Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1010

Objavljeno prije

na

SARAJEVO
Protest i priznanje

Sarajevo je prošlog utorka bilo domaćin dvojici crnogorskih građana. U gradu na Miljacki uručena je nagrada za građansku hrabrost Duško Kondor Slobodanu Pejoviću, bivšem policijskom inspektoru iz Herceg Novog koji je prvi javno svjedočio o deportaciji bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Nagradu mu je, kao jednom od šestorice dobitnika, dodijelila NVO GARIWO. ,,Ponoviću ono što sam već učinio u mojoj zemlji: molim sve Bošnjake, a posebno porodice nevinih ljudi koji su izgubili živote u toj neljudskoj operaciji, da prime duboko i iskreno izvinjenje”, rekao je Pejović zahvaljujući se na priznanju. Istoga dana, premijer Milo Đukanović održao je predavanje u Bošnjačkom institutu, gdje se hvalio o svekolikim uspjesima svoje države. Đukanović je i u vrijeme deportacije bosanskih izbjeglica u proljeće 1992, bio premijer. Portal Bošnjaci.net uputio je protestno pismo Forumu Bošnjačkog instituta povodom Đukanovićevog gostovanja. ,,Uvažena gospodo, sa zaprepašćenošću i ogorčenjem smo pročitali vijest da ste u goste pozvali Mila Đukanovića, aktuelnog premijera Crne Gore, inače jednog od glavnih organizatora agresije na BiH devedesetih godina”, navodi se u pismu.

R. M.


KONCERTI ANSAMBLA ROYAL CONSORT MONTENEGRO
Hendlov stvaralački opus

Ansambl Royal Consort Montenegro održaće seriju koncerata u većini crnogorskih gradova povodom jubileja 325 godina od rođenja slavnog njemačkog kompozitora Georga Fridriha Hendla (1685-1759). Prvi koncert biće održan u Centru za kulturu u Andrijevici. Koncert organizuju Ambasada Njemačke, Centar za kulturu i Richard-Wagner-Verband Montenegro. Pokrovitelj turneje je ambasador SR Nemačke u Crnoj Gori Peter Plate. Hendl se smatra jednim od najvećih kompozitora svih vremena. Ansambl Royal Consort ekskluzivno će predstaviti na jubilarnom koncertu stvaralački opus slavnog kompozitora. Članovi Royal Consorta su poznati crnogorski solisti: violine Vujadin Krivokapić i Tamara Bogdanović, viola Vladislava Drašković, violončelo Igor Perazić, gitara Nedeljko Pejović i kontrabas Zoran Zakrajšek. Dirigent ansambla je Mirko Vuletić, kontratenor. Osnivač ansambla Royal Consort je Mirko Vuletić, koji se nakon muzičke akademije u Vupertalu usavršavao kod čuvenih kontratenora Pola Esvuda (London) i Kaja Vesela (Keln). Sa ansamblom je interpretirao djela duhovne muzike hrišćanske Evrope.

UDRUŽENJE BH GRAĐANA PORIJEKLOM IZ TREBINJA
Zahvalnica Milanu Mrvaljeviću

Udruženje bh. građana porijeklom iz Trebinja u Malmeu dodijelilo je zahvalnicu crnogorskom biznismenu Milanu Mrvaljeviću za svesrdnu pomoć koju je u vrijeme rata u BiH pružio njenim izbjeglicama kada su se našle u Budvi. Zahvalnica je upućena u ime porodica Resulović, Alijagić, Arslanagić, Bećirović, Arnautović, Habul i mnogih drugih. Njima je, osim smještaja i hrane, kako se navodi u zahvalnici, Mrvaljević nastojao da obezbijedi i posao, iako mu nisu bili potrebni radnici. Trebinjski biznismen Salih Alijagić je izjavio da je Mrvaljević više pomogao i pomaže izbjeglicama iz BiH nego mnogi bosanskohercegovački političari.

NOVINARI I POLITIČARI BAVARSKE U CRNOJ GORI
Mediji vam nijesu slobodni

U Crnoj Gori mediji nijesu slobodni u pravom smislu te riječi i ako se situacija ubrzo ne promijeni, poslanici u Evropskom parlamentu neće glasati za njen ulazak u Evropsku uniju, izjavio je dugogodišnji poslanik u parlamentu Bavarske i predsjednik Franačko-crnogorskog društva Ginter Gabštajger. On i predsjednik i potpredsjednik Udruženja novinara Bavarske Volfgang Stokel i Volfgang Soergel boravili su ovih dana u Crnoj Gori. Tom prilikom posjetili su i redakciju Monitora. Cilj posjete, kako je objasnio Stokel, je da vide pod kakvim uslovima rade novinari u Crnoj Gori, kakve probleme imaju i kako mogu da im pomognu. On je naglasio da mediji moraju biti slobodni ali – ,,koliko smo mi utvrdili u Crnoj Gori to nije slučaj”.

POLEMIKA KRIVOKAPIĆ – GVOZDENOVIĆ
Ostvka i populizam

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić pozvao je prije nekoliko dana ministra za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Branimira Gvozdenovića da podnese ostavku ukoliko ne može da izvrši zakonsku obavezu uklanjanja crkve sa Rumije, koju je postavila Srpska pravoslavna crkva 2005. godine. Iz kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore saopšteno je da je ministar Gvozdenović potvrdio da “ne poštuje u ime Vlade Crne Gore zakon i izvršne akte” i zaključeno, u formi pitanja: “Koliko je ‘ozbiljna država’ đe zakon ne obavezuje ministra, a obavezuje građane; Ima li opasnijih ‘turbulencija u crnogorskom društvu’ od odsustva vladavine prava?” “Koalicioni partneri imaju mnogo načina da raščiste pitanja eventualnog nepoštovanja vladavine prava bilo kog člana Vlade. Kada to rade prijetnjama ‘micanjem’ preko sredstava javnog infomisanja, onda se ne može govoriti o dobronamjernosti i konstruktivnosti, već o političkom populizmu. Kada, pritom, zaklinjući se u ljubav prema Crnoj Gori, biraju prioritete za demonstraciju ‘borbe za vladavinu prava’ tako što tendenciozno daju argumente onima koji forsiraju podjele i konflikte, onda treba najhitnije preispitati efektivnost i iskrenost takve ‘ljubavi’ prema Crnoj Gori”, poručio je ministar Gvozdenović predsjedniku Skupštine.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo