Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 1001

Objavljeno prije

na

PLUS


AUTORI Istorije za IV razred gimnazije nijesu pristali da rade reviziju udžbenika. Šerbo Rastoder, Dragutin Papović i Sait Šabotić smatraju da su optužbe iznijete na račun tog udžbenika potpuno neutemeljene i politički motivisane. ,,Nemamo potrebu, namjeru, ni želju da šminkamo istoriju, bez obzira koliko to neko zahtijevao ili kolika politička moć stajala iza ove hajke na udžbenik. Ovo nije 1948. godina” rekao je prof. dr Šerbo Rastoder nakon sastanka autora sa urednicima Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Rastoder je objasnio da su autori detaljno pogledali lekciju na koju je ukazao Savjet za opšte obrazovanje – „Raspad SFRJ” – i da su se složili da su konstatacije u udžbeniku naučno utemeljene, saglasne se savremenim istoriografskim otkrićima. ,,Mi ostajemo kod onoga što je napisano. Ako se to nekom ne sviđa, može udžbenik da povuče i stavi ga van snage.” U udžbeniku, pored ostalog, piše da su nakon prvih višestranačkih izbora na vlast došli Momir Bulatović i Milo Đukanović i da su Crnu Goru uveli u rat.

vaterpoloVATERPOLISTI Primorca su pobjednici Super kupa Evrope. Zvanični prvak Evrope savladao je pobjednika LEN kupa, mađarski Seged 8:6. Momci predvođeni trenerom Rankom Perovićem do trijumfa su došli u sjajnoj atmosferi bazena Nikša Bućin u Kotoru. Najefikasniji igrač Primorca je bio Darko Brguljan (tri gola). Primorac je 23. maja ove godine, pobjedom nad italijanskim Pro Rekom (8:7) osvojio Euroligu. Odlukom Crnogorskog olimpijskog komiteta Primorac je, skupa sa ženskom rukometnom reprezentacijom, proglašen za najbolji sportski kolektiv u 2009, dok je Darko Brguljan najbolji mladi crnogorski sportista.

MINUS


rocenmilanMILAN ROĆEN, ministar inostranih poslova, otkrio je u intervjuu Vijestima, da se svakodnevno viđa sa Duškom Markovićem, da su porodični prijatelji, a da se njihovi sinovi sprdaju napisima u kojima se tvrdi da su Marković i Roćen u sukobu, zbog kontrole tajnih službi. Nema sukoba „već jedan gospodin koji je ovdje vrlo aktivan i u diplomatskim i u drugim krugovima” manipuliše Nebojšom Medojevićem i jednom grupicom ljudi kojoj plasira totalne dezinformacije. Nije slučajno, tvrdi Roćen, da su se te dezinformacije širile pred ulazak naše zemlje u MAP. Na pitanje koji gospodin, pa prepoznaće se on sam rekao je Roćen, oživljavajući duh javnih prijekora iz doba SSSR. Ali, kao pravi sovjetski pitomac, ipak nije izdržao da se ne pohvali da je upleten u poslove tajnih službi. Da je kada je bio vojni savjetnik Mila Đukanovića 2006. donesena odluka o ukidanju dvije ekspoziture KOS-a u Podgorici. U intervjuu Roćen nije ni pomenuo svog drugog porodičnog prijatelja, intimusa Božidara Lakića, koji je kao savjetnik ministra odbrane koordinirao tajnom službom u Ministarstvu odbrane. Niti je pomenuo i da je njegovog prijatelja (i savjetnika od 2006-2008) Ivana Mašulovića smijenio Duško Marković po kratkom postupku prije mjesec dana. Da li kao Roćenovog igrača u Duškovoj tajnoj službi.

vozoviVOZOVI u Crnoj Gori u srijedu nijesu radili zato što nijesu imali struje. Željeznički prevoz Crne Gore saopštio je da je zbog prekida snabdijevanja strujom otkazao polaske svih lokalnih i međunarodnih putničkih vozova. Do 15 sati toga dana otkazani su polasci četiri lokalna voza na relaciji Bar-Podgorica-Bar i međunarodni voz Intersiti na relaciji Bar-Beograd. Prvo je tajanstveno saopšteno kako je ,,nestalo napona u kontaktnoj mreži na dijelu pruge između Bara i Bratonožića, sjeveroistočno od Podgorice, na pruzi ka Kolašinu”, potom se ispostavilo da je Željeznici, struja, prosto, isključena jer je nijesu platili. Struja je, ne zna se pod kojim okolnostima, oko pet popodne, ipak, uključena. U saopštenju ŽICG piše da Elektroprivredi duguju 1,4 miliona eura. ,,Važno je napomenuti da se većina pomenutih obaveza ne odnosi na ŽICG, već na operatere koji koriste željezničku mrežu, tačnije – one koji koriste visoki napon za napajanje preko kontaktne mreže”, javila je Željeznica. Ti isti operateri, kažu, njima duguje još više para. Ta informacija mnogo je značila svima kojima tog dana nije došao voz. Puno govori i o uređenosti države.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo