Povežite se sa nama

DRUŠTVO

DAN VOJSKE CRNE GORE: Jagma za misije

Objavljeno prije

na

U utorak, 7. oktobra proslavljan je Dan Vojske Crne Gore. Svečano i u NATO duhu. ,,Vojska Crne Gore u pristupanju NATO, kao glavnom strateškom prioritetu Crne Gore, daje puni doprinos, što je ocjena svih država članica Alijanse”, ocijenio je Filip Vujanović u Danilovgradu, gdje je organizovana svečanost.

O doprinosu Alijansi govorili su i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić. Načelnik Generalštaba VCG Dragan Samardžić kazao je da je dvadeset odsto pripadnika VCG učestvovalo u međunarodnim misijama i operacijama. Najavio je i da će uskoro biti završena rekonstrukcija skladišta i objekata u koje je uloženo više od tri miliona eura.

O zapošljenima i njihovom problemima nijesu trošene riječi. Prosječna plata u vojsci je 440 eura i ispod je državnog prosjeka. Brojne benificije, ali i stečena prava ukinuti su pripadnicima VCG. Fokus onih koji odlučuju nije VCG već NATO misije.

,,Od zaposlenih u Vojsci oduzima se da bi se finansiralo i stimulisalo učešće u međunarodnim vojnim misijama. Brojne su uštede na štetu zaposlenih u Vojsci, a posebno oduzeto pravo na plaćeni prekovremeni rad i dežurstva, koje se desilo u 2010. godini kada smo počeli sa slanjem naših vojnika u ISAF misiju”, kaže za Monitor Nenad Čobeljić, predsjednik Sindikata odbrane i Vojske CG (SOVG).

,,Da bi dodatno stimulisala javljanje za misiju”, kaže Ćobeljić, „država je zatim oduzimala stanove onima kojma su po redosljedu i godinama staža pripadali i davala ih onima koji su se vraćali iz misija, jer je, po za to prilagođenom stambenom pravilniku – više bodova donosilo šest mjeseci boravka u misiji nego 18 godina aktivnog staža u Vojsci”.

Nije onda ni čudo što se prave spiskovi čekanja za odlazak u Avganistan, a za odlazak u misiju nerijetko je potrebna i veza.

Na probleme Vojske, koja je godinama bila žigosana zbog negativnih iskustava sa Vojskom Jugoslavije i SCG, dugo se niko nije osvrtao. Vlast je forsirala policiju, pa smo tako postali zemlja koja ima najveći broj policajaca po glavi stanovnika u Evropi. Prije nekoliko godina taj broj je iznosio 808 na 100.000 stanovnika. Ministarstvo odbrane je nedavno donijelo odluku o još jednom smanjenju u Vojsci, 144 mjesta manje, za formaciju Vojske Crne Gore predviđeno je 1.950 mjesta. Analitičari kažu da će VCG tako imati manje od 1.000 vojnika pod oružjem.

I prije sticanja nezavisnosti, kada je Crna Gora preuzela finansiranje Vojske na svojoj teritoriji, primanja zaposlenima su umanjena za 20 odsto. Dodatno smanjenje nastupilo je usljed proračuna plata u eurima. Ni smanjenje broja pripadnika VCG nije zaustavilo pad zarada iako je obećavano da će manje zaposlenih uzrokovati povećanje zarada onima koji ostaju u službi. Uz sve to išlo je i oduzimanje stečenih prava kao što su – dodatak na prekomande, plaćena dežurstva, prekovremeni rad, umanjena je naknada po osnovu uvećanih troškova stanovanja, kao i naknada za prevoz. Da marginalizovanje Vojske i dalje traje svjedoči i to što su ova prava uskraćena samo pripadnicima VCG, ali ne i ostalim državnim institucijama.

,,Krajnje je težak materijalni položaj zaposlenih u Vojsci, a posebno određenih kategorija kao što su civilna lica na službi u VCG, vojnici po ugovoru i podoficiri. Želimo da od nadležnih dobijemo odgovore zašto su nam u kontinuitetu oduzimana prava i umanjivane zarade, zašto smo tretirani kao građani drugog reda i kada će takav tretman da se prekine”, kaže Čobeljić.

On naglašava da je potrebno da se odgovori i na pitanje zašto su sva vojna odmarališta i domovi Vojske rasprodati, a da nijedan nije ostavljen za potrebe zaposlenih, kao i zašto je zdravstvena zaštita u VCG ispod svakog nivoa.

,,Država je značajno ušteđela oduzimanjem stečenih prava zaposlenih u vojsci i umanjenjem naših plata, prestankom ulaganja u našu zdravstvenu zaštitu i dugogodišnjim izostanakom sistematskih pregleda, na potpunom izostanku kolektivnog osiguranje zaposlenih od povreda na radu, izostanku osiguranja vojnih motornih vozila, potpunom eksproprijacijom vojne imovine…”, objašnjava Čobeljić.

Poseban problem zaposlenih su stanovi. Brojni sudski procesi traju zbog raspodjele stanova u VCG zato što su pripadnici VCG dobijali stanove sumnjivim raspodjelama. Pojedinci koji su dobili stanove nikada se u njih nijesu uselili, pa i dalje plaćaju kiriju umjesto da otplaćuju stan koji su dobili na papiru. Veliki je broj i onih koji su zahvaljujući ,,greškama” stambene komisije uselili u stanove, a sada neće da se isele.

,,Zbog toga su ponovo pokrenuti brojni sudski postupci, neki su već i okončani, naravno u korist zaposlenih, a na štetu države i ugleda Vojske i Ministarstva odbrane, ali ne i onoga ko je uzrokovao sve to”, kaže Čobeljić.

U Sindikatu VCG su zadovoljni što su uspjeli da neke stvari pokrenu s mrtve tačke. Tako su uspjeli da proguraju 11 amandmana u novi Zakon o VCG koji je stupio na snagu u avgustu. Zakonom je predviđeno da Ministarstvo odbrane obezbijedi zdravstvenu zaštitu u VCG, vraćeno je pravo zaposlenih na naknadu za prekovremeni, noćni i rad neradnim danima i u vrijeme praznika, uvedena je i posebna naknada za dežurstvo koja do sada nije postojala…

No, sve su to mali pomaci, pa iz Sindikata nedjeljama javno pozivaju ministarku odbrane Milicu Pejanović-Đurišić i premijera Mila Đukanovića na pregovore o povećanju plata. Do sada nijesu odgovarali. Ostalo im je, kažu, još da se obrate Filipu Vujanoviću.

Partijskim rasporedom Vujanovića je zapalo da kao predsjednik države bude i vrhovni komandant!

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo