Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

“Ljudi” i stereotipi

Objavljeno prije

na

Uvijek je bilo nečega šovinistički odvratnog i duboko uvredljivog u starim nušićevskim stereotipima o Crnogorcima. Ti su pamfletaški stereotipi, počev od proto-stereotipnih „Đetića u parlamentu”, bili u dijametralnoj suprotnosti sa stereotipima koje su Crnogorci smislili sami o sebi u idealno-tipskoj slici homo heroicusa. U vremenima u kojima je televizija zamijenila literaturu i pozorište ništa se bitno nije promijenilo u proizvođenju i širenju stereotipa. Tzv. „komunisti” na vlasti za neke stvari nijesu imali formulu ili se nijesu usuđivali da nameću svoju formulu. Zbog toga je bilo moguće da oni dopuštaju da na nešto suptilniji način prosvjetnim sadržajima (istorije i književnosti, prije svega), ali i „lakim i zabavnim sadržajima” radija i televizije gospodari stari nacionalizam srbijanske cvijićevske „škole mišljenja”. I u „socijalističkom” klišeu Šumadinac bijaše šarmantno i duhovito čudo od čovjeka, a sva ostala ujedinjena južnoslovenska braća sve kukavelj do kukavelja. Uloga najjadnijih kukavelja obavezno je zapadala Crnogorce. Gdje god je beogradska televizija uspijevala da sklepa kakve komediografske đukićevsko-novakovske i slične „sadržaje” u kojima se pojavljuju likovi „đetića” kao pod konac ti su likovi imali kao obavezne sljedeće karakteristike: primitivni bukači, razmetljivci i prazno naduveni tipovi, ljudi bez ikakvih škola i građanski prihvaćenih zanimanja, muvatori koji žive na tuđ račun prodajući najrazličitije magle, otužni hvalisavci; uopšte, moralno problematični ljudi. U potonjim dvadesetak godina taj je standardni paket karakterološke „dramaturgije” obogaćen novim elementom. Donijelo ga je ratno i „tranziciono” vrijeme. „Raspon lika” tipičnog Crnogorca obogaćen je čistim kriminogeno-patogenim osobinama osoba koje žive s one strane zakona, uvijek spremne da isprebijaju, osakate, opljačkaju i ubiju.

Prosječan čovjek, kad ga prođe mladalački animozitet prema stereotipima kojima ga zapljuskuje svijet odraslih, vremenom počne da se predaje moćnoj i neodoljivoj sili stereotipnog mišljenja ili s mučninom počne uviđati da svaki stereotip počiva na nekoj vragoliji koja ga baš i nije proizvela i učvrstila bez ikakvog osnova. Prokletstvo i draž stereotipa i jeste u tome što nikada nije sasvim neosnovan, nego je ipak u njemu „uhvaćeno” ponešto tipizirano iz magluština mentalitetskih karakterologija. Oprez pred njim mora biti osnovno držanje kultivisanog čovjeka, jer on mora znati da stereotip počiva na brzanju u generalizacijama i univerzalizacijama kojima se učvršćuju sudovi problematične kognitivne i moralne vrijednosti, koji se nadalje nekritički protežu i pokušavaju primijeniti na sve ljude koji po nekom proizvoljnom kriterijumu bivaju utrpani u konotacijsko polje stereotipa.

Podosta godina koje sam natovario na pleći prilično su me oslobodile toga opreza. I dalje me iritiraju stereotipi o Crnogorcima, ali sam sve manje sklon da s ljutnjom odbacim ono što je sadržano u njima. Naprotiv, brojna mi životna iskustva kazuju kako je zastrašujuće mali broj Crnogoraca, a s nebrojeno njih sam imao onakvog ili onakvog posla u životu, koji su pokazivali elementarnu karakternu solidnost. Ne usuđujem se ipak samom sebi priznati da Crnogorci u svom današnjem tzv. istorijskom obliku predstavljaju veliku moralnu ruševinu iz koje tek, tu i tamo, štrči poneka uspravna i dostojanstvena ljudska katedrala.

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo