Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Država protiv ombudsmana

Objavljeno prije

na

Zaštitnik ljudskih prava, kako sada stvari stoje, izgleda da ne može da zaštiti ni svoja, tek stečena prava. I to od – države. Novi Predlog zakona o ombudsmanu pokazao je da država nije baš zainteresovana da ojača ovu instituciju, a samim tim ni unaprijedi stanje ljudskih prava u Crnoj Gori. Ujdurma oko zakona počela je kada se ispostavilo da su u skupštinskoj proceduri – dva predloga istog zakona. Jedan, koji je rađen dugo i sa kojim su bili zadovoljni gotovo svi – u Kancelariji ombudsmana, u nevladinom sektoru i u Skupštini. Taj predlog je u parlamentu izglasan u načelu, ali, uz obrazloženje da ima veliki broj amandmana, vraćen je na doradu. Kada je radna grupa „posložila” amandmane i pokušala da ga vrati u Skupštinu – tamo je već bio drugi tekst. I to – prema tvrdnjama ombudsmana, NVO sektora i opozicije – mnogo lošiji.

UMJESTO BOLJEG LOŠIJI PREDLOG: „Kada se konačno došlo do dobrog rješenja, Vlada je odlučila da povuče bolji Predlog zakona i lošiji stavi u proceduru. Treba da pojasne – zašto. Uz to – nelogično je da istovremeno budu dva zakona u skupštinskoj proceduri”, tvrdi Snežana Jonica, poslanica SNP-a i članica skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode. Ona kaže da podatak da je više od dvotrećinske većine poslanika podržalo prvi tekst zakona – dovoljno govori o tome koliko je bio dobar.

Istovremeno iz Ministarstva manjinskih i ljudskih prava tvrde da je sve u najboljem redu i da se bespotrebno diže prašina oko ovog slučaja. Orhan Šahmanović, sekretar Ministarstva, objasnio je za TV Vijesti oda novi tekst nije gori od prethodnog i da je on korak naprijed u razvijanju institucije ombudsmana.

No, u Kancelariji ombudsmana ne misle tako. Zdenka Perović, sekretarka institucije ombudsman, upozorava: „Nejasnoće iz Predloga zakona ostavljaju prostor za različita tumačenja”.

„U pitanju su sumnjive radnje. Pokušali su se izmanipulisati javnost i civilni sektor. Neko se igrao sa međunarodnim obavezama, jer smo do 6. marta trebali usvojiti zakon o sprječavanju torture i drugih oblika nečovječnosti. Ovim se šalje veoma negativna poruka međunarodnoj javnosti da ova zemlja nije spremna da ispoštuje svoje međunarodne obaveze. Ombudsman je ključna institucija koja se bavi ljudskim pravima. A ovo se može tumačiti i kao jasna politička poruka da ova država ne želi jaku instituciju ombudsmana”, objašnjava Zlatko Vujović iz CEMI-ja, uz tvrdnju da je prvi predlog trebalo samo tehnički obraditi, a ne ubacivati novi koji je je loš.

OGRANIČAVANJE OVLAŠĆENJA: Kritičari novog predloga zakona tvrde da taj tekst dodatno slabi instituciju ombudsmana.

„Najnoviji Predlog zakona o zaštitniku na zabrinjavajući način ili umanjuje ranije predložena ovlašćenja Zaštitnika ili ih predviđa dvosmisleno, neprecizno, što će omogućiti proizvoljno ograničenje ovlašćenja Zaštitnika u praksi. Obrazloženje uz Predlog zakona prepričava zakonske odredbe i uopšte ne objašnjava zbog čega su one takve kakve jesu, a posebno ne objašnjava zbog čega su promijenjena prethodno predložena rješenja”, objasnila je Tea Gorjanc-Prelević.

Ona kaže da je sada Zaštitniku uskraćeno da sam odluči kako će da obezbijedi javnost svog rada; ukinuto je preciziranje da će predstavnici državne i lokalne vlasti primiti Zaštitnika najkasnije u roku od pet dana; nejasno je kakav će to mehanizam za sprječavanje mučenja biti kod Zaštitnika; nije jasno predviđeno da je Zaštitnik nadležan da razmatra pritužbe na diskriminaciju u odnosu na privatna lica; nije jasno da Zaštitnik treba da ima pravo na pristup svim dokumentima bez obzira na stepen tajnosti i bez obzira na druge zakone koji ovakvo ovlašćenje Zaštitnika ne predviđaju; brisano je ovlašćenje da postupa po pritužbi podnijetoj i van propisanog roka, ako procijeni da značaj slučaja to zahtijeva, kao i pravo da predloži Vladi budžet za rad svoje institucije, što je posebno važno za nezavisnost institucije… Primjera radi, u Albaniji Zaštitnik ima pravo na samostalan budžet na njegov predlog, u okviru državnog budžeta. Tako kod nas neće biti.

CRTANJE ZAMJENIKOVOG LIKA: Iako su pišući novi tekst zakona u Ministarstvu manjinskih i ljudskih prava unazadili finansijski položaj ombudsmana sada tvrde da će, kada dođe vrijeme za to, amandmanski reagovati na Zakon o budžetu kako bi pomogli da se postigne nezavisniji način finansiranja kancelarije. Ostaje nejasno – zašto će naknadno ispravljati ono što mogu na vrijeme uraditi.

Uz to – u članu 54 umjesto ranije predviđene kazne za prekršaj u iznosu od desetostrukog do dvadesetostrukog iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori, kazna za prekršaj je svedena na oko duplo manji iznos, odnosno kaznu u rasponu od 500 eura do 2000 eura.

Izvještaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu za prošlu godinu pokazuje da stanje ljudskih prava u Crnoj Gori zabrinjava. Istovremeno, nadležni pokazuju neozbiljan odnos prema ovom pitanju i prema usvajanju Zakona o ombudsmanu – što je jedna od obaveza iz Akcionog plana i uslov za dalji put ka Evropskoj uniji. I još jedan dokaz o tome koliko im je suštinski stalo do unaprjeđivanja stanja ljudskih prava.

Nezvanično se čuje da se novim predlogom zakona „crta” lik novog zamjenika u instituciji ombudsmana, na šta upućuje i izmjena uslova za osobu koja bi pokrivala tu poziciju – godine iskustva se smanjuju sa deset na pet, uz to se ne traži posebna stručnost iz oblasti ljudskih prava. To mjesto bi, navodno, trebalo da pripadne nekome od članova SDP-a.

Marijana BOJANIĆ

Komentari

DRUŠTVO

NAJAVE UVOĐENJA VJERONAUKE U DRŽAVNE ŠKOLE: Novo raspirivanje podjela

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako zaživi zamisao mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija o uvođenju vjeronauke u državne škole, stare i nove podjele među odraslima sele se i među djecu. Svih uzrasta. Ne može biti da mitropolit to ne zna. Samo, ne haje

 

Nanovo se raspiruju podjele u crnogorskom društvu. Priču o potencijalnom uvođenju vjeronauke u državne škole, prije nekoliko dana, pokrenuo je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

„Uvođenje vjeronauke u škole bi bilo sporno iz više razloga. To bi predstavljalo još jedno u nizu miješanja vjerskih organizacija u rad države (i obratno), od čega konačno treba napraviti otklon shodno Ustavu Crne Gore. Sem toga, vjerske organizacije raspolažu sa dovoljno kako ljudskih, tako i prostornih kapaciteta za sprovođenje svojih učenja, na šta polažu pravo. Ipak, to ne znači da se u okviru redovnog školovanja ne treba učiti o religijama i vjeri“, kaže za Monitor kolumnista Milivoje Krivokapić.

Ideja o uvođenju vjeronauke u škole u Crnoj Gori nije nova. I ranije su postojale te inicijative. Ponovo je dospjela u žižu javnosti nakon što su Vijesti prije desetak dana objavile šta piše u nacrtu Temeljnog ugovora koji treba da potpišu država Crna Gora i Srpske pravoslavne crkve (SPC). U članu 16 tog dokumenta navodi se da će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica. Mitropolit Joanikije je, u nedavnom razgovoru za beogradsku Politiku, kazao da nema sumnje da pravo na vjeronauku spada u osnovna ljudska prava i prava djeteta na takvu vrstu obrazovanja. „Kao što je izvan svake sumnje da se Crna Gora ubraja među svega nekoliko evropskih zemalja koje nemaju nikakav oblik vjeronauke u svojim školama”, napomenuo je.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju propisuje svjetovni karakter javnih ustanova i ustanova kojima je dodijeljena koncesija za izvođenje javnog obrazovnog programa i zabranjuje religijsko djelovanje u školama, koje nisu licencirane kao srednje vjerske škole.

Slikarka-konzervatorka Svetlana Dukić protiv je uvođenja vjeronauke u državne škole. „Ništa nepametnije od toga nijesam čula. Vjeronauci nije tu mjesto, posebno u momentu kada smo, kao zajednica, nikad podijeljeniji. Njenim uvođenjem podjele bi počinjale od malih nogu. Svaki roditelj, ako želi, može dijete voditi u crkvu, džamiju ili sinagogu na časove vjeronauke. Umjesto nje, bolje bi bilo, kao obavezan predmet, vratiti prijeko potrebno – građansko obrazovanje. U školama, o religiji i vjeri djeca mogu saznati izučavajući druge predmete, od kojih neki već postoje”, kaže ona za Monitor.

Jedan takav, Istorija religije, ima status izbornog predmeta u pojedinim srednjim školama u Crnoj Gori, poput gimnazija. U okviru njega izučavaju se sve politeističke i monoteističke religije. Krivokapić ističe da bi i predmeti poput istorije, sociologije i filozofije trebalo detaljno da obrađuju temu religije u okviru svojih kurikuluma. „Bez takvog učenja bilo bi nemoguće na pravi način razumjeti istorijske tokove koji uključuju razvoj društva, civilizacija, umjetnosti i filozofske misli. Religija je krupan društveni fenomen, ostavila je i ostavlja značajan trag na čovječanstvo i kao takva mora naći svoje mjesto u obrazovanju, ali isključivo kroz objektivno izučavanje i kritičko promišljanje, a ne kroz afirmativni pristup kakav bi bio uvođenje predmeta vjeronauke. Obrazovanje mora biti sekularno i objektivno, što, između ostalog, znači da u okviru njega obavezno treba učiti činjenice o religijama, ali ne i religijska predanja kao činjenice”, objašnjava Milivoje Krivokapić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PROTEST KULTURNIH DJELATNIKA: Žigosani u kulturi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarka Bratić kadriranjem u svojim resorima kao da namjerno doliva ulje na užarenoj političkoj sceni. Bila osnivačica ili samo kandidatkinja na listi ultradesnog pokreta Dveri, imenovanje direktorice Filmskog centra Aleksandre Božović izaziva podozrenje. Pogotovu što ovo nije prvi put da ministarka poseže za kadrovima veoma upitnih biografija. To je ove nedjelje gurpa građana i kulturnih djelatnika na protestu poručila Vladi

 

Kulturni djelatnici su u ponedjeljak ispred zgrade Vlade upriličili protest sa koga su poručili da traže smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i novoizabrane direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Božović.

U proglasu grupe građana, kulturnih aktivista i stvaralaca, koji je pročitan na protestu, navodi se da ministarki zamjeraju „otvorenu i očiglednu diskriminaciju prema građanima koji su po nacionalnosti Crnogorci“. Dodali su i vjersku diskriminaciju, animozitet prema svemu crnogorskom, otvoreni i beskrupulozni revanšizam prema svima za koje ona sumnja da su pripadali bivšem režimu, protiv bahatosti, svojeglavosti, nepristupačnosti i egoizma… ministarke Bratić. Za direktorku Filmskog centra traže razrješenje zato što nema državljanstvo Crne Gore, osporavaju njene stručne reference i navode da je pripadnica ideološki neonacističke partije.

„Mi se ovdje nismo okupili da branimo nijednu fotelju, niti partijsko-klanovsko-drugarsko zapošljavanje bivše vlasti. Naprotiv, takvih nam je preko glave. Ali smo promjenom vlasti upravo očekivali promjenu takvog sistema bezvrijednosti. A umjesto toga dobili revanšističko-osvetnički-jednovjerski resor››, naglašava se na početku proglasa.

Protestu je prethodilo pismo koje je preko 80 stvaralaca i kulturnih djelatnika uputilo premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću, ministarki Bratić, povodom, kako su kazali, nezakonitog imenovanja Božović za direktoricu Filmskog centra Crne Gore. Oni navode da „Zakon o kulturi propisuje da se na mjesto direktora ustanove kulture može imenovati afirmisani umjetnik, afirmisani stručnjak u kulturi ili afirmisani stručnjak iz oblasti društvenih djelatnosti.  Imenovana gospođa nije niti jedno niti drugo niti treće, čime je grubo prekršen Zakon o kulturi, a institucija Filmski centar i filmska struka poniženi. Po sopstvenom priznanju, gospođa Mandarić Božović je svoj dosadašnji radni vijek posvetila pretežno produkciji reklama“. Ističu i da je novoimenovana direktorica Mandarić Božović bila na listi  Dveri, političke organizacije koja otvoreno zastupa nacističku ideologiju, velikosrpski hegemonizam i negira postojanje crnogorskog naroda.

„Tako je, ja sam državljanka Republike Srbije, sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori na osnovu braka s državljaninom Crne Gore… Bojim se da je moja politička karijera u nekim medijima ozbiljno preuveličana. Tačno je da sam kao nestranački kandidat na izborima 2012. godine bila na listi Dveri, upravo zato što su smatrali da im mogu pomoći na polju kulturne politike i medija. Nikada nisam bila ni član, a kamoli osnivač Dveri“, kazala je Božović za Vijesti.

Ona je, kako je kazala, diplomirana filmska i televizijska producentkinja i filmskom, televizijskom i produkcijom reklama se bavim više od 15 godina. Od 2012. Bila je dio tima koji je vodio Kulturni centar Novog Sada, a najponosnija je na svoj rad na kandidaturi Novog Sada za Evropsku prijestonicu kulture 2021. i projekat digitalizacije kulturne baštine Novog Sada.

Otkada je u Crnoj Gori, Božović je bila saradnica u produkciji TV serije Grudi Marije Perović, koprodukciji RTCG-a i Meander filma iz Nikšića, producentkinja Malog festivala kulture življenja Jugoslavija Fest Nikšić, direktorka filmskog festivala Uhvati film Kotor koji prikazuje filmove koji se bave temom invaliditeta, a  kao saradnica Kulturnog centra Novog Sada za međunarodne odnose aktivno učestvuje na povezivanju kulturnih centara iz Srbije i Crne Gore.

Tokom protekle nedjelje DPS, tačnije Komisija za prosvjetu ove partije, je izdala saopštenje u kome se kaže: „Desant na Filmski centar ne smije proći!“ A portal CdM najavio je protest uz objašnjenje da Božović nema nikavog radnog iskustva na filmu, te da je jedna od osnivača nacionalističke stranke Dveri“.

„Bilo je tog pokušaja da DPS instruiše protest. Pojedini mediji su najavljivali protest protiv svih imenovanja, ali to nije uspjelo. Na protestu su se jasno tražila smjena Bratićke i Božovićeve“, kaže jedan od učesnika protesta koji je želio da ostane anoniman.

Nakon protesta IN4S je osuo paljbu po glumcu Zoranu Vujoviću koji je pročitao proglas. On je je 2019. na svom Fejsbuk profilu ispisao niz uvreda na račun sprskog naroda. Kasnije se izvinio javnosti.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NA GODIŠNJICU EKOLOŠKE DRŽAVE, PRIVOĐENJE EKOLOŠKIH AKTIVISTA: Dok ignorišu dokaze protiv bahatih funkcionera

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gomila službenih i privatnih automobila bila je nepropisno parkirana u šumi oko Crnog jezera, a policija je zbog performansa privela ekološke aktiviste Milorada Mitrovića i Huseina Pajevića

 

Aktivisti nevladine organizacije Breznica krenuli su ka Crnom jezeru. Tradicionalna svečana sjednica Skupštine Crne Gore povodom godišnjice od proglašenja prve ekološke države na svijetu počinje u dva sata. Ove godine riječ je o tridesetoj godišnjici.

Nezadovoljni stanjem u ekologiji i očuvanju životne sredine, aktivisti ove organizacije Milorad Mitrović i Husein Pajević raširili su transparent na kojem je crnim slovima ispisano: „30 godina kasnije, a tek smo na početku“. Nekoliko minuta prije početka sjednice Mitrović i Pajević su, takođe, tradicionalno sa gas maskama i u zaštitnim odijelima oglasili sirene za uzbunu.

Iako su cijeli performans odradili u dogovoru sa službenicima policije, poštujući većinu njihovih preporuka, nakon performansa su obojica odvedeni u stanicu policije. Zanimljivo je da su ih službenici policije pratili pored desetina službenih automobila, parkiranih po šumama i livadama strogo zaštićene zone Nacionalnog parka Durmitor. Većina funkcionera nije se udostojila da vozila parkiraju ispred rampe, na parkingu, i prepješače vekoliko stotina metara do mjesta gdje se održavala sjednica.

Službenicima policije, međutim, nije „bola oči“ gomila nepropisno parkiranih automobila među drvećem oko Crnog jezera, ali jeste performans ekoloških aktivista koji godinama ukazuju na devastaciju prirode. Mitrović i Pajević su privedeni u Centar bezbjednosti Žabljak, gdje su u svojstvu građana dali izjave povodom „remećenja javnog reda i mira“. Osnovna državna tužiteljka u Pljevljima Nataša Bajčeta donijela je odluku da u perfromansu Mitrovića i Pajevića nema elemenata krivičnog djela.

„Jedina razlika između ove i prošle vlasti jeste ta što su me prošli poslali u zatvor, a ovi još nijesu“, kazao je Mitrović za Monitor.

On kaže da su im, kada se završio performans, prišla dva uniformisana policajca i jedan u civilu da ih obavijeste da u žabljačkom Centru bezbjednosti moraju dati izjave povodom remećenja javnog reda i mira. Nakon što su dali izjave, Mitrović tvrdi da je on podnio krivičnu prijavu protiv NN lica za lažno prijavljivanje.

„Kada sam pitao policajca da li će postupiti po mojoj prijavi, on je rekao da će postupiti kroz nekoliko dana. Dakle, kada se ekološki aktivisti prijave – odmah se uzima izjava i odmah se procesuiramo. Što nije slučaj kada mi prijavimo nekog drugog“, kazao je Mitrović.

Mitrović vjeruje da su nekom od funkcionera ili gostiju zasmetali, pa je naredio policiji da ih privedu. On nije znao ko bi to mogao biti, ali vjeruje da se radi o nekome ko ima jak uticaj na policiju. Očito je drugo. Iako su partije, koje čine parlamentarnu većinu, u predizbornoj kampanji posebno isticale ekološke teme, na isti način tretiraju ekološke aktiviste kao i prethodna vlast. Pa tako na tridesetogodišnjicu od proglašenja ekološke države, državni službenici privode ekološke aktiviste zbog ekološkog performansa.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 24. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo