Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Stara sičija

Objavljeno prije

na

U medicinskim knjigama piše o sušici, jektici ili sičiji, odnosno, o tuberkulozi da je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis. Najčešće se javlja kao tuberkuloza pluća, ali može zahvatiti nervni, krvni, limfni ili genitourinarni sistem, kosti i zglobove. Ne piše niđe da nešto slično njoj može zahvatiti i ljudske karaktere. Medicina se ne bavi prenosnim značenjima, ali narod ponajbolje baš takvim značenjima, bez mikroskopa i drugih pomagala, umije da izrazi kakve sve „bakterije” mogu da napadnu ljudski karakter. Ko mu može zabraniti da slobodnim asocijacijama određena karakterna individualna ili kolektivna stanja, neku vrstu tuberkuloze karaktera, označava riječima sičija, sičijav, sičijati, sičijanje ili osičijati. Oboje suše čovjeka: TBC tijelo, a sičija karakter! Grđe nego tijelo može se karakter osušiti, sasušiti, skorčati, skočanjiti, skvrčiti. Može „dehidrirati” od čekanja, neizvjesnosti, nervoze, ljutnje, zlovolje, ljubomore, inhibicije, frustracije, resantimana, cinizma, gubavluka, lakomosti.

Zna narod dobro, bolje od etičara, karakterologa ili etologa, kakve se sve bolesti karaktera mogu zapatiti u ljudskim bićima i narodima. Sičija karaktera može imati stotinu razloga nastajanja. Na kolektivnom planu, svjesnom, nesvjesnom, podsvjesnom ili đavoljem, loša istorija koja muti sadašnjost i zatamnjuje budućnost vjerovatno je glavni razlog što u nekom narodu sičija dominantnog kolektivnog karaktera, tj. mentaliteta može postati istorijskom konstantom.

Evo primjera kako „radi” i aveta sičijom zahvaćeni karakter. Piše beogradski novinar kako se i Crna Gora primakla statusu kandidata za Evropsku uniju. Piše s sušičavom mukom: “Istinski trijumfator je Podgorica: iako uz predlog za kandidatski status, iz ruku komesara Filea – koji je u sredu lično doleteo u Crnu Goru da saopšti blagovest – nije dobila i datum početka pregovora, odluka će pojačati njene dalje državne i nacionalne ambicije. U srbijanskim političkim krugovima uglavnom se potcenjuje ovaj rezultat i pripisuje više zakulisnim političkim radnjama Mila Đukanovića nego realnom stanju na terenu. Možda je to tako i zato što je naš ego baš grubo izazvan: zar i Crna Gora da nas pretekne! Usledila je mrtva tišina u Beogradu o uspehu susedne zemlje”.

Pazite samo šta je sve tu uspjela izreći ova sičija od čovjeka! (1) Crna Gora je u trci ka Evropi iza sebe ostavila i “drugo oko u glavi”, ali nije dobila datum početka pregovora. Sušičavi izgleda priželjkuje da joj se to izjalovi?! (2) Onda sušičavi kuka kako bi Crnoj Gori mogle porasti “državne i nacionalne ambicije”. Ispod kuknjave proviruje nada: ako tamo ima “ambicija”, onda zapravo nema prave crnogorske države i nacije, jer “ambicije” koje se one mogu povećavati, mogu se i smanjivati?! Moglo bi nekad da se desi da više nema „ambicija”, pa ni Crne Gore?! (3) Dalje sušičavi nalazi “spas” od nepodnošljivosti spoznaje da su Crnogorci u nečemu uspjeli u “konstataciji” da politički krugovi u Beogradu s potcjenjivanjem gledaju na uspjeh Crne Gore. Tu sušičavi počinje ozbiljno da se gubi. Prvo umisli da će se Brisel u “politici pridruživanja” ravnati po tome koga Beograd potcjenjuje. Zatim traži objašnjenje dostojno teorije zavjere iz umnog dometa Jatagan-male: crnogorski premijer je sklon da “zakulisno” ubrzava put Crne Gore ka Evropi, a Evropa jadna i naivna nasjeda?! Onda prijeti što je srbijanski ego “grubo izazvan” crnogorskim hodom u Evropu. Na kraju veli da uopšte nije izazvan, nego u “mrtvoj tišini” (valjda s prezirom ili indiferencijom) prati šta se dešava “dole”.

Dijagnoze ima, terapija još nije izmišljena! Nema toga Brezovika koji bi mogao izliječiti ili zaliječiti staru komšijsku sičiju!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo