Povežite se sa nama

INTERVJU

BILJANA STOJKOVIĆ, KOPREDSJEDNICA STRANKE ZAJEDNO U SRBIJI: Vučić imitira Putinovu Jedinstvenu Rusiju

Objavljeno prije

na

Izgleda da se ipak došlo do svijesti da male balkanske autokrate ne mogu biti dio rješenja na duže staze, već su suštinski dio problema. Moji razgovori sa diplomatama iz inostranstva ukazuju na to da je došlo vrijeme novog pristupa – pokretanja ozbiljnih pitanja unutrašnje politike i stanja u Srbiji

 

MONITOR: U Beogradu je boravio Mihael Helmut Rot, predsjednik Spojnopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga. U intervjuu za Novi Magazin, izjavio je da je proteklu deceniju u Srbiji obilježilo veliko nazadovanje demokratije. Može li se, u nekoj bližoj budućnosti, očekivati više kritičnosti na račun Beograda u vezi sa stanjem demokratije u Srbiji?

STOJKOVIĆ: Procene situacije u kojoj se nalaze naše društvo i država, a koje obavljaju razne međunarodne agencije, kao što je Freedom House, već godinama jasno definišu nedostatke u srpskom sistemu. Mi smo označeni kao „hibridna demokratija“ i u toj kategoriji kvaliteta kontinuirano padamo. Hibridni sistem podrazumeva da postoje neke formalne demokratske procedure, kao što su politički izbori, ali oni nisu slobodni; postoje institucije države, ali su one pod potpunom kontrolom političkog centra moći; u dokumentima su predviđeni standardi slobode medija, a ipak je medijska slika centralizovana, pod cenzurom i najjednostavnije se može opisati kao propagandna mašinerija vladajuće stranke i njenog predsednika Aleksandra Vučića. Katastrofalno smo ocenjeni i prema nivou korupcije u izveštajima Transparency International odakle zaključujemo da se kroz korupciju na svim nivoima ogleda ogroman deo problema jednog autokratskog društva. Za proevropsku opoziciju, naravno, veliku prepreku predstavlja činjenica da je međunarodna zajednica ignorisala ove probleme za račun tzv. stabilokratije, tj. održavanja kakvog-takvog mira među balkanskim državama. Izgleda da se ipak došlo do svesti da male balkanske autokrate ne mogu biti deo rešenja na duže staze, već su suštinski deo problema. Moji razgovori sa diplomatama iz inostranstva ukazuju na to da je došlo vreme novog pristupa – pokretanja ozbiljnih pitanja unutrašnje politike i stanja u Srbiji.

MONITOR: Dio Višeg tužilaštva u Beogradu pobunio se protiv predsjednika tog tužilaštva Nenada Stefanovića koji se smatra bliskim stranci na vlasti, a smatra se i da on zataškava istrage. Prve su o problemima progovorile zamjenice Višeg tužioca Jasmina Paunović i Bojana Savović. Sada su mete napada i disciplinskih prijava od strane prorežimskih NVO, ali i ministra Ivice Dačića. Koliko je ovo „momentum“ da se da podrška društva u Srbiji samostalnosti tužilačke funkcije?

STOJKOVIĆ: Meni je žao zbog činjenice da ni ovaj događaj nije pokrenuo veliki društveni bunt. Konkretno pitanje progonjenih tužiteljki moglo je postati opšte društveno i poslužiti za profilisanje borbe za samostalnost pravosuđa, što je zasigurno najveća otvorena rana u organizovanju i funkcionisanju naše zajednice. Pokazalo se da smo prilično zaboravili da borba za javni interes podrazumeva solidarnost i stavljanje u stranu uskih interesa i ličnih odnosa između pojedinaca i malih organizacija. Nije zanemarljiva ni praksa naprednjačke vlasti da u svaku aktivnost ubacuje svoje organizovane elemente koji unose dodatni razdor. Dakle, procene da demokratija nazaduje jesu tačne, kao i uporedno opadanje razumevanja demokratskih vrednosti i društvenog organizovanja.

MONITOR: Da li „Zajedno“ brine i to što se tvrdi da je predsjednik Srbije kao nagradu za pristanak na Sporazum, dobio dolazak Mercedesa sa fabrikom litijumskih baterija? Hoće li obećane investicije pogurati odluku o uvođenju sankcija Rusiji i kako bi Vučić mogao da objasni takve odluke?

STOJKOVIĆ: Pretpostavljamo da postoje neki razgovori iza zatvorenih vrata koji bi trebalo da Vučića pritisnu i/ili odobrovolje da radi na implementaciji Sporazuma. On će, naravno, u skladu sa svojim manirom vladanja, pokušavati da sve odlaže i šibicarski vara tokom procesa. To će raditi i njegov parnjak Kurti. Vučićev problem na unutrašnjem planu jeste priroda ponuđenih stranih investicija, a koje se oslanjaju na litijum. Na litijumu se ova vlast opekla više puta i sada bi morala savladati veliki zadatak da od problema napravi primamljivu ponudu koja će povećati podršku Sporazumu. Slično je i sa sankcijama Rusiji. Bilo je tu previše intenzivnog i dugog negovanja proruskog sentimenta da bi se sada, bez štete, Vučić opredelio za sankcije. Biće zanimljivo gledati kako će i da li će populista i medijski manipulator Vučić uspeti da prevaziđe ove prepreke.

MONITOR: Vučić je nedavno na jugu Srbije započeo kampanju svog Narodnog pokreta za državu. Može li se spekulisati ko bi sve od političkih partija, NVO i javnih ličnosti pristao da bude dio Vučićevog Pokreta i pokušaja da se repriziraju „događanja naroda“ s kraja 1980-ih?

STOJKOVIĆ: Nasilna i apsolutistička vladavina ne može trajati predugo bez izmišljanja nekakvih noviteta. Vučić imitira Putinovu „Jedinstvenu Rusiju“ i pokušava, kao svaki populista, da građane ponovo i još jače okupi oko jednostavne ideje tribalnog jedinstva. Važno mu je da za sebe čvršće veže stranke koje već jesu s njim u vlasti, kao i da asimiluje one sa desnog političkog spektra. Stvara se konglomerat koji bi trebalo da „proguta“ sitnije aktere. SPS će sigurno morati da postane deo pokorene gomile. Biće zanimljivo videti ko će od javnih ličnosti, potpisnika raznih pisama podrške Vučiću, morati da se javno deklariše kao član pokreta. U konačnici, percepcija javnosti biće ista kao i do sada – Vučić na čelu stranke ili pokreta, sve je jedno.

MONITOR: Gardijan je objavio tekst u kojem se tvrdi da je Tito bio neka vrsta VIP dvostrukog agenta u vrijeme Hladnog rata. Ovih dana je dopisnik austijske ORF iz Srbije i Ukrajine Kristijan Veršic, povodom predstavljanja svoje knjige intervjua, jednom kosovskom mediju izjavio da mu je Vučić, dva mjeseca pred početak napada Rusije na Ukrajinu, rekao da će se taj napad dogoditi. Možemo li, u ovoj stvari, praviti paralelu sa Titovom ulogom kako ju je vidio Gardijan?

STOJKOVIĆ: Međunarodni ugled Tita bazirao se na kanalu komunikacije između zapada i istoka i svako je prepoznavao važnost postojanja takvog „VIP dvostrukog agenta“. Vučić nije ništa od toga, a posebno se njegova uloga ne prepoznaje u posredovanju u bilo kom svetskom procesu. Njega možemo tačnije opisati kao voajera koji posmatra i sakuplja informacije, nebitan je za događaje, ali mu je važno da pokaže koliko je informisan. Da je pokrenuo neke diplomatske i mirotvorne inicijative u vezi sa najavom agresije, mogli bismo da govorimo o nekoj značajnijoj ulozi.

MONITOR: U Sarajevu ste Nebojša Zelenović i Vi kao kopredsjednici „Zajedno“, potpisali Deklaraciju o uspostavi platforme za saradnju zelenih političkih stranaka. U tom dokumentu o regionalnoj saradnji pominje se i stvaranje zajedničkog pokreta. Kako „Zajedno“ zamišlja takav pokret i kako bi on djelovao, s obzirom na to da su Deklaraciju potpisali i učesnici iz Hrvatske koja je, kao članica EU, već postigla jedan od glavnih ciljeva ovog udruživanja – članstvo u EU?

STOJKOVIĆ: Deklaracija je deo plana da svoju politiku predstavimo kao alternativu SNS-u i sličnim politikama u zemljama Balkana. Naša vizija je trajni mir, njihova je trajni strah. Većina balkanskih vladara bazira svoju vlast na primitivnom nacionalističkom narativu, zbog čega decenijama živimo u međusobnoj mržnji i zamrznutom stanju tenzija. Naše zemlje spaja zajednička istorija, kultura, mnoge od nas i zajednički jezik. Delimo iste probleme – siromaštvo, socijalne razlike, korupciju, organizovani kriminal, zagađenje, itd. Naše povezivanje uključuje i Kosovo, pa je plan za Zapadni Balkan ujedno i plan za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Radićemo na stvaranju Balkanske zajednice i međusobne podrške u sprovođenju demokratskih reformi kako bismo svi zajedno ušli u EU. Hrvatski prijatelji su nam važni zbog iskustava koje imaju u ovim procesima. Probudili smo interesovanje evropskih aktera i imamo njihovu podršku. Uverena sam da je ovo jedini ispravan put za razvoj Balkana.

 

Sumnjiva je iskrenost opozicionog djelovanja nekih aktera na političkoj sceni

MONITOR: Kakve su šanse da opozicija zbije redove?

STOJKOVIĆ: Postoje velike i opravdane sumnje u iskrenost opozicionog delovanja nekih aktera na političkoj sceni. Pored toga, lični animoziteti između ljudi koji su već decenijama politički istaknuti, dovode do ogromnih problema i šumova u komunikaciji, kao i do slabljenja potencijala za okupljanje. Mnogi od današnjih lidera opozicionih stranaka i pokreta nikada pre 2000. godine nisu delovali iz opozicije, već su u demokratske stranke ušli kada su one već bile na vlasti. Neka nova lica na čelu tih organizacija previše su mlada da bi se sećala građanske i političke borbe iz devedesetih godina. Mislim da u ovim činjenicama leži deo problema – nepoznavanje načina na koje se vlast osvaja, što svakako mora podrazumevati udruživanje. Tu je i aktuelno pitanje „kosovskog sporazuma“ za koje tvrdim da je uzrok ogromnih turbulencija unutar svake stranke i pokreta, ne samo između njih.

 

Da su se Vučić i Kurti pitali zaraćeno stanje trajalo bi zauvijek

MONITOR: Sem desničarskih partija koje su napale prihvatanje Sporazuma Vučić–Kurti, većina opozicionih stranaka su se čuvale da ne idu naruku Vučiću, a možda i da zarade neki glas. Da li je moguće da građanska opozicija Albancima na Kosovu ponudi svoj prijedlog? Kakav bi on trebalo da bude – makar i kao osmišljen simbolički gest?

STOJKOVIĆ: Situacija je veoma nezgodna budući da se podrška Sporazumu može tumačiti kao podrška Vučiću, ili će je makar na taj način medijski predstavljati oponenti u opoziciji. Sada se koristi trenutak da se odnosi između opozicionih opcija dodatno zaoštre kroz tumačenja toga ko jeste a ko nije „izdajnik“. Stranka Zajedno je otvoreno proevropska i važno nam je da izbegnemo takva etiketiranja. Trenutno smo u velikoj diplomatskoj ofanzivi kroz koju želimo da međunarodni akteri stanu iza našeg plana. U ovu ofanzivu su uključeni, posredno, i naši susedi, tj. nama bliske zelene stranke, sa kojima radimo na politici mira. Želimo da se jasno iscrta evropska perspektiva za Srbiju i za ceo region Zapadnog Balkana, čime bi se ojačala naša pozicija i potencijal za prihvatanje evropskog sporazuma. Ne želim da taj dokument označim kao „sporazum Vučić–Kurti“, jer da su se oni pitali, zaraćeno stanje trajalo bi zauvek.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

DALIBORKA ULJAREVIĆ, CGO: Živimo život za 2+

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istraživanja pokazuju da nam je opšte povjerenje u institucije i organizacije prije avgusta 2020. bilo jače nego danas kada najviše rangirani jedva prebacuju 2,5 na skali od 1 do 4. I mnogo je važnih segmenta koji su nam na ocjeni 2+.  Život koji se kreće oko ocjene 2+ nije onaj koji ukazuje na poboljšanje

Za očekivati je da na ovim izborima imamo manju izlaznost nego u avgustu 2020. godine, jer nema više mobilizacijskog potencijala koji bi mogao da se aktivira kao tada, niti su na isti način spoljni akteri zainteresovani za Crnu Goru, kaže Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) u razgovoru za Monitor. „Nema ni onog DPS-a koji je bio homogenizirajući kako za svoje birače, tako i za one koji su izlazili samo da glasaju protiv. To predstavlja izazov mnogima koji su svoju politiku gradili samo na oponiranju DPS-u i sistemu koji je ona oblikovao.

Takođe, dio građana i građanki je poslije ove tri godine razočaran i onim akterima za koje su glasali na prethodnim izborima jer su vidjeli da im je na prvom, a često i jedinom, mjestu lični interes”.

MONITOR: Čeka nas Parlament, a moguće i Vlada, sa mnogo novih lica. Treba li to da nas raduje ili plaši?

ULJAREVIĆ: Problem Crne Gore danas je što ona od obnove nezavisnosti nije uspjela da stvori jaku, prozapadnu alternativu Đukanoviću i DPS-u. Umjesto toga, svjedočimo rastu desno-populističkih snaga, uz dio onih koji su nepouzdani i neotporni na štetne uticaje ili retrogradne strukture. Zato mi sa novim licima, nažalost, najmanje dobijamo kvaliteta u pristupu politici, rukovođenju, pa i u onom što se odnosi na struku kad je riječ o specifičnim oblastima.

Vrijedi podsjetiti da smo mi već imali tu političku fazu u kojoj su samo mladost, neiskustvo, i puka kritika prema prethodnicima bili protežirani kao prednosti – a to nijesu prednosti u politici demokratskih društava. Izgleda da lekciju naučenu 90-ih godina prošlog vijeka moramo da obnavljamo, a vidjećemo i koliko će nas to koštati.

MONITOR: A kakva bi mogla biti nova Vlada?

ULJAREVIĆ: Sada se u dijelu javnosti pozicionira pretpostavljena većina koja bi trebalo da je formira, a koji bi činili Evropa sad sa koalicijom Demokrate-URA i manjinskim partijama. Imajući u vidu sve razlike koje postoje među njima, ali i lične animozitete koji se kao u talasima javljaju i ukrivaju, za očekivati je da to bude mučan proces.

Nema tu kohezivnog faktora koji bi se zasnivao na principima i vrijednostima, uz činjenicu da za neke i ne znamo koje su to magistralne vrijednosti na kojima stoje.

Dodatno, imamo još nekoliko nepoznatih: da li je DF i dalje neprihvatpjiv kao dio vlasti, jer smo svjedoci da se on već duže od aktera sadašnje Vlade i njima bliskih saveznika iz različitih sfera „umiva”; kako će se odvijati stvari u PES-u s obzirom na vidno postojanje različitih struja; da li će koalicija Demokrate – URA biti raskinuta nakon izbora; Kakav će biti odnos Spajića prema Abazoviću i njegovoj partiji koja je bila ključna u obaranju Vlade čiji je on faktički bio drugi čovjek i protiv kojeg je Abazovićeva Vlada prije samo nekoliko sedmica podnijela prijavu zbog zaduženja iz 2020…

Konačno, uz očekivani uspjeh PES-a i činjenicu da su oni otvorili Pandorinu kutiju primarno ekonomskog populizma, bila bi neka kosmička pravda i da dođu u poziciju da pokušaju sprovesti svoja obećanja.

MONITOR: Kako, u odsustvu stabilnih institucija, nadomjestiti očekivani nedostatak iskustva kod budućih nosilaca ključnih političkih funkcija?

ULJAREVIĆ: Nije samo neiskustvo ono što karakteriše novu političku strukturu, već i nedostatak odgovornosti i nevjerovatno brza i jaka opijenost onim što nosi funkcija, a takvima odgovaraju erodirane institucije.

Pored izostanka kvaliteta političkih struktura, treba ukazati i na hronično nedostajanje zdrave kritičke misli u dovoljnom obimu. Naglašavam ovo zdrava kod kritičke misli, da bi pravili razliku između kritike i krikova, a mi, na žalost, prečesto čujemo samo te neartikulisane i prizemne krikove sa raznih strana.

Upravo nedostatak zdrave i principijelne kritike, stalno kalkulisanje niza aktera sa novim ili prolaznim donosiocima odluka, predstavlja opasnost u društvu koje prolazi kroz turbulentne procese u pokušaju da dođe do nove paradigme političkog djelovanja. To bi uključilo fokus na institucijama a ne na ličnostima, realnim javnim politikama a ne promotivnoj kampanji, osluškivanje pulsa građanstva čak i kad nije u skladu sa onim što su preferencije, kao i donošenje odluka koje vode emancipaciji društva, a ne njegovom nazadovanju da bi se lakše vladalo.

Zoran RADULOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR MAIDA BURDŽOVIĆ, SPECIJALISTA PSIHIJATRIJE: Nebriga o mentalnom zdravlju došla na naplatu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako znama da je porijeklo svakog nasilja rezultanta straha kao jedne od tri osnovne emocije, uz bijes i gnijev, onda moramo znati da obezbjeđivanjem osjećaja sigurnosti kod svakog pojedinca, najbolje možemo spriječiti pojavu nasilnog ponašanja

 

MONITOR: Upozorili ste tokom pandemije na pogoršanje psihičkog zdravlja ljudi. Koliko je povećana agresija i nasilje rezultat pandemije, a koliko drugih faktora?

BURDŽOVIĆ: Posljednjih dana, dešavanja kojima svijedočima kod nas, u regionu, a reklo bi se i u čitavom svijetu, nesumnjivo ukazuju da je nebriga o mentalnom zdravlju došla na naplatu. Pritiak na mentalno zdravlje svakog pojedinca  nakon zvaničnog kraja pandemije produbio se pogoršanjem socioekonomske situacije, rata u Ukrajini, te raznih političkih previranja. Kada imamo takve prilike u drštvu, a odgovorni ne čine potrebne intervencije da to ublaže, pojačan stepen svih oblika agresije je neminovan.

MONITOR: Kako preduprijediti nasilje?

BURDŽOVIĆ:  Ako znama da je porijeklo svakog nasilja rezultanta straha kao jedne od tri osnovne emocije, uz bijes i gnijev, onda moramo znati da obezbijeđivanjem osjećaja sigurnosti kod svakog pojedinca, najbolje možemo spriječiti pojavu nasilnog ponašanja. Veliki problem kod nas predstavlja porast vršnjačkog nasilja o kome se dosta govorilo u posljednje vrijeme, a moramo znati da sigurnost dijece isključivo zavisi od  odraslih koji brinu o njima. Kad kažem „odrasli”, mislim na njihove roditelje, blisko okruženje, prosvjetne radnike i sve one koji kreiraju ambijent u kome ta djeca rastu. Jasnim strategijama zdravstvenih vlasti, brigom o mentalnom zdravlju, intervencijama prosvjetnih radnika,  možemo učiniti mnoga za nas i naše najmlađe.

Predrag NIKOLIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DR SRĐAN PUHALO, SOCIJALNI PSIHOLOG IZ BANJA LUKE: Naš je problem što nas, najčešće, ujedinjuju tragedije

Objavljeno prije

na

Objavio:

Koliko god nas svađali, plašili i djelili, to nije toliko uspješno koliko se na prvi pogled čini. Najviše putujemo unutar regiona. Rodbinski i prijateljski smo povezani. Govorimo isti jezik, imamo isto porijeklo, mentalitet nam je sličan, jedemo istu hranu, slušamo istu muziku i protiv toga su nemoćni svi naši nacionalizmi

 

MONITOR: Kako vidite posljedice dva masovna ubistva u Beogradu koja su imala reperkusije i u regionu, pa i u Republici Srpskoj gdje je policiji prijavljeno više incidentnih situacija, naročito u školama?

PUHALO: Ako izuzmemo Sloveniju i donekle Hrvatsku, za ostale zemlje koje su nastale raspadom Jugoslavije, možemo reći da su zapuštana društva u svakom smislu. I to traje već 30 godina. Siromašni smo, PTSP-om se niko nikada nije bavio, permanetno smo pod stresom, politička nestabilnost je svakodnevica, nezadovoljni smo, naoružani smo… Antidepresivi, alkohol i lake droge su nam najbolji prijatelji, besperspektivnost dominira, ljudi odlaze, roditelji nemaju kada da se bave poslom roditelja od trke da zarade za pristojan život, djeca odrastaju u takvom društvu i smatraju ga normalnim, a niko ništa ne preduzima da se to zaustavi.

Što se tiče sistema vrijednosti koji dominira, čini mi se da imamo ozbiljne razlike između onoga što se govori u školama i realnosti.

Imamo sve predispozicije da budemo agresivni, ljuti i samo je pitanje kako će se to ispoljiti prema sebi, porodici, slabijim od sebe, pederima, ljudima druge nacionalnosti ili protivničkim navijačima.

Kao što vidite, namjerno ne spominjem rijalitije, video igrice, jutjubere, Tik-Tok i ostale „kvaritelje omladine“ jer mislim da oni nisu mnogo važni u čitavoj ovoj tragediji.

Naravno, ne smijemo na osnovu jednog ili dva slučaja donositi generalizacije, ali je sasvim jasno da od ovakvih incidenata nijedno društvo nije zaštićeno. Sada treba sjesti i prepustiti stručnjacima da predlože plan kako sanirati štetu i šta raditi na prevenciji da nam se ovakve tragedije ne bi ponavljale.

MONITOR: Ove tragedije su dovele i do nove solidarnosti sa žrtvama i građanstvom u Srbiji. U BiH i Crnoj Gori je proglašen, povodom njih, i dan žalosti. Kako bi to trebalo da razumijemo?

PUHALO: Prije svega naš problem je što nas tragedije najčešće ujedinjuju, sjetimo se poplava ili zemljotresa u Hrvatskoj. Koliko god nas svađali, plašili i djelili, to nije toliko uspješno koliko se na prvi pogled čini. Najviše putujemo unutar regiona. Rodbinski i prijateljski smo povezani. Mi govorimo isti jezik, imamo isto porijeklo, mentalitet nam je sličan, jedemo istu hranu, slušamo istu muziku i protiv toga su nemoćni svi naši nacionalizmi. Na kraju, kada nastradaju djeca, svaki roditelj, kao i odrasli čovjek, ne može da ne saosjeća sa roditeljima žrtava. Empatija je biološki uslovljena i to ne može zaustaviti nijedna granica, niti ideologija ili politika.

Nastasja RADOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo