Povežite se sa nama

MONITORING

DRŽAVNI FUNKCIONERI PROTIV NEISTOMIŠLJENIKA: Igorova Knjiga straha

Objavljeno prije

na

Obračun vlasti sa nepodobnim medijima, nevladinim organizacijama i evropskim diplomatama dobija na intenzitetu.

U harangu se, shodno partijskim zadacima, uključio i nominalni šef diplomatije Igor Lukšić. Iz njegove perspektive stvar je jasna – bolje “povratak korijenima” nego odgovornost za očigledne neuspijehe crnogorske diplomatije u sedmom mandatu predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Dalo se to očekivati od nekadašnjeg portparola i savjetnika čelnika DPS-a, ministra finansija na odsluženju obaveznog vojnog roka, ličnog bankara familije kome je povjeren zadatak da Prvu banku braće Đukanović iz ponora nelikvidnosti iščupa našim novcem, premijera sa mandatom da javno posjećuje kocerte u Beogradu dok, tajno, novogodišnji mamurluk (skupa sa školskim drugovima iz Vlade) liječi u apartmanima Aman rizortsa u Maroku…

Gostujući u Živoj istini ministar vanjskih poslova i evropskih integracija obrušio se na – Brisel. Prvo im je zamjerio, nimalo diplomatskim rječnikom, «zlouopotrebu evropskih fondova ». Riječ je o projektu Evropske komisije kojim je NVO MANS pomognuta u nadgledanju i kontroli proljetošnjih lokalnih izbora. Kao rezultat te saradnje dobili smo obilje dokumenata o izbornim nepravilnostima. To DPS, vidimo, ne može da oprosti.

«Uz sumnje u neregularnost kad je posrijedi sprovođenje izbora u Crnoj Gori i te kako postoje sumnje u zloupotrebu evropskih fondova kad je riječ o nadgledanju izbora», neobična je paralela koju je promovisao Lukšić. «Jasno sam predstavnicima EK ukazao da očekujemo da nam se to objasni jer mi bismo, na bazi tog pojašnjenja, mogli da razumijemo da li je bilo neke namjere… Ako se potvrdi da je bilo neke vrste proceduralne greške ili protekcije, onda imamo ozbiljan razlog da sumnjamo da neko u EU ili Komisiji pokušava da igra ulogu arbitra ili političkog faktora u Crnoj Gori.«

Brk u brk. « Da nam objasne…».

Prava je šteta što Igor Lukšić toliku brigu za budžetske fondove i privreženost procedurama nije pokazivao i kada su u pitanju bili poslovi u njegovoj nadležnosti – kao ministra finansija i premijera.

Sjetimo se, opet, Prve banke i Lukšićeve tvrdnje da «način na koji je Prva banka obezbijedila likvidnost nije za preispitivanje”. Bilo je to nakon što je javnost, zahvaljujući medijima a ne Vladi, saznala da je Prva braće Đukanović davala višemilionske kredite kompanijama braće Šarić i nakon što joj je CBCG zabranila sve kreditne aktivnosti. Nešto kasnije saznali smo da je Prva 11 miliona eura državne pomoći vratila tako što je jedan isti milion iz državnog trezora, u jednom danu, jedanaest puta transferisan u krug sa jednog na drugi račun. Operacijom su komandovali najbliži saradnici Igora Lukšića. Domaćoj javnosti Lukšić je odgovorio kako je ,,cjelokupan proces davanja i vraćanja kredita bio transparentan, u skladu sa Zakonom… i Ugovorom o kreditu”.

Za Brisel je otpremljena druga priča : «Banka je ta sredstva (44 miliona državne pomoći) koristila po sopstvenom nahođenju. Ovlašćena lica Centralne banke su bila onemogućena da neposredno prate korišćenje sredstava obezbijeđenih kreditnom podrškom Vlade”, piše Lukšić u odgovorima na Upitnik Evropske komisije. Koju sada autoritarno propituje o grantu teškom, pominje se, nekih 150 hiljada eura.

To je tačno hiljadu puta manje od kreditnih garancija koje su Lukšić i njegovi saradnici (Vujica Lazović, Vladimir Kavarić, Milorad Katnić) velikodušno i nezakonito omogućili nekadašnjim vlasnicima Željezare i KAP-a. Nakon što su te kompanije pale u stečaj, a poreski obveznici Crne Gore isplatili garantovane dugove, i pored zaključka Državne revizorske institucije da one nijesu obezbijeđene u skladu sa važećim propisima, Igor Lukšić nije postavio pitanje bilo čije odgovornosti.

Kada u istoj rečenici pominjemo Igora Lukšića i procedure – zgodno je sjetiti se dva detalja. Bivši premijer je u Parlamentu priznao (tek nakon što je uhvaćen u nedjelu) da je svojoj partiji iz državnog budžeta nezakonito uplatio skoro 170 hiljada eura. Tim novcem je DPS-u plaćen zakup poslovnog prostora koji nije bio u njegovom vlasništvu. Nešto ranije je ozvaničeno da su poslanici Predrag Sekulić i Tarzan Milošević glasali u Skupštini za vlastito unapređenje u članove Lukšićeve Vlade. «Imao sam povjerenja u izbor mandatara Igora Lukšića i zato sam glasao za Vladu i program”, našalio se novoimenovani ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić. Do tada jednako nezakoniti predsjednik borda direktora NIP Pobjeda.

Lukšić i njegovi Briselu i njihovima zamjeraju i ono što će Evropljani, navodno, tek uraditi. Tako nam ministar evropskih integracija obećava kako će u fokusu Vlade biti «i eventualni rad kolumniste jednog dnevnog lista koji bi mogao da bude naimenovan za portparola Delegacije EU u Podgorici”.

Ništa, dakle, o KAP-u, Željezari, aferi Telekom, problemima sa naplatom 45 miliona poreskog duga Elektroprivrede, propasti ljetnje turističke sezone, neizvjesnoj gradnji auto puta… U Vladinom fokusu naći će se mogući portparol Delegacije EU u Podgoroci. «Ako u djelovanju tog kolumniste, unutar Delegacije, primijetimo neku vrstu deformativnog ponašanja, koja upućuje na pristrasnost pri komentarisanju političke scene, onda moramo da sumnjamo da to nije slučajno”, pojašnjava Igor Lukšić jednu od najvećih briga aktuelnog Đukanovićevog kabineta.

Potpisnik ovih redova nije uspio sa sigurnošću utvrditi ko je osumničeni « kolumnista jednog dnevnog lista ». Ali garantovano, ukoliko nije riječ o nekom od aktuelnih kolumnista Pobjede, onda ne postoji mogućnost da profesionalni angažman tog čovjeka može biti i približno deformativan u poređenju sa Srđanom Kucovcem, stečajnim urednikom nekadašnjeg državnog dnevnog lista (Slično važi i za njegovu nasljednicu V.Š). Kusovac nakon svog zla koje je istovario na crnogorsku medijsku scenu i pred publiku, biva promovisan u šefa vladinog Biroa za informisanje. Mala Beba.

Vara se ko misli da Lukšić ne shvata ovu podjelu uloga. Naslovne stranice Pobjede svjedoče kako je Kusovac Lukšiću i njegovim prijateljima iz Vlade javno prijetio tajnim dosijeima – ako ne izađu u susret njegovim finansijskim prohtjevima. To je činio nedugo nakon što je, na istim stranima, štampanim o trošku poreskih obveznika, objavljivao izvode iz navodnih medicinskih dosijea opozicionih aktivista. Jednima je tako ućerao strah u kosti. Drugima se preporučio za napredovanje u službi.

Zato Lukšićeve besjede o «trapavim» izjavama šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Mitje Drobniča ne treba shvatati ozbiljno. To je samo posao. A svoj posao u javnoj službi Igor Lukšić radi jako loše. Baš, uostalom, kao i ogromna većina «lidera» koje je iznjedrio Đukanovićev sistem vrijednosti i vlasti. Na njihovoj listi prioriteta prvo su šef, šura, svastika… pa tek onda Crna Gora i njeni građani. Vidi se to, sve jasnije, i iz Brisela.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

BUDVANI TRAŽE OSLOBAĐANJE UZURPIRANIH JAVNIH POVRŠINA: Investitori samovoljno blokirali javne puteve i staze

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kompanija Beppler&Jacobson primjer je investitora koji  nije doprinio društvenoj zajednici u kojoj posluje, samo joj je oduzeo. Neposredno nakon kupovine Hotela Avala, novi vlasnik ograđuje svoje imanje, postavlja kapije i ograde, presijeca dva javna puta koje su mještani koristili desetinama godina kao komunikaciju ka moru i Starom gradu

 

Privatizacija hotela na teritoriji opštine Budva donijela je građanima mnogobrojne probleme sa kojima se suočavaju posljednju deceniju. Većina novih vlasnika, Vladinih strateških investitora i zakupaca nije uspostavila korektan odnos sa stanovništvom, nisu se integrisali u društvenu zajednicu gdje su započeli  poslovanje. Nakon ulaska u posjed hotela koji su prodati sa velikim zemljišnim kompleksima i parkovima, prvi  potezi vlasnika najčešće su bili podizanje betonskih ograda i gvozdenih kapija kojima su ograđivali novostečene nekretnine.

Poznati budvanski hoteli postali su mali bunkeri, izolovana ostrva na čijim su prilazima podignute stražarske kućice kako niko, osim gostiju hotela, ne bi mogao prići privatnom posjedu. Građane je najviše pogodila prateća uzurpacija javnih puteva i staza, koje su postojale u okviru hotelskih kompleksa od ranije i koje su oduvijek bile u opštoj upotrebi kao komunikacija između naselja i morske obale. Mnogobrojni protesti građana sa zahtjevima za slobodan prolaz pješačkim stazama i šetalištima, za nesmetan pristup moru, uglavnom su bili bezuspješni. Investitori, koji su po pravilu uživali povlastice kod administracije vlasti na čelu sa DPS-om, ostajali su nijemi za potrebe mještana.

Jedan od najbezobzirnijih uzurpatora javnog prostora u Budvi je kompanija Beppler&Jacobson, ruskog biznismena Igora Lazurenka, koja je 2003. godine kupila Hotel Avala sa vilama i velikom zemljišnom parcelom u centru Budve, pored Starog grada. Dug je spisak negativnih efekata ove privatizacije za mještane Budve, čiju zakonitost, od 2016. godine, ispituje Specijalno državno tužilaštvo.

Kompanija Beppler&Jacobson primjer je investitora koji  nije doprinio društvenoj zajednici u kojoj posluje, samo joj je oduzeo. Neposredno nakon kupovine Hotela Avala, vlasnik ograđuje imanje, postavlja kapije i ograde, presijeca dva javna puta kojima su mještani naselja Gospoština, u kome se hotel nalazi, koristili desetinama godina kao komunikaciju ka moru i Starom gradu. Lazurenko je naložio presijecanje javnog puta, ulice naselja Gospoština kojoj gravitira ovo veliko naselje. Dio ulice istog naselja na čijem se kraju nalazi jedina okretnica za vozila,   obreo se  u posjedu hotela, metalnom kapijom odvojen od ostatka ulice, čime je nanijeta ogromna šteta mještanima i turistima,  i napravljen  saobraćajni kolaps koji traje punih 17 godina. Hotel Avala postojao je i ranije, ali do dolaska ruskih biznismena, ova  ulica nikada nije bila prekinuta i blokirana.

Sa druge strane hotelskog kompleksa, na granici pored mora, iznad staze koja vodi ka plaži Mogren, nalazi se staro kameno stepenište, put od Starog grada ka Vidikovcu. Postoji stotinama godina, predstavljalo je jedinu vezu naselja iznad Jadranske magistrale, Seoca, Prijevora i Komoševine sa Starim gradom i morskom obalom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NASTAVAK SUĐENJA ZA MALE HIDROELEKTRANE: Kad građani plaćaju

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Privrednom sudu počeo je novi proces protiv države po tužbi investitora malih hidroelektrana.  Iz ove, kao i ostalih tužbi, vidi se koliko su prethodne vlade olako izabranima davale dozvole za gradnju, a nakon toga pod pritiskom javnosti izbjegavale rješavanje problema

 

Ove nedjelje počelo je još jedno suđenje protiv države po tužbi investitora malih hidroelektrana (HE).

Kompanija Dekar, koja je gradila malu HE na Ljeviškoj rijeci – Izvor Morače, kod Kolašina, od države traži naknadu štete u visini investicije, koja je procjenjena na 1,7 miliona eura, ali i izgubljenu dobit za koncesioni period od 25 godina.

Vlasnik Dekara je Momčilo Miranović, suprug Vesne Miranović, bivše pomoćnice ministra zdravlja, članice NKT-a i visoke funkcionerke DPS-a.

Proces se vodi pred Privrednim sudom, sudija Faruk Mušović. Državu zastupa Zaštitnik državnih interesa Milan Krsmanović, a advokatica Ana Đukanović zastupa Dekar kao i većinu drugih investitora malih HE koji su podnijeli tužbu protiv države.

Dekar je probio sve rokove za izgradnju male HE. Posljednji put ih je, krajem oktobra, bivša Vlada upozorila na kršenje ugovornih obaveza i dala im rok od dva mjeseca da ih isprave.

Koncesionar je 26. novembra zatražio prolongiranje roka za dostavu bankarske garancije, a dan kasnije i zahtjev za raskid ugovora na štetu države. Tužba protiv države, u kojoj se tvrdi da je onemogućavan u razvoju svoje investicije, podnijeta je 30. novembra prošle godine, pet dana prije izbora nove vlade. Na osnovu upozorenja prethodne vlade da otkloni nepravilnosti u roku 60 dana, koji je istekao 28. decembra, nova vlada je raskinula ugovor sa ovim koncesionarom.

U tužbi, koju potpisuje Ana Đukanović, Dekar optužuje državu da joj nije omogućila prikljućenje na elektrodistributivnu mrežu. Ilustruju: „Mala HE Ljeviška – Izvor Morače nije projektovana da bude hidroelektrana ostrvskog tipa (da bude bez priključka na nacionalnu elektrodistributivnu mrežu), već je projektovana da proizvedenu električnu energiju uključi u elektroenergetski sitem – što nije moguće bez priključka“. Objašnjavaju da je sve povezano, naime mala HE Raštak nije izgrađena pa samim tim ni dalekovod od ove HE do Manastira Morače. U međuvremenu, nova vlada je, pored pet drugih, u decembru raskinula ugovore za gradnju dvije male HE na vodotoku Raštak.

Iz ovog, ali i procesa, koji je počeo prošle nedjelje, u kome konzorcijum Hydra MNE tuži državu, vidi se koliko su prethodne vlade olako izabranima davale dozvole za gradnju malih hidroelektrana, a nakon toga, pod pritiskom javnosti, izbjegavale rješavanje problema. Tako Dekar u tužbi navodi da im država čak od 2015. nije odgovarala na zahtjeve za mirovanje prava i obaveza iz ugovora.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NAJAVLJENO NOVO POVEĆANJE AKCIZA NA DUVAN I DUVANSKE PROIZVODE: Švercovane cigarete čekaju nove namete u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode biće jedna od mjera poreske politike koja će se primjenjivati od 1. jula. O ima upozorenja da se akcize  ne smiju  povećavati dok država ne krene u ozbiljnu borbu sa švercom cigareta

 

Kada je Vlada Crne Gore 2018. godine povećala akcize na cigarete i druge duvanske proizvode samo u prva četiri mjeseca došlo je do pada legalne prodaje za 25 odsto, dok je eksplodiralo sivo tržište, odnosno roba iz šverca. Iako je država pojačala kontrole i proširila ovlašćenja određenim institucijama, i dalje svaki pušač ima švercera cigareta u svom kraju grada.

Povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode biće jedna od mjera poreske politike koja će se primjenjivati od 1. jula. Pored toga, dodatno će se, prema nacrtu Budžeta Crne Gore za 2021. godinu, oporezovati gazirana pića sa dodatkom šećera ili drugim sredstvima za zaslađivanje ili aromatizaciju. Uvešće  se akcize i na proizvode od šećera, kakaoa i sladoleda, povećaće se akciza na alkohol i alkoholna pića i markiranje mineralnih ulja (nafte) i njihovih derivata.

Ministar Milojko Spajić očekuje da će od povećanja akciza na duvan i duvanske proizvod prihodovati oko 16,8 miliona eura. Međutim, opozicione i dio partija koje čine vlast upozoravaju da država može mnogo više da izgubi novim povećanjem akciza na cigarete.

„Ovakva odluka Vlade samo će povećati prihode švercerima cigareta koji decenijama kontrolišu šverc cigareta na domaćem tržištu, tako i kada je u pitanju tranzit“, smatra predsjednik mladih Pokreta za promjene Boban Stanišić.

Pošto je potrošnja cigareta u Crnoj Gori konstanta i kreće se između 1.500 i 1.600 tona godišnje, ili oko 2,6 kilograma po stanovniku“,  kaže Stanišić, akcize se ne smiju povećavati dok se ne reguliše šverc cigareta, odnosno dok država Crna Gora ne krene u ozbiljnu borbu sa švercom cigareta. On je istakao da je 2018. godine tržištu trebalo skoro godinu dana da se oporavi i da se prodaja vrati u legalne tokove i to tek nakon smanjenja uvećanih akciza.

Uprava policije i nadležna tužilaštva već su počela sa suzbijanjem cigareta bez akciznih markica na tržištu. Od kada je u medijima, krajem marta, objavljen nacrt Budžeta, istražni organi i organi gonjenja imali su više zapljena nelegalnih cigareta.

Već u prvim danima aprila u Podgorici je pretreseno više lokacija i lišeno slobode  nekoliko osoba u čijim objektima su zaplijenjene cigareta bez akciznih markica. Procjenjuje se da je švercom zaplijenjene količine cigareta pričinjena šteta  po budžet od oko 230 hiljada eura.

Akcija policije i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, kodnog imena Krajina usmjerena je ka više osoba i grupacija koji čine krivična djela krijumčarenja. Kako su saopštili iz policije, višemjesečnom kriminalističkom obradom Odsjek za suzbijanje privrednog kriminala je u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom iz Podgorice prikupio dokaze da su osumnjičeni od 2019. do momenta realizacije predmeta obavili nabavku i distribuciju cigareta bez akcizne markice radi dalje prodaje na ilegalnom tržištu u Crnoj Gori. Ističu da su sprovedenim aktivnostima utvrdili da je na sivo tržište plasirana roba – ,,cigarete u vrijednosti od oko 170.000 eura, dok izvršenim pretresima na više lokacija koje koriste osumnjičeni pronađena i oduzeta roba pripremljena za dalju distribuciju u iznosu od oko 60.000 eura”.

Nekoliko dana kasnije podgorička policija kontrolišući jedan automobil pronašla je 2.000 paklica cigareta bez akciznih markica u vrijednosti od 4.400 eura. Protiv osobe  koja je upravljala vozilom podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljena trgovina.

Crna Gora zvanično je prepoznata kao ruta za šverc cigareta ka Evropskoj uniji još otkad su današnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i nekadašnji predsjednik Momir Bulatović  1998. godine o švercu cigareta raspravljali u predsjedničkoj debati na državnoj televiziji. I više od dvadeset godina kasnije međunarodna zajednica zamjera Crnoj Gori na švercu cigareta – posljednji put u Izvještaju o napretku Evropske komisije (za 2019).

U tom dokumentu se navodi da u dijelu borbe protiv krijumčarenja duvanskih proizvoda u 2019. godini nije bilo presuda za organizovani šverc cigareta. Navode, međutim, da su pokrenuti krivični postupci u tri slučaja velikih razmjera, uključujući jedan slučaj sa 22 osumnjičena.

U izvještaju se navodi da zapljene cigareta bez akciznih markica redovno obavljaju carinski službenici, lokalna i državna policija. Tokom 2019. godine zaplijenjeno je ukupno 1,7 miliona pakli cigareta, vrijednosti oko 3,9 miliona eura. „Međutim, i pored povećanih napora bezbjednosnih službi u ovoj oblasti, i poboljšane saradnje crnogorskih carinskih službi sa međunarodnim partnerima, broj pokrenutih postupaka i dalje je nedovoljan, uzevši u obzir procjenu razmjera šverca cigareta od, prema i preko Crne Gore“, navodi se u izvještaju EK.

Tokom posljednje dvije godine uhapšeno je više službenika Uprave za carine, zapošljenih u Luci Bar. U jednoj akciji Specijalnog državnog tužilaštva prije dvije godine, zbog sumnji u korupciju,  uhapšeno je i procesuirano 17 carinskih službenika u Luci Bar.

Prema izvještaju Evropske kancelarije za suzbijanje prevara (OLAF) šverc cigareta iz luke Bar za tri godine je Evropskoj uniji nanio štetu od oko 70 miliona eura. Istražni organi iz OLAF-a posebno su u izvještaju tretirali šverc iz Crne Gore, koji decenijama izaziva ozbiljne probleme.

U izvještaju OLAF-a piše da je od početka 2015. godine uhvaćeno osam brodova na koje su cigarete natovarene u luci Bar. Ta plovila zaustavljena su u Grčkoj i Španiji. Od ovih osam brodova šest je putovalo za Libiju, a po jedan za Kipar i Liban. Na tim brodovima zaplijenjeno je oko 350 miliona cigareta vrijednih 70 miliona eura.

Uprkos potencijalnim problemima i prethodnim iskustvom, iz Vlade je saopšteno da se akcizna politika za duvan povećava zbog usklađivanja sa evropskim direktivama. Boban Stanišić, međutim, kaže da određene stavke budžeta imaju dosta sličnosti sa fisklanom politikom bivšeg režima – jer su i oni pod plaštom usklađivanja sa evropskim standardima podizali akcize na cigarete i predlagali oporezivanje penzija. Dok su se stvarni motivi, tvrdi, krili na drugom mjestu.

 

Savjet će ispitati postoji li državni šverc cigareta

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou tražiće od svih državnih organa i institucija, informacije o svemu što se tiče dviju fabrika cigareta – Tara iz Mojkovca i Novi duvanski kombinat iz Podgorice. Oba preduzeća ranije su optuživana za šverc cigareta, ali ozbiljna istraga nikada nije sprovedena.

To je za medije kazala Vanja Ćalović – Marković, koja rukovodi stručnim tijelom Savjeta. „Tražili smo informacije o poslovanju slobodnih zona Luke Bar i Duvanskog kombinata, prvenstveno imajući u vidu da se sa tih lokacija dešava šverc cigareta. Kad budemo dobili dokumentaciju, analiziraćemo je i na osnovu nje ćemo, gdje bude osnova, podnijeti prijave nadležnim tužilaštvima“, saopštila je Ćalović – Marković.

 

Crna Gora središte šverca cigareta na Balkanu

Međunarodna organizacija ,,Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala” – mreža više od 300 nezavisnih svjetskih i regionalnih eksperata koji se bave ljudskim pravima, demokratijom, upravom i temom razvoja tvrde da je šverc cigareta glavni oblik organizovanog kriminala na Balkanu, a njegovo središte je Crna Gora. U svom izvještaju su naveli da je Bar poznat kao žarište šverca cigareta, odnosno da inostrane marke navodno stižu preko Bara za reeksport, dok se cigarete proizvedene u Crnoj Gori transportuju iz tog lučkog grada.

,,Crnogorske cigarete se švercuju širom regiona. Cigarete se takođe nelegalno proizvode u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu. Zatim se krijumčare u Crnu Goru, odakle nastavljaju, sa crnogorskim cigaretama, ka Evropskoj uniji i dalje. Odnedavno, Kosovo je postalo novi regionalni centar distribucije cigareta. Velike količine se dalje švercuju odatle u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku, a zatim transportuju kroz poroznu granicu ka Crnoj Gori”.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo