Povežite se sa nama

Izdvojeno

DRAGOMIR BEČANOVIĆ, PRVAK SVIJETA: Svi su pobjedivi

Objavljeno prije

na

Dragomir Bečanović je prvi u istoriji džudoa  zaustavio  dominaciju Japanaca u lakoj kategoriji, do 65 kilograma. Sa nepunih  17 godina donio je zlato sa takmičenja u Dubrovniku i  srebro  sa šampionata Evrope u Parizu, 1987.  Učestvovao na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. Nosio titulu  najboljeg sportiste Jugoslavije i Balkana

 

Nikšićani to nikada neće zaboraviti. Sa  Svjetskog prvenstva u  džudou 1989,  iz Beograda je donio zlato u njihov grad.  Dragomir Bečanović prvi je  u istoriji ovog sporta, zaustavio dominaciju Japanaca u lakoj kategoriji, do 65 kilograma. Sa nepunih  17 godina donio je zlato sa takmičenja u Dubrovniku i  srebro  sa šampionata Evrope u Parizu, 1987.  Učestvovao na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. Nosio titulu  najboljeg sportiste Jugoslavije i Balkana. Konkurencija mu bili Monika Seleš, Jasna Šekarić, Toni Kukoč, Dragan Piksi Stojković. Dva puta proglašen je najboljim  sportistom Crne Gore, a  pet puta  najboljim u Nikšiću. Nagradjen najvećim priznanjem grada ,   18 septembar.

Imao je  tek 24 godine i pripadao sportskom Olimpu , kad je napustio džudo. Početkom devedestih raspadala se  Jugoslavija. Više se nije igralo  u  dresu sa poznatim grbom i u čast trobojke sa petokrakom.. Danas kže: „ Nijesam mogao zaboraviti da sam se, još u pionirskoj reprezentaciji, oblačeći dres sa jugoslovenskim obilježjima, osjećao kao da se penjem na Mont Everest. I tada sam, naravno bio Crnogorac i predstavljao sam svoju Republiku, ali sve što počelo dešavati  na prostoru države koju sam volio, nije bio ambijent u kojem sam želio da nastavim sa aktivnim sportom.”

Strunjače i kimono Bečanović će zamijeniti mjestom  ambasadora za sport, toleranciju i fer plej u Vladi Crne Gore. Potom, obavljaće funkciju  predsjednika Crnogorskog džudo saveza, i prvog čovjeka  Džudo saveza  SRJ i Balkanske federacije.” Na funkcijima koje sam obavljao želio sam da pomognem, a mislim i da sam uspijevao u tome. Da mladim džudistima obezbijedimo mogućnost  da na pripreme idu u  Japan,  Austriju i Madjarsku…Da  Federacija poveća  budžet za ovaj sport, ali i da interes za džudo omasovimo, opremajući potrebnom opremom škole i vrtiće.  Sport mora biti dostupan svima.Nažalost, malo je razumijevanja danas u politici za ovakav stav. Da sam ja morao da plaćam članarinu, sigurno ne bih mogao da odlazim na treninge.”

Bečanović i njegovi uspjesi i danas su uzor mnogim mladim sportistima.O njemu se pisalo i govorilo. Doživio je i da se na njegovoj karijeri 2004. godine  na Ekonomskom fakultetu odbrani diplomski rad. Sa čistom desetkom.

” Bilo je to mojih pet minuta,  a onda se spustiš na zemlju”, priča nam Dragomir Bečanović u prostorijama njegovog hotela  Trim  u Nikšiću. Medalje i pehare odložio je, kaže, u podrum . Bez opterećenja prošlošću  lakše se živi. Crni pojas sa njegovim imenom i prezimenom, poklonom Svjetske džudo asocijacije,  poklonio je Fakutetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću. Da podsjeća mlade da od snova nikad ne odustaju. ” Biće mi drago ako će ta polica sa mojim trofejima nekog motivisati i nadahnuti energijom. Jer vrhunski rezultati mogući su uz predan rad, disciplinu i jaku želju”. Bečanović je imao i upornost i disciplinu. I stav: „Svi su pobjedivi”.

Sjećamo se zajedno one velike pobjede. Te davne  1989. džudo reprezentacija Jugoslavije i njeni džudisti nisu mnogo ”obećavali”. Optimisti nisu bili  ni u njegovom klubu JK Akademik.  Bečanović je vjerovao.” Kad sam govorio da idem da osvojim svjetsku medalju, predlagali su mi da posjetim izvjesnu  medicinsku ustanovu ”, kaže uz osmjeh.

Borio se  se  sa tada aktuelnim svjetskim prvakom i olimpijskim pobjednikom, ali  i sa onima koji su osvajali  evropske i svjetske medalje. Obarao je redom sportiste Španije, Urugvaja, Zapadne i Istočne Njemačke, Sovjetski Savez i Japana. Medju protivnicima bio je i Njemac Udo  Quellmalz , dva puta olimpijski, jednom  svijeta i više puta prvak Evrope. Zlato je pripalo Bečanoviću.

Trenirao ga je profesor  Zoran Ćirković.  Bokserska karijera  boksera Mate Parlova završena je i njegov trener Ćirković nastavio je da  trenira džudo reprezentaciju. Bečanoviću je posvećivao posebnu pažnju.Trenirali su svaki dan po šest sati.” Bila je to privilegija raditi sa njim, pričati i zahvaljujući njemu sticati samopouzdanje.”, priča  Bečanović. Ćirković je i danas  profesor na beogradskom Fakultetu za fiskulturu.

Na   nepravedno oduzeto prvo mjesto Bečanoviću  na Evropskom prvenstvu u Parizu 1987., slavni džudista  danas  pomirljivo reaguje.  ” Vjerovatno sam bio mnogo bolji u finalu od protivnika, ali Francuzi su  bili organizatori. Oni su i vele- sila u džudu i taj sport je tamo obavezan i u skoli, pa  su sudije, možda,  bile pristrasne…”

Učešće na Olimpijskim igrama Bečanović je ostvario 1988.godine , u Seulu. Stigao do trećeg kola kao dio jugoslovenskog tima sastavljenog od 155 sportista iz svih djelova Jugoslavije.

Sve je počelo u prostorijama Osnovne skole  Mileva Lajović u Nikšiću.Imao je deset godina kad je otkrio ovaj sport. Vježbao  u čvrstim trenerkama , jer pravih  kimona bilo je samo za starije i iskusnije igrače,  uz protivljenje roditelja,  jer je premalo učio…

Već na pionirskim takmičenjima pobjedjivao je.” Ali, dokaza o pobjedama nije bilo. Ni medalja ni novinskih članaka, ni sponozora. Morali smo se snalaziti, tražiti neku objavljenu rečenicu sa takmičenja…” Jer, mislio je mali Bečanović, pobjede bi  obezbijedile dozvolu roditelja da nastavi sa treninzima.

Džudo  sport počeo je u Nikšiću,  šezdesetih  godina prošlog vijeka, sa braćom Ilić. Petrom  i Mlićem. U klubu  Akademik, braća Ilić bili su i takmičari i treneri. Uzori mladim momcima u ovom gradu. Bečanovića je trenirao Milić.   „Privilegovanih u klubu nije bilo.  Svi smo bili kao jedna velika porodica u kojoj se poštovao zajednički rad. Zahvaljujući braći Ilić Klub je išao na sve selekcije, svjetske, evropske i republičke. Stasavali su vrhunski sportisti, poput Rajka Mrvaljevića.Oni koji su inspirisali i vukli klub naprijed. ”

Sa neskrivenim divljenjem Bečanović se sjeća  i profesora  Radomira Kovačevića. Jednog od najboljih svjetskih džudista, covjeka koji je nosio titulu  poslednjeg savremenog samuraja.

” Mnogo je uticao na moju karijeru. Bio je jedan od najboljih sportista Jugoslavije, izuzetno obrazovan,  profesor na medicinskom fakultetu na Long Ajlendu, kapiten Tokaj univerziteteta u Japanu, kapiten najboljem džudisti svijeta. Čast koju Japanci teško odaju. Radomir je imao titulu kapitena, što za Japance znači Bog. Kada je biološki napustio Japan ispratili su ga sa svim samurajskim obredima…”

Samurajski mač danas je u vlasništvu Dragomira  Bečanovića. Potvrda je to velikog prijateljstva i poštovanja izmedju dva džudo velikana. ” Obećao sam Kovačeviću da ću ga, kad dodje vrijeme da ga naslijedi onaj džudista koji ga zaslužuje, njemu i predati.”  Ako se dostojan naslednik ne pojavi, mač će biti po drevnom običaju biti  polomljen.

Dragomir Bečanović Migina, kako ga prijatelji zovu i i danas je vitalan i u punoj snazi.Disciplinovano svakodnevno vježba i uspješno vodi restoran. Taj prostor u Nikšiću  je zahvaljujući pomoći privrednika Ćana Koprivice, dobio u vlasništvo.

” Sjećam se sreli smo se na Glavi Zete.Ćano mi je prišao, čestitao zlatnu medalju i pitao:  ‘ Mali šta ti treba u životu’.  Odgovorio sam da mi ne treba ništa, ali on je insistirao da dodjem u prostorije  Montexa.  Na tom sastanku rekao sam mu da postoji taj jedan poslovni prostor na terenu nekadašnje trim staze i da bih to adaptirao. Dan poslije razgovora pare za poslovni prostor bile su uplaćene..”

Danas je u ovim prostorijama i umjetnička galerija u kojoj se,  u ogranizaciji njenog vlasnika Dragomira Bečanovića, često održavaju izložbe slika. Dok razgovaramo u toku je priprema prostora za slike  umjetnika Krsta Andrijaševića.

” Svojevremeno je u ovom prostoru stanovao Uroš Tošković. Bila je velika privilegija poznavati ga i družiti se sa njim. Bio je umjetnik i intelektualac, govorio perfektno francuski i ruski i družio se sa najvećima svog doba. Danilo Kiš  je Urošu predvidjao književnu karijeru…”

Ovdje su i  brojni mladi slikari Nikšića dobili  priliku da pokažu svoj dar. Dragomir Bečanović  je  to Toškoviću davno obećao. Naravno, šampion ispunjava obećanja.

Lidija KOJAŠEVIĆ SOLDO

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo