Povežite se sa nama

MONITORING

DRŽAVNI FUNKCIONERI PROTIV NEISTOMIŠLJENIKA: Igorova Knjiga straha

Objavljeno prije

na

Obračun vlasti sa nepodobnim medijima, nevladinim organizacijama i evropskim diplomatama dobija na intenzitetu.

U harangu se, shodno partijskim zadacima, uključio i nominalni šef diplomatije Igor Lukšić. Iz njegove perspektive stvar je jasna – bolje “povratak korijenima” nego odgovornost za očigledne neuspijehe crnogorske diplomatije u sedmom mandatu predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Dalo se to očekivati od nekadašnjeg portparola i savjetnika čelnika DPS-a, ministra finansija na odsluženju obaveznog vojnog roka, ličnog bankara familije kome je povjeren zadatak da Prvu banku braće Đukanović iz ponora nelikvidnosti iščupa našim novcem, premijera sa mandatom da javno posjećuje kocerte u Beogradu dok, tajno, novogodišnji mamurluk (skupa sa školskim drugovima iz Vlade) liječi u apartmanima Aman rizortsa u Maroku…

Gostujući u Živoj istini ministar vanjskih poslova i evropskih integracija obrušio se na – Brisel. Prvo im je zamjerio, nimalo diplomatskim rječnikom, «zlouopotrebu evropskih fondova ». Riječ je o projektu Evropske komisije kojim je NVO MANS pomognuta u nadgledanju i kontroli proljetošnjih lokalnih izbora. Kao rezultat te saradnje dobili smo obilje dokumenata o izbornim nepravilnostima. To DPS, vidimo, ne može da oprosti.

«Uz sumnje u neregularnost kad je posrijedi sprovođenje izbora u Crnoj Gori i te kako postoje sumnje u zloupotrebu evropskih fondova kad je riječ o nadgledanju izbora», neobična je paralela koju je promovisao Lukšić. «Jasno sam predstavnicima EK ukazao da očekujemo da nam se to objasni jer mi bismo, na bazi tog pojašnjenja, mogli da razumijemo da li je bilo neke namjere… Ako se potvrdi da je bilo neke vrste proceduralne greške ili protekcije, onda imamo ozbiljan razlog da sumnjamo da neko u EU ili Komisiji pokušava da igra ulogu arbitra ili političkog faktora u Crnoj Gori.«

Brk u brk. « Da nam objasne…».

Prava je šteta što Igor Lukšić toliku brigu za budžetske fondove i privreženost procedurama nije pokazivao i kada su u pitanju bili poslovi u njegovoj nadležnosti – kao ministra finansija i premijera.

Sjetimo se, opet, Prve banke i Lukšićeve tvrdnje da «način na koji je Prva banka obezbijedila likvidnost nije za preispitivanje”. Bilo je to nakon što je javnost, zahvaljujući medijima a ne Vladi, saznala da je Prva braće Đukanović davala višemilionske kredite kompanijama braće Šarić i nakon što joj je CBCG zabranila sve kreditne aktivnosti. Nešto kasnije saznali smo da je Prva 11 miliona eura državne pomoći vratila tako što je jedan isti milion iz državnog trezora, u jednom danu, jedanaest puta transferisan u krug sa jednog na drugi račun. Operacijom su komandovali najbliži saradnici Igora Lukšića. Domaćoj javnosti Lukšić je odgovorio kako je ,,cjelokupan proces davanja i vraćanja kredita bio transparentan, u skladu sa Zakonom… i Ugovorom o kreditu”.

Za Brisel je otpremljena druga priča : «Banka je ta sredstva (44 miliona državne pomoći) koristila po sopstvenom nahođenju. Ovlašćena lica Centralne banke su bila onemogućena da neposredno prate korišćenje sredstava obezbijeđenih kreditnom podrškom Vlade”, piše Lukšić u odgovorima na Upitnik Evropske komisije. Koju sada autoritarno propituje o grantu teškom, pominje se, nekih 150 hiljada eura.

To je tačno hiljadu puta manje od kreditnih garancija koje su Lukšić i njegovi saradnici (Vujica Lazović, Vladimir Kavarić, Milorad Katnić) velikodušno i nezakonito omogućili nekadašnjim vlasnicima Željezare i KAP-a. Nakon što su te kompanije pale u stečaj, a poreski obveznici Crne Gore isplatili garantovane dugove, i pored zaključka Državne revizorske institucije da one nijesu obezbijeđene u skladu sa važećim propisima, Igor Lukšić nije postavio pitanje bilo čije odgovornosti.

Kada u istoj rečenici pominjemo Igora Lukšića i procedure – zgodno je sjetiti se dva detalja. Bivši premijer je u Parlamentu priznao (tek nakon što je uhvaćen u nedjelu) da je svojoj partiji iz državnog budžeta nezakonito uplatio skoro 170 hiljada eura. Tim novcem je DPS-u plaćen zakup poslovnog prostora koji nije bio u njegovom vlasništvu. Nešto ranije je ozvaničeno da su poslanici Predrag Sekulić i Tarzan Milošević glasali u Skupštini za vlastito unapređenje u članove Lukšićeve Vlade. «Imao sam povjerenja u izbor mandatara Igora Lukšića i zato sam glasao za Vladu i program”, našalio se novoimenovani ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić. Do tada jednako nezakoniti predsjednik borda direktora NIP Pobjeda.

Lukšić i njegovi Briselu i njihovima zamjeraju i ono što će Evropljani, navodno, tek uraditi. Tako nam ministar evropskih integracija obećava kako će u fokusu Vlade biti «i eventualni rad kolumniste jednog dnevnog lista koji bi mogao da bude naimenovan za portparola Delegacije EU u Podgorici”.

Ništa, dakle, o KAP-u, Željezari, aferi Telekom, problemima sa naplatom 45 miliona poreskog duga Elektroprivrede, propasti ljetnje turističke sezone, neizvjesnoj gradnji auto puta… U Vladinom fokusu naći će se mogući portparol Delegacije EU u Podgoroci. «Ako u djelovanju tog kolumniste, unutar Delegacije, primijetimo neku vrstu deformativnog ponašanja, koja upućuje na pristrasnost pri komentarisanju političke scene, onda moramo da sumnjamo da to nije slučajno”, pojašnjava Igor Lukšić jednu od najvećih briga aktuelnog Đukanovićevog kabineta.

Potpisnik ovih redova nije uspio sa sigurnošću utvrditi ko je osumničeni « kolumnista jednog dnevnog lista ». Ali garantovano, ukoliko nije riječ o nekom od aktuelnih kolumnista Pobjede, onda ne postoji mogućnost da profesionalni angažman tog čovjeka može biti i približno deformativan u poređenju sa Srđanom Kucovcem, stečajnim urednikom nekadašnjeg državnog dnevnog lista (Slično važi i za njegovu nasljednicu V.Š). Kusovac nakon svog zla koje je istovario na crnogorsku medijsku scenu i pred publiku, biva promovisan u šefa vladinog Biroa za informisanje. Mala Beba.

Vara se ko misli da Lukšić ne shvata ovu podjelu uloga. Naslovne stranice Pobjede svjedoče kako je Kusovac Lukšiću i njegovim prijateljima iz Vlade javno prijetio tajnim dosijeima – ako ne izađu u susret njegovim finansijskim prohtjevima. To je činio nedugo nakon što je, na istim stranima, štampanim o trošku poreskih obveznika, objavljivao izvode iz navodnih medicinskih dosijea opozicionih aktivista. Jednima je tako ućerao strah u kosti. Drugima se preporučio za napredovanje u službi.

Zato Lukšićeve besjede o «trapavim» izjavama šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Mitje Drobniča ne treba shvatati ozbiljno. To je samo posao. A svoj posao u javnoj službi Igor Lukšić radi jako loše. Baš, uostalom, kao i ogromna većina «lidera» koje je iznjedrio Đukanovićev sistem vrijednosti i vlasti. Na njihovoj listi prioriteta prvo su šef, šura, svastika… pa tek onda Crna Gora i njeni građani. Vidi se to, sve jasnije, i iz Brisela.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

ILEGALNI IZVOZ BOKSITA: Laka zarada u zemlji prespore pravde

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osnovno tužilaštvo u Nikšiću ranije je odbacilo krivičnu prijavu bivših radnika Boksita protiv kompanija VSS i Rapax. Sada je u njihovim rukama, dokazima upotpunjena, prijava MKI

 

Iz svijeta nas, ponovo, podsjećaju na ono što bismo sami, odavno, morali znati. „Korupcija je najrasprostranjenija u Crnoj Gori u sektoru državnih nabavki. Kupovina i prodaja državne imovine odvija se u netransparentnom okruženju sa čestim optužbama za primanje mita i prijateljske odnose”, navodi se u ovogodišnjem izvještaju Stejt dipartmenta o globalnoj investicionoj klimi za 2021. godinu.

U izvještaju koji služi kao svojevrstan vodič potencijalnim investitorima iz SAD, apostrofira se negativna uloga pravosuđa s posebnim naglaskom na Privredni sud kome se zamjeraju: slaba primjena zakona, ograničeni kapaciteti i stručnost sudija, veliki broj zaostalih predmeta… Sve je začinjeno podatkom iz prošlogodišnjeg istraživanja o ovdašnjoj poslovnoj klimi, koje je među svojim članovima provela Američka privredna komora u Crnoj Gori. Njeni članovi su, pokazalo je istraživanje, posebno nezadovoljni trajanjem sudskih postupaka (79,5 odsto anketiranih) i nejednakom primjenom zakona (63,6 odsto anketiranih).

Bivši radnici Rudnika boksita u stečaju duže od godinu upozoravaju nadležne na nezakonit iskop i izvoz 2.664 tone rude boksita iz Nikšića. Uglavnom, uzaludno. Njihova priča zaslužuje pažnju makar zbog neobičnog sadržaja.

Izvezena ruda nije „iskopana” na rudarskim kopovima već sa placa – urbanizovanog gradskog građevinskog zemljišta – na kome je Samostalni sindikat Rudnika boksita planirao izgradnju desetak zgrada kako bi riješio stambene probleme zaposlenih. Rudu u Češku nijesu izvezli ni Boksiti ni Uniprom Veselina Pejovića, koji je nakon stečaja Boksita kupio veći dio imovine rudarske  kompanije i „naslijedio” njenu koncesiju za eksploataciju rude. Izvoz je obavljen u organizaciji i za račun privatnih firmi iz Nikšića: Vector System Security DOO i Rapax DOO, iako nijedna od njih ne ispunjava zakonom propisane uslove za taj posao – nemaju sa državom zaključen ugovor o koncesiji ni odobrenja za eksploataciju mineralnih sirovina. Država (čitaj – bivše vlasti) bila je blagovremeno obaviještena o tom nezakonitom poslu, ali ga nije spriječila.

Nove vlasti, preciznije, Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), riješile su da stvari istjeraju na čistac, pa su se početkom ljeta obratili Vrhovnom državnom tužiocu Draženu Buriću Informacijom o mogućem postojanju krivičnog djela i/ili prikrivanju krivičnog djela u vezi nelegalnog iskopa i izvoza rude boksita. To ide očekivano sporo. Prema informacijama Monitora, iz Vrhovnog tužilaštva nedavno su obavijestili nadležne u MKI da je njihova Informacija, sa pratećom dokumentacijom, proslijeđena Onovnom tužilaštvu u Nikšiću. Gdje je jednom, u nešto drugačijoj formi, već bila. I završila u košu.

Sada o detaljima.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ISTRAŽIVANJE NAFTE I GASA U CRNOGORSKOM PODMORJU:  Prazne mreže i snovi o milijardama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je počela bušenje dna Jadrana i pored jasne poruke Evropske unije da su fosilna goriva prošlost, te da je budućnost rezervisana za ekološku i obnovljivu energiju, i uprkos lošim iskustvima iz regiona. Ekološki aktivisti najavljuju da će poslije turističke sezone obnoviti proteste

 

Iskusni ribar Branko Vujičić uzalud traži kozice i gambore po dnu Jadrana. Nestale su, kaže, i to pripisuje bušenju morskog dna u potrazi za naftom.

„Oni leže na samom dnu. Vjerovatno, bušenje izaziva neku vibraciju koja tjera ribe. Kozice su se potpuno izgubile, ne možemo uhvatiti dva kila, a hvatali smo po stotinu, cijena im je bila spala na tri eura. Nestale su ne samo u Ulcinju i Baru nego šire. One i sardele su hrana za svu ostalu ribu“, kaže Vujičić u razgovoru za CIN-CG, Monitor i BIRN.

Gigantska metalna svrdla, postrojenja Topaz Driller, probušila su 25. marta morsko dno, na 20 kilometara od obale, između Ulcinja i Bara u potrazi za naftom. Investitor, italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek crno zlato će tražiti do dubine od 6.500 metara. Da li u crnogorskom podmorju ima nafte znaće se, navodno, početkom septembra.

Put ka zemljinoj utrobi nastavlja se uprkos upozorenjima ekologa da je riječ o rizičnom poduhvatu i kršenju Pariskog sporazuma i najavama da će, kada turisti odu, organizovati proteste.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

GODINU DANA PROTESTA MJEŠTANA KRALJSKIH BARA: Male HE – agonija koja traje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mještani ne kriju ogorčenje zbog nerješavanja  problema od strane Vlade. Tako su na protestu koji je održan prošlog mjeseca istakli da je više nezakonitosti, kada je riječ o projektima mHE u selu, napravljeno tokom minulog mjeseca, nego tokom čitave prethodne godine

,,Ne dirajte naše vode, ostavite naša izvorišta Tare, dosta ste uzeli, nemojte više kumim vas bogom”, poručili su prije godinu dana mještani kolašinskog sela Kraljske Bare, ispod Komova. Od tada traju njihovi protesti u cilju zaustavljanja gradnje malih hidroelektrana (mHE) na vodotocima Ljubaštica, Crnja  i Čestogaz.

Ove tri rječice formiraju rijeku Drcku, jednu od većih pritoka Tare. Koncesiju na jedina tri preostala vodotoka u Parku prirode Komovi, koja nijesu stavljena u cijevi, dobilo je preduzeće Dekar energy. Vlasnik Dekara je Momčilo Miranović, suprug Vesne Miranović bivše pomoćnice ministra zdravlja i visoke funkcionerke DPS-a.

Od prošle jeseni mještani Bara Kraljskih imaju podršku mještana Rečina, koje je snašla ista muka. Oni se protive gradnji mini hidrocentrale na Rečinskoj rijeci. Na Rečinskoj rijeci mHE Skrbuša gradi kompanija Hydro logistics. Vlasnik ove kompanije je Slaven Burzanović, koji je i ovlašćeni zastupnik u firmi BB hidro Blaža Đukanovića, sina predsjednika države,  koji je takođe u poslu sa malim HE.

Na ovonedjeljnom protestu mještani Kraljskih Bara i Rečina su pozvali potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da ,,dođe i potvrdi ili porekne ono što je obećao u septembru prošle godine”. Abazović je tada prisustvovao protestu u Kraljskim Barama i, između ostalog, rekao da ,,buduća vlast treba da raskine sve koncesije za mHE i trajno zabrani gradnju”. On je tada tvrdio i da je ,,svaka gradnja mHE korupcija sama po sebi”.

Do sada su raskinuti svi ugovori o mHE za koje je postojao zakonski osnov, a za sve ostale traži se rješenje koje neće ići na štetu države, odgovoreno je mještanima iz Abazovićevog kabineta. Podsjetili su da je Abazović obećao moratorijum na izgradnju mHE, što je Vlada učinila odmah nakon konstituisanja.

,,Inspekcija će u saradnji sa geometrima uskoro posjetiti Bare Kraljske i sačiniti detaljan elaborat kojim će se utvrditi jasna pozicija objekata male HE, najavljeno je iz Kabineta poptredsjednika Vlade. To je, kako su precizirali, osnovni preduslov razmatranja pravnog osnova za raskid ugovora.

Dok se čeka nova inspekcijska posjeta, nedavno je Direktorat za inspekcijske poslove privremeno zabranio koncesionarima nastavak radova.

Na protestu su mještani Bara Kraljskih i Rečina iskazali zabrinutost i tražili od vicepremijera da im garantuje da niko neće krenuti silom na one koji se protive gradnji mini-hidroelektrana na tom području.

Milovan – Mišo Labović, predsjednik Savjeta MZ Kraljske Bare, za Monitor kaže da mještani trpe pravno nasilje jer se privremenim mjerama koje donosi Osnovni sud u Kolašinu ugrožavaju ljudska prava: ,,Kad investitor podnese zahtjev za 24 sata se odlučuje, a mještanima za krivične tužbe preko dva mjeseca traje istraga”. On objašnjava da se koncesionar bori svim silama za svoj profit, pa da je bilo i prijetnji, ali da se nesigurnost  sada provlači kroz institucije.

Labović ističe da su više puta nadležnima predočili dokaze o tome da su u odluci o koncesiji pogrešno tretirani slivovi rječica, da nijesu riješeni građevinsko pravni odnosi, da je ugovor sa koncesionarom koji je trebao da završi radove 2016. na volšeban način bivša Vlada, na osnovu zaključka, produžila 2019. godine…

,,Očigledno da će ovo trajati”, kaže Labović i napominje da ugovor koncesionaru ističe krajem godine. ,,Imali smo  dva sastanka u Vladi.  Nijesmo dobili bilo kakve garancije. Oni se drže  priče da ne žele da plaćaju milionske odštete. Mi smatramo da se na osnovu člana 23 koncesionog ugovora i člana 18 – nesaglasnost mještana, ugovori mogu oboriti. Član 23 jasno kaže – da se dozvole koje su dobijene na osnovu pogrešnih podataka odmah mogu raskinuti. Onda bi trebalo da onaj koji je potpisao takve ugovore pozove na odgovornost”.

Mještani ne kriju ogorčenje zbog nerješavanja ovog problema od strane Vlade. Tako su na protestu, koji je održan prošlog mjeseca, istakli da je više nezakonitosti, kada je riječ o projektima mHE u selu, napravljeno tokom minulog mjeseca, nego tokom čitave prethodne godine.

Krajem maja su pozvali ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića da podnese ostavku „iz moralnih razloga“. Ministar Mitrović je autor studija tehničko-ekonomske opravdanosti izgradnje i idejnih rješenja za 20 mHE, među kojima i Crnja, Ljubaštica i Čestogaz u Barama Kraljskim.

U Crnoj Gori rade 32 mHE, a njihov udio u ukupnoj proizvodnji električne energije manji je od tri odsto. Građani su na osnovu podsticaja investitorima do sada platili preko 19 miliona eura. Zahvaljujući subvencijama, koje plaćaju potrošači kroz račune za struju, firma BB Hidro, čiji je suvlasnik  Blažo Đukanović, projektovala je za 12 godina rada  mHE Bistrica u Kolašinu, profit od tri miliona eura, a za to vrijeme će državi biti plaćeno samo 250 hiljada koncesione naknade, izračunali su u NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Ines Mrdović, pravna savjetnica ove organizacije nedavno je izjavila da je  nova Vlada obećala reviziju projekata mHE ,,ali politički rastrzana između ličnih sujeta i pizmi političara sa svih strana, ni šest mjeseci od imenovanja, nije se ozbiljnije zagreblo po ovom gorućem pitanju, sa ciljem da se potrošači zaštite od neopravdanog nameta ispoljenog u subvencijama, odnosno biznisi privilegovanih do danas su neokrnjeni, dok se građanima i dalje žestoko zavlači ruka u džep”.

Nova Vlada je odlučila da zaustavi odobravanje izgradnje malih HE dok ne okonča postupak do sada zaključenih ugovora. A to ide vrlo sporo. Zbog ove odluke investitori tuže državu i hoće da naplate navodnu 30-godišnju štetu – ceh bi za crnogorske građane mogao da bude veći od 50 miliona eura.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u decembru formiralo radnu grupu koja treba da sagleda i preispita ugovore o koncesijama za male HE. Monitoru su ranije iz ovog ministarstva odgovorili da je potrebno razumijevanje jer taj postupak nije jednostavan ni brz. Rezultata još nema.

Niko od nadležnih ne pridaje važnosti na uporne tvrdnje Vasilija Miličkovića, predstavnika manjinskih akcionara EPCG koji pokušava da dokaže da je cijeli posao oko malih HE i subvencija nezakonit i protivan Ustavu. On ponavlja da se zarad interesa ljudi iz Đukanovićeve familije i okruženja, EPCG obavezala da struju otkupljuje po cijeni tri puta većoj od tržišne. Navodi i da će nas prema procjenama stručanjaka to reketiranje i pljačka građana kroz OIE 1 i 2 za 30 godina koštati 600 miliona ili 20 miliona godišnje.

Vlada je početkom ovog mjeseca donijela odluku da milion eura iz budžeta dodijeli za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE). Prema uredbi koju je donijela prethodna vlast, vlasnici obnovljivih izvora energije imaju status povlašćenih proizvođača kojima se plaća podsticajna cijena struje.

Prošle godine je 13 povlašćenih vlasnika mini HE od građana i privrede
dobilo blizu četiri miliona eura podsticaja, a imali su ukupan profit od 1,6 miliona eura. Da nije bilo podsticaja od građana, vlasnici mHE bi godinu završili sa dva miliona gubitka.

I dok čekaju šta će  se i kako prelomiti u Podgorici, u Kraljskim Barama su više puta istakli da nijesu i neće dati da se politika umješa u njihovu borbu. Labović ističe: ,,Mi branimo naše živote, naše selo je mrtvo ako se desi da nam se uzme voda, tu više nema života”.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo