Povežite se sa nama

INTERVJU

DALIBORKA ULJAREVIĆ, IZVRŠNA DIREKTORKA CGO: Partijski apetiti gutaju reformski potencijal vlade

Objavljeno prije

na

Ovom restrukturiranju Vlade nije prethodila nikakva analiza potreba niti tu ima strateškog pristupa. Mnogi akteri su imali projektovane ministre unaprijed, pa se oko toga više vremena trošilo nego oko profilisanja ideološkog i programskog okvira Vlade. Posljedično, prevagnule su partijske kalkulacije što je na samom početku dovelo u pitanje posvećenost ove Vlade reformskom kursu, jer taj kurs zahtijeva i partijska i lična odricanja

 

 

MONITOR: Formiranje manjinske vlade privodi se kraju. Kako vidite sastav buduće Vlade?

ULJAREVIĆ: Taj proces je trajao neobjašnjivo i nedopustivo dugo. Mi živimo u suštinski vanrednim okolostima trajuće političke krize kada je svaki dan koji može doprinijeti snižavanju nivoa polarizacije i efektivnom funkcionisanju državne uprave jako značajan.

Izgubljeno vrijeme će plaćati i novi članovi Vlade. Zdravko Krivokapić i njemu vjerni ministri do posljednjeg dana su bili fokusirani na to kako da otežaju posao nasljednicima, a istovremeno za sebe prigrabe neku korist, bilo da je ona lična ili partijska.

Objektivno gledajući, novi sastav je izraz partijske trgovine, počev od strukture Vlade koja je stihijski mijenjana da bi se nahranili partijski apetiti, do brojnih kadrovskih rješenja, uz čast nekoliko izuzetaka.

MONITOR: Manjinska vlada će mati  20 ministara i 18 ministarstava. Vi ocjenjujete da se tu radi o stihijskoj promjeni, zašto?

ULJAREVIĆ: Ovom restrukturiranju nije prethodila nikakva analiza potreba niti tu ima nekog strateškog pristupa. Mnogi akteri su imali projektovane ministre unaprijed, pa se oko toga više vremena trošilo nego oko profilisanja ideološkog i programskog okvira Vlade. Posljedično, prevagnule su partijske kalkulacije što je na samom početku dovelo u pitanje posvećenost ove Vlade reformskom kursu, jer taj kurs zahtijeva i partijska i lična odricanja.

MONITOR: Mandatar Dritan Abazović istakao je da će nova vlada počivati na dva glavna stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju. Može li ovakva vlada, sa nekim starim imenima, uz DPS po dubini, obezbijediti ono što Abazović obećava?

UKLJAREVIĆ: Brzo ćemo vidjeti u kojoj mjeri se vlada oslanja i na ova dva stuba. Ali i koliko ona radi na uspostavljanju političke i društvene stabilosti, kao i kompromisu u korist građana i građanki a koji bi trebao da državni interes stavi ispred partikularnog, s obzirom da su to sve postavljene okosnice rada nove vlade u ekspozeu.

Učinci Krivokapićeve Vlade, čiji neki članovi ostavljaju iza sebe takve probleme da će biti potrebno nekoliko mandata da se saniraju, poništili su sliku DPS-a kao političkog strašila. Naime, pokazalo se da naš problem nije samo DPS, koji je nesumnjivo, mnogo prije gubitka izbora 2020. godine, ušao u dekadentnu fazu u kojoj je stvarao i hranio nepotistički, klijentelistički  i koruptivni sistem. Naš problem je ozbiljan deficit kvalitetnih političkih struktura i pojedinaca koji su spremni da preuzmu odgovornost i budu dosljedni u zalaganju za temeljne vrijednosti demokratskog društva.

Mi izlazimo iz političke faze u kojoj bilo koja partija može imati monopol, a do rješenja najboljih za javni interes moraće se dolaziti dijalogom i kompromisom sa neistomišljenicima. Legitimiciju učešća u tim procesima, po mom sudu, jedino ne bi trebalo da imaju oni koji za donošenje odluka instrukcije primaju od nedemokratskih eksternih aktera, bilo da su oni iz regiona ili Rusije i slično, jer je to u suprotnosti sa spoljnopolitičkom, ali i vrijednosnom, orijentacijom na kojoj treba da se temelji moderno crnogorsko društvo.  Podrazumijeva se  da tu legitimaciju ne mogu imati ni oni koji su se ogriješili o zakon.

MONITOR: Abazović od početka zagovaranja manjinske vlade tvrdi da će to biti vlada bez DPS-a. Da li se ovim konceptom DPS ipak vraća na političku scenu i rukovodi budućim političkim procesima?

ULJAREVIĆ:  Nikada više DPS neće imati one poluge moći koje je imao do 30. avgusta 2020. godine, ali treba imati u vidu i da DPS nije nestao nakon gubitka tih parlamentarnih izbora. Naprotiv, on se održao mnogo bolje nego što je to bilo za očekivati zato što je Vlada Zdravka Krivokapića bila toliko loša. Dodatno, bivša parlamentarna većina nije uspjela da se usaglasi oko temeljnih pravaca razvoja države što je, uz neprimjerenu nerezistentnost na uticaje Rusije, Srbije i SPC-a na neke aktere, takođe hranilo DPS. To sve rezultira novom političkom realnošću koja otvara prostor za revitalizaciju određenih segmenata učešća DPS-a u procesima donošenja odluka.

Međutim, za DPS je ova vlada nametnuta obaveza, manje zlo od prethodne, ali i dvosjekli mač. Vrlo je neizvjesno kakav će i DPS izaći iz ove situacije, a imajući u vidu da je u ove prethodne dvije godine primarno živio na slabostima protivnika a ne na nekoj svojoj novoj viziji, proaktivnosti ili snazi, a posebno je opterećenje za tu partiju nedovršen proces reforme bez koje se suštinski ne može pozicionirati dugoročno kao vodeći akter.

MONITOR: Dio civilnog sektora tražio je da se javno objavi sporazum na kom je nastala manjinska vlada, posebno nakon nezvaničnih informacija da postoje ,,parcijalni sporazumi” između pojedinih političkih subjekata koji su zaključivani u procesu pregovora. Smatrate li da je važno da se sporazum objavi?

ULJAREVIĆ: Mi smo i ranije insistirali da se partijski sporazumi kojima se uređuju javni poslovi i politike objavljuju. Treba podsjetiti da je te zahtjeve kritički orijentisanog civilnog društvu podržavala nekadašja opozicija. Međutim, nigdje se vizura ne mijenja tako brzo kao u Crnoj Gori kad neko zauzme određenu poziciju. A suština jeste da je u demokratskim društvima, kakvom i mi stremimo, to pravilo.

MONITOR: Demokrate i DF nisu prisustvovali sjednici Skupštine na kojoj se glasalo za manjinsku vladu, a Demokrate su najavile i krivične prijave Tužilaštvu protiv 46 poslanika i potpredsjednika Ervina Ibrahimovića. Isto je učinio i premijer Zdravko Krivokapić. Kako komentarišete njihovu ocjenu da se radi o pučistima, te nezakonitom i nelegitimnom izboru?

ULJAREVIĆ: Pravo je onih koji nisu zadovoljni političkim razvojem događaja da koriste dostupne demokratske mehanizme da brane svoje stanovište.

MONITOR: Novina je posebno Ministarstvo za evropske poslove. Može li ova vlada odblokirati evrointegracijski put i donijeti suštinske promjene?

ULJAREVIĆ: Ne razumijem koji je javni interes kreiranja ovog Ministarstva. Ne treba posebno obrazlagati koliko je naivno uvjerenje da kreiranje novog ministarstva samo po sebi može odblokirati proces pristupanja EU. Zasebno takvo ministarstvo nije imala nijedna zemlja koja je sada članica EU prilikom pregovora, već se politička posvećenost, gdje je to bilo potrebno, naglašavala kroz ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Mi smo imali taj eksperiment u prvom dijelu mandata Vlade Duška Markovića, a što je bio izraz partijskih nadgornjavanja unutar DPS-a. Tu poziciji je tadašnji glavni pregovač Aleksandar Andrija Pejović koristio da izigrava premijera pored premijera, što je, uz sistemsku neuklopivost tog organa i njemu samom donijelo mnogo neprijatelja u istoj toj Vladi, ali i kreiralo brojne probleme unutar javne uprave, kao i u komunikaciji sa institucijama EU. Vlada je nakon ostavke Pejovića zbog utvrđenog sukoba interesa, a na prijedlog CGO-a, odustala od tog rješenja, a sjećam se da su tada to, između ostalih, pozdravili i funkcioneri URA-e.

U konačnici, naši su evropski poslovi domaći poslovi a političku volju da se ovaj proces izvede valjano mora praktično, dnevno i neupitno demonstrirati svaki član Vlade.

MONITOR.  Najnovije hapšenje dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda potvrđuje da je reforma pravosuđa poseban izazov. Mogu li to učiniti oni koji su ga takvim napravili?

ULJAREVIĆ: Izbor nosilaca najviših pravosudnih funkcija, kao i depolitizacija DIK-a, nijesu u mandatu izvršne vlasti i taj dio nije ni smio da se nađe u ekspozeu mandatara. Za početak bi bilo dobro da svi akteri razumiju što je čiji dio ingerencija, a što može ili treba biti dio šireg političkog dijaloga.

Reforma pravosuđa je nesumnjivo jedan od prioriteta, ali tome treba pristupiti pažljivo i vodeći računa da se kreira kompetitivan ambijent u kojem će profesionalci biti ohrabreni da se prijavljuju na javne konkurse, ali i da se oni koji ih biraju uzdrže od pokušaja njihove zloupotrebe za partijske ili neke druge interese. Svjedoci smo devastirajućih efekata dosadašnjeg partijskog kadriranja, a ozdravljenje tog dijela vlasti neće ići brzo.

Vrijeme je pokazalo da su partijski akteri kod nas jaki na riječima, ali kad su u prilici da svi koriste sistem za svoje potrebe a da u drugi plan stavljaju javno dobro. Možda to razotrkivanje ukaže i na potrebu da nam je zajednički interes da imamo jake i nezavisne institucije, a posebno u prilikama smjenjivosti vlasti koja će biti sada naše redovno stanje.

Milena PEROVIĆ

Komentari

INTERVJU

DUŠKO VUKOVIĆ, NOVINAR I ANALITIČAR MEDIJA: Svjedočimo samo vrhu brijega

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sada kada se skida veo sa kriminalnih radnji kojima se baca sumnja na istaknute ljude režima, bude smiješno govoriti kako je kratkotrajuća koaliciona vlast, koja je bila prvi rezultat posljednjih parlamentarnih izbora, blokirala evropski put

 

MONITOR: Mediji su zaslužni sto su otvoreni i procesuirani slučajevi zloupotreba bivše predsjednice Vrhovnog suda i policajaca povezanih sa organizovanim kriminalom. Šta vam to govori?

VUKOVIĆ: Polakote, što bi rekao bivši glavni specijalni tužilac Katnić. Prvo moramo odati zahvalnost Europolu, koji je prikupio informacije i proslijedio ih na adrese naših nadležnih. Odatle možemo govoriti o zasluzi medija, jer su obnarodovali kompromitujuće informacije i tako, pretpostavljam, ubrzali procesuiranje. Mi sada ne znamo šta bi se desilo da kompromitujući transkripti telefonskih razgovora nijesu došli do medija, ali je jasno da je njihovo objavljivanje ubrzalo policijsko-tužilačke akcije.

Jedna od funkcija medija je da kontrolišu one koji imaju formalnu i neformalnu moć, jer je istorijsko iskustvo pokazalo da su i najnezavisnije institucije i najpošteniji ljudi skloni zloupotrebama moći u određenim situacijama. Zato ih neko stalno mora držati na oku. No, dešavalo se i ranije da mediji u Crnoj Gori odigraju dobro ulogu kontrolora i galame dovoljno glasno, ali je bilo uzalud jer je konfiguracija moći u društvu bila takva da se ta galama zabadala u debelo uho nezainteresovanih. Sada imamo nešto drugačiju konfiguraciju moći i uši nekih institucija su se počele tanjiti.

MONITOR: Šta govori činjenica da su policajci, te čelni ljudi pravosuđa članovi organizovanih kriminalnih grupa?

VUKOVIĆ: Neke mlađe ljude sam nedavno edukovao o tome kako je aktuelni predsjednik države tokom svoga prvoga premijerskog mandata govorio opoziciji u parlamentu da neće nikada saznati istinu o sivom državnom novcu koji se nalazio na posebnim računima koji su otvarani na imena režimskih ljudi. Bilo je to u vrijeme međunarodnih sankcija kojima su kažnjavane Srbija i Crna Gora zbog uloge u krvavom raspadu Jugoslavije. Od toga vremena datiraju razne vrste nekažnjivih zloupotreba moći i njegovanje raznih vrsta simbioza kriminala i institucija koje su dužne da služe javnom interesu. Ta simbioza je trebala ljude posebnog kova, stvarala ih i uzgajala, a odricala ih se samo u trenucima kada su postojali remetilački faktori ili su bili podesni za žrtvovanje na oltar euroatlantskih integracija. Najilustrativniji primjer je bivši dugogodišnji broj 2 vladajuće partije i režima – Svetozar Marović.

Ovo čemu trenutno svjedočimo je samo vrh brijega i možemo samo slutiti šta će nam pući pred očima ako budemo u prilici da vidimo makar veći dio toga brijega.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

TOMISLAV JAKIĆ, NOVINAR I POLITIČKI ANALITIČAR: Nadam se da će svijet biti multipolaran

Objavljeno prije

na

Objavio:

Evropska je unija nedvosmisleno na razmeđi: hoće li pokušati još jednom, možda i posljednji put, uzeti zalet prema poziciji samostalnog faktora na svjetskoj sceni ili će se zadovoljiti sadašnjom ulogom ‘rezervnog igrača’ Amerike

 

MONITOR: Koliko se kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu, koja je prije svega humanitarna, a onda i bezbjednosno-ekonomska i politička, „prelila“ i na odnose u hrvatskom državnom vrhu?

JAKIĆ: Ne bih rekao da se ta kriza prelila na odnose u hrvatskom državnom vrhu, ona je samo pridonijela tome da se ti odnosi dalje zaoštre – na štetu digniteta nositelja dviju visokih funkcija u državi i na štetu cijele Hrvatske.

MONITOR: Bili ste savjetnik Stipe Mesića za vrijeme njegovog predsjedničkog mandata. Sadašnji hrvatski predsjednik, socijaldemokrata Zoran Milanović unaprijed najavljuje veto Hrvatske u vezi sa eventualnim zahtjevom Finske i Švedske za prijem u NATO, uslovaljavajući hrvatski pristanak rješavanjem pitanja položaja Hrvata u BiH. Kako Vama izgleda ova Milanovićeva „kombinacija“?

JAKIĆ: To je nešto što se s pravom može nazvati nemogućom kombinacijom. Najaviti veto u slučaju primanja Švedske i Finske u NATO s obrazloženjem da će to samo još više pogoršati sigurnosnu situaciju u Evropi, to bi imalo itekako smisla. Ucjenjivati na način da se kaže: ili ćete vi djelovati u smjeru promjene izbornog zakona u BiH onako kako to nama odgovara, ili ćemo mi spriječiti vaš ulazak u Atlantski pakt, nema ni smisla, ni svrhe.

MONITOR: Kritikovali ste prve izjave Visokog predstavnika Kristijana Šmita. Ipak, on je nedavno upotrijebio Bonska ovlašćenja i suspendovao Zakon o javnoj imovini u RS, do odluke Ustavnog suda BiH. Da li i dalje smatrate da bi Šmit trebalo više da učini i od čega bi to, po Vama, moglo zavisiti?

JAKIĆ: Svaki Visoki predstavnik može da učini ono i onoliko koliko mu omogućava podrška zemlje iz koje dolazi, ne međunarodne zajednice, nego njegove matične zemlje. Pri čemu je, naravno, izuzetno važno i to kakvu specifičnu težinu ima ta zemlja na svjetskoj sceni. Paddy Ashdown je imao punu podršku Londona i on je koristio i Bonske ovlasti, povlačio radikalne poteze i nastojao spriječiti najgore. Lajčak, Petritsch, pa i Schmidtov prethodnik Valentin Inzko, jedva da su imali podršku svojih zemalja, Slovačke i Austrije. Dapače, kada je Inzko, praktično na odlasku, nametnuo amandman na Kazneni zakon, šef austrijske diplomacije je izjavio kako mu je žao zbog toga poteza. Schmidt će, dakle, uz to što ga hendikepira rusko neprihvaćanje njegovog imenovanja, moći ići dotle, dokle će se to uklapati u politiku Berlina.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

BLAGOJE GRAHOVAC, GENERAL U PENZIJI I ANALITIČAR GEOPOLITIKE: Država je bila – kriminalac

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko blagotvorno utiče na pomirenje u regionu ima šansu da politički dugo traje. Da bi se taj cilj ostvario neophodna je borba u kroćenju balkanske hobotnice korupcije i organizovanog kriminala. A da bi se ostvario  i  taj cilj neophodno je od vlasti odmaknuti sve ratne partije u ex Yu prostoru koje su izazvale bratoubilački rat i proizvele sve one nevolje poslije njega

 

MONITOR: Dobili smo novu, manjinsku Vladu – kako vidite sastav nove Vlade i njene domete?

GRAHOVAC: Sastav nije toliko bitan, bitni su postavljeni ciljevi i odlučnost da se isti ostvare. Vidim da ima veoma kompetentnih pojedinaca ali je bitno da se sve radi timski, transparentno, i da se trenutno preuzima odgovornost za ono što nije dobro urađeno.

MONITOR: Slažete li se sa stavovima da će kontrolu nad ovom  Vladom imati DPS od čije parlamentarne podrške Vlada i zavisi?

GRAHOVAC: Decenijama javno DPS kvalifikujem kao kriminalnu, zločinačku i neofašističku organizaciju. U isto vrijeme ističem da u toj partiji postoji zdravo tkivo koje je Crnoj Gori i te kako potrebno. Ovakav DPS će Vladu „glodati“ iznutra a ovakvi DF i Demokrate će je lomiti spolja. To je velika šansa za ovu vladu. Ovakav stav će vam djelovati čudno. Ova Vlada ima šansu da što prije (trenutno) otkriva  sva nepočinstva mnogih članova DPS-a kao i sa njima povezanih lica. Kada građani to prepoznaju onda postaje manje bitno da li će DPS u parlamentu davati podršku Vladi ili neće. Pošto će ova vlada kratko trajati, građani će znati i kazniti i nagraditi  na izborima, koji su skora neminovnost. Ukoliko Vlada ovih dana ne uradi ovo što sam  sugerisao  onda građani neće imati za čime žaliti ukoliko ona padne.

MONITOR:  Može li ovakva Vlada, sa nekim starim imenima, i uz DPS po dubini, obezbijediti ono što premijer Abazović obećava  – vladavinu prava, ekonomski razvoj  i  odblokiranje evrointegracijskog procesa?

GRAHOVAC:  Građani Crne Gore više vjeruju u ono što vide svojim očima negoli u ono šta piše u programima svih partija. Dobro je što su se u Vladi našla neka imena iz ranijih  saziva a koja su sačuvala čist obraz i čiste ruke. Sve što je premijer obećao biće  lakše ostvarivo ukoliko vrlo brzo budu privedena pravdi lica koja su bila sklona korupciji i organizovanom kriminalu. Građanima su poznata njihova imena i građani neće oprostiti bilo kojoj vlasti koja im gleda kroz prste i najmanji grijeh. Predugo traje ova nevolja i dosadašnja nepravda. Ovoj Vladi je otvorena šansa kao niti jednoj do sada. Ova Vlada se nalazi između šanse i kazne. Od nje sve zavisi.

MONITOR: Demokrate su najavile da će osporiti sve odluke nove Vlade. Koliko ova Vlada može biti stabilna?

GRAHOVAC: Iracionalno je, po svaku cijenu, juriti stabilnost Vlade. Dobro je što je u Crnoj Gori mnogo toga ogoljeno. Ova Vlada će ispuniti svoju misiju ako ogoli i ono što je građanima dobro poznato a na šta su institucije decenijama žmurile. Ogolijevanje problema je najbolja investicija ovoj Vladi za parlamentarne izbore koji su uskoro neminovni.

MONITOR: Jedan od argumenata premijera Abazovića za koncept manjinske vlade, odnosno izglasavanje nepovjerenja prethodne, bile su i geopolitičke prilike, odnosno rat u Ukrajini. Da li je u tom smislu ova Vlada pomak?

GRAHOVAC: Može biti pomak ako prepozna geopolitičke procese globalno, a posebno procese u regionu. To je široka oblast kojom se decenijama bavim, a sada napominjem samo jedan princip – ko blagotvorno utiče na pomirenje u regionu ima šansu da politički dugo traje. Da bi se taj cilj ostvario neophodna je borba u kroćenju balkanske hobotnice korupcije i organizovanog kriminala. A da bi se ostvario  i  taj cilj neophodno je od vlasti odmaknuti sve ratne partije u ex Yu prostoru koje su izazvale bratoubilački rat i proizvele sve one nevolje poslije njega.

MONITOR: Svijet se našao u svekolikim problemima. Šta možemo očekivati u budućnosti?

GRAHOVAC: Odavno upozoravam da se skoro čitava planeta našla u opasnom fašizmu; da se duštvo nalazi u  klasičnom robovlasničkom odnosu; da je neoliberalizam kome je generika na Zapadu, u stvari, opaki fašizam; da je Istok izvorište organizovanog kriminala i korupcije; te da u Rusiji i Kini vlada najvulgarniji oblik kapitalizma. Svijet se nalazi u jednom obliku svjetskog rata a klasno-socijalne revolucije, koje će uskoro biti vidljivije, će biti osnovno obilježje tog rata.

MONITOR: Da li je ovo što se dešava u Ukrajini nagovještaj globalnog zapleta?

GRAHOVAC: Jeste. Svaki oblik fašizma pokazuje nasilje i imperijalizam, koji nikada nije napuštao politiku Rusije, i to prvenstveno demonstrira oružjem. U ovom sukobu Rusija će biti zaglavljena decenijama, sve do momenta kada će SAD i Rusija početi pregovarati – kako obje da izađu iz ovog ćorsokaka. Možda Amerikanci imaju dojam da imaju neko preimućstvo. To je tačno, ali je to taktičko preimućstvo jer u slučaju da ranjenog tigra (Rusiju) bace u naručje Kini onda će SAD ući u strategijski inferioran položaj.

MONITOR: Kako bi se to moglo završiti?

GRAHOVAC: Mislim da će ishod ipak biti povoljan a posebno po naš region – Rusija će priznati nezavisnost Kosova, SAD će biti tolerantniji prema ruskoj okupaciji Krima, Donjecka i Luganjska, otpočeće gradnja američko-evropsko- ruskog partnerstva na novim osnovama kao garanta svjetskog mira. Velike sile često sebi daju za pravo da urušavaju principe međunarodnog javnog prava. Srbija će konačno prestati da živi u svojim hegemonističkim iluzijama, Albanci na Kosovu će biti tolerantniji prema svojim sugrađanima Srbima, a država BiH će konačno profunkcionisati. Sve ovo sam dataljno objasnio prije nekoliko godina u knjizi Tri cunamija – Evropa je ranjena u izdanju  IK Laguna.

MONITOR: Geopolitički gledano, u kakvom položaju je Crna Gora?

GRAHOVAC: U veoma povoljnom je položaju ali treba da transparentnije i efikasnije rješava svoje unutrašnje probleme.

MONITOR: A kako vidite zaostavštinu prethodne Vlade?

GRAHOVAC: Višedecenijsko štetočinstvo DPS-a je odavno vidljivo a sada je ogoljeno štetočinstvo DF-a što je za državu Crnu Goru veoma dobro. Posebna korist je u činjenici što danas gube tlo pod nogama kako spski klerofašizam kome je generika u srpskom nacionalizmu tako i crnogorski neofašizam kome je generika u korupciji i organizovanom kriminalu.

MONITOR: Kako komentarišete slučaj Medenice, odnosno to što je dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda i bivša državna tužiteljka, osumnjičena da je članica organizovane kriminalne grupe, te da je u tom svojstvu uticala na pojedine odluke sudija?

GRAHOVAC: Tvrdo se držim principa – u dobroj namjeri upozoravam šta je nužno uraditi, šta se nikako ne smije uraditi i konkretne pojedince javno posavjetujem šta lično da preduzmu.

U više objavljenih kolumni  bavio sam se Vesnom Medenicom. Citiraću jednu rečenicu iz kolumne Vrhovnica objavljene  na praznik  Dan žena 2010. godine: ,,Javno pozivam predsjednicu Vrhovnog suda da podnese ostavku jer onima koji ne poslušaju moj savjet ostaje kajanje. Ali u zatvoru”. U jednoj kolumni iz 2008. godine jedna rečenica glasi: ,,Kada vidite da je gospođa na visokoj državnoj funkciji na svaki čukalj nabacila zlatnu kajlu, znajte da se radi o malograđanskoj sitnosopstveničkoj psihologiji koju će jednoga dana država Crna Gora skupo platiti”.

Ako sam radeći analize sa strane prije četrnaest godina ja uočavao velike probleme u sudsko–tužilačkoj grani vlasti, onda nije teško zaključiti da je državnim institucijama to, i još mnogo toga, bilo poznato sve. Zaključak je jednostavan – država Crna Gora je bila kriminalac.

Opet imam savjet za Vesnu Medenicu. Sama je sebi i svojoj porodici uništila život. Savjetujem je da istinom i nemilosrdno nadležnim organima otkrije sve i za svakoga uključujući i svoju porodicu jer će na taj način, kako-tako, sprati bar malo ljage kojom je okaljala sebe i sve svoje. Pa neka košta koliko košta! Bar će nekada u nekom vremeplovu neko reći da je imala kičmu. Pored ogromne štete koju je decenijama činila sada ona ima šansu da bar malo iscijeli grijeh i pomogne državi Crnoj Gori,  a građani će to znati da cijene.

MONITOR: Očekujete li da će se taj slučaj do kraja rasvijetliti i pokazati kako je zaista kontrolisano i zloupotrebljavano crnogorsko pravosuđe?

GRAHOVAC: Najveći interes za to ima Vesna Medenica. Ona je sama sebe nagrdila, a ukoliko postupi kako sam je posavjetovao bar će spriječiti razne kreacije slučaja „na narodne teme“ u kojima je glavni lik baš ona.

Siguran sam da će sva nepočinstva prethodnih vlasti biti otkrivena i da će veći broj istih biti i procesuiran i sankcionisan. Saradnja građana i državnih institucija po ovom pitanju dovešće do prvog, i poslije više decenija, pravog izmirenja podijeljene (i posvađane) Crne Gore.

Više puta sam izjavio da će ovo biti srećna zemlja. Ostajem pri toj ocjeni i dalje jer se proces utvrđivanja istine o mnogim problemima već otvorio i nezaustavljiv je.

Ovoj Vladi je data šansa da te procese ubrza. U protivnom, ostaće joj kajanje!

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo