Povežite se sa nama

Izdvojeno

DRŽAVA I VLASNICI NELAGALNIH VIKENDICA NA ŽABLJAKU U KLINČU: Loše vrijeme za rušenje

Objavljeno prije

na

Rušenje 30-ak bespravno sagrađenih vikendica u žabljačkom naselju Borje 2 odloženo je, za sada, navodno, zbog nevremena. Vlasnici su sa protesta poručili da će iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva da spriječe rušenje. Državu optužuju za selektivnost i upozoravaju da njihove kuće nijesu „nelegalnije“ od ostalih 100.000,  sagrađenih na isti način u Crnoj Gori

 

Rušenje više od 30  nelagalno sagrađenih objekata na Žabljaku, čiji je početak bio najavljen za 12. decembar, nije realizovano do zaključenja ovog broja Monitora.  Zvaničan razlog odlaganja rušenja je – loše vrijeme. Međutim, odmah po najavi rušenja, vlasnici tih objekata iz naselja Borje nekoliko puta su protestovali, blokirali magistralu i najavili da će životima braniti svoju imovinu. Priznaju da su nelagalno gradili, ali državu optužuju za selektivnost i da je „žmurela“ dok su oni gradili i ulagali u objekte. Iz  Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, pak, kažu da su „pod nadzorom svi objekti, koji su građeni nakon stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji iz 2017. godine, te da nema govora o selektivnosti prilikom rušenja. Navodno, riječ je o „objektima koji nijesu na orto-foto snimku, za područje Žabljaka, završenom 2018.  godine“. Objašnjavaju da ne postoji način da takvi objekti budu legalizovani.

Inspekcija je u tom dijelu Žabljaka obavila službeni nadzor i zaključila da je bespravnih objekata toliko da je tokom minule dvije godine nastalo pravo divlje  naselje. Sve je u okviru lokalne studije lokacije (LSL) Borje 2, planskog dokumeta koji nikada nije usvojen. Iz lokalne uprave ranije nije bilo incijativa da se taj dokument donese, iako gradnja u tom dijelu traje već deceniju,  a  naročito intenzivno od prije dvije godine.

„Objekti, koji treba da se ruše, građeni su u posljednjih nekoliko godina. Svi vlasnici su, prvo, dobili rješenje o zabrani gradnje, pa su ih ignorisali. Kada su završili gradnju, dobili su  rješenje o rušenju“, kazala je predstavnica Ministarstva Zorica Krsmanović.

I u jednom od rješenja koje je donijela urbanističko-građevinska inspekcija Direktorata za inspekcijske poslove Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma navodi se da su ranije opomenuli vlasnike i naložili im da sruše objekt. Pošto  nijesu postupili po onom što je naloženo, za posao rušenja sada je zaduženo  preduzeće Zaštita prostora iz Danilovgrada. Rješenja o rušenju uglavnom ne glase na osobe koja su vlasnici vikendica, već na NN lica.

Sa protesta, vlasnici vikendica poručili su  i da nijesu ni prvi ni posljednji koji su gradili mimo zakona, ali da neće dozvoliti da budu oni na kojima će se „kola slomiti“.  Tvrde da pojedini vlasnici već plaćaju porez na objekte koje su sagradili, da su platili vodovodne i elektro priključke, te da su spremni da ih  legalizuju. Objekti su građeni od tvrdog materijala, na placevima uglavnom kupljenim od mještana, a neki su i nasljedstvo.

„Objekti su upisani u Upravu za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Žabljak, a neki od njih su i u postupku legalizacije. Pojedini vlasnici već plaćaju porez, a spremni smo da platimo legalizaciju objekata. Radi se o velikom broju objekta čija ja vrijednost ogromna. Mnogi od nas žive od ovoga i te kako doprinose turizmu na Žabljaku“, naveli su u zajedničkom saopštenju za javnost, odmah nakon najave rušenja.

Podsjećaju da je u  Crnoj Gori, kako kažu, izgrađeno preko 100.000 nelegalnih objekata, od čega ih je, tvrde,  bar 3.400 na Žabljaku. Državu su pozvali da uklanjanje nelegalnih  objekata „počne od onih čiji su vlasnici moćni“.  Boli ih, tvrde,  i što uvođenje reda u urbanistički haos kreće iz najmanje razvijenih opština, a ne,  na primjer,  od Budve ili Podgorice.

Kako su Monitoru objasnili u žabljačkoj lokalnoj upravi, riječ je o nelegalnim objektima građenim van granca detaljnih urbanističkih planova (DUP), pa Opština nema nikave nadležnosti. Kažu i da je prije četiri godine na isti način srušeno 12 takvih objekata u naselju Tepačko Polje. Tada su rušeni objekti u izgradnji, vlasništvo preduzeća DOO Don investment iz Budve. Srušene kućice, navodno, trebalo je da budu dio vikend kompleksa vrijednog 2,5 miliona eura. Vlasnik je u međuvremenu pokrenuo sudske psotupke, kojima od države traži da mu nadokandi štetu. Njegovi pravni savjetnici, takođe, optužili su državu za selektivnost.

Kako objašnjavaju u Opštini, prije dvije godine dozvoljena je legalizacija nelegalno sagrađenih vikendica, ali pod određenim uslovima. Onima koji su tada bili započeli objekte dat je rok od od tri godine, da završe svoje građevine.

„Tako je predviđeno izmjenama i dopunama Prostornog plana posebne namjene (PPPN) za durmitorsko područje. U tom dokumentu je i navedeno da je  broj neleagalnih objekata tada bio sigurno nekoliko hiljada na području naše opštine. Određena su područja i zone za legalizaciju neformalnih naselja. Rušenje predviđeno za sve objekte koji ne zadovoljavaju parametre statičke stabilnosti, koji su locirani na trasama saobraćajnica i tehničke infrastrukture, kao i za one koji su izgrađeni na zaštićenim zelenim površinama i koridorima, poljoprivrednim površinama i zonama koje su planom višeg reda predviđene za drugu namjenu“, podsjećaju iz Opštine na detalje  PPPN.

NVO Koalicija za održivi razvoj (KOR) prije nekoliko mjeseci, optužila je inspekcije za neaužurnost, kada je riječ o prijavama nelagalne gradnje,  čak i u prvoj zoni UNESCO zaštite.  Iz te NVO  su saopštili i da je od početka maja do sredine ljeta na teritoriji opštine  Žabljak  „niklo” oko stotinu ilegalnih objekata.

„Naravno, oni su i nelegalno priključeni na vodovodnu mrežu, pa uz one koji su isto uradili u ranijem periodu, sada broj ilegalnih priključaka na vodovodnu mrežu parira broju legalnih. Najveći broj ilegalnih priključaka je u naseljima koja su zvanično unutar granica UNESCO prirodne baštine. U nedostatku odgovornosti i kontrole nadležnih institucija raste korupcija koja uz pohlepu vodi do organizovanog kriminala”, tvrde iz NVO KOR.

U Centru za razvoj Durmitora su sigurni da od rušenja vikend kuća na Žabljaku „ni ovog puta  neće biti ništa“. Kažu da su vrlo rijetki primjeri kada su inspkecije bile dosljedne u prvobitnoj namjeri da izvrše rješenja. Tako je, objašnjavaju u toj NVO,  još od 90-ih.

Ako je suditi po kolašinskom primjeru, zaista je vrlo je moguće da inspekcije,  nakon prvog odustajanja od rušenja,  prolongiraju taj posao unedogled. Naime,  nekoliko nelegalnih koliba i kuća za odmor, koje je trebalo da budu srušene na kolašinskom dijelu Bjelasice  2019. godine, još su netaknute. Nikad nije objašnjeno zbog čega se odustalo od uklanjanja tih objekata. Na tom dijelu kolašinske opštine, u međuvremnu, niklo je još desetine koliba i vikendica, stilski, površinom i materijalima neujednačenih. Bjelasica je, uz Kapetanovo jezero, prostor na kojem je divlja gradnja njaviše napredovala u kolašinskoj opštini. Takođe i prostor na koji već tri godine inspektori ne zalaze.

Za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, u cijeloj Crnoj Gori, prema posljednjim zvaničnim podacima, podnijeta su 56.353 zahtjeva, od čega je obrađeno 47.611, a legalizovano ih je 2.722. Poziv za legalizaciju je objavljen 2018. godine, a postupak još nije okončan. Jedan od najkrupnijih razloga je nepostojanje planske dokumentacije,  od koje je najvažniji Plan generalne regulacije (PGR) za koji je vezan ovaj postupak. PGR je trebalo da bude završen u oktobru ove godine, ali pošto je bilo izvjesno da se to neće desiti, Skupština je u julu izglasala izmjene i dopune Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata,  kojima je rok za izradu PGR pomjeren za godinu dana. Iz resornog ministarstva su nedavno kazali i da 8.742 zahtjeva nijesu čak ni obrađena, jer opštine nemaju dovoljan broj službenika i namještenika koji rade na poslovima legalizacije.

                                                                                                Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

HAPŠENJE ALEKSANDRA MIJAJLOVIĆA I NJEGOVIH PARTNERA U KRIMINALNIM DUVANSKIM POSLOVIMA: Novović ušao u Grand

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mijajlovića Specijalno tužilaštvo vidi kao jednog od dva šefa ove kriminalne grupe. Ko je drugi šef, još nije poznato, ali su najavljena nova hapšenja. Prema spisima SDT, kako navode mediji, Mijlovićeva  grupa krijumčarila je cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine – od 2019. do kraja 2021. godine. Akcija SDT i SPO pokrenuta je na osnovu saradnje i podataka Europola

 

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, ove sedmice uhapšeno je više crnogorskih biznismena i policajaca zbog kriminalnog udruživanja i šverca cigareta međunarodnih razmjera.  Jedno ime među njima posebno se ističe.  Aleksandar Mijajlović je često  povezivan sa građevinskom kompanijom Bemax, koja je svoj rast doživjela u vrijeme Đukanovićevog režima, poslujući sa državom u milionskim obrtima.

Osim Mijajlovića, uhapšeni su vlasnici podgoričke kompanije DG group Golub Vojinović i Dejan Jokić, te policajci Dragan Backović, Mirko Mijušković i Radoje Rabrenović. Narednog dana u okviru iste istrage, uhapšeni su u Nikšiću  Zoran Đukanović, vlasnik kompanije Đukanović company , Mileta Simanić i Milan Rogač. Takođe. U Nikšiću je uhapšen i Milenko Rabrenović, dugogodišnji šef obezbjeđenja Veselina Veljovića. Rabrenoviću je ranije suđeno zbog prijetnji  novinarki  Oliveri Lakić, dok je u Vijestima pisala o švercu cigareta, ali je na kraju oslobođen.

Mijajlovića Specijalno tužilaštvo vidi kao jednog od dva šefa ove kriminalne grupe. Ko je drugi šef, još nije poznato, ali su najavljena nova hapšenja. Prema spisima SDT, kako navode mediji, Mijlovićeva  grupa krijumčarila je cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine – od 2019. do kraja 2021. godine. Akcija SDT i SPO pokrenuta je na osnovu saradnje i podataka Europola.

Mijajlović nije zvanično suvlasnik Bemaxa, iako ga javnost tako percipira. Ipak, brojne su i zvanične njegove veze sa tom moćnom građevinskom firmom. Prema podacima Registra privrednih kompanija, Mijajlović ima funkcije u tri kompanije čiji je osnivač Bemax –   direktor je Alec Montenegro,  član  Upravnog odbora  Arena B i ovlašćeni  zastupnik  S & I INVEST.  Osim Mijajlovića kao stvarni suvlasnik Bemaxa javnost percipira Ranka Ubovića, još jednog podgoričkog biznismena. Zvanično, njegov sin Ivan Ubović, vlasnik je kompanije.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

100 GODINA ODĆUTANOG ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA( MUSLIMANIMA) ŠAHOVIĆA: Može li Crna Gora pogledati sebi u oči

Objavljeno prije

na

Objavio:

Rezolucijom koju su u ime  Odbora za obilježavanje stogodišnjice genocida u Šahovićima potpisali Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i  akademik  Šerbo Rastoder, traži se  da parlament osudi zločin, omogući obilježavanje 100 godina od masakra i podizanje spomen-obilježja stradalima. Zločin u Šahovićima, navodi se, treba unijeti u obrazovne i nastavne programe Traži se i da se pomenu osobe pravoslavne vjere koje su tada spasile jedan broj svojih susjeda muslimana

 

Početkom februara Skupštini Crne Gore i svim poslaničkim klubovima je poslat prijedlog rezolucije koji je uputio  Odbor za obilježavanje stogodišnjice genocida u Šahovićima (današnje Tomaševo) 1924. Potpisnici su predsjednik i potpredsjednik Odbora – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i istoričar i akademik  Šerbo Rastoder. Da bi formalno ušao u skupštinsku proceduru, neophodna su najmanje četiri potpisa poslanika.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Rastoder je istakao da je Prijedlog rezolucije o genocidu, kako je zvanično nazvana, „pitanje časti sojske i čojske Crne Gore, njenog građanskog karaktera i multinacionalne politike“.

Rezolucijom se traži da parlament osudi zločin, omogući obilježavanje 100 godina od masakra i podizanje spomen-obilježja stradalima. Zločin u Šahovićima treba unijeti u obrazovne i nastavne programe kao “nedopustivu pojavu u civilizovanom društvu”. Traži se i da se posebno pomenu osobe pravoslavne vjere koje su tada spasile jedan broj svojih komšija muslimana od pogroma razularene mase koja je brojala oko dvije hiljade ljudi došlih uglavnom iz Polja, Mojkovca, ali i iz okolnih mjesta u Vraneškoj dolini.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septembra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plata koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da je za to kriva prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo