Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Fijuk bumeranga

Objavljeno prije

na

Prije nekoliko godina na tribini u Novom Sadu na mene je nasrnula neonacistička rulja. Odnos dobrog dijela tzv. građanske javnosti u Srbiji prema tom događaju bio je neobičan i neprijatno me iznenadio. Bilo je, doduše, onih koji su odmah, javno i politički jasno dali ocjenu o tome. Nedvosmisleno su kazali šta je politička suština toga fašističkog zla u njegovom prvom pojavnom obliku i kako će to zlo samo još više rasti ako mu se odmah ne stane na put. Većina javnih ličnosti i nevladinih organizacija, antinacionalističkih, prograđanskih i proevropskih po vlastitim deklarisanjima, niti se glasnula niti je osudila to što se ispililo iz zmijskog sjemena nacizma. Dugo me kopkalo to rječito ćutanje. Ne samo zbog toga što se tu radilo o mojoj koži, nego prije što je moralo čuditi kako ljudi koji se „grade” da su politički vrlo verzirani ne vide ili neće da vide tako očigledno rađanje zla. Zato sam odmah odbacio objašnjenje da beogradski „Evropejci” ćuti zato što događaj nije dovoljno značajan da bi se na njega kritički reagovalo. Previše je priče bilo u svjetskim i domaćim medijima, pa je bilo i medijski dobro „pokriveno” suđenje neonacistima, da bi iko mogao događaj smatrati beznačajnim.

Možda griješim dušu, ali još smatram da se tu krila vražja „kvaka” koju naši „Evropejci” nijesu bili u stanju da progutaju. „Kvaka” je bila u tome što su neonacisti napali jednog izdajnika (čitaj: štetnog tipa koji se usuđuje da kapriciozno deklariše svoju nacionalnu pripadnost, pa još i da se u sred države Srbije zalaže za nezavisnost Crne Gore!).
Pretprošle jeseni isti ti neonacisti s tribine bijahu namjerili da održe svoj miting u Novom Sadu. Protiv toga se u Novom Sadu diglo ono što je moglo i smjelo da se digne. Bijaše došlo i nešto Beograđana. Dobar dio državnih struktura ponašao se otprilike ovako: ti neonacistički šegrti u zanatu zločina su „naša djeca”, pa u ime demokratije ne treba ni pomišljati da im se zabranjuje da u sred Vojvodine održe performans povodom obilježavanja Himlerovog (!) rođendana. Dobar dio beogradskih medija potajno je likovao, držeći da su „naša djeca” sasvim dobro i dovoljno upozorenje vojvođanskim autonomistima da se okanu svojih „separatističkih” namjera.
Poznati beogradski „Evropejci” prije i poslije događaja dali su poneku izjavicu, pomalo i osudili neonaciste koji su kamenicama razbijali glave ljudima u protestnoj povorci. Sljedećeg dana već su se rastrčali da „namiču pare” za svoje „projekte” o tome i zaboravili da je neonacizam dobio još jednu bitku protiv srbijanskog društva. I opet mi se čini da je razlog toj kritičkoj mlakosti u budalastom uvjerenju da se „te stvari” dešavaju negdje tamo u Vojvodini, dakle iza sedam mora i sedam gora.
U međuvremenu neonacistička ala jako je narasla. Multiplikovala se u broju organizacija s zlikovačkim namjerama, članova tih organizacija, simpatizera, sponzora, formalnih i neformalnih centara moći koji im daju tajnu i javnu podršku, napokon, u broju onih koji pomoću tih falangi proizvode sveopšte stanje nesigurnosti i straha, da bi se onda slavodobitno pojavili kao spasioci i izbavitelji. Zgoda im je namjestila da svoju naraslu moć pokažu protiv parade za drugačiju tzv. seksualnu orijentaciju. Pokazalo se da im je moć već tolika da su zagospodarili beogradskim ulicama. S njim su istjerali državu u svakom njezinom legitimnom obliku. I tek tada su svi beogradski „Evropejci” horski zapištali. Tek kad su osjetili „gdje strah čuči i ko mu je mati” (Lalić) shvatili su koliko može biti opasno zlo koje se istrglo iz boce.
Ma vraga, i to su shvatili na sebi svojstveni štoserski način! Baš kao pop iz poznate narodne anegdote. Dok je narod umirao po selu, pop je mudrovao kako je to normalna prirodna pojava. Kad mu je umrla popadija, tek onda se pop raskrivio kako pomrije cijeli svijet!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo