Povežite se sa nama

Izdvojeno

GRIJANJE ŠKOLA NA SJEVERU: Tople želje u hladnim učionicama

Objavljeno prije

na

Iako je količina lož-ulja koja se školama na sjeveru isporučuje po važećim kriterijumima 2,7 puta je veća od one na jugu (izračunava se po đaku), to nije garantovalo zagrijane učionice. U Ministarstvu prosvjete ne razmišljaju o izmjeni spornih kriterijuma

 

Rebalansom budžeta za ovu godinu obezbijeđena su sredstva za grijanje u školama, saopšteno je nedavno iz Ministarstva prosvjete. To je, samo donekle, umirilo prosvjetare i roditelje đaka na sjeveru. Nadaju se toplim učionicama bar od 15. oktobra, kad zvanično počinje sezona grijanja, ali istovremeno strahuju da će dugogodišnji problem eskalirati.

Iako su jutarnje i prijepodnevne temperature u pojedinim opštinama na sjeveru, minulih sedmica, bile skoro svakodnevno ispod 10°C, o uključivanju grijanja se nije ni razmišljalo u većini  škola. Da je djeci hladno, kažu u Ministarstvu, uprave škola nijesu im javljale. Rijetki su direktori obrazovnih ustanova koji će novinarima prizati da je bilo potrebe za grijanjem. Neradao pričaju i o količinama goriva potrebnim narednih mjeseci.

I dok uprave škole šturo i uopšteno odgovoraju na novinarska pitanja koja se tiču zagrijavanja učionca, u školskim savjetima roditelja su konkretni i jasni. Tvrde da, eventualnu, online nastavu neće dozvoliti, ako se ispostavi da nema dovoljno energenata za grijanje. Zabrinjavajuće je, kažu, što su, čak pod uslovom da sve bude kako najavljuju iz resornog Ministarstva, i ove godine ostali isti problemi u školama. Što zbog tehničkih uslova, što zbog diskutabilnih kriterijuma prema  kojima se energenti raspoređuju, roditelji ponovo sa zebnjom očekuju prve temperaturne minuse.

Taj strah, objašnjavaju, potkrepljuje višegodišnje iskustvo, pa, recimo, roditelji osnovaca iz Kolašina razmišljaju i o masovnom protestu. Kažu da je OŠ Risto Manojlović, od kako je napravljena, kada je riječ o sistemu za grijanje, najkarakterističniji primjer bezumnih rješenja Ministrastva prosvjete.  Ništa se, tvrde, ni ove godine nije promijenilo. U jedinoj gradskoj osnovnoj školi u tom gradu je svega 520 učenika. Ustanova je, međutim, površine 6.000 m² i sagrađena od materijala neprimjerenih oštroj klimi na sjeveru.

„Pored toga, škola je sva u hodnicima, a sa malo učionica, u odnosu na površinu.  Lož ulja za grijanje, čak i sve da bude, kako su najavili iz Ministratva, neće biti dovoljno, kako što nije bilo ni minulih godina. Jedan od razloga su i kriterijumi prema kojima se školama raspoređuju energenti”, kazali su Monitoru u Savjetu roditelja OŠ Risto Manojlović.

Broj učenika je, prema Pravilniku o normativima i standardima za sticanje sredstava iz javnih prihoda za ustanove koje realizuju javno važeće obrazovne programe, jedan od osnovnih kriterijuma na osnovu kojeg se određuje količina nafte i lož-ulja. To neke škole na sjeveru sa malim brojem učenika, stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge.

U Pravilniku piše da se godišnji troškovi za naftu i lož-ulje određuju na sljedeći način: 18,5 litara po jednom učeniku za škole u prvoj klimatskoj zoni (Herceg Novi, Tivat, Budva, Bar, Kotor i Ulcinj), odnosno 29,6 litara za škole u drugoj klimatskoj zoni (Podgorica, Danilovgrad). U trećoj klimatskoj zoni (Pljevlja, Žabljak, Cetinje, Nikšić, Šavnik, Plužine, Kolašin, Berane, Bijelo Polje, Plav, Rožaje, Andrijevica i Mojkovac) količina lož ulja koje sljeduje škole je 50 litara po učeniku. To mnogima nije garantovalo dovoljo zagrijane učionice tokom minulih zima. Za sada, kažu u Ministarstvu prosvjete, ne razmišlja se o promjeni kriterijuma, prema kojima se raspoređuju energenti školama.

„Otkako je škola napravljena 2011. godine, roditelji, pa i direktori su apelovali da se taj pravilnik promijeni. Nije bilo niti reakcije niti volje. Sada se spremamo na radikalnije poteze. Organizovali smo radnu grupu u kojoj su i predstavnici lokalne samouprave, tražićemo pomoć na svim relevantnim adresama. Zajedno sa roditeljima djece u vrtiću, srednje i muzičke škole pokušaćemo da postignemo da nas čuju”, poručuju iz Savjeta roditelja u Kolašinu.

Pored diskutabilnog Pravilnika, objašnjavaju, problem je i nedakvatan sistem za grijenje, odnosno, kotlarnica i kotao, koji „u prvom sata troši ogromne količine lož-ulja, bez značajnih efekata”. Zbog načina na koji je projektovana škola, gubici su ogromni, a učionice hladne. Treba, kažu roditelji, prije svega, obezbijediti projektnu dokumentaciju, koja bi riješila problem kotlarnice, ali i ostalog prostora u školi.

Dok u osnovnoj školi u Petnjici, zbog nedavne rekonstrukcije kotlarnice narednu zimu dočekuju relaksirano, njihove kolege u srednjoj školi su u velikom problemu. Direktor Maruf Batilović kaže da prostorije na trećem spratu ne mogu da se zagriju. „Na trećem spratu grijanje je slabije u odnosu na prvi i drugi sprat. Svega 30 odsto grijanja obuhvata naše učionice. Koristimo grijalice, ali umjereno, jer u školi je loša električna instalacija. Više grijalica prouzrokuju izbijanje osigurača, zbog čega kasnije imamo problema sa povezivanjem računara i druge tehnologije”, kazao je on.

Uz nedovoljne količine energenata, loša tehnička rješenja uzrokuju probleme sa grijanjem u mnogim školama na sjeveru. Lokalne uprave pojednih opština, iako nemaju nadležnost, sporadično pomognu u rješavanju dijela problema sa grijanjem. No, novac koji mogu da opredijele u tu svrhu, tvrde, nije dovoljan ni za nekoliko dana grijanja učionica. Predsjednik SO Kolašin Milan Đukić, međutim, tvrdi da jednokratne pomoći školama iz opštinskih kasa nijesu rješenje.

„Nemamo prava da pare građana trošimo populistički pred izbore za nešto što je obaveza Ministarstva. Možda je ponajmanje posljednji ministar kriv, ali odgovornost nose svi već godinama. Opština ne može školama davati novac za grijanje, a da pri tom, neko ko je nakaradno projektovao školu i izgradio sistem za grijanje, ne snosi odgovornost. Te pomoći iz opštinski budžeta su nedovljne i ne rješavaju višedecenijski sistemski problem. Više od deceniju i po sam radio kako prosvjetni radnik i rjetke su zime kada je u učionicama bilo dovoljno toplo”, kaže Đukić.

Prioritet Ministarstva prosvjete je, kako su istakli, da se obezbijedi funkcionisanje vaspitno-obrazovnog sistema. Tvde da su preduzete sve aktivnosti kako bi se nastava u školama odvijala redovno. „S obzirom na sva dešavanja na tržištima energenata po pitanju cijena i naglog skoka cijena energenata, sredstva koja su dobijena budžetom za 2022. godinu bila su nedovoljna za ove nabavke i rebalansom budžeta su dobijena dodatna sredstva za ove namjene”, kazali su prošle sedmice iz resornog ministarstva.

Kroz javne nabavke obezbjeđuje se ugalj i pelet kao i sredstva za ogrijevno drvo za vaspitno-obrazovne ustanove. Uprava za katastar i državnu imovinu kroz objedinjene nabavke nabavlja lož-ulje i tečni nafni gas. Novac za ogrijevno drvo je, tvrde iz Ministarstva, obezbijeđen, pa su škole, koje se na taj način griju, već obezbijedile potrebne količine.

„Za isporuku uglja imamo važeći ugovor po kome se vrše isporuke vaspitno- obrazovnim ustanovama i ovaj ugovor ističe krajem oktobra mjeseca. Imajući to u vidu, u narednim danima će biti objavljen novi tender za nabavku uglja”, najavili su iz Ministarstva prosvjete.

Tender za isporučioca je kasnio, jer su se čekala dodatna sredstva koja su dobijena rebalansom budžeta. Tendersku proceduru za nabavku lož-ulja i tečnog naftnog gasa za potrebe Ministarstva i obrazovno-vaspitnih ustanova sprovodi Uprava za katastar i državnu imovinu. Ta procedura je takođe prolongirana zbog nedovoljno novca, koji je kasnije obezbijeđen rebalansom.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VESELINA VELJOVIĆA: Skaj prepiska u centru pažnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se SDT stavom da je vijeće Višeg suda potvrdilo da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije predstavlja zakonit dokaz. Veljovićev advokat tvrdi suprotno

 

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba koje se terete za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. Podsjećamo, Veljović se tereti da je 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je 2018. godine formirao Aleksandar Mrkić radi šverca cigareta i pranja para. Konkretno, tereti se da je 25. decembra 2020. godine Mrkiću dojavio da će policija pretresti prostorije koje koristi pripadnik njegove kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se i Specijalno državno tužilaštvo koje se saopštilo da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište SDT-a da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije, pribavljena u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, predstavlja zakonit dokaz. „Nema razloga da se dovodi u sumnju zakonitost procedure pred nadležnim inostranim pravosudnim organom koji je taj dokaz prikupio, te da se svakako međunarodna saradnja zasniva na međusobnom povjerenju, odnosno pretpostavci da je dokaz u drugoj državi pribavljen na zakonit način“, piše u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Veljovićev advokat Mihailo Volkov u razgovoru za Monitor kaže da ga odluka Višeg suda kojom se potvrđuje optužnica protiv njegovog klijenta nije iznenadila. Naprotiv, tvrdi, to je i očekivao. „Nijesam vjerovao da će vanraspravno vijeće Višeg suda imati dovoljno pravne kuraži da obustavi postupak, posebno pri činjenici da se u dijelu Veselina Veljovića kompletna osnovana sumnja bazira samo na navodnoj skaj prepisci koja, uzgred, ni sama po sebi nije krivično opterećujuća. Svako onaj ko je bio u Višem sudu na tim ročištima zna kvalitet takvih rješenja i značaj samog instituta potvrđivanja optužnice koji će vrlo brzo da nestane iz zakonske procedure. Tako da s tim u vezi nijesam iznenađen“, kazao je Volkov.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

UDRUŽENI PODUHVAT VUČIĆEVIH POLITIČARA, UDBE I EPISKOPA SPC: Nemoć u UN iskaljuju na Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kampanja nakon najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu vidno je orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine

 

 

Od tzv. antibirokratske revolucije 1989. godine teško da je bilo toliko povika i gnjeva na malu Crnu Goru od strane srpskog sv(ij)eta diljem regiona. Razlog je navodna izdaja „bratske Srbije“ i „interesa srpskog naroda“ zbog najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu. Kampanja je vidno orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine. Tada je crnogorska Mitropolija predvođena pokojnim Amfilohijem Radovićem ostala po strani referendumske kampanje pozvavši se na jevanđeosku maksimu „caru carevo, Bogu božje“.

U ovom slučaju se prije pet dana u kampanju uključio i sadašnji mitropolit Joanikije Mićović kome norme Jevanđelja i hrišćanske vjere ne važe kada su politički interesi Beograda i Moskve u pitanju. Mitropolit se prvo na uskršnjoj liturgiji 5.maja u Podgorici, kojoj su prisustvovali premijer, predsjednik i drugi zvaničnici, pojavio sa ruskim carskim grbom na vladičanskoj kapi (mitri). Istina, na štitu grba nije bilo ruskog Sv. Đorđa, (vjerovatno ciljana „korisna nejasnoća“) ali je ornament svakako ruski stiliziran i poruka je jasna. Kasnije je, slijedeći  poruku patrijrha SPC  Porfirija,  Joanikije rekao da „pri­ča o sre­bre­nič­kom ge­no­ci­du ni­je na­uč­no ute­me­lje­na, ali je i te ka­ko po­li­tič­ki mo­ti­vi­sa­na“. Tamo se desio, rekao je  zločin ali „lobiranje, sponzorisanje i propagiranje priče o genocidu u Srebrenici, ne može nadoknaditi nedostatke dokaza za održivost te priče“. Poruka mitropolita je da Crna Gora ne treba glasati predloženu Rezoluciju kako bi „uvijek bila otvorena za istinu,…sačuvala svoje dostojanstvo…(i) svoju unutrašnju stabilnost“.

Da je unutrašnja stabilnost i koaliciona Vlada narušena vidi se i iz izjave lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića koji je „saopštio premijeru da teško možemo nastaviti da podržavamo njegovu Vladu ukoliko CG podrži Rezoluciju“ u UN-u. Pojedini vučićevski mediji u zemlji i van su pozvali na organizaciju protesta i litije koje bi predvoditi episkopi. Andrija Mandić, predsjednik državne Skupštine i lider Nove srpske demokratije (NSD) nije prijetio izlaskom iz vlasti, na koju je toliko vremena čekao, ali je rekao da „mi srpski lideri u Crnoj Gori tu Rezoluciju i pokušaj da se Srbi proglase genocidnim narodom doživljavamo kao problem“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

APELACIONI SUD SILOVATELJU MALOLJETNICE DUPLO SMANJIO KAZNU: Nasilje u produženom trajanju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu, te je sa maksimalne od 15 smanjio na osam godina.  Odluka je izazvala bijes javnosti, brojne reakcije i proteste

Maloljetnicu od 15 godina je pod prinudom početkom 2020. u svoju kuću odveo 50-godišnji  komšija B.B. ,,Ako ne dođe kod njega da ga nešto posluša” roditelji će joj ostati bez posla. Prijetnje su pojačavane, zaprijetio je i da će joj oca ubiti.

Djevojčica je krila od roditelja šta joj se dešava, dok otac nije primijetio promjene u njenom ponašanju, pregledao njen telefon i pronašao poruke komšije. Potom je djevojčica bratu ispričala o nasilnim seksualnim odnosima koje je mjesecima trpjela. Porodica je slučaj prijavila policiji nakon čega je silovatelj uhapšen i pritvoren.

Viši sud je, u dva navrata u julu 2022. i novembru 2023, B.B. osudio na maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina. Sud je utvrdio da je B.B. od januara do juna 2020, upotrebom sile i prijetnje, u više navrata silovao djevojčicu, prijeteći joj da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

Apelacioni sud je u februaru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda koju je potpisala i jula 2022. godine donijela sutkinja Vesna Kovačević. Ona je B. B. osudila na 15 godina zatvora, ali je tadašnjom odlukom Apelacionog suda silovatelj vraćen na ponovno suđenje. Nakon toga, u novembru prošle godine sudija Višeg suda Veljko Radovanović donosi istovjetnu presudu kao i sutkinja Kovačević.

Apelacioni sud je sada preinačio odluku i smanjio kaznu sa 15 na osam godina.

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu. Posljednja odluka Apelacionog suda je pravosnažna.  Ako ona ostane na snazi B.B, koji je već četiri godine u pritvoru izaći će iz zatvora tokom 20**08.????

Odluka Apelacinog suda izazvala je bijes javnosti i brojne reakcije. U srijedu je ispred ovog suda održan protest više desetina građana.  ,,Strože kazne za zločine nad djecom”, ,,Smanjite silovanje, ne kaznu”, ,,Osam godina zatvora za doživotnu traumu”, ,,Produženo silovanje nema prenaglašen značaj”, neki su od transparenata koji su se mogli vidjeti na protestu.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo