Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1007

Objavljeno prije

na

CETINJE UOČI LOKALNIH IZBORA
DPS ponavlja obećanja

U nedjelju, 7. februara, na Cetinju će biti održani lokalni izbori. Prije četiri godine DPS je u crnogorskoj prijestonici osvojio apsolutnu vlast. Vjerovatno zato ovih dana vodi kampanju uz ista tadašnja predizborna obećanja: preseljenje državnih institucija, izgradnja autobuske stanice, vatrogasnog doma, postrojenja za tretman otpadnih voda, normalno snabdijevanje grada vodom, povećanje zaposlenosti… Do danas nijedna državna institucija nije preseljena na Cetinje. Nema ni nove autobuske stanice. U crnogorskoj prijestonici trenutno je zaposleno svega nekoliko stotina ljudi. Od obećane izgradnje puta Cetinje-Čevo-Nikšić, koja je počela 1992, od predviđenih 60-ak kilometara probijena su, ali ne i asfaltirana – četiri. Uoči posljednjih lokalnih premijer Milo Đukanović obećao je da će Cetinje opet biti diplomatski centar Crne Gore. U prijestonici je otvorena samo ambasada Republike Gvineje. Istovremeno je, sa završne konvencije DPS-SDP, poručeno da će sa referendumom ,,konačno razvedriti nad Cetinjem i Crnom Gorom”. U međuvremenu i nad Cetinjem i nad Crnom Gorom nadnio se još gušći mrak. Na lokalnim izborima na Cetinju učestvovaće tri stranke i jedna koalicija. Samostalno će nastupiti Demokratska partija socijalista, Socijalistička narodna partija i Socijaldemokratska partija, a u koaliciji Liberalna i Građanska partija. Oni će se boriti za 33 odbornička mjesta u cetinjskom parlamentu. Cetinjske izbore bojkotovaće najveći dio opozicionih stranaka. Pravo glasa ima oko 15 hiljada birača.

CKB TUŽILA MIODRAGA VLAHOVIĆA
Ambasador ne vraća kredit

Crnogorska komercijalna banka tužila je ambasadora Crne Gore u Vašingtonu Miodraga Vlahovića zbog neizmirenog duga od 405.838,81 eura. CKB je zatražila od suda da donese rješenje kojim bi Vlahović u roku od tri dana morao da isplati cjelokupni dug ili da se obavi popis, procjena i prodaja njegove imovine u državi i inostranstvu, objavio je podgorički Dan. Istovremeno, CKB je Osnovnom sudu u Podgorici predložila da donese predlog o izvršenju. Vlahović je 30. januara 2007. godine u toj banci podigao kredit u iznosu od 280.385 eura i to samo na osnovu mjenice, sa rokom otplate od 180 mjeseci. Korisnik kredita je djelimično otplatio svoje obaveze i to u iznosu od 71,926,05 eura, a ukupno dugovanje po osnovu pomenutog kredita u decembru prošle godine iznosilo je 405.838,81 eura, piše Dan.

 

NJUJORK
“Monitor” u “Fokusu”

Nezavisna revija Fokus, koja izlazi u Njujorku a namijenjena je iseljenicima u SAD-u, objavila je u najnovijem broju specijalni prilog – izbor tekstova iz hiljaditog broja Monitora. Sead Hodžić, glavni i odgovorni urednik, u obraćanju čitaocima tim povodom piše: “Nedjeljnik Monitor je devedesetih, u domaćoj javnosti i međunarodnim krugovima, bio prepoznat kao antirežimsko i antiratno glasilo, te promoter ideje nezavisne Crne Gore. Zbog toga su se nalazili na udaru vlasti njihovih satelita. Tako je bilo tada, a tako je i sada… Devedesetih su na redakciju Monitora bacali bombe, a danas ih bombarduju sa tužbama. Akteri su u oba slučaja, uglavnom, isti”. Redakcija Monitora se zahvaljuje na ovom lijepom gestu kolega iz Fokusa.

BUDVA
Graditelji duguju dvadeset miliona

Opština Budva odlučila je da povuče odluku o naplati komunalija prema kojoj su investitori na budvanskoj rivijeri imali privilegiju da komunalije plaćaju u ratama. Investitori koji su sagradili objekte i pored toga nijesu izmirivali obaveze prema Opštini. Sa te adrese saopšteno je da investitori trenutno duguju obaveze za oko 500 sagrađenih objekata, odnosno oko 20 miliona eura. Najveći dužnici su pojedini vlasnici hotela koji su izgrađeni ili se grade godinama, kao i privatni preduzimači koji su gradili stanove za tržište. Opštinske vlasti najavile su da će objekte vlasnika koji nijesu izmirili obaveze za komunalije isključiti sa vodovodne i elektro mreže, a možda neke i rušiti. Opština bi vjerovatno i dalje tolerisala ovakav javašluk da se njena kasa nije našla na promaji.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo