Povežite se sa nama

OKO NAS

SLUČAJ DEJANE SAVIĆEVIĆ – CENTAR ZA KULTURU DANILOVGRAD: Prečicom do otkaza

Objavljeno prije

na

Nakon 21 godinu rada u Centru za kulturu Danilovgrad, Dejana Savićević je dobila otkaz tako što je po dolasku na posao svoje stvari ugledala ispred kancelarije. Ona tvrdi da je otkaz i mnogo toga što mu je prethodilo, urađeno nezakonito, dok direktor Milivoje Lakić ističe da je sve po propisima

 

Dejana Savićević, sekretarka Centra za kulturu Danilovgrad, u petak 17. februara sasvim uobičajeno je krenula na posao. Kada je došla u instituciju u kojoj kao pravnica radi 21 godinu doživjela je, kako kaže, šok.

Sve stvari iz njene kancelarije dočekale su je ispred vrata. O razlozima otkaza obaviještena je kasnije.

Savićevićeva za Monitor kaže da je promijenila mnogo direktora iz različitih stranaka ali da su njeni problemi, koji za epilog imaju otkaz, počeli krajem decembra kada je na mjesto v.d. umjetničkog direktora imenovan kadar pokreta Evopa sad Milivoje Lakić.

,,Vršen je pravno-administrativni mobing,  jer su stvari koje se tiču prava, a što je bio moj posao, išle mimo mene. Po principu partija je postavila direktora, što će mi zakon, kada imam nadređenog”, priča Savićevićeva.

Mobing je, po njenim rječima, počeo par dana nakon što je Lakić postao direktor. Tražio je da napusti kancelariju i da je oslobodi za drugu osobu. ,,Odbila sam to i otada su počeli da mi pristižu razni  nalozi, naredbe, upozorenja, kazne… Ja sam rekla da neću napustiti kancelariju. On mi je dao radni nalog da sam dužna da to uradim, pod prijetnjom disiplinske odgovornosti”, kaže Savićevićeva.

O formalnim razlozima otkaza Savićević kaže: ,,Dobila sam otkaz jer sam govorila da se miješa u posao poslovnog direktora i izlazi iz okvira svojih ovlaštenja. Tražio mi je da je kolegi koji je na bolovanju otvorim godišnji odmor. Kolega mi je kazao da je na bolovanju, te da neće da koristi godišnji a, tačno je ustvrdio, nema ko da ga potpiše. Ja potom dobijem nalog da potpišem godišnji odmor, bez toga za koju godinu, koliko vremena (dana) i ostalih osnovnih stvari. Nijesam htjela da potpišem to rješenje. Zna se ko je za šta nadležan, ne može umjetnički direktor Centra da odlučuje o godišnjim odmorima, zaposlenima i ostalim sličnim stvarima”.

Savićevićeva dalje navodi da su joj kao teške povrede radne obaveze pripisane još dvije stvari. ,,Tražila sam da mi se po osnovu prava na slobodni pristup informacijama omogući uvid u to kako je ponovo zapošljenja bivša direktorica Centra i kako je Lakić zaposlen. Kao prekršaj pripisano mi je i to što sam navodno odbila da napišem ugovor o djelu za Petra Božovića. To nije tačno, ugovor sam napisala ali ga nisam predala umjetničkom direktoru Lakiću,  nego sam čekala da ga potpiše pomoćnik dikretora, jer on je za to nadležan a ne umjetnički direktor”.

Na drugoj strani, druga priča. ,,Razlog prestanka radnog odnosa sekretara JU Centar za kulturu Dejane Savićević, je permanentno kršenje radnih obaveza, tj. povreda radnih obaveza iz djelokruga svojih nadležnosti. Da budem još precizniji:  neobavljanje i odbijanje izvršenja radnih zadataka“, kaže za Monitor Milivoje Lakić, koji se u Monitorovim odgovorima potpisao kao v.d. poslovnog direktora JU Centar za kulturu Danilovgrad. „Svaka od ovih povreda, odnosno neizvršenja radnih zadataka  evidentirana je na pravno propisan način i smatra se grubim kršenjem ugovorne obeveze spomenute. Sav tok i proces za koji se zanimate je praćen službenim zabilješkama, radnim nalozima i blagovremenim upozorenjima”.

Savićevićeva negira navedeno. ,,Umjetnički direktor ne može da odlučuje o radnom odnosu, da donosi rješenje o otkazu, o raspoređivanju i ostalim odlukama koje se tiču radog prava. To je posao poslovnog dikretora, kojeg Centar za kulturu još uvijek nema”. Ističe da je njena smjena nezakonita, a posebno je interesuje ko je u Centru pisao pravna akta, ako je ona bila jedina zapošljena pravnica: ,,Zanimljivo je ko je napisao rješenje o mom otkazu. Napisala bi ga pravno i ja, ako je po zakonu to nije sporno. Ali nije jasno ko je pravno uobličio moj otkaz i ostale akte, a ja nisam, ko ima to pravo i ingerencije. To je bitno pitanje”.

Lakić tvrdi da je sve odluke sproveo u skladu sa Zakonom o radu i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. ,,Kao vršilac dužnosti  umjetničkog direktora Centra za kulturu Danilovgrad, sa ovlašćenjima poslovnog direktora, donosio sam sve  odluke koje su u interesu spomenute institucije, što ću činiti i nadalje”.

Objašnjava da je odlukom Savjeta JU Centra za kulturu Danilovgrad od 20.12. 2022. godine imenovan za vršioca dužnosti umjetničkog direktora sa ovlašćenjima poslovnog direktora. Te da je time odgovor na pitanje Monitora, da li kao umjetnički direktor ima ovlašćenja da donosi rješenja o otkazu i druge odluke koje se tiču radnog prava, jasan.

,,Napominjem da je spomenuta Dejana Savićević imala ugovornu obavezu da radne naloge koje  umjetnički direktor zatraži  –  i izvrši u blagovremenom roku. U opisu posla koji je obavljala stoji izvršenje poslova/radnih zadataka koje delegira  poslovni i umjetnički direktor. Svako neizvršenje njenih radnih zadataka  dovodilo je JU Centar za kulturu u rizik na  poziv za pravnu odgovornost”, naglašava Lakić.

Savićevićeva ističe da do sada nije imala problema sa bivšim nadređenima iako su bili iz različitih partija: ,,Štitila sam zakon i to je to. Kad ste u partiji sve vam je omogućeno, a ako se usprotivite onda letite, to što ste profesionalac nema veze”.

Na optužbe da je mjesto direktora dobio po partijskoj liniji, Lakić kaže: ,,Apsolutno nema nikakve veze sa stvarnošću tvrdnja da je u pitanju partijsko ‘postavljanje’ mene kao umjetničkog direktora JU Centra za kulturu Danilovgrad”.

Ističe da je karijeru godinama kao diplomirani producent gradio u najboljim institucijama kulture u Crnoj Gori, te dio vremena proveo u inostranstvu gdje je sticao iskustvo i predstavljao Crnu Goru najbolje što je umio. ,,Bio sam ambasador kulture Crne Gore. Posljednje  četiri godine sam radio u JU Centar za kulturu Danilovgrad na poziji glavni urednik programa, što me je jasno kandidovalo da u jednom dijelu svoje karijere dam doprinos stvaranju boljeg kulturnog života u svom gradu i širenju misije kulture koja nam je svima neohodna. Dakle, Centar za kulturu nije i neće biti poligon bilo koje političke partije, već institucija otvorena za nove stvaraoce i publiku svih generacija”, kaže Lekić.

Savićevićeva, kojoj nedostaje pet godina do ispunjenja uslova za odlazak u penziju,  angažovala je advokata i pokrenula postupak pred Agencijom za mirno rješavanja sporova. Nakon toga kreće u radni spor. ,,Dok dokažem da sam u pravu proći će mnogo, a posljedice moramo da snosimo moja porodica i ja. A nikome nije stalo do toga”, zaključuje naša sagovornica. Bivša sekretarka Centra za kulturu Danilovgrad.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

Izdvojeno

ANDRIJEVICA: UNIPROM MJERKAO MERMER, BEMAKS ŽELI DROBLJENI KAMEN: Novo vrijeme – stare navike

Objavljeno prije

na

Objavio:

Od koncesionih ugovora na sirovine sjevera: šume, vode i rude, opštine nemaju skoro nikakvu korist. Neka nova Vlada će morati da poradi na tome da se izvrši decentralizacija i da o svojim bogatstvima odlučuju građani regija sa kojih se to bogatstvo eksploatiše. Ako je vrijeme tajkuna prošlo

 

Biznismen Veselin Pejović bacio je oko na nalazište mermera ispod planine Žoljevice u Andrijevici, ali mu nije pošao od ruke da realizuje taj posao. Za nešto manje kvalitetan kamen zainteresovali su se iz kompanije Bemaks. Tako trenutno stoje stvari sa rudnim nalazištima mermera i mineralnog kamena u Andrijevici.

Ministarstvo kapitalnih investicija, na čijem čelu je Ervin Ibrahimović, predsjednik BS, zamalo da progura ideju da se posao s mermerom dodijeli Pejoviću. Ponuda je već bila pripremljena. Ministarstvo kapitalnih investicija je prihvatilo, a onda su se usprotivili ministri iz redova SNP, koja je na vlasti u Andrijevici, i na sjednici Vlade nije bio dovoljan broj glasova da ugovoreni posao dobije zeleno svjetlo.

Pejović je sa svojom kompanijom Uniprom metali trebalo da prvih šest mjeseci vrši pripreme, a da narednih 28 godina, nakon što dobije koncesije, eksploatiše mermer. Neko bi rekao – bolje i da ruda stoji netaknuta nego da se dodijeli Pejoviću. Ali, menadžer Opštine Andrijevica,Miloš Čukić ima mnogo konkretnije objašnjenje zašto pripremljena informacija nije prošla na Vladi i zbog čega je nalazište mermera ostalo nevalorizovano.

On kaže da je ponuda Uniprom metala bila loša, odnosno da opština od toga skoro da ne bi imala nikakve koristi, uprkos tvrdnjama koje su se mogle čuti da je, navodno, iz lokalne kase izbijen značajan novčani priliv. „Problematičan je prije svega iznos koncesione naknade koji bi pripao Opštini Andrijevica. To je svega sedam odsto za mineralne sirovine, kao, uostalom i za sva druga bogatstva na sjeveru države: šume, vode, druge rude. To je nešto što hitno treba da se mijenja, prije nego se bilo kome i bilo zašta daju koncesije”, smatra Čukić.

On objašnjava šta je to značilo u ovom slučaju i koliko bi iznosilo na godišnjem nivou prihoda za Opštinu. „To je trebalo da bude svega od 30.000 do 50.000 eura na godišnjem nivou ukupnih prihoda za Opštinu”.

Za sada se, s druge strane, čini da je prihvatanje ponude koju je dao Bemaks za nalazište mineralnog kamena koji bi drobili i koristili za pravljenje betona, gotova stvar. „To je sada atraktivno, jer poslije zabrane eksploatacije šljunka, mljeveni kamen ostaje kao alternativa za proizvodnju betona”, objašnjava Čukić.

Kompanija Bemaks dostavila je, naime, najpovoljniju ponudu na oglas za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena u lokalitetu Piševska rijeka u Andrijevici.

Ministarstvo kapitalnih investicija, na osnovu Zakona o koncesijama i rang liste koju je 24. februara utvrdila Tenderska komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja po tom oglasu, donijelo je odluku o izboru najpovoljnije ponude. Kako se može saznati, rok za žalbe na ovu odluku je istekao, tako da je to, u ovom trenutku, čini se, gotov posao. Koncesioni akt Vlada je usvojila još na sjednici 22. septembra prošle godine.

Kada je riječ o kriterijumima, ponuđeni procentualni iznos za obračun koncesione naknade i ponuđeni obim godišnje rudarske proizvodnje vrednovao se sa po 30 poena, reference ponuđača sa 15, prosječni bruto prihod i profit u posljednje tri godine sa po deset i kvalitet poslovnog plana i efekti na zapošljavanje i ekonomski razvoj sa pet bodova.

Tufik SOFTIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BEZ VOLJE ZA OBRAČUN SA FALSIFIKATORIMA: Lažnim diplomama do državnog posla

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više puta najavljivan obračun sa vlasnicima lažnih diploma u zdravstvu, prosvjeti i policiji do sada je bez značajnijih rezultata. Iz NVO Alternativa tvrde da ne čudi nedostatak volje da se stane na kraj takvom stanju jer je, kažu, značajan dio kadrovika u svakoj političkoj partiji sa „kupljenom“ diplomom

 

U Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Pljevljima više od godinu i po traje izviđaj po krivičnoj prijavi NVO Alternativa protiv 54 medicinska radnika u tome gradu zbog sumnji da rade sa falsifikovanim diplomama. Bez podizanja optužnog predloga uprave zdravstvenih ustanova u tom gradu ne mogu preduzeti bilo kakve mjere, pa osumnjičeni da liječe sa lažnim diplomama, i dalje nesmetano rade.

Prethodno, sporne diplome su nostrifikovane, a medicinski radnici su položili i državne ispite.  Iz Alternative su prošle godine saopštili da je, prema njihovim nezvaničnim informacijama, u javnom sektoru Crne Gore oko 40 odsto lažnih diploma. Prema istim računicama, broj onih koji državnu platu primaju s lažnom diplomom mjeri se hiljadama.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), nedavno su saopštili da je komisija za provjeru validnosti diploma policijskih službenika formirala 103 predmeta. Provjeravaju se diplome stečene u Bosni i Hercegovini (BiH), Srbiji i sa Kosova. U MUP-u, kako je kazao državni sekretar Mersudin Gredić, vjeruju „da će se ispostaviti da je najveći broj prijava podnijet bez osnova“.

Komisija MUP-a formirana je početkom prošle godine, a najavili su da će diplome provjeravati „bez povlastica i izuzetaka, a ukoliko se nepravilnosti utvrde, policijski službenici biće procesuirani pred nadležnim tužilaštvom“. Objašnjeno je da su prioritet provjera diploma visokoškolaca, te da je u planu i provjera diploma srednjih škola.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić u maju prošle godine kazao je da je tražio od zdravstvenih ustanova da dostave informacije o dosijeima medicinskih radnika koji su se prekvalifikovali, sa podacima gdje su i kada završili srednju medicinsku školu ili fakultet, kako bi se utvrdilo ko ima lažne diplome. On je rekao da će na skener prvo medicinski radnici koji su stekli diplome van Crne Gore, a onda će biti provjerene i isprave iz naše države do kojih su došli prekvalifikacijom. Razultati „skreniranja“ još nijesu saopšteni.

Kako za Monitor kaže koordinator NVO Alternativa Vesko Pejak, ne čudi nedstatak volje nadležnih da stanu na kraj lažnim diplomama u zdravstvu, policiji, javnoj upravi, prosvjeti…  Prema njegovim riječima, prve presude izazvaće domino efekat, pa će se otkriti, tvrdi, da se značajan broj kadrova u svim političkim partijama školovao na taj način.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pričitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 26. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

PRONAĐENA BERANSKA KUPAČICA: Doplivala poslije dvije decenije

Objavljeno prije

na

Objavio:

Čuvena skulptura koja je početkom dvijehiljaditih nestala iz hotela Berane, pronađena je nedavno i vraćena u svoj dom. Gdje je bila – to će, možda, ostati tajna

 

Već nekoliko mjeseci Monitor je bio u saznanju da prepoznatljiva skulptura nije otišla iz Berana, kao što se neko vrijeme mislilo, i bilo je pitanje trenutka kada će se pojaviti. Prema pouzdanim saznanjima, neko je tada pokušao da reketira sadašnjeg vlasnika hotela Nebojšu Đekovića, tražeći mu veliki novac za otkup skulpture.

Đeković u razgovoru za Monitor to nije želio da komentariše, ali je rekao da je na potrazi radio pola godine. Navodno mu je sada anonimno dojavljeno gdje bi Kupačica mogla biti, a on je potom otišao i pronašao je. „Kupačica je konačno na svom mjestu. Idemo dalje. Uspio sam da vratim u hotel i stari klavir marke Petrof, koji se nakada nalazio u salonu“, rekao je Đeković, najavljujući da potraga za umjetninama nestalim iz hotela Berane neće stati.

Skulptura Kupačica djelo je akademskog vajara Dragana Mitrovića i pravljena je specijalno za hotel Berane, dok se njen drugi odlivak nalazi na plaži Ričardova glava u Budvi.

„Prošle godine, kada je u nevremenu nestala Kupačica sa plaže Mogren, iz Budve su me zvali i ponudili mi izliju nova dva primjerka, i za Budbu i za Berane. Ja sam pristao, ali se nisu više javljali. Sada mi je drago da je prvi primjerak pronađen, a onaj u Budbi je ipak umjetnička replika“, kaže kroz smijeh Đeković.

Predlog da se izliju novi primjerici vjerovatno je podrazumijevao da negdje postoji sačuvan kalup po kojem je čuveni vajar radio ovu skulpturu početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, ali će i to zasada ostati tajna.

Hotel Berane je do 2003. godine bio najznačajniji objekat Hotelsko-turističkog preduzeća u ovom gradu. Tada je ovu ugostiteljsko turističku kompaniju privatizovala nepoznata firma Euroturist GMBH. Kola su brzo krenula niz brdo.

Za društvo okupljeno oko Euroturista problemi su počeli već krajem 2004. Ponestajalo je obrtnih sredstava, sve manje se radilo, a plate zaposlenima nijesu isplaćivane. Tinjalo je nezadovoljstvo, počeli štrajkovi. Šlag na tortu bio je neizmireni kredit kod Atlasmont banke, zbog kojeg je ova banka 2005. godine zaplijenila hotel Berane.

Hotel površine hiljadu kvadrata u osnovi, na tri sprata, sa 17.000 metara kvadratnih zemljišta nad obalom Lima, Atlasmont banka je cijenila 700.000 eura a prodala, tek iz trećeg puta, za svega 200.000. Navodno, starim vlasnicima pod novim imenom.

Izvor iz filijale Atlasmont banke u Beranama rekao je tada da je banka zaplijenila samo objekte i zemljište, ali ne i inventar. Vrata hotela su plombirana, ali je plomba brzo oštećena, a inventar je počeo da nestaje.

„Nijesmo postali vlasnici inventara, i nijesmo bili u posjedu popisa sredstava, tako da nam nije poznata sudbina umjetničkih djela. Ne znam zbog čega, ali ključevi od hotela su završili u Podgorici, a ne kod nas“, kazao nam je pomenuti bankarski službenik.

U Podgorici je obavljena i prodaja, koju je u ime banke potpisao tadašnji generalni direktor Mihailo Banjević, a u ime kupca, preduzeća Monte invest, čiji je vlasnik na papiru bio Slovenac Matjaž Trtnik, njegova opunomoćenica Snežana Perović. Kupci se nikada nijesu pojavili u Beranama, ali je Slovenac ovlastio Monte nekretnine Berane, kao firmu kćerku, da preuzme ključeve.

Vjeruje se da je upravo u tom periodu došlo do nestanka najvećeg broja umjetničkih slika i drugih umjetničkih djela i predmeta neprocjenjive vrijednosti.

Tada je nestao triptih Uroša Toškovića. Ta slika iz tri dijela kupljena je svojevremeno u Beogradu, kada je veliki crtač tamo živio i bio član umjetničke grupe Mediala. Sasvim je sigurno da je samo taj triptih vrijedio mnogo više nego što su berzanski mešetari platili većinski paket akcija hotela.

Ulje na platnu Aleksandara Aca Prijića veličine četiri puta tri metra pod nazivom Morske dubine, rađeno je specijalno za ovaj hotel, i stajalo je na čeonom zidu u restoranskom dijelu. To djelo je katalogizirano, ali je od svega ostala samo fotografija male rezolucije. I njegova vrijednost je neprocjenjiva.

Jedan od dobrih poznavalaca Monitoru je rekao da je u hotelu bilo mnogo slika beogradskog umjetnika Zorana Radovića, zatim veliki broj slika drugih umjetnika, unutrašnjih skulptura od drveta i bronze.

U potpunosti su uništene dvije drvene zidne instalacije. Lopovi su ih skinuli sa zida, ali nijesu uspjeli da ih u komadu iznesu. Ostale su kao gomila drveta ispod zidova na kojima su se nalazile decenijama. Ukradena je i specijalno za ovaj hotel rađena tapiserija u dužini od šesnaest metara, kao i veliki broj pratećih bakroreza. Prema informacijama sa tržišta umjetnina, cijena jednog takvog bakroreza, kojih je u hotelu bilo više i činili su jedinstvenu umjetničku cjelinu sa tapiserijom, danas se kreće od 15.000 do 25.000 eura.

Baš u to vrijeme iz fontane na terasi hotela nestala je statua Kupačica. Kupačica je stručno razmontirana, što je ukazivalo na to da je neko radio mirno i bez straha, po čemu se još tada moglo zaključiti da to nisu učinili obični kradljivci radi preprodaje bronze. Po fotografijama koje su se mogle vidjeti ovih dana na društvenim mrežama, Kupačica je sačuvana u potpunosti, i potrebno je samo dobro i stručno očistiti.

Vjerovatno je da neće biti pravljena nova fontana na renoviranoj terasi hotela, već da će Kupačici biti pronađena neko drugo mjesto, gdje će moći da u svakom trenutku bude pristupačna ljubiteljima umjetnosti i turistima.

Sve dobronamjerne stanovnike Berana obradovala je vijest da je skulptura Kupačica pronađena i da bi ponovo trebalo da bude postavljena negdje u krugu hotela. Kulturni poslenici insistiraju da policija intenzivira potragu i za drugim umjetničkim djelima koja su nestala iz ovog hotela, a koja su predstavljala kulturno bogatstvo cijelog grada i države.

                                                                   Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo