Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1011

Objavljeno prije

na

ISTORIJSKE ČINJENICE I SPC

Prekrstili tursku tvrđavu

Srpska pravoslavna crkva na čelu sa Amfilohijem i mnoštvom popova i bogoslova u raznobojnim mantijama, ovih je dana, kao i svake godine, priredila u Podgorici litiju i, kako oni kažu, moleban, na dan njihovog sveca Simeona Mirotočivog tj. Stevana Nemanje što porobi i razori gradove u dukljanskoj-zetskoj državi. Veliko prekrštanje i zakrštanje dešava se u starom gradu, na ušću Ribnice u Moraču, gdje nema ni kamena Nemanjića. Najzad, što se tiče Starog podgoričkog grada, veliki srpski istoričar, akademik Branislav Đurđev, istražio je i dokazao da je tzv. Nemanjin grad, turska tvrđava iz XV vijeka – Depedogen, čija je gradnja uostalom zabilježena i u pismu Ivana Crnojevića mletačkoj Sinjoriji (1474), u Podgoričkoj hronici (1474-1477), kao i kod Pavla Mijovića u studiji Od Dokleje do Podgorice. S. Asanović

POSJETA LIDERA PZP VAŠINGTONU
Početak kraja crnogorske vlasti

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene, izjavio je da je tokom višednevne posjete Vašingtonu i susreta sa američkim zvaničnicima “stekao utisak da će SAD povećati pritisak na režim Mila Đukanovića da pokaže konkretne rezultate u borbi protiv narkokartela”. Prema riječima Medojevića, sve institucije u SAD su ,,obasute” informacijama ,,o kriminalnim aktivnostima” premijera Crne Gore.
Medojević je kazao da su ,,njegove sagovornike posebno interesovale veze organizovanog kriminala u Crnoj Gori, pranja novca i mogućeg finansiranja terorizma”.
Medojević je najavio iz Vašingtona da ,,počinje kraj” sadašnje crnogorske vlasti.
,,Ovo nije kraj režima, ali je, sasvim sigurno, početak kraja”, prenio je Dan.
Medojević u Vašingtonu boravi zajedno sa bivšim šefom Trgovinske misije Crne Gore u Vašingtonu Ratkom Kneževićem, a njih dvojica, kako je ranije saopšteno, predstavljaju ,,demokratsku opoziciju” Crne Gore.

APELACIONI SUD CRNE GORE
Ukinute presude osuđenima za ubistvo Šćekića

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je u četvrtak presudu za ubistvo visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Sud je ukinuo presudu podgoričkog Višeg suda od 7. avgusta prošle godine, kojom su na po 30 godina zatvora za organizovanje ubistva osuđeni Saša Boreta, Ljubo Bigović i Ljubo Vujadinović.
Milan Čila Šćekić, koji je bio optužen da je pucao na ispektora, tada je osuđen na tri godine, ali zbog zločinačkog udruživanja.
Za isto krivično djelo Alan Kožar je dobio 20 godina, dok je Dušanka Vujović osuđena na dvije godine zatvora zbog neovlašćenog držanja oružja.

UNIQA OSIGURANJE
Podrška sportistima

UNIQA osiguranje pomagaće i u ovoj godini razvoj sporta u Crnoj Gori. Obnovila je ugovor o saradnji sa Vaterpolo klubom Jadran, a podržala je

i SKI Klub Bjelogrivac iz Kolašina pa će zahvaljujući tome najtrofejniji mladi skijaši i reprezentativci Crne Gore nastupati na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima: Slovenija Škofja loka, Hrvatska-Zagreb (Sljeme), Srbija-Bambi kup Kopaonik, Otvoreno prvenstvo Srbije-Stara planina i Svjetsko prvenstvo u Topolinu – Italija, Kup Nikšića, Kup Žabljaka, Prvenstvo Crne Gore… U protekloj takmičarskoj 2009. godine osvojili su 68 medalja : 29 zlatnih, 19 srebrenih i 20 bronzanih, čime su ekipno bili drugi u Crnoj Gori.

UNIQA je podržala i biciklistu Mensura Džankića, u realizaciji biciklističkog maratona TRST – ULCINJ (1250 km) pod sloganom Sport da – Droga ne koji će početi u aprilu.

UNIQA je pomogla i Košarkaški klub Primorje iz Herceg Novog dresovima za 200 dječaka i djevojčica, kao i sa 30 košarkaških lopti.

Sport i kultura u ekonomskoj krizi prvi gube finansijsku podršku. U tom slučaju korporativna filantropija je nužna.

HIPOTEKARNA BANKA
Pozitivno u krizi

Iako se povećao kreditni rizik i broj nelikvidnih preduzaća, Hipotekarna banka bilježi dobit. U vremenu kada kasne otplate kredita ova banka uvećava kreditne plasmane za 26 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Povećanje depozita za 62 odsto pokazuje da povjerenje u Hipotekarnu banku raste. U banci kažu da su spremni i otvoreni za finansiranje svih kvalitetnih projekata koji imaju realnu osnovu i koji su profitabilni.
To je dobra vijest za preduzetnike sa kvalitetnim idejama koji i u budućnosti mogu očekivati nepovoljan ekonomski ambijent uzrokovan problemima u realnom sektoru.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo