Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Uklin popa nervoznoga

Objavljeno prije

na

Kaže Aristotel da priroda ponekad načini pogrešku, baš kao što se gramatikosu desi da nešto pogrešno zapiše. Kao što gramatikos to ispravi, tako i priroda uklanja svoje pogreške. Nije ona kartezijanska inertna masa u inercijskom kretanju, no mnogo složenije čudo unutrašnjeg smisla. Kad pogriješi, zna da je pogriješila. Svojoj pogreški ne da priliku da se dugo ruga njezinoj tvoračkoj savršenosti, no je nekako ukida.

Ima neko doba, i Crna Gora pristupila je velikom popravnom ispitu. U novijoj istoriji iz gomile predmeta bješe slaba. Da u sebi nije našla neku neslućenu snagu da vidi kud je grdno bila zabasala, ubile bi je vlastite pogreške, baš kao što su mnogi iščezli narodi i propala carstva obršili tako zato što su pobrkali pogrešno i ispravno. Još je prepunana crnogorska vreća grdnoga taloga pogrešaka. Ima ga od svake moguće vrste. Ima istorijskih promašaja teških poput zemlje. Ima takvih golemih gluposti koje će sva siva moždana masa Crne Gore dugo i mučno morati da popravlja i ublažava. Ima stranputica tako bizarno utabanih da bi mogle u svaki svjetski zbornik zapanjujućih kurioznosti. Ima i tako smiješnih da mogu nasmijati do suza. Neki su cnogorski avetluci tako tragični da ih je moguće podnijeti samo ako se gurnu u najdublju dubinu pamćenja, tamo đe i najhrabriji nerado slaze.

Došlo je vrijeme, to se i u vazduhu ośeća, da se Crna Gora počne oslobađati neshvatljivih stvari kojima je prepunila svoju noviju istoriju. U mnogome je ona još okupirana ili okupira samu sebe. Iako je raskovala mnoge ružne i bolne okove, jedan se još drži kao da misli vjekovati. I više je posramljujući, nego bilo koji drugi, jer je okov porobljenosti u vjerskom identitetu! Crnogorci su ga konačno počeli ozbiljno ośećati. Zato zri vrijeme za rješenje crkvenog pitanja! Svakome je već znano o čemu se radi: Dok nije uništena 1918. godine crnogorska je država bila vlasnik cijelog pravoslavnog sakralnog imetka; Povjeravala ga je na upravu Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi; I dolazi vrijeme da joj ga mora vratiti!

Oni što su 1918. satrli crnogorsku državu i ukinuli Crnogorsku crkvu smatrali su, a njihovi nasljednici i danas smatraju, da to nije dovoljno. Smatrali su, a tako su i radili, da stalno treba iznalaziti načine ponižavanja Crnogoraca, da se ovi ne bi ohrabrili da traže nazad ono što im je oteto. Godine 1925. do kraja su razvalili napola razvaljenu Njegoševu kapelu. Na njeno mjesto posadili su kapelu posvećenu Karađorđeviću. Sedamdesetih godina Crnogorci su imali hrabrosti i moralne snage da maknu s Lovćena taj teški sigurnum crnogorskog poniženja! Još teža uvreda zadata je Crnogorcima, ali i višenacionalnoj Crnoj Gori kad je pop Radović helikopterom nakatunio na Rumiju savardak od lastre. Ovoga puta crnogorski demokrati nijesu imali ni hrabrosti ni moralne snage da mu to grdilo lagumaju niz rumijske strane.

Doduše, velika je nervoza uhvatila popa Radovića na samu pomisao da bi na mjestu njegovog „graditeljstva” valjalo graditi nešto što spaja i okuplja ljude i religije. Zna pop da nema apsolutno nikakvih argumenata ni protiv stava da je SPC okupaciona crkva u Crnoj Gori, ni protiv stava da se SPC u Crnoj Gori raširila na tuđemu, ni protiv činjenice da sve što je ta Crkva načinila u Crnoj Gori podigla je nezakonito i bespravno.

Pop nema argumenata! Zato ljuto i preventivno kune svakoga ko bi mu turnuo u rumijski satanluk. Nema on drugog izbora, nego da blefira kletvama, uklinima i bacanjima anatema. Pošto je jedan dio Crne Gore ipak sretno izašao iz Srednjeg vijeka, blefom računa na sujevjerje Crnogoraca. Kao u vudu-magiji pop hoće da ih prestraši kletvom. Ipak, nov je u tom poslu, pa je zaboravio da ritualno zakolje kokota!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo