Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1006

Objavljeno prije

na

DVIJE DECENIJE OD OSNIVANJA LSCG
Sinonim slobodne Crne Gore

Prošlog utorka, 26. januara, navršile su se dvije decenije od kada je na Cetinju osnovan Liberalni savez Crne Gore. Predsjednik prve Skupštine stranke bio je Velimir Koko Vujović, a Slavko Perović, kasniji dugogodišnji lider partije, izabran je za predsjednika Izvršnog odbora. LSCG je bio demokratska i antiratna stranka u Crnoj Gori koja se tokom svog postojanja borila za slobodu pojedinca, demokratski ambijent i nezavisnost Crne Gore. Aktivizam Liberalnog saveza poklapa se sa godinama u kojima su se dešavali najznačajniji događaji u novijoj istoriji Crne Gore. Liberali su u teškom vremenu sačuvali sve sto je bilo vrijedno u Crnoj Gori i zato je Liberalni savez moralni vrh Crne Gore 20. vijeka. Kao građanska i antiratna stranka, LSCG je ukazivao na opasnost od nacionalizma, , organizovao protest protiv pohoda crnogorskih rezervista na Dubrovnik, osudio deportaciju bosanskih izbjeglica, etničko čišćenje Bukovice, zločin u Štrpcima… Zbog toga su liberali bili meta žestoke političke kampanje vlasti, odnosno Demokratske partije socijalista.

,,Srbija i Crna Gora u svjetskoj javnosti postaju sinonim za agresiju, a naši očevi, sinovi, braća, prijatelji i rođaci svakodnevno ginu ili se trajno osakaćuju u besmislenoj dubrovačkoj ratnoj avanturi… Crna Gora prima na sebe sramotu nedostojnu vjekovne i časne oslobodilačke istorije, nedostojnu svojih slavnih predaka”, poručivali su liberali početkom devedesetih. Vlast je odgovarala bjesomučnom medijskom hajkom, barikadama po crnogorskim putevima, policijskim metodama…

Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine, LSCG je nastupio u sklopu Saveza reformskih snaga. U prvom sazivu crnogorskog parlamenta liberale je predstavljao poslanik Slavko Perović.

Na izborima sljedeće godine, za LSCG je glasalo oko 35 hiljada, odnosno oko 12 odsto izašlih birača i tada su liberali dobili 13 od ukupno 85 poslaničkih mjesta u parlamentu.

Na izbore 1996. godine, LSCG je izašao zajedno sa Narodnom strankom kao koalicija Narodna sloga. Taj politički potez – udruživanje sa prosrpskom partijom, imao je veliki značaj za prevazilaženje tadašnjih naraslih crnogorsko-srpskih podjela u Crnoj Gori.

Kada je 1997. Milo Đukanović napravio otklon od Slobodana Miloševića, LSCG je pozvao pristalice da u drugom krugu predsjedničkih izbora, krajem ’97. podrže Đukanovića, kojem je protivkandidat bio Momir Bulatović.
“Đukanoviću smo dali podršku, jer je evidentna njegova promjena političkog kursa i njegovo preuzimanje liberalne retorike. U odnosu na Bulatovića to je krupan iskorak, za Đukanovića možda i sudbinski”, objašnjavao je tada Perović.

U stranci je u septembru 2004. godine došlo do raskola i cijepanja na dvije frakcije. Do raskola je došlo zbog neslaganja u stranačkom vrhu oko prodaje zemljišta u Grblju. Tada se stranačko krilo Miodraga Živkovića odvojilo i formiralo novu stranku – Liberalnu partiju.

Zbog ukupnog političkog ambijenta u Crnoj Gori, 24. marta 2006. godine, na konferenciji održanoj na Cetinju, Liberalni savez je, poslije petnaestogodišnjeg postojanja, usvojio deklaraciju da “prekida svoje političko djelovanje”. Ideje Liberalnog saveza ostaju norma koju Crna Gora mora osvajati da bi odbranila vlastiti smisao u 21. vijeku.

Bivši politički lider Liberalnog saveza Slavko Perović je otišao iz Crne Gore i živi u Pragu. Odnedavno se nalazi na liječenju od povrede zadobijene padom nakon srčanog udara. Redakcija Monitora želi mu brzi i potpuni oporavak.

R. M

KOTOR
Ukradeno zvono iz 15. vijeka

Sa male crkve Svetog Antona u Gornjem Stolivu, u Kotoru, ukradeno je zvono iz 15. vijeka. Član Mjesne zajednice Stoliv Romeo Mihović rekao je agenciji MINA da je zvono ukradeno vjerovatno u kasnim večernjim satima u srijedu veče. „Pretpostavljam da je zvono počiniocima poslužilo kao sekundarna sirovina za sticanje materijalne koristi”, kazao je Mihović. Stolivski župnik Ivo Ćorić osudio je ovaj vandalski čin, ocjenjujući da se radi o „najsitnijim interesima” počinilaca. On je kazao i da je crkva Svetog Nikole u Gornjim Krašićima nedavno obijena, drugi put u posljednje dvije godine. „Tada su ukradeni krst sa oltara i kadionica, pa bi nadležni u istrazi posebnu pažnju trebalo da posvete otkupljivačima crkvenih relikvija i obrednih predmeta”, kazao je Ćorić.

SPUŽ
Zatvorenici štrajkuju glađu

Više od 150 zatvorenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu kod Podgorice stupilo je u srijedu veče u štrajk glađu, objavio je podgorički Dan. Zatvorenici su objasnili da odbijanjem uzimanja hrane štrajkuju zbog svakodnevnog premlaćivanja i iživljavanja službenika ZIKS-a nad njima, navodi list.
Nakon objavljivanja štrajka rukovodstvo ZIKS-a je pozvalo sve zaposlene da dođu na posao kako bi ugušili štrajk, a osuđenici su pozvali novinare tvrdeći da su već deset dana predmet zlostavljanja i da su batine postale svakodnevna pojava, prenosi Tanjug. “Svake večeri službenici nekoga prebiju”, tvrde zatvorenici spuškog zatvora. Oni kažu da su štrajkače iz zatvorskog kruga stražari silom odvukli u sobe, da je nekoliko osuđenika zatvoreno u samice i da je Uprava zabranila da se nakon batina zatvorenicima pruža medicinska pomoć. Ovo je drugi štrajk u spuškom zatvoru za deset dana. Prethodni štrajk glađu zatvorenici su objavili zbog odluke novog direktora Milana Radovića da pooštri kontrolu u ZIKS-u, nakon što je jedan osuđenik u zatvoru umro od posljedica predoziranja drogom, a drugi spašen u posljednjem trenutku. Uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, kako je u četvrtak prenio Portal Analitika, demantovala je navode Dana da je više od 150 zatvorenika stupilo u štrajk glađu. Ističući da su neprijatno iznenađeni ,,tendencioznim napisima u štampi koji ne odgovaraju istini”, Uprava ZIKS- a tvrdi za Portal Analitika: ,,Naprotiv, svi su, čak i porodice osuđenika, oduševljeni kako izgledaju i kako se postupa sa njima”.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo