenja softvera“ su dovoljan razlog da od vlade zatraže da se popis odloži za još nekoliko dana. U suprotnom, zaprijetili su iz DPS, oni neće učestvovati u popisnom procesu „nego će ga obesmisliti“.

Danijel Živković, v.d. predsjednika te partije, tražio je od vlade da početak popisa još jednom odloži  “za pet ili sedam dana” kako bi do kraja završili započeti posao. “Šta je problem da sjednu komisije, pripreme specifikaciju softvera, da vidimo šta nedostaje i na kraju završimo sve kako dolikuje ozbiljnim ljudima”, poručio je Živković ne osvrćući  se na činjenicu da opozicija, do tog trenutka, nije imenovala predstavnika koji bi, prema postignutom dogovoru, bio i predsjednik vladine Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za kontrolu popisnih podataka.

Pokazalo se da zahtjev DPS-a “nije problem”. I da kucaju na otvorena vrata. U srijedu poslije podne premijer Milojko Spajić izlazi sa konačnom ponudom: “Ja ću danas obaviti razgovor sa predstavnicima partija skupštinske većine i u cilju inkluzivnosti koju Crna Gora nikada nije vidjela, a mislim da smo jako blizu tome, poslao bih poruku DPS-u, odnosno predstavnicima opozicije, da (popis) odložimo na tri dana, odnosno do 3. decembra i da vidimo da li su njihove namjere dobre ili loše. Ovo je mjera kompromisa i da se stvarno svi kao društvo okupimo da taj popis prođe kao jedna tehnička stvar. Ukoliko se ne prihvati 3. decembar kao početak, mi počinjemo sjutra”, saopštio je Spajić uz najavu da će nekoliko sati kasnije izaći sa konačnim rješenjem.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

VESNA MEDENICA VRHOVNA PRESUDITELJKA IZVAN SUDNICE: SMS pravosuđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

U medijima objavljeni sadržaji preuzeti iz telefona Vesne Medenice potvrdili su  ono što je  odavno javna tajna – državno pravosuđe bilo je  pod vladarskom kućom Đukanović, podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu

 

Javnost je ovih dana iznenadio dodatak na već ustaljenu praksu objavljivanja SKY ECC kriptovanih prepiski između kriminalnih grupa i visokih operativaca policije koji su zajednički švercovali drogu i borili se protiv neprijatelja “države”, “Šefa” režima, i “poslovne” konkurencije. Prilikom hapšenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice na podgoričkom aerodromu u aprilu 2022. godine, oduzet joj je i mobilni telefon. Nakon godinu i po mediji su počeli objavljivati sadržaje sa Whatsapp aplikacije koji su pronađeni na telefonu.

Treba imati u vidu da ti sadržaji nisu bili predmet optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podignulo sredinom oktobra prošle godine protiv bivše šefice pravosuđa, njenog sina Miloša kao organizatora kriminalne grupe i ostalih članova. Gro optužnice se bazira na SKY prepiskama koje su crnogorskim istražiteljima dostavili Europol francuski Apelacioni sud putem međunarodne pravne pomoći.

Sadržaji koji su objavljeni, pod uslovom da su vjerodostojni i tačni, svakako su zavrjeđivali pažnju javnosti u interesu javnosti. Potvrdili su ono što je odavno javna tajna –  državno pravosuđe pod vladarskom kućom Đukanović bilo je podređeno ličnim interesima uskog kruga ljudi na vrhu.

U ispovijesti portalu Press Ana Pešukić (koja je radila u kući Aca Đukanovića, brata bivšeg predsjednika države) je u detalje opisala kako je predsjednica Vrhovnog suda Medenica dolazila na kafenisanje i raporte kod Prvog brata koji ju je dočekivao u pidžami u preuređenom podrumu njegove zgrade. Osim Medenice raportirali su i mnogi drugi uključujući i tadašnjeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića koji je  u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja.

Procurjele Whatsapp prepiske, na kojima su se do sada pojavile Jelena Perović, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i ranija šefica cetinjskog osnovnog suda, i sudija Suzana Mugoša, najpoznatija po javno prenošenoj telenoveli Afera Državni udar i presudi liderima tada opozicionog Demokratskog fronta (DF), su pokazale hijerarhiju tadašnjeg sistema. Kako se Medenica ponašala prema vladaru zemlje i njegovom bratu (i sestri) tako su se i njoj podređeni u pravosuđu ponašali prema njoj – podnosili raporte i tražili mišljenja uz teferič na koji bi ih ona pozivala. Potčinjeni su predlagali i nove poslušnike i podobne za radna mjesta.

Jelena Perović je u poruci od 15. juna 2020,  pomenula svoju savjetnicu J.J. koja je između ostalog i  “Crnogorka…Sva je na svom mjestu”. Medenici je godilo da ima osobu kojoj je jedan od pluseva u karijeri trebalo biti i nacionalna pripadnost – što se kosi sa svakim mogućim zakonom. Isti Medeničin  kurs vidio se i u njenoj poruci nakon presude Apelacionog suda kojom je ukinuta prvostepena osuđujuća presuda u Državnom udaru. Da li sudijama apelacionog vijeća ili optuženima ili svima, opsovana je “majka četnička” od šefice pravosuđa koja je početkom 90-tih podržavala ratnike koji su vodili  borbu za stvaranje  Velika Srbije. U istom poslu je zdušno učestvovao i Šef,  tadašnji premijer Milo Đukanović.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

JEMSTVO U CRNOJ GORI: Odbijeni milioni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iznos ponuđenog jemstva samo u posljednje četiri odbijene ponude prelazi 10 miliona, što u novcu što u nekretninama

 

Samo tokom ove godine Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovane najmanje četiri ponude advokata odbrane da njihovi klijenti budu pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode. Iznos ponuđenog jemstva u cjelokupnim slučajevima prelazio je 10 miliona, što u novcu što u nekretninama.

Tako je nedavno Viši sud u Podgorici, odbio je kao neosnovano jemstvo od 1,3 miliona eura za ukidanje pritvora predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću, koji je prema navodima optužnog akta, učestvovao u švercu tri pošiljke kokaina ukupne težine oko tonu i po.

Odbrana je, za slobodu okrivljenog Božovića nudila 1.185.110 eura u nekretninama koje su za njega ponudile porodice dvije sestre njegovog pokojnog oca kao i 120.000 eura u gotovini koji je položila firma ,,Zlatar“ iz Nikšića u vlasništvu njegovih prijatelja.

Svoju odluku  iz Višeg suda obrazlažu odluku time da se jemstvo kao mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka može odrediti samo ako je pritvor određen po pritvorskim osnovima iz člana 175 stava 1 tačka 1 i 5 ZKP.

Uz to pojašnjenje stiglo je još jedno – pritvor okrivljenom Božoviću je određen, a zatim i produžavan rješenjima Višeg suda u Podgorici zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i nesmetanog vođenja postupka, s obzirom na to da je u pitanju krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica.

Nešto manji iznos jemstva ponudila je porodica bivšeg direktora Veselina Veljovića. Riječ je o iznosu od 928.000 eura u nekretninama i gotovini kako bi se Veljović branio sa slobode optužbi Specijalnog tužilaštva da je zloupotrijebio službeni položaj.

Na tu odluku se još čeka, ali valja podsjetiti da je Viši sud krajem oktobra odbio prethodni prijedlog, kada je za njegovu slobodu ponuđeno jemstvo u nekretninama u vrijednosti od 585.000 eura.

Veljović je uhapšen 24. jula na Žabljaku zbog sumnje da je osumnjičenom vođi kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću, koji se tereti za krijumčarenje cigareta, odavao službene informacije o tome kada su planirani pretresi.

I nekoliko bliskih prijatelja uhapšenog Dejana Kneževića založili su svoju imovinu u vrijednosti od oko 770.000 eura, kao garanciju da taj bivši pomoćnik direktora Uprave policije neće pobjeći ako mu sud ukine pritvor. U tom slučaju na odluku Višeg suda i dalje se čeka, ali se čeka i stav Višeg suda nakon što je Apelacioni ukinuo rješenje kojem je Kneževiću produžen pritvor.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od prvog decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo