Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Argumentum ad nauseam

Objavljeno prije

na

Uskoro će popis stanovništva. Svi politički subjekti u Crnoj Gori tvrde da popis nije političko pitanje. Bojim se da će se samo vladajuća koalicija ponašati u skladu s tom tvrdnjom. Ostali će vrlo ozbiljno i snažno politički agitovati o bitnim kolektivnim identitetima. S pravom će to raditi, jer nije ovo zemlja u kojoj su kolektivni identiteti prestali biti ključni politički faktum. U Americi, primjerice, popis nije političko, nego statističko pitanje. Za njezino postojanje nije bitno koliko ima kvekera, mormona, Poljaka, budista, baptista, Iraca, katolika, crnih, bijelih, crvenih etc. Crna je Gora i u tome nešto drugo. Postoji u teškoj napetosti je li država Crnogoraca i drugih nacija ili je država Srba koji se regionalno zovu i Crnogorcima. U napetosti je govore li Crnogorci svojim crnogorskim jezikom ili su „korisnici” srpskoga jezika. Napeta je i zbog pitanja u kojoj je od crkava legitimno i istorijski utemeljeno živo pravoslavno hrišćanstvo, a koja joj je poturena kao „kukavičje jaje”. Popis stanovništa u današnjoj Crnoj Gori prvorazredno je političko pitanje. Statistički zbirovi opredijeljenih identiteta su kapitalni politički elementi za uređivanje i vođenje crnogorskog društva u većini njegovih životnih sfera! „Prosrpska” opozicija to osjeća, jer od toga joj zavisi postojanje. U strahu konačno počinju zboriti istinu, tj. nesvjesno priznavati sumnjivu konstrukciju svoga identitetskog „ideološkog” srpstva. Zato je i šćela da zamumulji i izbjegne popisno pitanje o nacionalnom identitetu.

Proces topljenja toga identiteta je zakonomjeran, jer je bio satkan od istorijski, antropološki, psihološki i politički problematičnog materijala. Analiza toga materijala zahtijevala bi podebelu knjigu. Za ovu priliku valja izdvojiti samo jedan njezin istorijsko-psihološko-logički element. Od vremena Garašaninova programa i dizajniranja ideologije svetosavlja, pa sve do Memoranduma SANU velikosrpska imperijalna propaganda koristila se i protiv Crnogoraca brojnim lažnim argumentima. Jedan od njih u logici se naziva „Argumentom mučnine” (Argumentum ad nauseam). Sastoji se u besomučnom ponavljanju lažnih tvrdnji, sve dok “žrtva” ne izgube volju i interes za suprotstavljanjem, pa počnu prihvatati laž kao istinu i identifikovati se s njom. Dovoljno puta ponovljena laž dobiva tako snagu i vrijednost najtvrdokornije istine. Crnogorci su u modernom vremenu bili žrtva ovoga lažnog argumenta. On je na mnoge od njih djelovao tako snažno da im je usadio psihologiju jednog konvertitskog „identiteta”. Istorijski etnički Crnogorci tako su postajali „politički” Srbi. Takva mutacija sama po sebi nije problem, jer sličnih etničko-nacionalnih mutacija prepuna je povijest svijeta. Problem je što ti etnički konvertiti ubjeđuju i sebe i one koji nijesu mutirali iz Crnogoraca u Srbe da je povijesno-etnički proces u Crnoj Gori bio potpuno obrnut: da su, tobože, od etničkih Srba nastali „politički” Crnogorci. Taj pervertirani stav učinjen je jednim od stubova nosača velikosrpske ideologije, a Crna Gora je dobila tragikomično određenje „srpske Sparte”.

Posljedice lažnih argumenata mogu trajati vjekovima. No uvijek dođe vrijeme njihovog razotkrivanja. Logičari dobro znaju da laž ,,argumenta mučnine” krije opasnost za onoga ko ga previše koristi. Prije ili kasnije počne ga pogađati bumerang drugog lažnog argumenta: Uzimanje željenog za stvarno (engl. Wishful thinking), po principu: ,,Želim da bude tako, dakle, tako i jeste”! Otkrivanjem lažnosti drugoga lako se otkriva i lažnost prvoga. Avetanje velikosrpskog imperijalizma u potonjih dvadeset godina, začinjeno imbecilnim strategijama besomučnog propagandnog laganja, učinilo je da se mnogim Crnogorcima desi logičko prosvjetljenje, pa da napokon počnu shvatati kako su ih vješti majstori laganja bili ubijedili da su ono što nijesu!

Još ih je mnogo kojima bi valjalo pomoći da se razaberu!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo