Povežite se sa nama

Izdvojeno

DRŽAVA I VLASNICI NELAGALNIH VIKENDICA NA ŽABLJAKU U KLINČU: Loše vrijeme za rušenje

Objavljeno prije

na

Rušenje 30-ak bespravno sagrađenih vikendica u žabljačkom naselju Borje 2 odloženo je, za sada, navodno, zbog nevremena. Vlasnici su sa protesta poručili da će iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva da spriječe rušenje. Državu optužuju za selektivnost i upozoravaju da njihove kuće nijesu „nelegalnije“ od ostalih 100.000,  sagrađenih na isti način u Crnoj Gori

 

Rušenje više od 30  nelagalno sagrađenih objekata na Žabljaku, čiji je početak bio najavljen za 12. decembar, nije realizovano do zaključenja ovog broja Monitora.  Zvaničan razlog odlaganja rušenja je – loše vrijeme. Međutim, odmah po najavi rušenja, vlasnici tih objekata iz naselja Borje nekoliko puta su protestovali, blokirali magistralu i najavili da će životima braniti svoju imovinu. Priznaju da su nelagalno gradili, ali državu optužuju za selektivnost i da je „žmurela“ dok su oni gradili i ulagali u objekte. Iz  Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, pak, kažu da su „pod nadzorom svi objekti, koji su građeni nakon stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji iz 2017. godine, te da nema govora o selektivnosti prilikom rušenja. Navodno, riječ je o „objektima koji nijesu na orto-foto snimku, za područje Žabljaka, završenom 2018.  godine“. Objašnjavaju da ne postoji način da takvi objekti budu legalizovani.

Inspekcija je u tom dijelu Žabljaka obavila službeni nadzor i zaključila da je bespravnih objekata toliko da je tokom minule dvije godine nastalo pravo divlje  naselje. Sve je u okviru lokalne studije lokacije (LSL) Borje 2, planskog dokumeta koji nikada nije usvojen. Iz lokalne uprave ranije nije bilo incijativa da se taj dokument donese, iako gradnja u tom dijelu traje već deceniju,  a  naročito intenzivno od prije dvije godine.

„Objekti, koji treba da se ruše, građeni su u posljednjih nekoliko godina. Svi vlasnici su, prvo, dobili rješenje o zabrani gradnje, pa su ih ignorisali. Kada su završili gradnju, dobili su  rješenje o rušenju“, kazala je predstavnica Ministarstva Zorica Krsmanović.

I u jednom od rješenja koje je donijela urbanističko-građevinska inspekcija Direktorata za inspekcijske poslove Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma navodi se da su ranije opomenuli vlasnike i naložili im da sruše objekt. Pošto  nijesu postupili po onom što je naloženo, za posao rušenja sada je zaduženo  preduzeće Zaštita prostora iz Danilovgrada. Rješenja o rušenju uglavnom ne glase na osobe koja su vlasnici vikendica, već na NN lica.

Sa protesta, vlasnici vikendica poručili su  i da nijesu ni prvi ni posljednji koji su gradili mimo zakona, ali da neće dozvoliti da budu oni na kojima će se „kola slomiti“.  Tvrde da pojedini vlasnici već plaćaju porez na objekte koje su sagradili, da su platili vodovodne i elektro priključke, te da su spremni da ih  legalizuju. Objekti su građeni od tvrdog materijala, na placevima uglavnom kupljenim od mještana, a neki su i nasljedstvo.

„Objekti su upisani u Upravu za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Žabljak, a neki od njih su i u postupku legalizacije. Pojedini vlasnici već plaćaju porez, a spremni smo da platimo legalizaciju objekata. Radi se o velikom broju objekta čija ja vrijednost ogromna. Mnogi od nas žive od ovoga i te kako doprinose turizmu na Žabljaku“, naveli su u zajedničkom saopštenju za javnost, odmah nakon najave rušenja.

Podsjećaju da je u  Crnoj Gori, kako kažu, izgrađeno preko 100.000 nelegalnih objekata, od čega ih je, tvrde,  bar 3.400 na Žabljaku. Državu su pozvali da uklanjanje nelegalnih  objekata „počne od onih čiji su vlasnici moćni“.  Boli ih, tvrde,  i što uvođenje reda u urbanistički haos kreće iz najmanje razvijenih opština, a ne,  na primjer,  od Budve ili Podgorice.

Kako su Monitoru objasnili u žabljačkoj lokalnoj upravi, riječ je o nelegalnim objektima građenim van granca detaljnih urbanističkih planova (DUP), pa Opština nema nikave nadležnosti. Kažu i da je prije četiri godine na isti način srušeno 12 takvih objekata u naselju Tepačko Polje. Tada su rušeni objekti u izgradnji, vlasništvo preduzeća DOO Don investment iz Budve. Srušene kućice, navodno, trebalo je da budu dio vikend kompleksa vrijednog 2,5 miliona eura. Vlasnik je u međuvremenu pokrenuo sudske psotupke, kojima od države traži da mu nadokandi štetu. Njegovi pravni savjetnici, takođe, optužili su državu za selektivnost.

Kako objašnjavaju u Opštini, prije dvije godine dozvoljena je legalizacija nelegalno sagrađenih vikendica, ali pod određenim uslovima. Onima koji su tada bili započeli objekte dat je rok od od tri godine, da završe svoje građevine.

„Tako je predviđeno izmjenama i dopunama Prostornog plana posebne namjene (PPPN) za durmitorsko područje. U tom dokumentu je i navedeno da je  broj neleagalnih objekata tada bio sigurno nekoliko hiljada na području naše opštine. Određena su područja i zone za legalizaciju neformalnih naselja. Rušenje predviđeno za sve objekte koji ne zadovoljavaju parametre statičke stabilnosti, koji su locirani na trasama saobraćajnica i tehničke infrastrukture, kao i za one koji su izgrađeni na zaštićenim zelenim površinama i koridorima, poljoprivrednim površinama i zonama koje su planom višeg reda predviđene za drugu namjenu“, podsjećaju iz Opštine na detalje  PPPN.

NVO Koalicija za održivi razvoj (KOR) prije nekoliko mjeseci, optužila je inspekcije za neaužurnost, kada je riječ o prijavama nelagalne gradnje,  čak i u prvoj zoni UNESCO zaštite.  Iz te NVO  su saopštili i da je od početka maja do sredine ljeta na teritoriji opštine  Žabljak  „niklo” oko stotinu ilegalnih objekata.

„Naravno, oni su i nelegalno priključeni na vodovodnu mrežu, pa uz one koji su isto uradili u ranijem periodu, sada broj ilegalnih priključaka na vodovodnu mrežu parira broju legalnih. Najveći broj ilegalnih priključaka je u naseljima koja su zvanično unutar granica UNESCO prirodne baštine. U nedostatku odgovornosti i kontrole nadležnih institucija raste korupcija koja uz pohlepu vodi do organizovanog kriminala”, tvrde iz NVO KOR.

U Centru za razvoj Durmitora su sigurni da od rušenja vikend kuća na Žabljaku „ni ovog puta  neće biti ništa“. Kažu da su vrlo rijetki primjeri kada su inspkecije bile dosljedne u prvobitnoj namjeri da izvrše rješenja. Tako je, objašnjavaju u toj NVO,  još od 90-ih.

Ako je suditi po kolašinskom primjeru, zaista je vrlo je moguće da inspekcije,  nakon prvog odustajanja od rušenja,  prolongiraju taj posao unedogled. Naime,  nekoliko nelegalnih koliba i kuća za odmor, koje je trebalo da budu srušene na kolašinskom dijelu Bjelasice  2019. godine, još su netaknute. Nikad nije objašnjeno zbog čega se odustalo od uklanjanja tih objekata. Na tom dijelu kolašinske opštine, u međuvremnu, niklo je još desetine koliba i vikendica, stilski, površinom i materijalima neujednačenih. Bjelasica je, uz Kapetanovo jezero, prostor na kojem je divlja gradnja njaviše napredovala u kolašinskoj opštini. Takođe i prostor na koji već tri godine inspektori ne zalaze.

Za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, u cijeloj Crnoj Gori, prema posljednjim zvaničnim podacima, podnijeta su 56.353 zahtjeva, od čega je obrađeno 47.611, a legalizovano ih je 2.722. Poziv za legalizaciju je objavljen 2018. godine, a postupak još nije okončan. Jedan od najkrupnijih razloga je nepostojanje planske dokumentacije,  od koje je najvažniji Plan generalne regulacije (PGR) za koji je vezan ovaj postupak. PGR je trebalo da bude završen u oktobru ove godine, ali pošto je bilo izvjesno da se to neće desiti, Skupština je u julu izglasala izmjene i dopune Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata,  kojima je rok za izradu PGR pomjeren za godinu dana. Iz resornog ministarstva su nedavno kazali i da 8.742 zahtjeva nijesu čak ni obrađena, jer opštine nemaju dovoljan broj službenika i namještenika koji rade na poslovima legalizacije.

                                                                                                Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

MILO ĐUKANOVIĆ I JAKOV MILATOVIĆ U DRUGOM KRUGU PREDSJEDNIČKIH IZBORA: Je li 29 veće od 35

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da li je Milatovićevih 29 odsto podrške veće od Đukanovićevih 35 u prvom krugu, zavisiće od njihovih „rezervoara“, kako to naziva aktuelni predsjednik Crne Gore. A posebno od toga da li je podrška jednog dijela avgustovskih pobjednika Milatoviću deklarativna ili stvarna

 

U drugi krug predsjedničkih izbora, zakazan za 2. april ove godine, idu aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i jedan od lidera Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović.  Milatović je  u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju 19. marta  osvojio 28,92 odsto glasova, a Đukanović – 35, 37 odsto.

Đukanović, čiji je ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora  očekivan, u prvom krugu osvojio je preko 60 hiljada glasova manje nego 2018. godine, kada je pobijedio već u prvom krugu predsjedničkih izbora. U glavnom gradu, Milatović je osvojio čak skoro osam hiljada glasova više od Đukanovića.

Iako se očekivao dobar rezultat Jakova Milatovića, koji se od njegove kandidature pominje kao jedan od najozbiljnijih rivala Đukanovića ukoliko uspije da uđe u drugi krug,  procenat glasova koji je Milatović osvojio, iznenadio je, čini se,  gotovo sve.  Možda ponajviše  Đukanovića i njegovog predizbornog partnera Andriju Mandića, koji su uporno pokušavali da se predstave kao oni koji će ići u drugi krug predsjedničkih izbora. ,,Samo Đukanovića doživljavam kao konkurenta”, govorio je uoči prvog kruga predsjedničkih izbora lider DF-a Andrija Mandić.  Pristavši da se suoči u javnom nastupu samo sa Mandićem, na privatnoj debati, umjesto sa svima na RTCG-u, Đukanović je poručivao isto. Da smatra da je Mandić njegov jedini rival. U prevodu – jedini željeni. Monitor je već pisao da Mandić u drugom krugu nema onoliko širok spekar glasača poput Milatovića ili Alekse Bečića, te da je otuda bio Đukanovićeva najbolja šansa za konačnu pobjedu.

Dogodio se, međutim, scenario koji Đukanović nikako nije želio.

,,Obećao sam da ćemo uspjeti i uspjeli smo. Ovo je pobjeda svih onih koji su u prethodnih 30 godina bili diskrimisani, čija su djeca napustila Crnu Goru, onih koji nisu imali pravdu. Đukanovića ćemo poslati u političku penziju 2. aprila”, poručio je Milatović, trudeći se da djeluje optimistično.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

I POMOĆNIK UPRAVE POLICIJE U ZATVORU ZBOG SUMNJI DA JE SARAĐIVAO SA KAVAČKIM KLANOM: Ko je kome gazda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dejan Knežević je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa grupom koju SDT tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge. Nadležni najavljuju nova hapšenja policajaca osumnjičenih da su uključeni u organizovani kriminal

 

Nastavlja se akcija razotkrivanja i hapšenja policajaca i policijskih funkcionera koji su se  godinama, držeći uz sebe policijsku značku, bavili najtežim oblicima kriminala, i međunarodnim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević uhapšen je u srijedu zbog sumnje da je povezan sa dijelom nedavno uhapšene grupe, koju Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge.

Na osnovu kojih dokaza je Knežević uhapšen nije za sada poznato, ali postoje sumnje da je hapšenje povezano sa transkriptima Sky aplikacije koje je dostavio EUROPOL. Upravo na osnovu tih podataka u nedavnoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), kojom rukovodi SDT, uhapšeno je 15 osoba među kojima su sadašnji i bivši policajci.

Knežević je u policijskoj službi više od 20 godina i važi za hrabrog profesionalca i časnog čovjeka, kažu nam njegove kolege ali i novinari koji godinama prate rad policije. „Dao je doprinos brojnim akcijama zapljena velike količine droge kako na domaćem tako i na međunarodnom planu,  prvenstveno kroz Odsjek za borbu protiv narkotika i Specijalno policijsko odjeljenje, ali i kao pomoćnik policije za borbu protiv kirminala“, piše portal Standard.

Zvanično, iz Uprave policije bili su škrti na riječima. „Imajući u vidu fazu postupka, odnosno zakonska ograničenja, ne može se saopštiti više detalja. Policija sarađuje i postupa po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u ovom slučaju”, stoji u kratkom saopštenju objavljenom nakon Knaževićevog privođenja.

Kolege policajci i novinari nijesu jedini koji su bili spremni da pohvale Kneževićev dugogodišnji doprinos službi. „Za svoj dosadašnji rad i ostvarene rezultate višestruko je nagrađivan”, piše na sajtu Vlade u njegovoj službenoj biografiji. Tu možemo saznati da Knežević u crnogorskom MUP-u radi od 2000. godine, dok se na rukovodećim pozicijama nalazi od 2004.

Od 2004. do 2009. godine obavljao je poslove načelnika Odjeljenja za borbu protiv droge u CB Podgorica. Potom je, do 2018. bio rukovodilac grupe pa potom i cijelog Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u sjedištu Sektora kriminalističke policije. Narednih godinu dana je u Specijalnom policijskom odjeljenju rukovodio Grupom za istrage organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina, da bi u periodu od 2019. do 2021. godine obavljao poslove rukovodioca Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kojim je rukovodio Zoran Lazović.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO PRONAĆI IMOVINU JAVNIH FUNKCIONERA SKRIVENU U INOSTRANSTVU: ASK dobija oštrije zube

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istovremeno sa donošenjem novog Zakona o sprečavanju korupcije, Ministarstvo pravde najavljuje sporazum po osnovu koga će se moći kontrolisati imovina ovdašnjih funkcionera u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji

 

Prema izvještaju globalne nevladine organizacije Transparensi Internešnel, prošle godine se povećala percepcija korupcije u Crnoj Gori, zbog čega je naša zemlja nazadovala na njihovom Indeksu korupcije.

Još od 2014, kada je prvi put donesen Zakon o sprečavanju korupcije, Crna Gora pokušava da pronađe način da se izbori sa funkcionerima koji su javni interes podredili vlastitom. Primjena tog zakona uglavnom se svela na (samo)popisivanje imovine državnih funkcionera, bez ozbiljnijih provjera tačnosti dostavljenih podataka ili ispitivanja porijekla kapitala kojim raspolažu ljudi kojima su povjereni odgovorni državni poslovi.

Prvi državni organ koji se bavio ovim poslom bila je Vladina Komisija za sprečavanje konflikta interesa, koja je vodila imovinske kartone funkcionera. Njen bivši predsjednik Slobodan Leković nazvao je taj organ „tigar bez zuba“. Aludirao je na to kako funkcioner formalno mora da prijavi imovinu, ali ukoliko to ne bi učinio – Komisija nije mogla da ga natjera, niti da ga sankcioniše.

Odredbe Zakona o sprečavanju korupcije izmijenjene su i rođena je današnja Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Iako joj je zakon dao zube, odnosno nadlženosti i alate da natjera funkcionere da prijave imovinu, a njoj mogućnost da istu provjeri i ispita, Agencija je bježala od nekih funkcionera, poput predsjednika Mila Đukanovića, kasnije i premijera Dritana Abazovića, dok je na drugima oštrila i zube i kandže, poput bivše članice Savjeta ASK Vanje Ćalović Marković.

Međutim, poslovi Agencije su se svodili, kada je riječ o sukobu interesa i eventualnim zloupotrebama, uglavnom na kršenja formalnosti i tehnikalija, a ne na ispitivanje imovine i utvrđivanje njenog porijekla.

Predstavnici ASK-a su se više puta pravdali da je to posao za tužilaštvo, a ne za njih. Demantuje ih ipak slovo Zakona o sprečavanju korupcije koji kaže da Agencija vrši provjeru podataka iz Izvještaja (imovinskih kartona) „upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima“.

Ti organi vlasti i pravna lica dužni su da, u roku i na način koji odredi Agencija, dostave sve tražene podatke i obavještenja, odnosno stave na uvid traženu dokumentaciju u skladu sa zakonom. „Ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda“, piše u zakonu.

Manjkavosti Agencije primijetili su, uz javnost i državne organe, i naši evropski partneri. Savjet Evrope nedavno je izradio studiju o reformi Agencije za sprečavanje korupcije. Eksperti SE predložili su da se razmotri uvođenje prava ASK-u da traži informacije, zaključuje i sprovodi sporazume sa drugim zemljama.  To se navodi u analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva, koju su izradili eksperti Valts Kalniš i Jure Škrbec.

Taj dokument, između ostalog, predviđa i da treba „razmotriti eksplicitno propisivanje obaveza i ovlašćenja Agencije u pogledu praćenja načina života, uključujući i sagledavanje stvarnih okolnosti na terenu (nekretnine, prevozna sredstva)”.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo