Povežite se sa nama

INTERVJU

ANA VUKOTIĆ, REDITELJKA I DIREKTORICA FIAT-A: Pokazali smo snagu pozorišta

Objavljeno prije

na

MONITOR: Dobitnica ste Godišnje nagrade CNP-a za visoke umjetničke rezultate – za režiju i adaptaciju predstave ,,Šćeri moja” po tekstu Maje Todorović. Drama je nagrađena kao najbolja na konkursu nacionalnog teatra za savremeni domaći dramski tekst. Poslije par mjeseci od postavke komada, volio bih da nam kažete o radu na predstavi, iščitavanju ovog teksta, postavci, praizvedbi.
VUKOTIĆ: Specifične su okolnosti u kojima je nastala predstava, prije svega jer pozorište jedno vrijeme nije imalo upravnika. Dolaskom novog rukovodećeg tima bilo je neophodno u najkraćem mogućem roku izaći sa premijerom i pokrenuti uspavani pozorišni mehanizam, a bogami i ansambl. Radili smo vrijedno i posvećeno i vjerujem pokazali snagu Crnogorskog narodnog pozorišta. Zahvalna sam kolegama na nagradi i dijelim je sa cijelim autorskim timom.

MONITOR: Drama vješto kombinuje dokumentarne, usvojene istorijske narative i alternativnu, marginaliziranu žensku istoriju, a vi ste joj dali kako notu komedije, tako i tragedije dotičući se veoma važnih tema. Malo je dramskih tekstova koji obuhvataju feminističku dekonstrukciju istorijskih ličnosti, odnos društva prema ženi, a kod nas naročito crnogorskog društva prema kćerkama.
VUKOTIĆ: U tom smislu Maja Todorović donosi jedan veoma zanimljiv dramski predložak koji smo za potrebe naše predstave adaptirali, trudeći se da akcentujemo univerzalnu vrijednost komada i oslobodimo ga viška istorijskih činjenica u korist teatra, igre, emocija i građenja specifičnosti odnosa oca i šćeri, politike i srca, muža i žene, žene i crkve, vladara i srdara, vladara i umjetnika. Posebno zadovoljstvo u građenju ovih likova bila je saradnja sa genijalnim Mirkom Vlahovićem i mladom, veoma talentovanom i posvećenom glumicom Vanjom Jovićević.

MONITOR: Na festivalu Mediteranskog teatra ,,Purgatorije 2016” u Tivtu nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je Mirku Vlahoviću. Prije par dana u Nikšiću, na Festivalu glumca, takođe je nagrađen Vlahović, ali i Vanja Jovićević i Slavko Kalezić. Hoće li predstava gostovati i takmičiti se na još nekim festivalima?
VUKOTIĆ: Očekuje nas Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu. Predstavu će u narednom periodu vidjeti i selektor Sterijinog pozorja, selektor Festivala Mess Sarajevo i još nekoliko festivala. Pozivi bi nas zasigurno jako obradovali.

MONITOR: Nedavno je predstava ,,The Beauty Queen” igrana na Međunarodnom festivalu Martina Makdone u Permu i Ana Vujošević je dobila nagradu za glumu. Premijeru je imala prije više od deceniju, a nedavno ste je obnovili. Kažite nam o novoj podjeli i šta ova predstava Vama predstavlja?
VUKOTIĆ: Za The Beauty Queen me vežu posebne emocije. To je predstava sa kojom sam diplomirala 2004. godine, predstava koja je najduže na repertoaru nacionalnog teatra, predstava u kojoj smo imali sreću i zadovoljstvo da sarađujemo sa velikom Dragicom Tomas i na žalost posljednja koju je Dragica u zadivljućoj koncentraciji odigrala samo nekoliko dana prije nego što nas je napustila. Takođe to je moja prva saradnja sa Anom Vujošević, glmicom posebnog dara i senzibiliteta koja je za ovu ulogu nagrađena u tako ozbiljnoj konkurenciji na Makdoninom festivalu u Permu gdje je o nagradamo odlučivao stručni žiri od 11 članova. Sjajni Dejan Ivanić. Jedna od prvih uloga Zorana Vujovića. Scenografija i kostim Jelene Tomašević. Poziv na festival u Perm i dugogodišnje uspješno igranje predstave bili su razlog da je obnovimo. Veoma sam zadovoljna da su se Marta Pićurić i Momo Otašević sjajno snašli u novim ulogama i vjerujem da će ova predstava još dugo živjeti.

MONITOR: Već par godina, od kad je FIAT obnovljen i od kad ste vi direktorica festivala, Crna Gora ima ozbiljan festival na kojem sve brojnija publika može da pogleda najbolja ostvarenja. Ipak, svake godine je ista priča – koliko je bilo neizvjesno i teško da se realizuje. Zanima me kakav status FIAT trenutno ima i šta garantuje da mu više ne prijeti opasnost od gašenja?
VUKOTIĆ: Vjerujem da će Ministarstvo kulture i Opština Podgorica pravno i administrativno procesuirati i definisati sve ono što su obećali i što je u više navrata dogovoreno i objavljeno u medijima, a tiče se statusa festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore i pravnog statusa FIAT-a. Insistiraćemo na osnivanju nove institucije jer za to imamo ozbiljnu argumentaciju. Takođe nastavićemo da tražimo da se FIAT-u dodijeli stari napušteni prostor koji bi uz pomoć Evropskih fondova za kulturu i značajnije podrške države i Opštine postao novi kulturni centar sa scenskim prostorom i nizom pratećih objekata i sadržaja koji bi tokom cijele godine radili na produkciji i promociji umjetnosti i umjetnika. Takav centar je neophodan Glavnom gradu. Bez obzira na 20.000 eura duga sa kojima smo završili ovogodišnji festival i svih problema sa kojima se susrijećemo, nastavljamo da radimo i već osmišljavamo program FIAT 2017.

MONITOR: Ove godine imali ste i premijeru na zatvaranju – Brehtov komad „Danzen” u režiji Damjana Pejanovića. Rekli ste za sve probleme i dugovanja, ali možemo li očekivati da Festival i sljedeće godine ima svoju pozorišnu produkciju?
VUKOTIĆ: Posebno me raduje da smo uz pomoć Crnogorskog narodnog pozorišta kao koproducenta uspjeli da realizujemo predstavu Danzen i dali šansu mladom Damjanu Pejanoviću. Naša je namjera da svake godine imamo makar jednu festivalsku premijeru i nadam se da ćemo u tome i uspjeti.

Miroslav MINIĆ

Komentari

INTERVJU

DALIBORKA ULJAREVIĆ, CGO: Živimo život za 2+

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istraživanja pokazuju da nam je opšte povjerenje u institucije i organizacije prije avgusta 2020. bilo jače nego danas kada najviše rangirani jedva prebacuju 2,5 na skali od 1 do 4. I mnogo je važnih segmenta koji su nam na ocjeni 2+.  Život koji se kreće oko ocjene 2+ nije onaj koji ukazuje na poboljšanje

Za očekivati je da na ovim izborima imamo manju izlaznost nego u avgustu 2020. godine, jer nema više mobilizacijskog potencijala koji bi mogao da se aktivira kao tada, niti su na isti način spoljni akteri zainteresovani za Crnu Goru, kaže Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) u razgovoru za Monitor. „Nema ni onog DPS-a koji je bio homogenizirajući kako za svoje birače, tako i za one koji su izlazili samo da glasaju protiv. To predstavlja izazov mnogima koji su svoju politiku gradili samo na oponiranju DPS-u i sistemu koji je ona oblikovao.

Takođe, dio građana i građanki je poslije ove tri godine razočaran i onim akterima za koje su glasali na prethodnim izborima jer su vidjeli da im je na prvom, a često i jedinom, mjestu lični interes”.

MONITOR: Čeka nas Parlament, a moguće i Vlada, sa mnogo novih lica. Treba li to da nas raduje ili plaši?

ULJAREVIĆ: Problem Crne Gore danas je što ona od obnove nezavisnosti nije uspjela da stvori jaku, prozapadnu alternativu Đukanoviću i DPS-u. Umjesto toga, svjedočimo rastu desno-populističkih snaga, uz dio onih koji su nepouzdani i neotporni na štetne uticaje ili retrogradne strukture. Zato mi sa novim licima, nažalost, najmanje dobijamo kvaliteta u pristupu politici, rukovođenju, pa i u onom što se odnosi na struku kad je riječ o specifičnim oblastima.

Vrijedi podsjetiti da smo mi već imali tu političku fazu u kojoj su samo mladost, neiskustvo, i puka kritika prema prethodnicima bili protežirani kao prednosti – a to nijesu prednosti u politici demokratskih društava. Izgleda da lekciju naučenu 90-ih godina prošlog vijeka moramo da obnavljamo, a vidjećemo i koliko će nas to koštati.

MONITOR: A kakva bi mogla biti nova Vlada?

ULJAREVIĆ: Sada se u dijelu javnosti pozicionira pretpostavljena većina koja bi trebalo da je formira, a koji bi činili Evropa sad sa koalicijom Demokrate-URA i manjinskim partijama. Imajući u vidu sve razlike koje postoje među njima, ali i lične animozitete koji se kao u talasima javljaju i ukrivaju, za očekivati je da to bude mučan proces.

Nema tu kohezivnog faktora koji bi se zasnivao na principima i vrijednostima, uz činjenicu da za neke i ne znamo koje su to magistralne vrijednosti na kojima stoje.

Dodatno, imamo još nekoliko nepoznatih: da li je DF i dalje neprihvatpjiv kao dio vlasti, jer smo svjedoci da se on već duže od aktera sadašnje Vlade i njima bliskih saveznika iz različitih sfera „umiva”; kako će se odvijati stvari u PES-u s obzirom na vidno postojanje različitih struja; da li će koalicija Demokrate – URA biti raskinuta nakon izbora; Kakav će biti odnos Spajića prema Abazoviću i njegovoj partiji koja je bila ključna u obaranju Vlade čiji je on faktički bio drugi čovjek i protiv kojeg je Abazovićeva Vlada prije samo nekoliko sedmica podnijela prijavu zbog zaduženja iz 2020…

Konačno, uz očekivani uspjeh PES-a i činjenicu da su oni otvorili Pandorinu kutiju primarno ekonomskog populizma, bila bi neka kosmička pravda i da dođu u poziciju da pokušaju sprovesti svoja obećanja.

MONITOR: Kako, u odsustvu stabilnih institucija, nadomjestiti očekivani nedostatak iskustva kod budućih nosilaca ključnih političkih funkcija?

ULJAREVIĆ: Nije samo neiskustvo ono što karakteriše novu političku strukturu, već i nedostatak odgovornosti i nevjerovatno brza i jaka opijenost onim što nosi funkcija, a takvima odgovaraju erodirane institucije.

Pored izostanka kvaliteta političkih struktura, treba ukazati i na hronično nedostajanje zdrave kritičke misli u dovoljnom obimu. Naglašavam ovo zdrava kod kritičke misli, da bi pravili razliku između kritike i krikova, a mi, na žalost, prečesto čujemo samo te neartikulisane i prizemne krikove sa raznih strana.

Upravo nedostatak zdrave i principijelne kritike, stalno kalkulisanje niza aktera sa novim ili prolaznim donosiocima odluka, predstavlja opasnost u društvu koje prolazi kroz turbulentne procese u pokušaju da dođe do nove paradigme političkog djelovanja. To bi uključilo fokus na institucijama a ne na ličnostima, realnim javnim politikama a ne promotivnoj kampanji, osluškivanje pulsa građanstva čak i kad nije u skladu sa onim što su preferencije, kao i donošenje odluka koje vode emancipaciji društva, a ne njegovom nazadovanju da bi se lakše vladalo.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR MAIDA BURDŽOVIĆ, SPECIJALISTA PSIHIJATRIJE: Nebriga o mentalnom zdravlju došla na naplatu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako znama da je porijeklo svakog nasilja rezultanta straha kao jedne od tri osnovne emocije, uz bijes i gnijev, onda moramo znati da obezbjeđivanjem osjećaja sigurnosti kod svakog pojedinca, najbolje možemo spriječiti pojavu nasilnog ponašanja

 

MONITOR: Upozorili ste tokom pandemije na pogoršanje psihičkog zdravlja ljudi. Koliko je povećana agresija i nasilje rezultat pandemije, a koliko drugih faktora?

BURDŽOVIĆ: Posljednjih dana, dešavanja kojima svijedočima kod nas, u regionu, a reklo bi se i u čitavom svijetu, nesumnjivo ukazuju da je nebriga o mentalnom zdravlju došla na naplatu. Pritiak na mentalno zdravlje svakog pojedinca  nakon zvaničnog kraja pandemije produbio se pogoršanjem socioekonomske situacije, rata u Ukrajini, te raznih političkih previranja. Kada imamo takve prilike u drštvu, a odgovorni ne čine potrebne intervencije da to ublaže, pojačan stepen svih oblika agresije je neminovan.

MONITOR: Kako preduprijediti nasilje?

BURDŽOVIĆ:  Ako znama da je porijeklo svakog nasilja rezultanta straha kao jedne od tri osnovne emocije, uz bijes i gnijev, onda moramo znati da obezbijeđivanjem osjećaja sigurnosti kod svakog pojedinca, najbolje možemo spriječiti pojavu nasilnog ponašanja. Veliki problem kod nas predstavlja porast vršnjačkog nasilja o kome se dosta govorilo u posljednje vrijeme, a moramo znati da sigurnost dijece isključivo zavisi od  odraslih koji brinu o njima. Kad kažem „odrasli”, mislim na njihove roditelje, blisko okruženje, prosvjetne radnike i sve one koji kreiraju ambijent u kome ta djeca rastu. Jasnim strategijama zdravstvenih vlasti, brigom o mentalnom zdravlju, intervencijama prosvjetnih radnika,  možemo učiniti mnoga za nas i naše najmlađe.

Predrag NIKOLIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR SRĐAN PUHALO, SOCIJALNI PSIHOLOG IZ BANJA LUKE: Naš je problem što nas, najčešće, ujedinjuju tragedije

Objavljeno prije

na

Objavio:

Koliko god nas svađali, plašili i djelili, to nije toliko uspješno koliko se na prvi pogled čini. Najviše putujemo unutar regiona. Rodbinski i prijateljski smo povezani. Govorimo isti jezik, imamo isto porijeklo, mentalitet nam je sličan, jedemo istu hranu, slušamo istu muziku i protiv toga su nemoćni svi naši nacionalizmi

 

MONITOR: Kako vidite posljedice dva masovna ubistva u Beogradu koja su imala reperkusije i u regionu, pa i u Republici Srpskoj gdje je policiji prijavljeno više incidentnih situacija, naročito u školama?

PUHALO: Ako izuzmemo Sloveniju i donekle Hrvatsku, za ostale zemlje koje su nastale raspadom Jugoslavije, možemo reći da su zapuštana društva u svakom smislu. I to traje već 30 godina. Siromašni smo, PTSP-om se niko nikada nije bavio, permanetno smo pod stresom, politička nestabilnost je svakodnevica, nezadovoljni smo, naoružani smo… Antidepresivi, alkohol i lake droge su nam najbolji prijatelji, besperspektivnost dominira, ljudi odlaze, roditelji nemaju kada da se bave poslom roditelja od trke da zarade za pristojan život, djeca odrastaju u takvom društvu i smatraju ga normalnim, a niko ništa ne preduzima da se to zaustavi.

Što se tiče sistema vrijednosti koji dominira, čini mi se da imamo ozbiljne razlike između onoga što se govori u školama i realnosti.

Imamo sve predispozicije da budemo agresivni, ljuti i samo je pitanje kako će se to ispoljiti prema sebi, porodici, slabijim od sebe, pederima, ljudima druge nacionalnosti ili protivničkim navijačima.

Kao što vidite, namjerno ne spominjem rijalitije, video igrice, jutjubere, Tik-Tok i ostale „kvaritelje omladine“ jer mislim da oni nisu mnogo važni u čitavoj ovoj tragediji.

Naravno, ne smijemo na osnovu jednog ili dva slučaja donositi generalizacije, ali je sasvim jasno da od ovakvih incidenata nijedno društvo nije zaštićeno. Sada treba sjesti i prepustiti stručnjacima da predlože plan kako sanirati štetu i šta raditi na prevenciji da nam se ovakve tragedije ne bi ponavljale.

MONITOR: Ove tragedije su dovele i do nove solidarnosti sa žrtvama i građanstvom u Srbiji. U BiH i Crnoj Gori je proglašen, povodom njih, i dan žalosti. Kako bi to trebalo da razumijemo?

PUHALO: Prije svega naš problem je što nas tragedije najčešće ujedinjuju, sjetimo se poplava ili zemljotresa u Hrvatskoj. Koliko god nas svađali, plašili i djelili, to nije toliko uspješno koliko se na prvi pogled čini. Najviše putujemo unutar regiona. Rodbinski i prijateljski smo povezani. Mi govorimo isti jezik, imamo isto porijeklo, mentalitet nam je sličan, jedemo istu hranu, slušamo istu muziku i protiv toga su nemoćni svi naši nacionalizmi. Na kraju, kada nastradaju djeca, svaki roditelj, kao i odrasli čovjek, ne može da ne saosjeća sa roditeljima žrtava. Empatija je biološki uslovljena i to ne može zaustaviti nijedna granica, niti ideologija ili politika.

Nastasja RADOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo