Povežite se sa nama

Demo

BAROMETAR 999

Objavljeno prije

na

PLUS


MILO ĐUKANOVIĆ, premijer i predsjednik Demokratske partije socijalista, u neformalnim razgovorima tvrdi da planira da krajem sljedeće godine počne pripreme za povlačenje sa državne i partijske funkcije i da će o tome razgovarati sa najbližim partijskim saradnicima, objavile su Vijesti. Priču o povlačenju Đukanović je aktuelizovao u intervjuu agenciji Rojters. ,,Ne mislim da je neophodno da ispunim cio premijerski mandat. Dao sam dovoljno politici, više od dvadeset godina”, rekao je premijer. Premijer je, navodno, ,,istrošen i zasićen”. Đukanović se, nakon pobjede na izborima 2006. godine bio povukao sa mjesta premijera, ali je nastavio da vlada iz sjenke. Nakon što je prikazao neizmjerni talenat za biznis, ipak se vratio u politiku. Nije se bez drukčije moglo, narodne su mase vapile za njim. Neki su, pak, neodgovorni pojedinci tvrdili da mu je bio opao imunitet.

mlailo-lalicIZGRADNJA SPOMEN DOMA MIHAILU LALIĆU konačno je završena. Spomen dom poznatom crnogorskom književniku podignut je u njegovoj rodnoj Trepči kod Berana. Inicijativu da se Laliću podigne spomen dom pokrenuli su 2007. godine novinari, a podržali intelektualci tog kraja. Izgradnju su pomogli država, opštine na sjeveru, preduzeća, pojedinci. Ko je koliko dao, objašnjava Miro Raičević predsjednik Organizacionog odbora za izgradnju spomen doma, znaće se kada bude završen finansijski izvještaj. Raičević je kazao da je dok je trajala izgradnja spomen doma bio suočen sa nizom neprijatnosti: ,,Stizala su od onih koji neblagonaklono gledaju na kompletnu inicijativu iz različitih pobuda i opredjeljenja”.

 

MINUS


vujanovic-filip-uobFILIP VUJANOVIĆ, predsjednik Crne Gore, pomilovao je bivšeg građevinskog inspektora Vladana Juretića koji je dvjema pravosnažnim kaznama osuđen na ukupno devet mjeseci zatvora. Odlukama o pomilovanju Vujanović je Juretićevu kaznu od šest mjeseci za nanošenje teške tjelesne povrede zamijenio uslovnom kaznom, a onu za nesavjestan rad u službi, novčanom kaznom od 800 eura. Juretić je, prema presudi Osnovnog suda u Podgorici, u decembru 2002. nakon kraće prepirke udario Jova Milićevića glavom u lice, a potom i više puta pesnicom. Udarao ga je i kad je pao. U drugom slučaju, prilikom rušenja kuće čovjeka oboljelog od cerebralne paralize, prije intervencije nije zatražio da se iznesu stvari iz kuće. Vujanović je Juretića pomilovao tri dana nakon sudske naredbe da se za bivšim građevinskim inspektorom raspiše potjernica zbog izbjegavanja izdržavanja kazne.

 

sdp_logoSDP će, kaže, predložiti uvođenje novog poreza na bogate ukoliko u budžetu ne bude dovoljno novca za socijalna davanja. Porez bi se primjenjivao dok traje kriza. Poslanik SDP-a Damir Šehović precizirao je, recimo, da će SDP amandmanima pokušati da spriječi da staračke naknade budu smanjenje u narednoj godini. ,,Tražićemo da socijalna davanja i staračke naknade budu najmanje na prošlogodišnjem nivou. Crna Gora, koja je Ustavom prepoznata kao socijalna država, ne smije dozvoliti da ljudi koji žive od socijalnih davanja i staračkih naknada uopšte osjete krizu”, naveo je Šehović. Staračke naknade sada iznose 40 eura. Iz SDP-a su ponovili da pripremaju zakon koji će posebno oporezovati vlasnike većeg broja stambenih jedinica i druge mjere koje će obezbijediti novac za kvalitetnu socijalnu politiku. Govorili su i o previsokim naknadama u regulatornim agencijama i svašta još. Problem je samo u tome što je teško povjerovati SDP-u kad se, ponekad, sjeti socijalnih problema. Prosto lijepo je – kao reklama.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR

Objavljeno prije

na

Objavio:

MINUS

DRŽAVNI FOND za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u prošloj godini finansirao je projekat “koletkivnog suneta”. PREMA dokumentaciji Fonda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Adis Kučević za “kolektivni sunet” prošle godine je dobio 4,000 eura. Iz NVO Građanska alijansa ocijenjeno je da je Fond dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava. “I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat. Brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontekstu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da ima lošu administraciju i da su brojni projekti bili nacionalistički. Vodili su udaljavanju manjinskih naroda i rastu etničke distance, a smisao je da ona opada”, kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse. Radović je istakao da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine ova institucija dobija iz budžeta oko milion eura.

KLIZIŠTE prijeti selu Trebesin upozoravaju iz NVO “Ekološko društvo Boke Kotorske”. Tvrde sa je u jednom od najljepših hercegnovskih sela, “koje je do skora bilo pošteđeno urnebesnih građenja, nedavno uz stari put za Sušćepan, nikla nova, ružna građevina, betonski zid, visok više od 2,5 metara”. U saopštenju koje je potpisala Nada P. Bukilica ističe da se zid ne uklapa u ambijent hercegnovskog zaleđa , ali i da je ugrozio stari pješački put Sušćepan-Trebesin, zbog čega je moguće pokretanje klizišta. “Zidani bedem je prekinuo prirodno oticanje površinskih voda. Zato je stari put živa kaljuga, kojim se teško prolazi.” Načelnik Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Aleksandar Kovačević za “Vijesti” je kazao da su utvrdili da je riječ o gradnji osam stambenih objekata i da investitori imaju sve potrebne dozvole i odobrenja za gradnju, uključujući i potporne zidove. Iz Ekološkog društva su saoPštili da je to “eklatantan primjer uništavanja prirode, nanošenja štete i naružavanja izgleda Trebesina”, te da gradnja ovakavog objekata ne može da ima pristojno obrazloženje.

PLUS

TRANSPLANTACIONI TIM Kliničkog centra Crne Gore je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora. Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega. “I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan. Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život. “Darujte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darujete”, kazao je Kaštelan.

IRENA MADŽGALJ, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju osvojila je prvo mjesto na XV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika koja je nedavno održana u Moskvi. Na Institutu ruskog jezika, u konkurenciji od 2.500 takmičara iz cijelog svijeta, Irena je uspjela da osvoji prvo mjesto. “Ponosna sam na još jedan svoj uspjeh. Ponovo sam bila najbolja iz ruskog jezika i na pravi način sam predstavila sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu. Sve ću uraditi da tako nastavim i u narednom periodu”,kazala je Madžgalj novini “Dan”. Takmičenje se sastojalo iz nekoliko etapa. Irena kaže da su prvo imali pismeni ispit, pa ispit iz znanja geografije, istorije, tradicije i kulture. “Na kraju je uslijedio ispit iz ruskog jezika. Dugo sam se spremala i to je urodilo plodom. Zahvaljujem svom mentoru Rasimu Kasumoviću, razrednoj Snežani Obradović i Srednjoj stručnoj školi za podršku.” i pomoć -ističe Madžgalj.

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027balkovic

PLUS


BILJANA ALKOVIĆ prva je Egipćanka koja je završila fakultet. Biljana je završila osnovne studije na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, odsjek novinarstvo. Biljana Alković je urednica Inkluzije, periodičnog elektronskog informatora Fondacije za stipendiranje Roma. Radila je kao urednica dječjih novina Mozaik i Dječja planeta, novinarka u Radio Baru i dopisnica dnevnika Dan. Rođena je 1971. godine u Ulcinju. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Demo

BAROMETAR 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026bskupstina

PLUS


TRI ODBORA Skupštine Crne Gore podržala su Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Članovi skupštinskih odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, ljudska prava i slobode i rodnu ravnopravnost jednoglasno su podržali Prijedlog. Tekst zakona predviđa više zaštitnih mjera koje se mogu izreći učiniocu nasilja u porodici: udaljenje iz stana i drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja žrtvi, uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti. Takođe, obavezan je i psihosocijalni tretman. Ovim zakonom je, pored ostalog propisano da žrtve nasilja imaju pravo na psihosocijalnu i pravnu pomoć i socijalni zaštitu. Predviđeno je i načelo hitnosti postupanja. Žrtva nasilja može izabrati povjerljivo lice koje će biti prisutno u svim postupcima u koje je uključena žrtva. Nasilnicima u porodici biće teže ako se zakon usvoji, a naročito ako se bude primjenivao. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo