Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

„Pomoć prijatelja“

Objavljeno prije

na

Uznemirili se „patriotski” duhovi u Beogradu kad su dočuli kako je srbijanski predśednik kooperativan s Amerikancima. Sva je prilika, dolazi mu to od panađurskog shvatanja politike, onako kako ga savjetuje „klasik iz Velike Drenove”. Više od pola vijeka upražnjava „klasik” tu tešku struku kao seljačko politikantsko lukavljenje kojom se hoće na brzu ruku ućariti nešto krupno. Seljačka je to „politika” u najvulgarnijem smislu te riječi. Ne zato što je loše biti seljak, nego zato što seljak, kad je u politici, nije pri sebi. Politika nije ruralna, nego urbana djelatnost! Zato ne čudi što su sve „klasikove” političke strategije ispadale naopakim.

Otkriva nam Vikiliks kako njegov učenik, na položaju predśednika Srbije, pokušava s Amerikancima da se igra balkanske politike na ruralni način. Tobože, on će da bude kooperativan oko ulaska u NATO, prešutnog priznanja Kosova, priznanja postojanja BiH, prividno dobrih odnosa s Rusima itd. Ali sve to nekako da bude da mu se nervozna čeljad u kući ne dosjete kako ih obmanjuje dogovorima s onima koji su im onemogućili plan stvaranja goleme Srbije. Kad su „patrioti” saznali sve te dvorske tajne srbijanske politike, nervi su ih izdali pa su nevoljnika optužili da radi protiv interesa zemlje kojoj je predśednik. Samo jedno nijesu pominjali. Nijese ga optužili što je u domunđavanju s Amerikancima pokušao da smrsi konce Crnoj Gori. Valjda i oni shvataju kako on za silnu kooperativnost prema Amerikancima mora tražiti kompenzaciju. A Crna Gora valja za kompenzacione poslove.

Za beogradske „patriote” nije normalno da postoji politička doktrina koja se tek prividno razlikuje od njihove, ali je normalno da se ocrnjuje susjedna „prijateljska” zemlja zbog navodnih teških sagrešenja s „organizovanim kriminalom”. Između njih i tzv. demokratskih snaga u Srbiji u tome nema ni prividne ni prikrivene razlike Za beogradske medije normalno je da se svugdje i na svakom mjestu iz Beograda pokušava načiniti nekakva šteta Crnoj Gori. Za vladajuću političku nomenklaturu u Beogradu normalno je što hoće i dalje da se pita na pojedinim dijelovima nekadašnjeg jugoslovenskog političkog prostora. Iako je izgubila četiri rata u potonjih dvadeset godina, onaj peti – specijalni rat – i dalje hoće da vodi protiv Crne Gore, iako je u njemu pogubila sve bitke koje je vodila od 1997. godine. I vodiće ga, u to nema nikakve sumnje, i kad se zaboravi da je Crna Gora odavno ušla u Evropsku uniju. I tada će bivati po Beogradu „klasika” kojima će dušu da grije svaka pomisao na mogućnost „crkavanja komšijske krave”. Držaće ih i nada da bi se opet moglo u Crnoj Gori dogoditi neko „događanje naroda”, neka „Podgorička skupština” ili nešto od te prevratničke vrste rada na obnovi i izgradnji „Dušanovog carstva”!

Srbijanskog predśednika je toliko vodila živa želja da prijateljski pomogne Crnoj Gori da se potpuno zaboravio, pa je počeo da vodi cijelu „operaciju” u specijalnom ratu protiv nje! Anđeli s njim! Neke drugo ipak čudi. Najprije čudi što njegov crnogorski kolega nije javno zatražio objašnjenje zbog opake invektive kojom je opanjkana država kojoj je na čelu. Čudi i namjera invenktive. Valjda je glupa Amerika trebalo da posluša „klasikovog” pametnog učenika, pa da zbriše vladajuću političku klasu Crne Gore. I da onda Crnu Goru lijepo stavi pod patronat Srbije, pošto sama nije sposobna da upravlja sobom.

Da li su ikako i ikad u Crnoj Gori o toj dimenziji velike priče o „mafijaškoj državi” razmišljali slobodni i „slobodni” duhovi?

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo