Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Proslava mutiranja

Objavljeno prije

na

Prije sedam-osam godina, u ime Udruženja Crnogoraca Vojvodine, tražio sam od pokrajinskih vlasti u Novom Sadu pomoć u ostvarivanju jedne ideje. Podstaklo me da je tražim to što su te vlasti zvonile na sva zvona kako imaju veliku volju da finansiraju projekte koji potpomažu očuvanja nacionalnog, kulturnog itd. identiteta nacionalnih manjina u Vojvodini. Imao sam puno prilika, tokom popriličnog broja godina prije Miloševićevog rušenja tzv. autonomaša, kao i poslije kad su vlast preuzele tzv. „demokratske snage”, da se uvjerim kakav je obraz i jednima i drugima. Znao sam koliko i jedni i drugi nesebičnom ljubavlju vole Crnogorce! Tu se stvorila zgoda da vidim kako trenutno stoji stvar s tom ljubavlju, pa ako se u međuvremenu desilo neko čudo, eto onda prilike da se učini nešto dobro.

U Arhivu Vojvodine čuva se sva dokumentacija o kolonizaciji Crnogoraca u Vojvodinu u periodu između 1945. i 1948. godine. Objavljivanje te dragocjene arhivske građe pomoglo bi da se uspori proces asimilacije, a ojača nacionalni identitet Crnogoraca. Zato sam tražio da Pokrajina pomogne da se ta arhivska građa snimi, obradi i objavi u nekoliko tomova, jer svakome je očigledno koliko bi to bilo i u interesu Pokrajine. Dostupna javnosti, ta bi građa upotpunila slika o demografskoj i nacionalnoj strukturi Vojvodine. Za cijeli posao tražio sam odista besmisleno male pare, tek da pokriju troškove koji se ne mogu pokriti živim ljudskim radom i entuzijazmom. Naravno, nikada i nikakav odgovor nijesam dobio od „nadležnih” pokrajinskih organa. Nijesam imao volje, a ni dostojanstvo mi nije dopuštalo da obijam pragove kancelarija po Banovini i da se suočavam s lažima, licemjerjem i sarkazmom koje uobičajeno pokazuju „nove vlasti” u Vojvodini i Srbiji prema svemu što ima veze sa nacionalnim statusom Crnogoraca u Srbiji. Sličnu i još zanimljiviju „štoriju” na srodnu mogli bi ispričati i ljudi iz beogradskog udruženja Crnogoraca o komunikaciji s Ministarstvom za manjinska prava u pokušaju da procesuiraju inicijativu o formiranju Crnogorskog nacionalnog savjeta u Srbiji.

Naravno, u Crnoj Gori sve je drukčije. Crnogorske vlasti su spremno dočekale inicijativu da se formira Srpski nacionalni savjet, čak i da mu se daju vrlo velika sredstva za redovnu djelatnost. Tu im se nema šta prigovoriti. Naprotiv, pokazale su političku razboritost s dvostruko pozitivnim strategijskim posljedicama po buduće oblikovanje političkog bića Crne Gore. Omogućavanjem da formira Srpski nacionalni savjet strategijski se krenulo u liječenje Crne Gore od „spartanskog sindroma”. Najbolje terapijsko sredstvo je priznanje prava srpskom narodu u Crnoj Gori da se uredi kao jedna od nacionalnih zajednica. S druge strane, posmatrano na duge staze, stvorena je osnova da se programsko političko sučeljavanje vlasti i opozicije ne odvija na identitetskim pitanjima, a to znači da tzv. srpsko pitanje prestane biti jednim od glavnih političkih pitanja u Crnoj Gori.

No, zamisli su jedno, a život je drugo! Parama samostalne države Crne Gore Srpski nacionalni savjet proslavio je nekadašnje ukidanje države Crne Gore na neslavnoj „Podgoričkoj skupštini”! Možda bi država Crna Gora mogla da uslovi buduće finansiranje rada Srpskog nacionalnog savjeta, a ne da im daje pare „na lijepe oči”. Recimo, da će rado finansirati „projekt” o velikim kolonizacijama Srba iz Srbije u Crnu Goru. Samo takav „projekt”, u kome istorijski podaci ne bi bili falsifikovani, mogao bi dokazati da tzv. srpsko pitanje u Crnoj Gori nije posljedica neobičnih ideoloških mutacija dijela Crnogoraca u potonjih vijek i po!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo