Povežite se sa nama

DRUŠTVO

DEMISIJA MARKA BATA CAREVIĆA: Odlazak sa vlasti popločan nekretninama

Objavljeno prije

na

Kraj Carevićevog mandata obilježio je skandal sa kupovinom hipotekarnog duga kompanije Safiro beach resort iz Podgorice, koja je vlasnik atraktivne građevinske parcele na Jadranskom sajmu u Budvi. Kompanija Carinvest RS, registrovana u Novom Sadu, čiji je osnivač istoimena firma iz Kotora u vlasništvu Carevićevog sina Milana, nedavno je preuzela kreditna potraživanja kiparske firme u iznosu od nepunih 10 miliona eura

 

U susret prijevremenim izborima u Budvi, predsjednik opštine Marko Bato Carević najavio je odlazak iz politike. On neće biti nosilac liste Demokratskog fronta 5. juna, za kada su zakazani lokalni izbori, što je bio slučaj u dva ciklusa, na izborima 2016. i 2020.

U fotelji prvog čovjeka grada proveo je tri i po godine u dva mandata. Prvi mandat na čelu Opštine dijelio je sa Demokratama na po dvije godine, da bi drugi obezbijedio u cjelosti, osvojivši 30. avgusta sa listom DF-a „Za bolju budućnost Budve“ 42 odsto glasova Budvana, odnosno 14 odborničkih mandata. Mandat je završio neslavno poslije 18 mjeseci, uvođenjem prinudne uprave u Skupštini Opštine Budva i raspisivanjem prijevremenih izbora za lokalni parlament.

Izbornu listu DF-a u Budvi predvodiće Milo Božović. Kako se nezvanično saznaje, DF će na izbore izaći sam, odnosno sa svoje tri stranke – Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene, za razliku od prethodnih izbora na kojima su na zajedničkoj listi bile i partije SNP, Prava CG, Demos, Demokratska srpska stranka i Ujedinjena CG.

Uvjeren u izbornu pobjedu svoje liste pod sloganom koji će se razlikovati od prethodnih, Božović je podnio ostavku na funkciju poslanika u Skupštini Crne Gore. Da li je Carević svojevoljno odlučio da se povuče, ili je dobio sugestije da ode nakon neuspjeha u Budvi i skandaloznih poslovnih poduhvata, može se samo nagađati.

Carević nije pokazao koalicioni kapacitet i sposobnost da formira vlast sa drugim političkim partijama, odnosno sa Demokratama koji su osvojili 6 odborničkih mjesta. Poslije 30. avgusta politička scena u Budvi bila je opterećena  netrpeljivošću i svađama Demokrata i DF-a oko podjele mandata, koje su dovele do nezavidne situacije u kojoj godinu i po nakon izbora nije potpisan koalicioni sporazum o formiranju izvršne vlasti. Vlast je funkcionisala naizgled stihijski, sa kadrovima koji su manje-više bili u v.d. stanju, ali se pokazalo da je takva situacija odgovarala Careviću. Vladao je sam. Nije imenovao dva potpredsjednika Ooštine na šta ga obavezuje Zakon o lokalnoj samoupravi. Donosio je ključne odluke o budžetu, javnim investicijama i namještenjima, bez konsultacija sa bilo kim. Svoje kadrove instalirao je u vodeće opštinske firme i sekretarijate, kada bi procijenio da mu drugi mogu biti smetnja u pojedinim projektima i planovima. Pokazalo se, ipak, da je to bila gubitnička taktika bahatosti i samovlašća koja je dovela do uvođenja prinudne uprave u najbogatijoj turističkoj opštini.

Mada je Budvu, prvi put u njenoj istoriji, ostavio povjerenicima koji će donositi odluke do izbora, Carević može biti zadovoljan postignutim na ličnom planu. U medijima je prikazivan kao najbogatiji političar u Crnoj Gori. Sudeći prema prijavljenoj imovini u imovinskom kartonu, Carević posjeduje ogromno bogatstvo u nekretninama. Stanovi, hoteli, restorani, poslovni prostori, poljoprivredno gazdinstvo u Krimovici, livade, šume, parcele, građevinske firme…

Znao je da se vajka kako mu bavljenje politikom donosi samo štetu, jer njegov biznis trpi. Pitanje je da li je baš tako. Funkcija predsjednika opštine Budva pomogla je da se bogatstvo Carevića uveća. Kompanija Carinvest koju je nakon stupanja na funkciju predsjednika Opštine Carević prenio na sina, bila je angažovana na uređenju i asfaltiranju gradskih saobraćajnica tokom trajanja njegovog mandata. Najzaposleniji je bio Sekretarijat za komunalno-stambene poslove u lokalnoj upravi. Tu se „na sitno“ radilo, projektovalo i betoniralo po Budvi, kako bi se građevinska operativa Carinvesta uposlila. Predsjednik Carević svjesno se našao u svojevrsnom sukobu interesa, što  uglavnom negira. Ali se pohvalio da je kompanija višestruko povećala prihode.

Kraj Carevićevog mandata obilježio je skandal sa kupovinom hipotekarnog duga kompanije Safiro beach resort iz Podgorice, koja je vlasnik atraktivne građevinske parcele na Jadranskom sajmu u Budvi. Kompanija Carinvest RS, registrovana u Novom Sadu, čiji je osnivač istoimena firma iz Kotora u vlasništvu Carevićevog sina Milana, nedavno je preuzela kreditna potraživanja kiparske firme Safiro beach u iznosu od nepunih 10 miliona eura. Riječ je o kompaniji iza koje stoje Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović, kako je nedavno izjavio Duško Knežević, bivši vlasnik Jadranskog sajma. Knežević tvrdi da su mu njih dvojica oteli ovu atraktivnu parcelu površine 8,500 hiljada kvadrata na kojoj je planirana izgradnja hotelsko-apartmanskog kompleksa sa dvije kule od 15 i 16 spratova.

Osnivač kompanije Safiro beach resort je kiparska firma Expom hotel partner ltd, nepoznatih vlasnika. Ova firma je 2018. godine zaključila ugovor o zajedničkoj izgradnji čudovišnog kompleksa vrijednog oko 70 miliona eura, sa turskom kompanijom Mia Investments. Namjera turske kompanije da gradi kompleks na mjestu Jadranskog sajma posvađala je koalicione partnere Demokrate i DF. Da je Carević od prvog dana uključen u priču o izgradnji stanova za prodaju na lokaciji koja je planirana za izgradnju kongresnog centra, pokazuje podatak da je još 2019. u tajnosti potpisao protokol o donaciji sa investitorom iz Turske. Protokolom je bilo predviđeno da Opština Budva dozvoli izgradnju kula i da će zauzvrat Mia Investments gradu pokloniti dječji vrtić.

Poklonom vrijednim oko 2 miliona eura investitor je pokušao da kupi saglasnost  lokalne uprave. To je izazvalo burnu reakciju Demokrata, URA i Crnogorske. Zakazana je hitna sjednica parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o poništenju protokola, ali do nje nije ni došlo, jer su rad parlamenta blokirali odbornici DF-a, DPS-a i SD-a. Parlament je bio četiri mjeseca u blokadi, da bi Carević na kraju poništio protokol koji je potpisao.

Tri godine kasnije porodica Carević ulazi u projekat izgradnje velelepnog kompleksa na Jadranskom sajmu kao legalni suvlasnik zemljišta ili kao partner Đukanoviću i Gvozdenoviću kupovinom njihovog kreditnog duga kod grčke Pireus banke. To je kraj predsjedničke karijere istaknutog člana DF-a kakav je malo ko očekivao.

Povodom najnovijih vlasničkih špekulacija na zemljištu koje je pripadalo Jadranskom sajmu u kojim učestvuje aktuelni gradonačelnik Budve, Dragan Krapović, poslanik Demokrata, uputio je dopis v.d. vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović, glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću i direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu da ispitaju sve kontroverze oko projekta izgradnje solitera turske kompanije Mia Investments.

Krapović traži da se ispita porijeklo novca za gradnju kula ispred hala Jadranskog sajma, ali i veze političara u ovom projektu – od Mila Đukanovića i Branimira Gvozdenovića, sve hipoteke koje su bile upisane na zemljište u korist Pireus banke, „u nevjerovatnom iznosu od 36 miliona eura“ pa sve do nedavne – kompanije Carinvest RS porodice predsjednika Opštine Budva Marka Carevića. Krapović je u dopisu citirao izjavu Duška Kneževića u vezi transakcija sa zemljištem Jadranskog sajma koju je ovaj dao medijima u oktobru 2020:

„To je parcela koju sada kontrolišu Milo Đukanović, Brano Gvozdenović i njegov sin, i drago mi je što će jedan epilog reketiranja stranih investitora doći na dnevni red. Trebalo je da se gradi kompleks, ali su Đukanović i Gvozdenović to prebacili na lažne firme u inostranstvu”, kazao je Knežević.

U podužem dopisu Krapović navodi genezu vlasničkih promjena na atraktivnom zemljištu kojim je kao korisnik gazdovao Jadranski sajam. Zemljište je u postupku restitucije, deeksproprijacije i utvrđivanja prava svojine u korist ranijih vlasnika. Ni po jednim od tih postupaka nije odlučeno pa se ne zna da li će ono biti vraćeno vlasnicima ili plaćeno. Dok se ne odluči čije je zemljište na Jadranskom sajmu, kao vlasnici jedan kroz jedan milionski vrijedne nekretnine, smjenjuju se bivši i sadašnji biznismeni, ministri, predsjednici države i opštine. Ovaj poslednji po poslovici – konac djelo krasi.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

KASNI PROSTORNO URBANISTIČKI PLAN OPŠTINE BUDVA: Moratorijum na gradnju ostaje do daljnjeg

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na predlog tadašnjeg ministra Ratka Mitrovića za rukovodioca izrade PUP-a Budve određena je Marija Nikolić, prostorna planerka iz Nikšića. Rad na izradi plana počeo je u septembru nakon potpisivanja ugovora između bivše vlade i izabranog obrađivača. Osam mjeseci kasnije nema nikakvih prezentacija učinjenog niti naznaka roka do kojeg bi se PUP Opštine Budva mogao pojaviti na javni uvid pred građane

 

U Budvi je, u junu prošle godine, uveden moratorijum na izgradnju objekata na najatraktivnijem dijelu prostora budvanske rivijere, u zahvatu dva kontroverzna planska dokumenta, DUP Budva-centar i DUP Bečići. Zabrana gradnje u centralnom dijelu Budve, na potezu koji se prostire uz morsku obalu od Avale do Zavale, ograničenom Jadranskom magistralom, i na prostoru naselja Bečići, bila je sastavni dio Vladine Odluke o donošenju Prostorno urbanističkog plana Opštine (PUP), koja bi važila do njegovog stupanja na snagu. Vlada je tada odredila rok od 12 mjeseci za izradu PUP-a vodeće turističke opštine, odnosno jun 2022, kada bi moratorijum morao bio ukinut.

Međutim, od PUP-a, za sada, nema ništa. Prostorni plan nije urađen ni do nivoa nacrta spremnog za reviziju nadležnih službi u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Na predlog tadašnjeg ministra Ratka Mitrovića za rukovodioca izrade PUP-a Budve određena je Marija Nikolić, prostorni planer iz Nikšića. Istom odlukom Vlada je za rukovodioca i stručni tim utvrdila naknadu u iznosu od 150.000 eura.

Rad na izradi plana počeo je u septembru prošle godine nakon potpisivanja ugovora između Vlade i izabranog obrađivača. Osam mjeseci kasnije nema nikakvih prezentacija učinjenog niti naznaka roka do kojeg bi se PUP Opštine Budva mogao pojaviti na javni uvid pred građane. Izgleda da nije pogodan politički trenutak za tako nešto jer uslove izrade prati potpuna neizvjesnost. Od toga šta koja politička struja želi da postigne tako značajnim planskim dokumentom do haosa u sistemu planiranja u državi u kojoj se trenutno rade dva ključna planska dokumenta, Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije (PGR).

Izradu prostornog plana za teritoriju bilo koje opštine određuju podaci i smjernice iz navednih planova kojih nema i ne zna se kada će biti završeni. Izrada Prostornog plana CG do 2040. bila je na listi prioriteta prethodnih pa tako i ove, nove vlade. Postoji i dilema oko nastavka izrade Plana generalne regulacije koja je stopirana na samom početku, u fazi analize postojećeg stanja.

U oblasti planiranja prostora u Crnoj Gori vlada potpuna konfuzija. U resornom ministarstvu se govorilo o izmjeni važećeg Zakona o planiranju prostora i gradnji objekata, usvojenog tokom mandata ministra Pavla Radulovića.

Njegov nasljednik, ministar Mitrović inicirao je izmjene tog zakona, ali posao nije završen. Nova ministarka Ana Novaković Đurović u svojim javnim nastupima daje natuknice oko promjena zatečenog planskog okvira po kome za teritoriju Crne Gore postoje samo dva planska dokumenta, krovni Prostorni plan CG i PGR. Nova vlada, po običaju, znači i novi koncept sistema planiranja. Planovi su do tada na čekanju.

Proces pripreme Prostornog plana Opštine Budva zapao je u vakuum promjena vlasti na nivou države i Opštine. Obrađivač očigledno čeka nova uputstva i neke druge smjernice od ministarke Novaković Đurović. Dosadašnja praksa je pokazala da svaki ministar sprovodi svoju viziju politike planiranja i uređenja prostora. Za definisanje rješenja nacrta PUP-a Budva potreban je novi politički dogovor.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POLITIKA ISPRED TURIZMA: Sezona pod prinudnom upravom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sa nivoa Nacionalne turističke organizacije nema validnih procjena o uspješnosti ovogodišnje turističke sezone. Procjene su se pravile na osnovu unaprijed ugovorenih hotelskih kapaciteta i potražnje na tržištu. U crnogorskom turizmu nema više ugovorenih kapaciteta, nema velikih turoperatora i čarter linija. NTO najavljuje dobar buking iz Velike Britanije iako nijedan turoperator iz te zemlje ne radi organizovano Crnu Goru

 

Turizam je glavna privredna grana u Crnoj Gori. Budva je  centar crnogorskog turizma u kojem se ostvaruje oko 50 odsto ukupnog prihoda. Ta opštepoznata činjnica nije bila presudna za  određivanje datuma održavanja lokalnih izbora u Opštini u kojoj je raspušten lokalni parlament i uvedena prinudna uprava.

Izbori su bili zakazani za 5 jun. kako bi se uzavrela politička situacija u gradu stabilizovala i sva pažnja novoizabrane vlasti usmjerila na djelatnost od čijih prihoda se puni gradska kasa i od koje zavisi ukupan razvoj grada. Međutim, politički interesi stranaka nove parlamentarne većine kojima izbori početkom juna nisu odgovarali, stavljeni su iznad  turizma i ekonomije.

Lokalni izbori u Budvi pomjereni su za 23. oktobar, što znači da će tokom čitave turističke sezone najvažniju turističku opštinu voditi pet Vladinih povjerenika sa svim ovlašćenjima koja po zakonu imaju i legalno birani odbornici.

Kako će Budva u predstojećoj sezoni funkcionisati bez potpune vlasti i učešća predstavnika građana, teško je prognozirati. Turistička sezona 2022. jedna je od najneizvjesnijih jer počinje u jeku rata koji bukti usred Evrope, u Ukrajini, i velike ekonomske krize koja je uslijedila. Crnogorski turizam ovoga ljeta ne može da računa na najbrojnije turiste iz Ukrajine i Rusije koji su u ukupnom turističkom prometu naše zemlje učestvovali i do 30 procenata.

Zbog rata u Ukrajini, kome se ne nazire kraj, i obostranih ekonomskih sankcija koje su Crna Gora i Rusija jedna drugoj uvele, suspendovan je avio-prevoz sa ovih destinacija za aerodrom Tivat. Za ljetovanje u Crnoj Gori opredijeliće se uglavnom oni Rusi koji imaju nekretnine u Crnoj Gori. Dolazak na Crnogorsko primorje postao je za Ruse preskup, putuje se preko Beograda i Istanbula sa kartom koja staje više od 1.000 eura.

Hotelijeri i vlasnici privatnog smještaja nadaju se da će gubitak istočnog tržišta biti nadoknađen pronalaskom novih emitivnih destinacija i uvođenjem sezonskih avio- linija ka Sjevernoj i Zapadnoj Evropi. Ipak nisu preveliki optimisti da će se nakon  pandemije koja je obilježila prošlogodišnju sezonu i novih okolnosti rata i ekonomske krize koja trese veliki broj zemalja, dostići nivo turističkog prometa iz 2019. godine.

Sa nivoa Nacionalne turističke organizacije nema validnih procjena o uspješnosti ovogodišnje turističke sezone. Procjene su se pravile na osnovu unaprijed ugovorenih hotelskih kapaciteta i potražnje na tržištu. U crnogorskom turizmu nema više ugovorenih kapaciteta, nema velikih turoperatora i čarter linija. NTO najavljuje dobar buking iz Velike Britanije iako nijedan turoperator iz te zemlje ne radi organizovano Crnu Goru. Procjene se vrše na osnovu uspostavljanja letova niskoplatežnih kompanija. Govori se uopšteno o bukingu, rezervacijama, interesovanjima, očekivanjima dolazaka sa tržišta zapadnoevropskih zemalja, Izraela, Saudijske Arabije… Ali pravih ugovora i sigurnog tržišta Crna Gora nema.

Goste iz Rusije i Ukrajine zamijeniće oni iz zemalja okruženja. Među njima su najbrojniji turisti iz Srbije. Za očekivati je da će broj turista i sa ovog tržišta biti manji nego lani, jer se za njih otvaraju i druge turističke destinacije koje su u ljeto 2021. bile nedostupne zbog kovid uslova.

Početak turističke sezone Budva je simbolično obilježila turističkim manifestacijama, karnevalom i koncertima, koje su u dane prvomajskih praznika privukle veliki broj posjetilaca. U Budvi trenutno boravi oko 15.000 turista, što je nešto više u odnosu na isti datum prošle godine. Međutim, u Turističkoj organizaciji Budve ističu da su ostvareni prihodi manji nego u maju 2019, godini koja se u gotovo svemu uzima kao reper koji valja dostići.

Budva je, neuobičajeno za ovo vrijeme u godini, puna stranaca, koji nisu turisti. Na ulicama, u trgovinama i restoranima prisutan je veći broj Ukrajinaca i Rusa koji su sa porodicama izbjegli iz ratom zahvaćenog područja. Oni nisu turisti u punom smislu, ne plaćaju boravišnu taksu, jer su prijavili boravak duži od tri mjeseca.

U Budvi boravi oko 3.580 državljana Ukrajine. Oni najčešće iznajmljuju luksuzne kuće po atraktivnim budvanskim selima ili veće stanove i apartmane, na duži period. Uživaju specijalni status privremeno zaštićenih lica, koji im omogućava boravak i do godinu dana. Oko 300 Ukrajinaca ostvarilo je takav status, dok na rješenje čeka još oko 1.000 njihovih zahtjeva.

Za izbjeglice iz Ukrajine u narednim danima biće organizovana berza za zapošljavanje, na Jadranskom sajmu u Budvi. Biće u prilici da nađu posao u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, kako bi im se situacija donekle olakšala.

Istovremeno, prema podacima Turističke organizacije, u Budvi trenutno boravi oko 2.500 državljana Ruske federacije.

Najave dolazaka gostiju u budvanske hotele i privatan smještaj za mjesec jun, na nivou su od prošle godine. Ima dosta rezervacija na čekanju, koje će se realizovati u zavisnosti od međunarodne političke situacije. U julu i avgustu, kada svi idu na odmore, biće svi kapaciteti popunjeni. Vlasnici kuća i stanova na rivijeri napraviće gužvu kao privid uspješnosti sezone, koja toliko i potraje.

Goste ovoga ljeta čekaju neprijatna iznenađenja u vidu drastičnog povećanja cijena hrane i pića u budvanskim restoranima i kafićima.

Iz Udruženja ugostitelja Budve najavili su povećanje cijena od 10 do 30 odsto, obrazlažući takvu odluku porastom cijena osnovnih životnih namirnica. Doći će i do povećanja cijena apartmana i soba u privatnom smještaju čiji vlasnici sve teže nalaze potrebne radnike za njihovo održavanje.

Krajnji ishod nastupajuće turističke sezone potpuna je nepoznanica ne samo za direktne učesnike u turističkom privređivanju, hotelijere, ugostitelje i vlasnike privatnog smještaja, nego i za turističke eksperte. Svi nešto čekaju, nadaju se i šire optimizam bez realnog pokrića.

Branka PLAMENAC

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

IZBORNI GALIMATIJAS: Po volji vladajuće većine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Več zakazani lokalni izbori u jeku turističke sezone, objedinjeni su i odloženi za oktobar. Iz nove vladajuće većine objasnili su da društvo treba relaksirati neprestane izborne trke, dok opozicija tvrdi da se radi o bježanju od izvora. Iz dijela nevladinog sektora, kao i ranije, upozoravaju na nezakonitost

 

I pored toga što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao lokalne izbore u više crnogorskih opština koji su trebali da se održe u jeku turističke sezone, bar turisti mogu da odahnu – do njih neće doći. Nova parlamentarna većina se potrudila da izbore objedini i odloži za oktobar, sve slijedeći DPS praksu nedržanja zakona kao pijan plota. Nova opozicija upozorava na hajdučiju i pravni haos i poentiraju da je odluka politička jer novoj većini u ovom trenutku ne odgovaraju izbori.

Krenimo redom. Skupština Crne Gore je 5. maja usvojila dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno da se izbori u 14 gradova objedine i odgode do 30. oktobra. Dopune, za koje je glasalo 45 poslanika, protiv je bilo 16, su predložili članovi nove parlamentarne većine iz SNP-a, URA-e, DPS-a, Bošnjačke stranke i SDP-a.

Predlagači zakona iz redova nove parlamentarne većine pozvali su se na javni interes da građani na lokalnim izborima glasaju istog dana, te na potrebu građana i društva da se ne bude non-stop u izbornoj kampanji. Upozorili su i da iza objedinjavanja izbora u jednom danu stoje Evropska komisija, OEBS i ODIR, te da je to jedna od preporuka iz posljednjeg izvještaja Evropske komisije.

Da je ovo zakon o bježaniji od izbora, tvrde sada opozicione Demokrate. Oni tvrde da je ovo akt bez presedana kojim se uvodi pravni haos u izborni sistem. Demokratski front (DF) je napustio sjednicu Skupštine zbog, kako su kazali, pravnog nasilja vladajuće većine, uz najavu vaninstitucionalne borbe.

Predsjednik Đukanović, koji je već raspisao izbore za Bijelo Polje i Šavnik za 12. jun, za 5. jun vanredne u Budvi, Tivtu, a redovne u Plužinama i Žabljaku, vratio je Skupštini dopune zakona. On je upozorio da bi odluka vladajuće većine, u kojoj je sada i njegov DPS, mogla ,,otvoriti više bitnih pravnih pitanja, odnosno nedoumica, koje nastaju u karakterističnim političkim situacijama, uz pretpostavljenu refleksiju na polje crnogorskog ustavnog sistema i postulata ustavnog prava uopšte”.

Novi premijer Dritan Abazović je na ovu odluku Đukanovića odgovorio da će skupštinska većina ponovo izglasati dopune i da će Đukanović morati da ih potpiše.

,,Ukoliko Skupština ponovo usvoji isti zakon, predsjednik je dužan da ga proglasi”, kazao je u izjavi Pobjedi Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije.

Nakon što su poslanici Skupštine Crne Gore i drugi put usvojili dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, Đukanović ih je, poštujući zakonsku proceduru, potpisao.

Blažić je upozorio na pravni galimatijas koji može izazvati pravne i institucionalne probleme u funkcionisanju pojedinih državnih organa, ali i lokalne samouprave: ,,Pravni sistem se ne prilagođava interesima partija već građanima i sa takvom praksom se mora prekinuti”.

Saga oko lokalnih izbora je upravo pokazatelj kako se sve podređuje partijskim interesima. Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi prvi put su povučene iz skupštinske procedure u novembru, iako su njegovi potpisnici bili svi predstavnici tadašnje vlasti. To se desilo nakon što koalicija Crno na bijelo nije prihvatila amandmane SNP-a koji je trebalo da garantuju da će odluka predsjednika države o raspisivanju izbora na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu prestati da važi.

Novi pokušaj je bio kada su poslanici koalicije Crno na bijelo, DPS, SD, SDP, BS i dvije albanske liste inicirali krajem januara izmjene tog Zakona, kako bi se izbori u 14 opština i gradskoj opštini Golubovci održali u jednom danu. Poslanici su početkom februara usvojili te izmjene, ali ga je Đukanović nekoliko dana kasnije vratio Skupštini na ponovno odlučivanje sa obrazloženjem da je neustavan. Skupština nije ponovo usvojila taj zakon.

Dok je visoka politika trgovala sa izborima, u opštinama u kojima su izbori bili zakazani za jun neke partije su predale izborne liste. Sada je ostala nedoumica da li će oni koji nijesu predali izborne liste moći učestvovati na oktobarskim izborima. Predsjednik skupštine građanske liste Bokeški forum (BF) iz Tivta Branislav Matijević je komentarišući za Vijesti odluku Skupštine o odlaganju izbora, kazao da je gaženjem svih zakonskih normi, državni parlament uspio da obesmisli instituciju vladavine prava i potpuno obesmisli izborni proces.

O kakvom se galimatijasu i vođenju računa samo o partijskim interesima radi, ranije je objasnila programskog direktora CDT-a Milena Gvozdenović. ,,Zvuči gotovo nevjerovatno, ali predlozi partija o ovom pitanju su tekli sljedećim tokom: prvo su se svi saglasili da to treba uraditi kroz promjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika, što zaista jeste jedini ispravan put. Onda se, pred izbore na Cetinju, dio partija tadašnje vlasti dosjetio da to uradi na nezakonit način kroz promjene Zakona o lokalnoj samoupravi. Onda su oni koji su se tome žestoko protivili u slučaju Cetinja, bili za to u slučaju Berana, a oni koji su to zagovarali u slučaju Cetinja bili protiv toga u slučaju Berana. Nakon toga je predsjednik države vratio na ponovno odlučivanje zakon za koji je glasala njegova partija…”

Iz dijela nevladinog sektora odavno upozoravaju da je jedini zakonit način da se ovo pitanje zakonito rješi izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika. To je za političare teži put, kojim oni nikad ne idu, jer je za izmjene tog zakona potrebna dvotrećinaska podrška poslanika.

Zbog svega navedenog Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je podnio inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi koje se tiču odgađanja lokalnih izbora. ,,Mali” je problem što je Ustavni sud u svojevrsnoj blokadi zbog manjka sudija.

,,Ovaj način djelovanja Predsjednika i Skupštine Crne Gore dovodi do opasnog presedana tj. nezakonitog odlaganja izbora bez valjanog razloga, koji dalje može da znači da svaka parlamentarna većina, kojoj to bude politički interes, može odlagati lokalne izbore onako kako joj se prohtije”, saopštili su iz CDT-a.

Ništa novo, kao i do sad – što se tiče prohtjeva vladajuće većine.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo