Povežite se sa nama

OKO NAS

HERCEGNOVSKA VLAST POKREĆE RASKID UGOVOR SA TURCIMA U POSLU OTPADNIH VODA: Kanalizacija u moru

Objavljeno prije

na

Opština Herceg Novi pokrenula je raskid Ugovora sa turskim konzorcijuma Mas Gintaš zaduženim za izgradnju Postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV), saznaje Monitor iz više pouzdanih izvora bliskih lokalnoj upravi i pomenutoj turskoj firmi.

,,Raskid Ugovora još nije zvanično potpisan, čeka se da se nadležni u Opštini vrate sa službenog puta i vidi da li će se prihvatiti ponuđeni aneks”, potvrđeno je za naš list od više izvora.

Kako nezvanično saznajemo, PPOV nekoliko dana i nije radio jer su Turci povukli svoje radnike pa je za to vrijeme neprerađena kanalizacija išla direktno u more. Radnici hercegnovskog Vodovoda su u srijedu, 6. decembra, uspjeli da prespoje neke djelove u postrojenju i obezbijede njegovo minimalno funkcionisanje.

,,Sistem je proradio nakon pet dana zastoja tokom kojih su sve fekalne vode bile puštene u more”, kaže dobro upućeni Monitorov izvor.

Zvanično opravdanje za raskid ugovora je nelikvidnost firme Mas Gintaš, a inicijativa je uslijedila na pritisak njemačko-crnogorske firme Dahlem, koja je na kompletnom Projektu izgradnje kanalizaciono-vodovodne infrastrukture sa fabrikom za preradu otpadnih voda u opštini Herceg Novi postavljena kao nadzorni organ ispred KFW banke, kod koje su se Opština i Vlada kreditno zadužile još na jesen 2012. godine kada su cijeli projekat pompezno najavljivali. ,,Prvu lopatu” kojom su označili početak radova, držali su tada bivši premijer Igor Lukšić i bivši predsjednik Opštine, Dejan Mandić.

,,Dahlem je spremio raskid ugovora sa turskim izvodjačem Mas Gintaš za PPOV, jer ovi nisu obezbijedili 880.000 eura bankovne garancije za nastavak radova. I to je bila nužna mjera. Kakve će to posljedice imati vidjećemo, jer Turci mogu sve da zatvore”, kaže Monitorov dobro upućeni izvor.

Hercegnovski projekat kanalizaciono-vodovodne infrastrukture sa fabrikom za preradu otpadnih voda tako ulazi u novu fazu nedoumica, jer je sada, nakon više od tri godine kašnjenja u njegovoj realizaciji, pitanje kako će se uopšte dalje nastaviti.

Posao oko izgradnje kanalizacione infrastrukture povjeren je firmi Ćeltikćoglu, dok je kompanija Mas Gintaš bila zadužena za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

,,Svi građevinski radovi na kanalizacionom kolektoru biće završeni i pušteni u funkciju do kraja godine”, ponovljeno je iz Opštine u oktobru ove godine i niko nije kao upitno pominjao funkcionisanje i završetak radova na Postrojenju.

Sa kompanijom Ćelitćoglu je zbog kašnjenja radova jednom već bio raskinut ugovor, od strane prethodne lokalne vlasti koju su činili DPS i Izbor. No, poslije uključivanja Vlade i Ambasade Turske, saradnja je nastavljena. Problemi su se ponovili i ovoga ljeta kada je izvođač radova uklonio nekoliko postavljenih pumpi zbog navodno neisplaćenih dugovanja od strane Opštine, ali je i taj problem prevaziđen i vraćene sve pumpe.

,,Preostalo je još 13 odsto svih radova na projektu, nakon čega će uslijediti usklađivanje sistema i uočavanje nedostataka. Sve što je obaveza Opštine do sada je plaćeno. Sredstva su uplaćena KFW banci i sa tog računa biće plaćeno izvođaču, kompaniji Ćeltikćoglu”, poručeno je u oktobru iz Opštine Herceg Novi.

U junu ove godine Olivera Doklestić, direktorica hercegnovskog Vodovoda upozorila je u junu ove godine da se taj projekat ne vodi kako treba.

,,Želim da skrenem pažnju da su građevinski inženjeri u Herceg Novome ukazivali aktuelnim vlastima, kako u Opštini, tako i u državi, KFW banci i Vodacomu da se projekat izgradnje kanalizacije ne vodi kako treba. Uz podršku Inžinjerske komore CG organizovana su dva okrugla stola, 2011. i 2013. godine, a koji su skrenuli pažnju na nadolazeće probleme, kako sa kolektorom i objektima na njemu, tako i sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama. Ukazivali smo na nedovoljno razrađene studije, prethodne dokumente, kamuflirane procjene uticaja na životnu sredinu, zbrzane procedure, izabrane tzv. nadzorne organe, koji nisu bili ni vođeni ni dorasli ovakvo kompleksonom projektu”, navela je ona u otvorenom pismu

Novo rukovodstvo Opštine Herceg Novi se obavezalo da će kada se završi Projekat, potegnuti pitanje odgovornosti zašto je došlo do tolikog kašnjenja ,,ne bježeći od odgovornosti bilo kog učesnika u tom projektu”.

Za sada sve propuste plaćaju građani.

Nebojša MANDIĆ

Komentari

Izdvojeno

DRAGIŠA JANJUŠEVIĆ, POLITIČKI ANALITIČAR: Nema reforme sa nestabilnom vladom

Objavljeno prije

na

Objavio:

Evropska komisija želi da vidi našu spremnost, ne samo retoričku i politikantsku, već konkretnu i stvarnu kroz najzahtjevnija poglavlja. Kada imate vladu sa nestabilnom podrškom parlamentarne većine, vi ne možete ući niti u jedan ozbiljniji reformski zahvat

 

MONITOR: U novom izvještaju EK o napretku opet se upozorava da je Crnoj Gori potrebna jaka politička volja za efikasno rješavanje pitanja korupcije i organizovanog kriminala. Znači li to da je nema?

JANJUŠEVIĆ: Političke volje sigurno ima, ali bojim se samo na riječima! Svaka partija ponaosob je sigurno za rješavanje ovog problema, ali kada treba izabrati Tužilački savjet, onda vidite kavi problemi nastaju. Tako da to samo nije dovoljno za ovako jednu opasnu pošast i veliki problem. Potrebno je da imate čitav jedan kompaktan sistem koji se može suprotstaviti korupciji i kriminalu na visokom nivou – a to su policija, tužilaštvo i sudstvo. Prethodna vlast je izgrađivala sistem da tužilaštvo i sudstvo budu  pod velikim partijskim kontrolama i uticajem. To sad predstavlja veliki problem i zahtjevan i dugotrajan  proces u izgradnji kompaktnog sistema koji će se suprostaviti ovom kanceru koji razara naše društvo.Vidite koliko se samo troši energije i političkog usaglašavanja oko Tužilačkog savjeta. O drugim stvarima da ne govorimo.

MONITOR: Jeste li iznenađeni ocjenama novog izvještaja? Šta su, u stvari, poruke EK novoj vlasti?

JANJUŠEVIĆ: Apsolutno nijesam iznenađen ocjenama Evropske komisije, a poruke, kada pregovori traju devet godina, počinju da budu iste i nepromijenjene. Evropska komisija želi da vidi našu spremnost, ne samo retoričku i politikantsku, već konkretnu i stvarnu kroz najzahtjevnija poglavlja. U stvarnosti to znači da morate pokazati da kroz javne politike kreirate sistem gdje će javne ustanove i institucije biti servisi građana uz podrazumijevanu vladavinu prava. Sada, kada imate Vladu s nestabilnom podrškom parlamentarne većine, vi ne možete ući niti u jedan ozbiljniji reformski zahvat! I onda morate imati ovakav izvještaj. Mada, iskreno govoreći, ova vlada nije mogla značajno da popravi, niti pokvari osam godina jako loših pregovora sa Evropskom unijom, gdje smo milimetarski napredovalli!

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SLUČAJ POMORCA SLOBODANA RADULOVIĆA: Sudske igre

Objavljeno prije

na

Objavio:

Apelacioni sud ukinuo je presudu Privrednog suda, sutkinje Nataše Bošković, po kojoj su sve italijanske kompanije odgovorne za naknadu štete pomorcu Slobodanu Raduloviću kome je zbog povrede zadobijene na brodu MSC Lorena amputirana noga. Naloženo je Privrednom sudu da utvrdi da li je nadležan da o ovome odlučuje, kao i da se glavna rasprava vodi kod drugog sudije

 

Slobodanu Raduloviću, iskusnom pomorcu sa tri decenije staža, zbog povrede koju je dobio na brodu, amputirana je noga. Usljed brojnih propusta, kako tvrdi, a prije svega zbog toga što nije ispoštovan nalaz ljekara da se nakon povrede iskrca sa broda, on je tužio Mediterranean Shiping Company (MSC)  iz Napulja i ESA Group iz Đenove.

Monitor je pisao da je Privredni sud, odnosno sutkinja Nataša Bošković, sredinom aprila, donio Međupresudu kojom se potvrđuje da su tužene kompanije odgovorne za naknadu štete.

Apelacioni sud, vijeće sastavljeno od sudija Rama Strikovića, predsjednika vijeća, Nevenke Popović i Katarine Đurđić je 28. septembra donijelo rješenje kojim se ukida međupresuda Privrednog suda, predmet se vraća istom sudu na ponovno suđenje i odlučeno je da se nova glavna rasprava održi pred drugim sudijom, što je jedna vrsta presedana u sudskoj praksi.

„Ovo je politička odluka. U smislu da je ovo prvi slučaj da jedan pomorac dovede MSC pred sud i da se očigledno pod njihovim uticajem naloži promjena sudije Bošković. U tom smislu mislim da je namještena presuda jer još nijesam čuo da se mijenja sudija“, kaže za Monitor Radulović. On ističe: „Rođena država mi uskraćuje pravo na pravično suđenje i šalje me da sa 95 eura penzije idem u Panamu“.

Ovaj dugogodišnji pomorac je i ranije upozorio da je ovaj slučaj indikativan jer „oko 3.000 pomoraca iz Crne Gore čeka ista sudbina što se tiče zaštite njihovih prava. Riješiti bilo kakav problem je teško. Pomorci nemaju nikakvu zaštitu ni od države, niti od sindikata pomoraca”.

U odluci Apelacionog suda nalaže se da Privredni sud utvrdi da li je za rješavanje predmetnog spora ugovorena arbitraža, a ukoliko nije, da se utvrdi da li je domaći sud nadležan u ovom slučaju.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA I CRNA GORA: Dan koji nije naš

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ne postoje prevencije siromaštva, a mjere koje nadležni preduzimaju nijesu efikasne. Jedan od dokaza za to je pojava cikličnog siromaštva – u jednoj porodici postoji i po nekoliko generacija siromašnih

 

Još jedan Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, 17. oktobar, dočekan u tišini. Kako drugačije – ne znamo ni koliko imamo siromašnih. Nemamo ni strategiju kako da se sa siromaštvom izborimo.

„Govorimo o Nacionalnoj strategiji za borbu protiv siromaštva čitavu deceniju. Nije bilo političke volje da se siromaštvo sistemski riješi, a to je jedini način. Razlog je vjerovatno što je glas siromaha na izborima najjeftiniji. To je sramota za državu Crnu Goru”, kaže za Monitor Marina Medojević, predsjednica Banke hrane, organizacije koja godinama pomaže najugroženijima u našem društvu.

Ne postoje prevencije siromaštva, a mjere koje nadležni preduzimaju nijesu efikasne. Jedan od dokaza za to, prema riječima Marine Medojević, je pojava cikličnog siromastva – u jednoj porodici postoji i po nekoliko generacija siromašnih.

Posljednji zvanični podaci o siromaštvu datiraju iz 2019. godine. Riječ je o Anketi o dohotku i uslovima života, koju Uprava za statistiku (MONSTAT) redovno sprovodi od 2013. godine. Tada je svaki četvrti građanin živio ispod granice siromaštva – 24,5 odsto, što je za 0,7 procenata više u odnosu na 2018. godinu.

„Mi smo iz Banke hrane govorili da je život jedno, a statistika sasvim drugo. Ljudi će prema onome u koga imaju povjerenja biti iskreni, a neće to biti prema strancima, posebno ako ih pitaju za intimu. Osjećaj siromaštva to jeste – i ljudi ga se stide”, ističe predsjednica Banke hrane.

Koliko se i kako situacija zbog pandemije virusa COVID-19 promijenila – nije poznato, jer podaci nijesu ažurirani tokom 2020. godine. No, sigurno je da im se nećemo obradovati.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) od 5. oktobra ove godine nezaposlenih je bilo preko 50.000, tačnije – 53.990. Na isti dan prošle godine bez posla je bilo 42.319 osoba. To znači da je za 12 mjeseci bez posla ostalo gotovo 12.000 ljudi, odnosno da je mjesečno, u prosjeku, gotovo hiljadu ostajalo bez posla. Slikovitije – dnevno oko trideset.

To su zvanični podaci. Mnogo je onih koji nijesu u evidenciji ZZZCG-a, pa je pravo stanje nepoznanica.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. oktobra ili na www.novinarnica.net

 

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo