Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1008

Objavljeno prije

na

ODBOR BEZ PRINCA NIKOLE
Ne računajte na mene

Nakon bure koju je izazvala odluka princa Nikole Petrovića Njegoša da ne učestvuje u radu Odbora za proslavu 100 godina od uspostavljanja kraljevine Crne Gore, njegova pravna zastupnica Tanja Spičanović kazala je da princ Nikola očekuje od Vlade Crne Gore rehabilitaciju dinastije Petrović i otvaranje pitanja restitucije dobara. Princ takođe očekuje da Vlada riješi status crnogorske dinastije, što podrazumijeva vođenje računa o dostojanstvu kao i o realnim ekonomskim mogućnostima Vlade. Spičanović je izjavila da da je takav zahtjev upućen još 2004. godine, te da je u godini prije obnove državnosti donijeto privremeno rješenje kojim je dinastiji Petrović dat na korišćenje dio Plavog dvorca i kuća kralja Nikole na Njegušima. Pravna zastupnica princa Nikole objasnila je da su tokom gotovo šest godina uslijedili brojni dopisi kojima se tražilo rješenje pitanja rehabilitacije dinastije, adresirani na najviše državne zvaničnike, između ostalih i na predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, premijera Mila Đukanovića, te ministre pravde i kulture Miraša Radovića i Branislava Mićunovića. OSNOVAN FORUM 2010
Uzor – evropske demokratije

U Podgorici je prošlog utorka osnovan Forum 2010, „mreža istaknutih javnih ličnosti sa ciljem izgradnje Crne Gore po uzoru na evropske demokratije”. U Koordinacionom odboru, na čijem je čelu bivši lider Socijaldemokratske partije Žarko Rakčević, su Branko Lukovac, prof. dr Šerbo Rastoder, književnik Balša Brković, advokatica Azra Jasavić, filološkinja Jasna Tatar-Anđelić, general u penziji Blagoje Grahovac, ekolog Darko Pejović i politikolog Dritan Abazović. U programskoj Deklaracije se navodi da su članovi Savjeta Foruma saglasni da je „izostanak suštinskih sistemskih promjena doveo do zabrinjavajućeg razvojnog zaostajanja Crne Gore”. U Deklaraciji se izražava zabrinutost nad atrofijom institucija sistema, erozijom društvenih vrijednosti, nedjelotvornošču pravnog poretka, neodlučnošću i neefikasnošću u borbi protiv organizavanog kriminala, kao i visokim nivoom korupcije, drastičnim socijalnim raslojavanjem, monopolizacijom, devastacijom prostora i ugrožavanjem održivog razvoja. Forum se obavezuje da će, pored ostalog, raditi na ,,zaštiti javnog interesa, kontrolisanoj smjenjivoj vlasti, socijalnoj pravdi, solidarnosti, rodnoj ravnopravnosti, održivom i uravnoteženom regionalnom razvoju, očuvanju prirode, eliminaciji svih oblika diskriminacije”. Forum će aktivnosti ostvarivati putem tribina, debatnih klubova, javnih nastupa i okupljanja, konferencija za novinare, saopštenja za javnost i publikacija. Radiće u nekoliko grupa – za pravo i politički sistem, međunarodnu saradnju, ekonomiju i preduzetništvo, socijalnu politiku, nauku i obrazovanje, ekologiju i održivi razvoj, kulturu i medije, ljudska prava i odbranu i bezbjednost. Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić najavio je da postoji mogućnost za saradnju sa Forumom 2010. iako su nekada bili na različitim političkim opcijama. Mandić je kazao da se stvaraju mogućnost za saradnju jer su, osnivajući Forum, njegovi članovi očigledno odlučili da prekinu svaku koaliciju i kohabitaciju sa Demokratskom partijom socijalista. On je kazao da osnivanja Foruma 2010. doživio, kao poruku da su ljudi koji su bili na najodgovornijim položajima u crnogorskoj vlasti, shvatili i javno saopštili da ova vlast ne može da se mijenja iznutra. ,,Druga poruka je da u Forumu uočavaju jasnu i čvrstu vezu između organizovanog kriminala i najodgovornijih ljudu iz vlasti i da se ta veza može raskinuti jedino smjenom vlasti u Crnoj Gori”, kazao je Mandić agenciji MINA.

NOVO SUĐENJE MONITORU
Kalić traži odštetu

U podgoričkom Osnovnom sudu počelo je suđenje Monitoru po tužbi Safeta Kalića za naknadu nematerijalne štete od 80.000 eura zbog povrede časti i ugleda. Kalić je tužio Monitor zbog četiri teksta obavljena tokom 2008. godine u kojima je označen kao ,,bezbjednosno interesantna osoba koja svoje kriminalne aktivnosti obavlja u inostranstvu” i da je ,,pripadnik rožajskog klana”. Sudija Nataša Bošković je odlučila da u nastavku postupka osim uvida u sporne tekstove, pozove autore novinare Seada Sadikovića i Petra Komnenića, kao i tužioca Kalića. Boškovićeva je kazala da će sud od Agencije za nacionalnu bezbjednost zatražiti da dostavi informaciju da li se Kalić nalazi na ,,spisku rožajskog klana i da li se vodi kao bezbjednosno interesantna osoba”. Od ANB-a će biti zatražena i informacija da li se Kalić pominje u takozvanoj Plavoj knjizi kriminala, kao i da se utvrdi da li uopšte postoji ta knjiga, te da se pozove kao svjedok direktor Agencije Duško Marković.

SAVJET RTCG PRIHVATIO INICIJATIVU REKOM-a
Izvinjenje zbog ratne propagande

Savjet Radio-televizije Crne Gore pozitivno je odgovorio na zahtjev članova Koalicije za osnivanje REKOM-a u Crnoj Gori da Javni servis prikaže film Rat za mir autora Koče Pavlovića o opsadi Dubrovnika. Koalicija je saopštila da je zvanično obavještena o zaključku Savjeta, u kome se navodi da se “ukoliko je moguće, nađe forma da se film prikaže”, kao i da u roku od godinu na temu suočavanja sa ratnom prošlošću bude napravljeno pet emisija. Savjet je, kako je saopšteno iz Koalicije, preporučio uredništvu da se prilikom početka emitovanja serijala pročita zajedničko saopštenje kojim se RTCG izvinjava svim građanima zbog svoje uloge u ratnim godinama. „U potpunosti podržavamo odluku Savjeta da TVCG u roku od godinu napravi više emisija na temu suočavanja sa ratnom prošlošću i posebno ratnim zločinima u kojima su na bilo koji način učestvovali građani Crne Gore”, navedeno je u saopštenju Koalicije. Članovi Koalicije predložiće uredništvu Televizije da obezbijedi prikazivanje dokumentarnih filmova i prateće informativne rasprave na temu zločina posebno u Dubrovniku, Štrpcima, Bukovici, splitskom vojnom zatvoru Lora i druge. Članovi koalicije smatraju i da bi izvinjenje, koje je preporučio Savjet, trebalo uputiti građanima Crne Gore, ali i Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su trpjeli posljedice „ratne propagande” Radija i Televizije Crne Gore.


AILA ŠOŠKIĆ TRAŽI ZAŠTITU OD MINISTARA
Direktor joj ugrožava bezbjednost

Aila Šoškić, učiteljica podgoričke osnovne škole Dragiša Ivanović, pozvala je Ivana Brajovića, ministra unutrašnjih poslova, i Vujicu Lazovića, potpredsjednika Vlade, koji do ponovnog izbora obavlja dužnost ministra prosvjete – da je zaštite od direktora škole Nika Raičevića. Aila Šoškić u otvorenom pismu upućenom dvojici ministara tvrdi da su njeni odnosi sa Raičevićem ,,narušeni u mjeri da je ugrožena” njena ,,fizička bezbjednost i već poljuljano zdravstveno stanje”. ,,Molim Vas da, koristeći svoje pozicije, raspoložive mjere i radnje uradite sve kako bi mi pružili zaštitu na radnom mjestu”, stoji u pismu, uz podsjećanje da se, zbog ,,neprimjerenog ponašanja i odnosa” direktora Raičevića, već obratila direktora Uprave policije Veselinu Veljoviću. Ministri se tim povodom nijesu javno oglasili.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo