Povežite se sa nama

Izdvojeno

BURA OKO FOTELJE GRADONAČELNIKA BUDVE: Pljušte tužbe, osude, pritisci

Objavljeno prije

na

Demokratska Crna Gora podnijela je tužbu Upravnom sudu u Podgorici protiv Odbora povjerenika Opštine Budva. U tužbi traže  poništenje Odluke o izboru Mila Božovića za predsjednika Opštine Budva. Tvrde da su argumentovali kršenje zakona Crne Gore, koje se desilo kao plod dogovora DF-a i URA-e

 

Usred turističke sezone u Budvi obavljena je nesvakidašnja smjena na vrhu vlasti. Predsjednik Opštine Marko Bato Carević podnio je ostavku da bi u njegovu fotelju, bez izjašnjavanja odbornika i stava koalicionih partnera, sjeo Milo Božović, šef budvanskog odbora Demokratskog fronta.

U Budvi je uz pomoć Vlade Dritana Abazovića preko Odbora povjerenika izveden  institucionalni puč. Fotelja prvog čovjeka grada je sa jednog lidera DF-a prešla na drugog, bez dogovora stranaka koje su osvojile većinu na prošlim lokalnim izborima i bez izjašnjavanja njihovih predstavnika u lokalnom parlamentu.

Sedmočlani Odbor povjerenika obavlja ulogu Skupštine u Budvi nakon što je u martu ove godine u Budvi uvedena vanredna uprava zbog blokade rada lokalnog parlamenta koji se nije sastajao duže od 6 mjeseci.

Odbor povjerenika uspostavljen je, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, do novih lokalnih izbora. Međutim, kako su izbori odloženi, od prethodno predviđenog datuma za 5. jun, za 6 mjeseci kasnije, za 23. oktobar, to se i uloga i funkcionisanje ovakvog načina upravljanja gradom, prolongirala na neočekivano dug period.

Prvi saziv Odbora povjerenika Vlade Zdravka Krivokapića imao je 5 članova, da bi naredna, Abazovićeva Vlada, promijenila i povećala sastav Odbora povjerenika na 7 članova, od kojih većina dolazi iz Podgorice. To su partijski kadrovi stranaka koje čine aktuelnu većinu na državnom nivou, pa je ova izmjena viđena kao njihova želja da utiču na promjenu političke slike u Budvi.

U susret prijevremenim lokalnim izborima Budva je ostala bez legalnog saziva parlamenta, bez predstavnika građana koji su izraz biračke volje Budvana i koji utiču na donošenje odluka izvršne vlasti. Zakonodavna vlast u Budvi pripala je sedmorici ljudi koji nisu predstavnici građana. To stanje bezvlašća koje traje, iskoristile su stranke koje podržavaju aktuelnu Vladu kako bi zauzele što povoljnije pozicije pred izbore.

Izbor predsjednika Opštine odigrao se na bizaran način, glasovima četvorice povjerenika iz Podgorice. Prvo su na predlog Carevića, izabrali Božovića za potpredsjednika Opštine, jer je to jedini, zakonom predviđen način, koji propisuje da nakon prestanka mandata predsjednika Opštine, funkciju do daljnjeg, do novih izbora, obavlja potpredsjednik.

Inače dva potpredsjednička mjesta u izvršnoj vlasti u Budvi nijesu nakon izbora bila popunjena jer Carević, kao predlagač, nije htio da ih imenuje. Ali kada je DF-u zatrebalo da izvrši akrobaciju sa predsjedničkom foteljom, izabran je po hitnom postupku. Već na sljedećoj sjednici Odbora povjerenika kojim predsjedava Nebojša Jušković, koji dolazi iz Ministarstva finansija i blizak je SNP-u, izabrao je, opet sa samo četiri glasa, Mila Božovića za predsjednika Opštine Budva.

Novog predsjednika Opštine izabrale su četiri osobe iz Podgorice. Budvani se tu ništa nisu pitali. Važno je, kako u DF-u kažu, da je sve bilo po zakonu. A da li je, to će se uskoro saznati.

Zanimljiv je podatak da je Nebojša Jušković na sjednici 43. Vlade od 9. juna, istovremeno imenovan na dvije funkcije. Izabran je za člana Odbora povjerenika u Budvi i za redovnog člana Skupštine Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, SMATSA. Skupština Kontrole leta je imenovanjem Juškovića, prvi put od osnivanja, u svojim redovima iz Crne Gore, dobila vazduhoplovca – stoji u pohvali ovog izbora.

Kako je ubrzo nakon imenovanja, izabran za predsjednika budvanskog Odbora povjerenika, agilni pilot Jušković, prihvatio je ulogu da vodi dvije jake skupštine. Postao je prvi čovjek zakonodavne vlasti turističke prijestonice Crne Gore i član Skupštine jedne od najuspješnijih kompanija u avio-saobraćaju Crne Gore i Srbije.

Koalicioni partner DF-a, Demokratska CG, sa kojom je formirana postizborna većina u Budvi i čijim je odborničkim glasovima omogućen izbor Carevića na poziciju predsjednika Opštine, isključena je iz vratolomija oko preuzimanja predsjedničke fotelje. Njih kao  ni ostale političke partije niko ništa nije pitao. Posao 33 odbornika u SO, predstavnika građana Budve, preuzela je grupa od 7 povjerenika koje u ovom gradu niko čak ni ne poznaje.

Demokratska Crna Gora podnijela je 5. avgusta tužbu Upravnom sudu protiv Odbora povjerenika radi poništenja Odluke o izboru predsjednika Božovića. U tužbi je navedeno da će Demokrate, po ovlašćenju lidera Alekse Bečića, u sporu zastupati potpredsjednik partije i nosilac liste za predstojeće izbore Dragan Krapović.

„U tužbi smo tražili poništenje Odluke o izboru gospodina Božovića za predsjednika Opštine Budva. U tužbi smo naveli i jasno argumentovali nesumnjivo kršenje zakona Crne Gore, koje se desilo kao plod dogovora DF-a (NSD) i gospodina Mandića sa jedne, i URE i gospodina Abazovića za druge strane“, kazao je Krapović Vijestima.

„Odbor povjerenika odnosno četiri člana istog, i to gospodin Jušković kao predsjednik odbora (predlog gospodina Damjanovića), gospođa Vujošević i gospodin Nišavić (predlozi gospodina Abazovića) i gospodin Gorašević (predlog gospođe Novaković Đurović) su protivno zakonima Crne Gore prvo predložili, a onda i izabrali gospodina Božovića za predsjednika Opštine Budva“, naveo je Krapović.

On je kazao i da su ostala tri člana Odbora povjerenika odbili da izglasaju takvu odluku „potpuno svjesni da je u pitanju brutalno kršenje zakona, a onda i drastična predizborna zloupotreba i manipulacija“.

„Nakon što tužba bude usvojena, gospodina Juškovića, i ekipu očekuju krivične prijave koje smo takođe najavili i koje ćemo ubrzo podnijeti. Ipak su ovo previše ozbiljne stvari jer će do obaranja odluke gospodin Božović potpisati veliki broj plaćanja, koje kao jedini izvršilac budžeta potpisuje predsjednik Opštine, te veliki broj odluka koje će imati veliki uticaj na živote svih građana Budve, a tako nešto po snazi na prethodnim izborima DF-u jednostavno ne pripada“, kazao je Krapović

„Fotelja predsjednika Opštine Budva je u ovom trenutku velika i protivzakonita institucionalna prednost koalicije DF i URA u Budvi, a povjerinici koji su prihvatili da budu sredstvo kojim se realizuju ovakvi zakulisni dilovi će odgovorati za zloupotrebu službenog položaja“, poručio je Krapović.

Neposredno nakon podizanja tužbe Demokrata oglasio se Jušković. On je kazao kako je na njega vršen pritisak od strane Demokrata, preko njihovog člana a njegovog dugogodišnjeg prijatelja Ninoslava Kaluđerovića, te da je bio upozoren da će biti diskreditovan ukoliko Božović bude izabran za potpredsjednika Budve. Te prijetnje i pritisci odigrali su se prije mjesec i po dana, pa nije baš najjasnije zašto Jušković o tome govori tek kada je podnijeta tužba protiv njegovog rada u Odboru povjerenika.

„Kazao sam da Odbor nema pravo da kreira političku volju građana Budve i ja to neću činiti jer je volja građana neprikosnovena. Ponovio sam da je Vlada imenovala Odbor povjerenika kako bi deblokirala rad lokalne uprave pred sezonu. Dva principa, koje je Odbor povjerenika proklamovao, rad u skladu sa zakonom i efikasnost, u potpunosti su afirmisani“, izjavio je Jušković.

Zašto se ipak Odbor povjerenika u Budvi bavio političkim imenovanjima koja nemaju uporište u izbornoj volji građana, te zašto je ta „neprikosnovena“ volja prekršena, objasniće se uskoro Budvanima.

Branka PLAMENAC

Komentari

FOKUS

NOVA TRAGEDIJA NA CRNOGORSKIM PUTEVIMA: Drumovi straha

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ovonedjeljna nesreća na putu Cetinje – Budva ponovo je aktuelizovala pitanje odgovornosti za neprekinut niz tragičnih udesa na našim putevima. Samo policija ne može mnogo kada na jednoj strani imamo stara vozila, upitne drumove i odsustvo vještine, iskustva i saobraćajne kulture kod vozača, a na drugoj nedostatak kadra i opreme

 

Stručnjaci pokušavaju da utvrde zašto je autobus firme Papović, bez kontakta sa drugim vozilima, najmanje 15 metara udarao u odbojnu bankinu na krivini, prije nego je probio zaštitnu ogradu i sa 30 putnika sletio u provaliju. Nesreća se dogodila prije nekoliko dana na Obzovici, mjestu između Cetinja i Budve. Dvoje putnika izgubilo je život, jedan je i dalje životno ugrožen, a još dvadesetak putnika i vozač autobusa zadobili su teže i lakše povede. Vozač je uhapšen.

Razmjere tragedije najvjerovatnije bile bi i mnogo veće da gusto granje i šiblje nijesu amortizovali pad i zaustavili autobus da se, nakon slijetanja, surva još dublje u provaliju.

Istog dana u udesu na Žabljaku povrijeđen je motociklista, dok je prethodnog dana na teritoriji Crne Gore registrovano 16 saobraćajnih nezgoda. Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se tog dana u Podgorici dogodilo deset, u Baru pet i u Nikšiću jedna saobraćajna nezgoda. Izdato je 326 naloga za uplatu novčanih kazni i podnijeto 77 prekršajnih prijava. Policija je oduzela dva para registarskih tablica.

Crnogorski putevi i dalje liče na ratište. Samo prošle godine poginulo je gotovo 60 osoba i pored formalno pooštrenih kazni za prekršaje u saobraćaju.

U svijetu gotovo 1,3 miliona godišnje pogine u saobraćaju, procjena je Svjetske zdravstvene organizacije. Riječ je o deset puta većem broju od stradalih u ratovima – Globalni indeks mira (Global Peace Index) procijenio je da je u ratnim konfliktima prošle godine stradalo 238 hiljada ljudi. To nije utjeha, već upozorenje.

Najteža saobraćajka u ovom vijeku kod nas se dogodila prije deset godina (2013) u kanjonu Morače. Autobus sa 46 putnika sletio je sa mosta, kod Manastira Morača. Prevozio je rumunske turiste u Crnu Goru,  stradalo je 18 osoba, njih 29 je povrijeđeno. Rumunski autobus kretao se dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale. Desetak godina ranije, na granici sa Kosovom, u saobraćajnoj nesreči poginulo je deset osoba, uključujuci dvoje djece, dok je 31 osoba povrijeđena. Autobus sa 40 putnika je saobraćao na realciji Ulcinj – Kosovo, kada je sletio s puta i prevrnuo se niz liticu.

Saobraćajni inženjer Mirko Đurović ističe da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u Cnoj Gori nepoštovanje brzine i da vozači nijesu dovoljno iskusni. On upozorava i da je previše saobraćajnih nesreća  na ovom malom prostoru.

“Na putu od Podgorice do Budve dosta se brzo vozi. Put nije loš, ali vozači precjenjuju svoje mogućnosti i voze maksimalnom brzinom. Ako se desi neki kiks on u toj situaciji ne može da se snađe i onda šeta ne cesti, lijevo – desno i najčešće se tada desi saobraćajna nezgoda”, pojasnio je Đurović. On kaže da naši vozači „nijesu baš iskusni“ jer imaju vrlo malo pređenih kilometara u toku godine.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HIRURG NIKOLA FATIĆ OPET OPTUŽEN: Istraga o navodnom uzimanju organa, Fatić se ne oglašava  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok tužilaštvo istražuje prijavu protiv hirurga Nikole Fatića, mediji špekulišu da je po srijedi nezakonito uzimanje organa. Fatić se ne oglašava. Iz partije Alternativa tvrde da se istražuje da li je hirurg ,,odnio” medicinski otpad – tromb. Čekaju se nalazi obdukcije da se saopšti u kom će pravcu krenuti istraga. Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali on nije odgovarao na naše poruke. Izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijenta. Iz tužilaštva je saopšteno da će nakon utvrđivanja rezultata obdukcije tijela pacijenta koji je preminuo nakon operacije u KCCG u Podgorici, a kojeg je operisao doktor Fatić, biti utvrđen dalji tok istrage.

Na navode medija po kojima je porodica pokojnika podnijela prijavu zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela, odnosno zbog navodnog nesavjesnog liječenja njihovog člana porodice iz tužilaštva se nijesu javno izjašnjavali.

Iz Uprave policije je potvrđeno da je tokom vikenda policija pretresla prostorije hirurškog odjeljenja Kliničkog centra u Podgorici, te prikupljala obavještenja vezana za navode iz krivične prijave, odnosno tužilačke istrage. Takođe je saopšteno da je policija pretresla i privatnu ordinaciju doktora Nikole Fatića.

Iz Kliničkog centra Crne Gore je saopšteno da će po dobijanju rezultata obdukcije i policijske istrage ,,biti odlučeno o svim radnjama koje će biti preduzete u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja”.

Mediji pišu da se Fatić sumnjiči da je teglu sa ostacima dijela organa, aorte, koju je operisao, neovlašćeno iznio iz Kliničkog centra i odnio u svoju privatnu ordinaciju. On se sumnjiči da je, nakon što je porodica vidjela teglu sa etiketom na kojoj je bilo napisano ime pacijenta i alarmirala policiju, to vratio u jednu od prostorija KCCG u kojoj je nađena prilikom pretresa.

Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali nije odgovarao na naše poruke. A izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji.

Dok je cijeli slučaj obavijen ćutanjem, jedina se oglasila organizacija Alternativa koja je objavila da je policija pretresala prostorije gdje borave hirurzi, ali prema njihovim saznanjima, tom prilikom nije pronađen nijedan dokaz o eventualnoj trgovini organima. Iz ove organizacije su saopštili da se ne radi o organu nego o trombu: ,,Treba da znate da taj vrsni vaskularni hirurg nema ni svoju kancelariju u Kliničkom centru. Prinuđen je da stvari ostavlja gdje stigne, da je šikaniran i proganjan od strane istih onih koji sad plasiraju aferu o ‘trgovini organima’. Optužuju ga da je kući odnio ‘tromb'(medicinski otpad) koji je izvadio pacijentu”.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE REGION BORI SA CIJENAMA: Snagom države protiv poskupljenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vlade Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije pokušavaju olakšati inflatorni udar na građane. Riječ je uglavnom o administartivnim mjerama kojima se ograničavaju neke cijene u maloprodaji. Analitičari upozoravaju da bi mjere mogle imati i kontraefekat u vidu nestašica ili uvoza nekvalitetnijih ali jeftinijih proizvoda. U Crnoj Gori nemamo sličnih briga. Naša Vlada za skupću ne mari

Dok crnogorske vlasti brinu postizborne brige, drugi probaju raditi ono što im je u opisu posla. Makar zbog toga što njih izbori tek čekaju. Ili građani  očekuju da se vlast odgovorno odnosi prema nevoljama koje je donijela inflacija.

Nakon kolega iz Evrope, i vlade država u regionu odlučile su da se uhvate u koštac s visokim cijenama osnovnih životnih namirnica.

Prvo se pred TV kamerama pojavio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vućić. On je, u svom reality stilu najavljujući akciju Bolja cena – cena za narod predstavio tridesetak proizvoda koji će, makar do kraja godine, potrošačima biti dostupni po cijenama koje su  10 do 30 odsto niže od onih iz prve polovine septembra. Dakle, u Beogradu su iz potrošačke korpe probrali dio proizvoda (brašno, ulje, razni mliječni prizvodi, mesne prerađevine, kupus, grašak, marmelada, šampon za bebe, deterdžent…) odabrali po jedan, uglavnom domaći, proizvod i propisali mu jedinstvenu cijenu u svim trgovinama u zemlji. Uz računicu da će domaćinstva, kupujući baš te proizvode, moći da uštede više od 30 eura mjesečno.

Glavna zvijezda te akcije, uz Aleksandra Vučića, postala je jeftina (najjeftinija) salama u omotu, narodski –  parizer, koja se proizvodi u nekoj od fabrika Miroslava Miškovića.

Prvo su potrošači primijetili da na etiketi parizera piše kako sadrži samo 35 odsto mesa. Onda su stigle ocjene da nešto što je toliko jeftino ne može biti dobrog kvaliteta.“ Znači, 400 grama hrane za pse košta kao kilogram parizera za penzionere koji promoviše Vučić”, objavio je jedan od opozicionih političara. Potom je Vučić organizovao radni doručak na kome su on i dvojica njegovih saradnika iz Vlade Srbije (ministri finansija i trgovine) pravili sendviče sa Miškovićevim parizerom. Opozicioni političari i mediji primijetili su kako kamere nijesu zabilježile da je Predsjednik Srbije zaista jeo ponuđeni obrok.

Sve to, zapravo, nije toliko važno, jer ne može sakriti suštinu, smatra urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk. “A istina je da se u poslednje tri godine cena hrane u Srbiji povećala 57, 8 odsto – od toga je meso poskupelo za više od 50 odsto; mleko, jaja i sir više za 70 odsto, povrće za više od 80 odsto i to su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku. U isto vreme u Srbiji je povećana penzija za 36 odsto, medijalna zarada koju prima više od polovina zaposlenog stanovništva u Srbiji povećana je za 43 odsto. Predsedniče, ako su primanja građana povećana za ovoliko odsto, a hrana poskupela za 58 odsto, da li se u Srbiji bolje živi, bez obzira na ovaj vaš parizer kome ste oborili cenu“, rekao je Ćulibrk gostujući na televiziji N1.

Dok se političari i analitičari u Srbiji spore o tome koliko će ove mjere istinski uticati na zaustavljanje inflacije i poboljšanje standarda građana, niko ne dovodi u pitanje to da će mjere trajati onoliko koliko je to obećao Predsjednik Srbije. Makar trgovci i proizvođači platili visoku cijenu toga što se baš njihov proizvod našao na listi Bolja cena. Kao što se već desilo proizvođačima žita, mesa i ulja, nakon prošlogodišnjih ograničenja cijena i zabrane izvoza za neke strateške poljoprivredne proizvode.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo