Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1009

Objavljeno prije

na

SUĐENJE ZA UBISTVO VLASNIKA NACIONALA
BiH izručuje Gudurića

Jedan od optuženih za ubistvo vlasnika zagrebačkog Nacionala Iva Pukanića I njegovog saradnika Nika Franjića, Bojan Gudurić biće izručen Hrvatskoj, odlučio je Sud Bosne i Hercegovine. Gudurić je poslije ubistva Pukanića i Franjića bio u bjekstvu do 1. februara, kada se predao policiji u Banjaluci, nakon čega je prebačen u ekstradicioni pritvor u Sarajevu, do odluke Suda BiH. Za njim su potjernicu raspisale Hrvatske, koja ga traži zbog učešća u ubistvu Pukanića, kao i Srbija, koja ga traži zbog izdržavanja četvorogodišnje kazne za 13 razbojništava.

SUĐENJE NOVINARU MONITORA SEADU SADIKOVIĆU
Pogrešno tumačenje dobre namjere

Novinar Monitora Sead Sadiković negirao je u utorak u podgoričkom Osnovnom sudu da je zlonamjerno pisao o funkcioneru Agencije za nacionalnu bezbjednost Zoranu Lazoviću time što ga je označio kao prijatelja i zaštitnika Draška Vukovića iz Berana i Safeta Kalića iz Rožaja, kako se tvrdi u tužbi kojom Lazović traži obeštećenje od 10.000 eura zbog pretrpljenih duševnih bolova. Sadiković se našao pred sudom zbog teksta u Monitoru, gdje je uglavnom prenio pisanje beogradskog nedjeljnika NIN naslovljenog Kolumbija na Limu od 4. aprila 2007. ,,O tome u posljednjem broju piše NIN koji Vukovića označava važnim članom beransko-rožajske grupe, NIN imenuje Rožajca Safeta Kalića za Vukovićevog šefa, a visokog funkcionera ANB-a za njihovog zaštitnika”, dio je teksta zbog kojeg je Lazović tužio Sadikovića. Sadiković je pred sudijom Osnovnog suda Snežanom Vukčević rekao da je njegov osnovni motiv bio tragičan milje na sjeveru Crne Gore koji se regrutuje u narkodilere po Evropi kao rezultat socijalnog stanja društva. Smatrao je, kaže, i da javnost treba da zna šta se zbiva, a da je Lazovića na telefonske brojeve, koje mu je lično dao, nekoliko puta pokušao da dobije kako bi dao izjašnjenje o pisanju NIN-a koji ga je obilježio kao zaštitnika narkokartela. ,,Upravo zato što mi se nije javljao na dva telefonska broje, ja sam napisao samo jednu rečenicu iz NIN-a koja ga označava kao zaštitnika i prijatelja Safeta Kalića. S obzirom na to da sam znao da je on prijatelj Kalića, jer mu je bio i na svadbi, a tamo se ne pozivaju neprijatelji, smatrao sam da ne mogu da napišem neistinu ako kažem da je on njegov prijatelj, pa i ako ga nijesam dobio telefonom. Motiv mi je bio i da tekstovima mobilišem ANB, čiji je Lazović funkcionere, kao i javnost, da se govori o tome i da se spriječi ova tragična pojava narkodilera po Crnoj Gori. Moju dobru namjeru Lazović je pogrešno protumačio”, tvrdi Sadiković. Lazović se nije pojavio u sudu, jer je ,,poslovno spriječen”, kako je rekla pripravnica iz advokatske kancelarije Draguljuba Đukanovića.

IZABRANA DJELA SRETENA PEROVIĆA
Snovi postali java

U Podgorici su prošlog utorka predstavljena trotomna Izabrana djela crnogorskog književnika Sretena Perovića. Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Prijateljstvo Dragoljub Rašović, koja je objavila Izabrana djela, kazao je da je Perovićeva sabrana ili izabrana djela, u južnoslovenskim sredinama veoma cijenjenog autora, trebalo objaviti mnogo ranije. On je za Perovića, koji Izabranim djelima obilježava šest decenija književnog rada, rekao da je branio i brani Crnu Goru ,,uvijek s vjerom da će biti bolja i da je njegova dužnost da je na tom putu napretka stvaralački podrži”. Obraćajući se prisutnim, Perović je kazao da je radio više od pola stoljeća – u prosvjeti, kulturi, izdavačkoj djelatnosti, uvijek sa uvjerenjem da mu je misija da doprinese ,,uklanjanju naših naslijeđenih atavizima, duhovne zapuštenosti, brojnih nesloboda, malograđanskih ili patrijarhalnih predrasuda i obožavanog nereda”. ,,Ne znam koliki je moj doprinos tom civilizacijskom procesu, ali sam zadovoljan što sam dočekao da bar dio mojih decenijskih snova postaje java”, rekao je Perović.


DIPLOMATSKA PREDSTAVNIŠTVA
Srbija zastupa interese crnogorskih građana

Interese crnogorskih građana, kao i izdavanje viza za Crnu Goru, Srbija obavlja u oko 60 svjetskih centara, objavile su Večernje novosti. ,,Može se reći da nas srpska diplomatija zastupa u oko 80 odsto država svijeta, jer su oni zadržali najveći dio DKP koja je imala bivša Jugoslavija. I čini to vrlo korektno”, rečeno je tom listu u Odjeljenju za konzularne poslove crnogorskog MIP-a. Crna Gora ne plaća fiksnu, mjesečnu ili godišnju cijenu Srbiji za diplomatsko-konzularno zastupanje, a izdavanje viza naplaćuje se od građana po cjenovniku države koja ih izdaje, a računi za druga zastupanja i zaštitu crnogorskih građana ispostavljaju se godišnje i skoro su simbolični.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo