Povežite se sa nama

OKO NAS

CRNA GORA I TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA: Virtuelna valuta i kod nas

Objavljeno prije

na

Dostupnost i upotreba kriptovaluta u onlajn trgovini mogla bi predstavljati revoluciju u monetarnom svijetu, s obzirom na njihovu popularnost i sve veći broj korisnika širom planete.

Riječ je o inovativnoj finansijskoj tehnologiji, odnosno elektronskom novcu koji je zaštićen naprednim kriptografskim procesima, što omogućuje jeftine i brze transakcije bilo gdje u svijetu.

Na tržištu postoji više od 1.000 kriptovaluta, a među najpopularnijim su bitcoin, etherum, ripple, NEO, monero.

Bitcoin, pionir elektronskog novca, zauzima prvo mjesto i ima najveću vrijednost na berzi koja u trenutku pisanja ovog teksta iznosi 9.843 dolara. Međutim, vrijednost bitkoina i ostalih kriptovaluta varira poput vrijednosti novca na tradicionalnoj berzi.

Ono što je karakteristično za većinu kriptovaluta jeste decentralizovanost, odnosno obavljanje transakcija bez posrednika, kao što je to slučaj sa tradicionalnim novcem. U procesu trgovine kriptovalutama može učestvovati svako i transakcije su svima vidljive. Jedna od osnovnih ideja jeste olakšavanje i pojeftinjavanje transfera novca širom svijeta.

Zahvaljujući razvitku Blokčejn tehnologije, podaci su javno dostupni i nije ih moguće naknadno mijenjati jer ova tehnologija bilježi i provjerava sve transakcije.

Blokčejn omogućava brz, jeftin i siguran prenos vrijednih pošiljki. Riječ je o bazi podataka čije se kopije nalaze na hiljadama računara širom svijeta, a informacije su zaštićene i kriptovane, što rizik od hakovanja svodi na minimum.

,,Virtuelna valuta bitkoin koristi se za anonimna plaćanja koja se u potpunosti izvršavaju nezavisno od država i banaka. Suštinski, teško je prihvatiti da je bitkoin valuta u pravom smislu, a sigurno nije vrsta klasičnog digitalnog novca. Prednosti bitkoina su niži troškovi, anonimnost, brzina, ali je u odnosu na druga sredstva plaćanja rizičniji zbog nepokrivenosti zakonima – emisiona aktivnost nije regulisana od strane države”, kaže profesor Monetarne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Slobodan Lakić.

Kriptovalute se čuvaju na adresi koja se nalazi u blokčejnu, a pristupa im se preko takozvanih novčanika.

Svaki novčanik, odnosno softver pomoću kojeg se pristupa koinima, ima javnu adresu na koju se šalje novac i privatne ključeve koji predstavljaju šifru za pristup.

Ono što najviše izaziva interesovanje kod ljudi kada je riječ o kriptovalutama jeste mogućnost lake zarade.

Stoga je sve veći broj onih koji se uključuju u proces tzv. rudarenja (mining). Ovo podrazumijeva ulaganje u moćne računare, odnosno sistem grafičkih kartica koje virtuelno ,,kopaju” elektronski novac rješavajući komplikovane matematičke probleme.

U suštini, radi se o mašinama koje same rješavaju računarske kodove, a uloga korisnika je da konstantno prati berzu kako bi zaradio novac.

Postoji više vrsta specijalizovanih mašina za rudarenje koje ,,majnuju” određene kriptovalute.

U Crnoj Gori je u Tehnomaksu dostupna majning mašina sastavljena od osam grafičkih kartica, a potražnja za njom je velika. Ona služi za ,,kopanje” većine elektronskih valuta, poput etheruma, drugog po vrijednosti na berzi.

Putem ovog računara ne može se ,,majnovati” bitcoin, ali vrijednost ostalih kriptovaluta, prije svega etheruma, je u porastu, te je samim tim isplativo.

Mašina košta 5.800 eura, a na mjesečnom nivou potrošnja struje iznosi 80 eura.

Rudarenjem putem ove mašine može se u prosjeku zaraditi i do dvjesta eura za tri dana.

,,Osoba mora biti upoznata sa sistemom funkcionisanja mašine, odnosno sa procesom rudarenja kako bi ovaj mehanizam mogla iskoristiti za zaradu” , kaže sagovornik Monitora koji je želio da ostane anoniman.

Kako bi se što više novca zaradilo, potrebno je imati više mašina za rudarenje.

One moraju biti aktivne 24 sata kako bi mogle izvršavati proces rješavanja algoritama.

Miljana DAŠIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo