Povežite se sa nama

INTERVJU

RADOMIR LAZOVIĆ, PREDSJEDNIK ZELENO-LIJEVOG KLUBA NE DAVIMO BEOGRAD, U SKUPŠTINI SRBIJE: Klimatska prava i ljudska prava su neodvojivi

Objavljeno prije

na

Kada pričamo o energetskoj tranziciji uvijek pričamo o pravednoj energetskoj tranziciji koja neće ići preko leđa običnih građana

 

MONITOR: Nedavno ste učestvovali na kongresu Evropske partije Zelenih u Kopenhagenu. Kako Vam izgledaju smernice Kongresa za izbore u EU 2024. godine?

LAZOVIĆ: Tri  teme dominantne na ovogodišnjem kongresu Evropske partije Zelenih bile su mir i bezbednost, energetska nezavisnost, efikasnost i prelazak na obnovljive izvore energije i bezbednost i dostupnost hrane. Ovo će ujedno biti i glavne teme kampanje za predstojeće izbore za Evropski parlament. Ove teme jednako su bitne i za zemlje poput Srbije koje se čak nalaze i u daleko lošijoj poziciji. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i predsedniku, Srbija se nalazi u spoljnopolitičkoj oluji u kojoj je vidljivo da politika nesvrstavanja ne funkcioniše. Mi smo odavno pozivali na to da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU i uvede restriktivne mere Rusiji.

A zahvaljujući nesposobnom ministarstvu energetike i višem menadžmentu EPS-a, nalazimo se i u velikoj energetskoj krizi koja je dodatno zakomplikovana usled nediverzifikovanja uvoza energenata – pa je za gotovo sav uvoz Srbija zavisna od Rusije.

MONITOR: Koliko su po diskusijama bile bitnije razlike u prijedlozima za rešavanje posljedica tri krize (pandemija, rat u Ukrajini i klima) među evropskim Zelenim te da li je  situacija na Zapadnom Balkanu pobudila  specifično interesovanje predstavnika Zelenih iz EU tokom kongresa?

LAZOVIĆ: Na kongresu se dosta pričalo o sve tri krize, ali ne kao o odvojenim već suštinski uvezanim krizama. Sve dok negde na svetu besni rat biće nemoguće rešiti dugoročne probleme poput klimatskih promena i uvek će neko profitirati i ucenjivati druge cenom i dostupnošću energenata. Energetska efikasnost i prelazak na obnovljive izvore energije osim što povoljno utiču na sprečavanje klimatskih promena i ekonomiju, podstiču i na energetsku nezavisnost što je ključno za male države poput Srbije.

Tokom kongresa sastali smo se sa brojnim delegacijama Zelenih iz različitih evropskih država – od Portugala do Gruzije, a jedan deo programa bio je fokusiran na Balkan i proširenje EU. Zeleni širom Evrope ostaju pobornici priključenja balkanskih država EU ali su i njima potpuno jasne autoritarne tendencije vlasti u Srbiji.

Za nas je jako važno da smo prepoznati kao deo evropske Zelene porodice, što ćemo dodatno potvrditi na sledećem kongresu koji će tokom 2023. godine biti održan u Beču. Kada ćemo i zvanično postati deo Evopske zelene partije.

MONITOR: Ovu jesen obilježio je i veliki samit UN o klimi-COP 27, u Egiptu. Jedan od njihovih slogana je – „Ne može biti klimatske pravde bez ljudskih prava“. Da li je za spas planete dovoljno da se većina saglasi da nivo zagrijevanja ne sme biti viši od 1,5 Celzijusa?

LAZOVIĆ: Nažalost, čini se da na ovogodišnjem klimatskom samitu nije puno toga postignuto i da se sa rešavanjem klimatske krize kasni, a svaka izgubljena godina znači da će buduća smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte morati da budu još radikalnija. Ovaj klimatski samit bio je posvećen malim – uglavnom nerazvijenim i najviše ugroženim zemljama, koje su se sa pravom pobunile da obećani fond od 100 milijardi dolara za sprečavanje i adaptaciju na klimatske promene nije napunjen, i da bogate države koje su i najodgovornije- istorijski za promenu klime, izbegavaju da plate svoj deo.

Klimatska pravda i ljudska prava su neodvojivi, i to ne samo ljudska prava prvog reda već i socio-ekonomska prava. Bez poštovanja i unapređenja ljudskih prava nije moguće rešiti ni klimatsku krizu koja je, ujedno i do sada, najveći izazov sa kojim se globalno čovečanstvo susreće. Zato je važno da i kada pričamo o energetskoj tranziciji uvek pričamo o pravednoj energetskoj tranziciji koja neće ići preko leđa običnih građana, već će njihove životne uslove učiniti boljim.

MONITOR: Kako ocjenjujete ekonomsku i socijalnu politiku Vlade Srbije o kojoj se, ovih dana, debatovalo i u Skupštini a povodom predloga budžeta?

LAZOVIĆ: O socijalnoj i ekonomskoj politici Vlade možda vam najbolje govori činjenica da nijednom rečenicom u ekspozeu Vlade nije pomenuto smanjenje društvenih nejednakosti u Srbiji. Naša država ima jednu od najvećih stopa nejednakosti u Evropi, što znači da pojedinci, uglavnom u direktnoj vezi sa SNS-om, raspolažu ogromnim bogatstvima, a velika većina ljudi se jedva snalazi za egzistenciju. Zato i naši predlozi zakona i amandmana upravo idu u pravcu smanjenja ove nepravde.

Sa druge strane, u Srbiji samo od zagađenja vazduha svake godine umre oko 15 hiljada ljudi. Imamo desetine hiljada divljih deponija. Trećina Srbije nema pijaću vodu, a prerađuje se samo 16 posto otpadnih voda. Imamo ozbiljnu krizu u polju energetike. Zato se borimo da Srbija ozbiljno shvati probleme očuvanja životne sredine  i predlažemo konkretna rešenja u ovom polju.

Moram da istaknem da Vlada nema odgovore na naše argumente i da je to i razlog ozbiljnih napada koje trpimo. Kada pitamo o siromaštvu, oni nas napadaju da smo strani plaćenici, kada pitamo o korupciji – da smo ubice i deo Belivukovog klana, kada pitamo o zagađenju – napadaju me da mi je otac silovatelj… Eto to je pravo lice SNS-a. Bežanje od odgovora, sakrivanje od pitanja i napadi na političke neistomišljenike.

MONITOR: Nacrti zakona o oporezivanju odnose se, prije svega, na privredne aktivnosti u kojima se lako stiče profit u ratnoj i energetskoj kriz i- trgovini energentima i oružjem, ekstra prihod od kocke i klađenja. To su glavne neuralgične tačke gdje se interesi građanstva decenijama potčinjavaju političkim i tajkunskim vrhuškama. Vi kao da ste dirnuli u „osinje gnezdo“?

LAZOVIĆ: Hvala vam na ovom pitanju, apsolutno ste u pravu. Nema budućnosti za Srbiju ukoliko ne demontiramo taj nepravedni sistem. Ovo je samo početak, a mi planiramo da u potpunosti reformišemo poresku politiku tako da ona bude zaista pravedna. Mi poresku politiku vidimo i kao instrument za postizanje pravednijeg društva.  U tom smislu, kao država moramo više oporezovati i one koji su se okoristili u ovoj krizi i one koji na jako isplativim poslovima crpe naša prirodna dobra ili kao kladionice i kockarnice stvaraju ozbiljne probleme u društvu. Ova sredstva ćemo iskoristiti za smanjenje društvenih nejednakosti, podizanje energetske efikasnosti i podršku programima za smanjenje siromaštva.

MONITOR: U posljednje vrijeme, prorežimski tabloidi su se okomili baš na Vas lično. Sada ste i šef poslaničke grupe, Vaša izlaganja i pitanja predstavnicima vlasti može da čuje čitava Srbija. Da li je opozicija (koja se teško ujedinjuje i oko osnovnih tema)u Skupštini, samo „neprijatna činjenica“ ili i nešto više od toga?

LAZOVIĆ: Mi smo na meti režima godinama, ali to nam samo govori da smo na dobrom putu. Što se opozicije u Narodnoj skupštini tiče, čini se da imamo razloga za optimizam. Neki novi duh saradnje i podrške vlada u Narodnoj skupštini i to se vidi po izlaganjima koja su često koordinisana i to me iskreno raduje. Iako se SNS trudi da se drugačije predstavi, oni su u osetnom padu podrške.

MONITOR:  U vrijeme dok je bio ministar unutrašnjih poslova, postavljali ste nezgodna pitanja Aleksandru Vulinu. Nedavno je postavljen na čelo BIA. Kako ocjenjujete ovo najnovije kadriranje Aleksandra Vučića, kome bi ono moglo da ide u prilog?

LAZOVIĆ: Vulin će pre svega biti angažovan oko praćenja i kontrolosanja opozicije i pretnji, ne po državu, već po vlast SNS-a. Mislim da će on služiti za obračunavanje sa političkim neistomišljenicima vlasti, a nastaviće se i destrukcija osnovne delatnosti BIA. Ovo je znak potpune partijske, naprednjačke privatizacije ove institucije.

MONITOR: Najnovija rezolucija Parlamenta EU podigla je nivo kritičnosti prema politici Srbije, posebno prema njenoj spoljnoj politici. Predsjednik Srbije i dalje „prkosi“ ili tek „tvrdi pazar“ sjedeći na svojim spoljnopolitičkim stubovima. Koliki udio u tome ima njegova politika prema zemljama našeg regiona koju, relativno uspješno, prekriva inicijativom Otvoreni Balkan?

LAZOVIĆ: Vidite, nemojte se nikada prevariti i pomisliti da tu ima neke državne politike. Jedina politika koju Vučić sprovodi je politika njegovog opstanka na vlasti i obezbeđivanja bogaćenja ljudima bliskim SNS-u. U tom smislu, balansiranje između EU i Rusije se dešava samo da SNS ne bi trpeo posledice po rejting, a ne da bi se zaštitili interesi Srbije. Mi smo o ovome upozorili sve naše međunarodne kontakte i izneli stav da je za Srbiju važno da usaglasi spoljnu politiku sa EU, ali je važno da se dostignu evropski standardi i po pitanju borbe protiv kriminala, slobode medija i poštovanja zakona. I zato SNS-u ni ne odgovara Srbija u EU i oni su najveća prepreka evrointegracija. Ne mogu oni kojima je osnovna odlika vlasti zloupotreba medija, koji svakodnevno krše zakone kako bi obezbedili korist svojoj ekipi i koji su u direktnoj vezi sa organizovanim kriminalom, odjednom da se promene – jer će izgubiti vlast, a neki i završiti u zatvoru.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

EDIN OMERČIĆ, ISTORIČAR, INSTITUT ZA ISTORIJU SARAJEVSKOG UNIVERZITETA: Politički je mit da je SDA bio jedini organizator otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanskohercegovački političari zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha

 

MONITOR: Još nema Vlade Federacije BiH, gdje SDA koristi procedure i pokušava da pokaže svoju nezamjenljivost i kroz predlog Bakira Izetbegovića o koncentracionoj vladi. Kako gledate na formiranje državnih institucija BiH poslije opštih izbora održanih početkom oktobra prošle godine?

OMERČIĆ: Dakle, sami ste rekli, gotovo je pola godine prošlo, polako se usvajaju budžeti na različitim nivoima vlasti, a to je čini se i najvažnije. Kako političarima, jer tako pokazuju da nešto ipak rade, te na taj način s jedne strane kupuju socijalni mir, a s druge pokazuju mladima, kako pojedincima tako i mladim ljudima s porodicama, da se stvari neće promijeniti, te da je zarad istog tog socijalnog mira, njihov odlazak iz ove zemlje poželjan, prihvatljiv i razumljiv. A što se tiče samog načina i ideja za formiranjem vlasti i ostanak u takvoj vlasti, bosanskohercegovački političari kroz ovakve primjere zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha. Naravno, radi se o jednoj latentnoj prijetnji tipa: „Bez nas propadamo“. Pri čemu se svakako u obzir treba uzeti i svojevrsni politički mit o SDA kao jedinom organizatoru otpora i jedinoj političkoj organizaciji koja je branila međunarodni bosanskohercegovački politički subjektivitet tokom devedesetih, ali i nakon rata, kroz određene metamorfoze tog mita, sve do danas. Pri tome se mogu čuti ogromne ne samo revizionističke tendencije, nego i namjerne faktografske, činjenične zloupotrebe prošle historijske zbilje koje rukovodsvo te stranke gotovo svakodnevno plasira.

MONITOR: Kako gledate na spremnost građanskih partija kakvima se smatraju SDP i Naša stranka da uđu u široku koaliciju sa etno-nacionalnim partijama i formiraju Savjet ministara BiH kojim predsjedava Borjana Krišto iz HDZ-a BiH?

OMERČIĆ: Odlično ste primijetili, manifestacija simbola crvene, crvenog, u Bosni i Hercegovini ne znači da se radi o lijevim, radničkim partijama. Ljevica ne postoji, simbolika crvene boje u vanjskom identitetu ovih stranaka je još jedna laža. I, da, ovdje se samo možemo nadovezati na naprijed rečeno. Dakle, apsolutna je odsutnost bilo kakve odgovornosti prema vlastitom biračkom tijelu. Mene stvarno zanima na koji način ove stranke uspijevaju svoje članove, simpatizere i glasače uvjeriti na dobijanje glasa. To je prava marketinška umjetnost. Ali na ovakva su razočarenja ljudi u BiH navikli, i njihov je odgovor na to bio jedan, gotovo do umjetničke razine razvijen način, ne života, življenja, već preživljavanja, koji je em postao izlizan i iscrpljen, em pozivao na promjenu, koja se sada manifestira migracijama, stalnom nadom da je negdje drugdje, u stabilnijem društveno-političkom, kulturnom i ekonomskom  okruženju – bolje. Znamo da je približavanje ljevice desnici opasno po društvo, po zajednicu. No, kako se ovdje ne radi o ljevici, može se na pitanje njena nepostojanja nadovezati i pitanje: Postoji li zapravo i šta je to, kakvo je to, bosanskohercegovačko društvo?

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DŽEMO REDŽEMATOVIĆ, PREVODILAC, GLAVNI IMAM ZA PODGORICU I NIKŠIĆ: Mahmud Derviš – poezija otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Derviševu poeziju suštinski može čitati samo onaj ko voli čitanje, pa onda voli čitanje poezije, a uz to voli i Palestinu. U suštini, onaj ko ima, i u sebi gaji, slobodarski duh, a protiv je bjelosvjetskih tirana i tiranija. Zbog svog otmeno hedonistilčkog stila života, teško da je on ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. A, ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio kao najrođenijeg

 

MONITOR: Protekle sedmice u Podgorici je održana promocija sabranih djela najpoznatijeg palestinskog i jednog od najznačajnijih arapskih pjesnika Mahmuda Derviša. Preveli ste sabrana djela u četiri toma. Kako ste došli na tu ideju da prevedete baš ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Ključ za ulazak u galaksiju Mahmuda Derviša bila je njegova kratka pjesma o cijeni rata. Ta pjesma je smirivala u sebi čitavu golgotu palestinskog naroda i države. Ona je glavni motiv mog bavljenja poezijom otpora o kojoj sam ranije imao tek skromno znanje. Evo te pjesme.

Rat će se okončati, lideri će se rukovati.

 Ostat će ta starica da čeka svoga sina šehida, i ta djevojka da čeka svoga voljenog muža i ona djeca da čekaju svoga oca junaka;

 ja ne znam ko izdade vatan ali vidjeh ko mu plati cijenu

MONITOR: Na promiciji prevoda je rečeno: „Mahmud Derviš je svjetskoj javnosti poznat po poeziji otpora, ali on piše i o izgubljenom djetinjstvu, neproživljenoj mladosti, identitetu, gubitku jezika…“ Njegova poezija nije posvećena samo Palestincima i Arapima, već je to poezija svih nas. Kako biste opisali ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Derviševa poetika ne govori samo o palestinskom iskustvu nepravde kosmičkih razmjera, već obuhvata univerzalnu borbu za slobodu svih ugnjetavanih i obespravljenih naroda. On svojim pjesmama pozdravlja i opisuje borbu za slobodu Španaca, Kurda, Egipćana i drugih naroda koji vape za slobodom i mirom, a njegovi pjesnički uzori su Dereck Walcott, Yanis Ritsos, Pablo Neruda… Često u svojim pjesmama pravi paralelu između Endelusa i Palestine, kao i autohtonih stanovnika Amerike nad kojim je izvršen genocid i Arapa. Njegova borba i nada u pobjedu izvire iz brojnih pjesama i stihova. On vjeruje i pjeva da će krv polomiti mač i   da Palestinac živi pola života, ali i da je ta pola bolja od smrti. Iako će kasnije u nekom intervjuu kazati da je splasnula njegova nada u bolje sjutra, Derviš u jednom distihu kaže da kad god napiše dvadeset redaka pjesme, primijeti da se opsada povukla za dvadeset metara.

Mahmud Derviš često u pjesmama govori novozavjetnim narativom i iskazuje miroljubivost i nadu u humanost ljudi. Njegov pjesnički genij je u sebi sažimao visprenog govornika i vizionara. Bio je čovjek širokih shvatanja, nije robovao stereotipima, bio je altruista, volio je ljude. Svojoj voljenoj djevojci Riti, Jevrejki koju su ubili cionisti, posvetio je divne pjesme. Bio je otmeni hedonista, vjerovatno naživljavajući život koji nije uspio živjeti u normalnim okolnostima. Zbog svog stila života,  teško da je ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. Još u dalekoj Crnoj Gori. A ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio ga kao najrođenijeg. Sanjao sam Mahmuda, dok sam prevodio. Nekad sam se znao nasmijati, nekada zasuziti. (Volimo život kad god možemo do njega doprijeti. Gdje god se smjestimo uzgajamo brzorastuće biljke, gdje god se nastanimo, požnjemo ubijenog čovjeka (…). Ruža manje).

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, JEDAN OD OSNIVAČA „PREOKRETA“: Ostanak Đukanovića štetan za Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Alternativa Đukanoviću valjalo bi da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju

 

MONITOR: Pred nama su najneizvjesniji predsjednički izbori od 1997. Šta mogu donijeti?

PERIĆ: Izbori će donijeti ili produženje vlasti DPS-a u hibridnom obliku ili će se DPS nepovratno na dug rok razvlastiti. U slučaju svoje pobjede, Đukanović bi dobio politički džek pot – konsolidaciju u stranci – ako ga je iko ikad i ugrožavao, jer bi pokazao da je on jedina „karta” na koju mogu igrati. Potom bi dobio legitimaciju da je demokrata, jer nije onemogućio tranziciju vlasti. S obzirom da novo rukovodstvo ničim nije dovelo, u formalnom-pravnom smislu, u pitanje zakonitost u vezi sa porijeklom, odnosno sticanjem njegovog bogatstva, oni bi mu time i tu potvrdu pribavili. Dakle, on bi tako dobio maltene snagu suštinskog monarha koji bi birao ko će biti u Vladi, jer bi imao neposredan izborni legitimitet i snažnu stranku, sa kojom bi izvjesno – prije ili kasnije – sarađivali i oni koji nam govore da to sada ne rade, mada među njima ima i onih koji to tvrde i pored činjenice što su izabrani glasovima DPS-a. Kao kruna svega, on bi ponovo bio prihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Ovo bi bila rezultanta nove vlasti i „zasluga” pobjednika od 30. avgusta – nekog manje, nekog više. Što je najgore, ovaj saldo bi bi porazan po crnogrosko društvo i obesmišljavao bi političke procese i izvjesno vodio pojačanoj apatiji koja bi ponovo išla naruku Đukanoviću.

U drugom scenariju i on i njegova partija bi izgubili i posljednju značajnu uporišnu tačku.

Da ne budem nedorečen: smatram da bi za Crnu Goru bio štetan njegov opstanak na vlasti. Jednako, cijenim da bi alternativa njemu valjalo da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju. A koja bi to bila – akteri na sceni su to izjašnjavanje učinili besmislenim. Koga bi god podržali, bili biste optuženi za izdaju. Ta strana je imala pobjedničku kartu, ali je sebi otežala poziciju. To je njihova odgovornost – ne građana. Odgovornost treba tražiti od svih – ne samo od prethodne vlasti.

MONITOR: Kako vidite incident na Cetinju, i reakcije nakon toga?

PERIĆ: Potrebno je podrobno ispitati sve okolnosti. Naravno da nasilje treba osuditi, ali utvrdimo tačno šta se dogodilo. To je trebalo da bez uvijanja saopšti rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako je to izostalo – ostaje da uz pomoć medija tumačimo motive i ocjenjujemo u kolikoj mjeri je čiji iskaz tačan.

Da ne ostavim dilemu – svako ima pravo na slobodu govora i na okupljanje – sviđalo vam se to ili ne – do granice dok ne narušava nečije dostojanstvo. Jednako sam i za to da svako ima i pravo da protestuje ne narušavajući ničiji integritet – posebno ne onaj fizički. Svako odstupanje od toga je nedopustivo.

MONITOR: Šta je najbolji izlaz iz političke krize u ovom trenutku?

PERIĆ: Rješenje su izbori. Kada imate ovakav i ovoliki deficit legitmiteta izvršne vlasti uz velik broj promjena stavova u odnosu na one od prije 30. avgusta, onda je u redu da se konsultuju građani šta misle o svemu tome. To se radi na izborima.

Nova većina je i ovdje pokazala svu raskoš samodestrukcije pa će sada o tome, ali i o datumu izbora odlučivati poraženi na izborima iz 2020. godine i to sa biračkim spiskom koji je njihovo „čedo”. Uz očitu prećutnu saglanost obje strane da niko ne dira birače na koje oni drugi računaju, a koji bi se primjenom zakona morali brisati iz biračkog spiska. Od „fantoma” do onih koji su izgubili osnov da budu u njemu.

Na djelu je totalna destrukcija političkog sistema iz jednog osnovnog razloga: želja da se vlada bez podrške građana.

MONITOR: Nakon izbora troje sudija Ustavnog suda, stvorli su se uslovi za konačno proglašenje rezultata izbora i tranziciju vlasti u Podgorici. Očekujete li da će se to i desiti?

PERIĆ: Izgleda da se ne žuri sa tim da se izbori u Podgorici zaokruže i čeka se rasplet trke za predsjedničke izbore. Već čujemo najave koalicionih partnera, od kojih zavisi formiranje te vlasti, da sada nakon kandidature gospodina Milatovića za predsjednika države treba razmotriti ko bi bio kandidat za gradonačelnika. Dakle, predstava u najavi. Model preslikan sa državnog nivoa.

Mlad politički subjekt je dobio podršku od različitih faktora na javnoj sceni koja je bila lišena gotovo ikakve kritičke note. Nama se u kontinuitetu ponavljaju identične situacije – nova partija koja pobere simpatije, uzlet, glorifikovanje, potom ide u stagnaciju i pad. Kada bi se njegovala kritička misao ne samo u odnosu na bivšu vlast, već i odnosu na sadašnju ali i nove aktere – to bi svima pomoglo da se taj obrazac nastanka i razvoja novih subjekata ne dešava. Ako se to ne promijeni – nastavićemo sa istim uzletima i padovima.

Priče o mesijanskim atributima predsjednika stranaka su nezrele i na kraju koštaju mnogo. Da li smo zaboravili da smo imali „jezde“ i „dafine“ koji su nekada predstavljani spasiocima naših finansija i privrede? I tada kao i sada, ako samo posumnjate u nepogrešivost ekonomskog modela koji se promoviše, proglašavani ste neprijateljem „svijetle budućnosti”.

Nama su potrebni političari koji će biti dosadni, koji će raditi svoj posao, koji će nam polagati račune a ne pričati bajke o sebi, koji neće pripovijedati o etici i emociji, već nuditi i sprovoditi program.

MONITOR: Kako vidite tendenciju države da preuzima prethodno privatizovanja preduzeća i najavu osnivanja novih državnih preduzeća?

PERIĆ: Sve je podređeno partijskoj promociji i želji da se bude što duže na vlasti. Nedvosmislena potvrda tome su nasmijana ili zamišljena lica direktora državnih kompanija, zavisi od prilike. Riječ je o ljudima koje su partije postavile na čelna mjesta, a onda se oni promovišu na partijskim stranicama na društvenim mrežama kako fantastično upravljaju našim preduzećima. Nude se podaci koje ne možete provjeriti i na kraju taj oglas plati opet građanin – doduše posredno, jer prvo novac iz državnog budžeta ide stranci, a onda stranka plaća Facebook-u ili kome već.

Kada je to bazična postavka, onda je pretenciozno očekivati strategiju privrednog razvoja i akcione planove koje iz nje proističu. Sve je tu od prilike do prilike, od kamere do kamere. Tako ni dobre ideje ne mogu imati ni izbliza efektuaciju koju bi mogle ostvariti.

Nema ništa sporno u tome što je upravljanje trajektnom linijom Kamenari – Lepetani prešlo u državne ruke. Smatram tu inicijativu vrlo dobrom. Međutim, sve se odigralo nepripremljeno i traljavo. A mogla se upravo tu pokazati efikasnost i spremnost. Da se nekoliko mjeseci spremala ta odluka, i da država pokaže i snagu i efikasnost.

Onda imamo kupovinu imovine Željezare od strane EPCG, a da javnost osim opšte priče nije imala dostupan biznis plan i kalkulaciju da li je bilo jefitnije promijeniti sistmetizaciju EPCG i priključiti te radnike ovoj kompaniji – ako je cilj bio socijalna briga – što isto može biti u redu. Umjesto toga čuli smo najave, ali bez jasnih rokova i indikatora kada i šta će konkretno biti postignuto. Direktori javnih preduzeća kao da ne razumiju da oni upravljaju našim resursom i da su dužni da građanima objasne šta rade. Slična situacija je i sa Lukom. Ponavljam, u načelu to mogu biti i dobre ideje, ali one moraju imati jasne računice. Potom imamo najavu moguće privatizacije turističkog kompleksa na primorju. Ista stvar – nemamo konkretne cifre i javno dostupne podatke šta se želi time postići.

Takav opšti pristup nije iznenađujući od ljudi koji nemaju iskustva u privredi.   Čudi kada on dolazi od onih koji imaju nekog predznanja u realnom biznisu i koji znaju koliko je teško otvoriti jedno održivo radno mjesto, a ne pričati bajke o sveopštem blagostanju i rekordima.

Slikanje premijera, ministara svih naših vlada su možda najskuplje plaćene fotografije koje ćemo ikada imati. Vrijeme je da fokus usmjerimo ka građaninu, a da od političara umjesto samohvale dobijemo bilans učinjenog i to uporedimo sa obećanjima. Tako bi valjalo da gradimo odgovornost u praksi.

 

Nismo čuli snažnu integrativnu ideju

MONITOR: Kako ocjenjujete dosadašnju kampanju, koja se, čini se, prilično zaoštrava pred početak izbora?

PERIĆ: Sasvim je očekivano da kampanja kako ide prema svom finišu dobija na intenzitetu. Poenta je što ona nije porodila novu demokratsku vrijednost. Nismo čuli snažnu integrativnu ideju, jasnu viziju kako pokrenuti opštedruštveni dijalog, kako zaokružiti zajednicu koja je na ivici cijepanja – to je ono što bi predsjednik mogao da radi. Umjesto toga smo od većine kandidata slušali da će oni raditi ono što je zapravo posao premijera – povesti zemlju u prosperitet. No, kada izbezumite javnost neprestanim političkim spektaklom – drugačije nije bilo ni realno očekivati.

 

Igra oko izbora nove vlade vrijeđa inteligenciju

MONITOR: Politička kriza čeka rasplet. Vlada koju bi okupio Miodrag Lekić nema potrebnu većinu. Govori se i o rekonstrukciji tehničke, ali vremena je sve manje, pošto bi, kako je najavljeno, Milo Đukanović ove sedmice mogao raspustiti parlament. Kako to sve vidite?

PERIĆ: Igra oko izbora nove vlade i izmjene Zakon o predsjedniku do te mjere potcjenjuje inteligenciju građana da to postaje uvredljivo. Donešen je Zakon o predsjedniku, odnosno njegove izmjene i dopune, koji daje mogućnost da se izabere premijer bez da mu predsjednik povjeri mandat. Taj Zakon je veoma upitan sa stanovišta ustavnosti – ali ostavimo to da Ustavni sud utvrdi.

Dakle, donešen je Zakon koji omogućava izbor mandatara bez da ga predloži predsjednik, ali razrađuje i opciju da predsjednik može raspustiti Skupštinu. Nemam nikakve dileme da se u ovaj proces ušlo s namjerom da se dogovoreni mandatar ne izabere za premijera iako se kao o tome usaglasio 41 poslanik. Onda smo gledali medijsko prenemaganje, mentalno maltretiranje nacije pregovorima za koje je bilo jasno da su predstava. Šta god da je u pozadini, saldo je takav da je Đukanović dobio još jedan poklon – nova većina mu je dala novim zakonom mogućnost da on određuje kada će biti izbori.

Vratimo se sada i aspektu ustavnosti, jer je zakonom uređeno ono što propisuje Ustav. Dileme oko toga je već mogao da razriješi Ustavni sud. To bi bilo blagotvorno i pokazalo bi se da taj sud dobija na proaktivnosti. Međutim, to se nije desilo.

 

Dok sudije ne pokažu da su iznad partija, mi smo besudna zemlja

MONITOR: Imamo li sada zaista odblokiran Ustavni sud?

PERIĆ: Hajde da jednom pomjerimo perspektivu očekivanja. Tražimo da nam Ustavni sud pokaže nezavisnost, a ne da se nadamo da će to biti tako. Sve što je prethodilo izboru sudija ukazuje da se radi o partijskom dogovoru.

Neka sudije pokažu da su iznad toga. Do tada, mi smo suštinski besudna zemlja.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo