Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1012

Objavljeno prije

na

BEOGRAD

Umro poznati jugoslovenski disident

U Beogradu je 7. marta preminuo profesor ruske književnosti Mihajlo Mihajlov, jedan od najpoznatijih jugoslovenskih disidenata i intelektualaca. Mihajlov je rođen u Pančevu 1934. godine, u porodici ruskih emigranata. U 21. godini uhapšen je u Zadru zbog eseja Leto moskovsko, čiji je prvi dio objavljen u beogradskom časopisu Delo. Naredne godine je osuđen na tri i po godine zatvora i zabranjeno mu je javno istupanje u trajanju od četiri godine. Nekoliko godina poslije te izdržane kazne, ponovo je u Novom Sadu osuđen na sedam godina zatvora zbog ,,neprijateljske propagande”. Oslobođen je 1977. godine, a naredne godine je otišao prvo u Evropu, a zatim u Ameriku. U Americi je predavao rusku književnost na više univerziteta. U Beograd se vratio 2001. godine, gdje je i živio.

SAVJET EVROPE U ZAVODU KOMANSKI MOST

Nehumani uslovi

Uslovi u kojima borave štićenici psihijatrijske bolnice u Dobroti, Zavoda za djecu i omladinu Komanski most i Centra za maloljetnike Ljubović daleko su od zadovoljavajućih, ocijenio je Komitet za sprečavanje torture Savjeta Evrope (CPT).

Prema ocjeni CPT, najgore stanje je, ipak, u zavodu za djecu i omladinu Komanski most.

„Užasni uslovi u kojima su neki štićenici primorani da žive već godinama, u kombinaciji sa ostalim negativnim faktorima – ekstremnim nedostatkom osoblja i aktivnosti, neprikladnom upotrebom mjera prinude – teško da mogu biti opisani drugačije sem neljudskim i ponižavajućim tretmanom”, navodi se u izvještaju CPT.

CPT ilustruje zaključak: „Štićenici, od kojih su neki fizički hendikepirani, slijepi ili mentalno zaostali, ležali su usamljeni, prekrivenih glava, goli ili pokriveni muvama…”. U izvještaju se napominje da se u Zavodu često koristi drveni štap kao mjera prinude.

Direktor Zavoda Vuk Mirković pravda stanje manjkom budžeta: „Iz budžeta ustanova ima šest eura dnevno po štićeniku, kojim se pokriva hrana, ljekovi, obuća, odjeća i materijalni troškovi obrazovanja”. Mirković međutim nije kazao da je ova ustanova socijalne zaštite nerijetko donirana popriličnim svotama.

Iz Centra za antidiskriminaciju Ekvista zatražili su Mirkovićevu ostavku.

“Nadležni u Zavodu za djecu i omladinu Komanski most trebalo bi, ukoliko neće da podnesu ostavke, da se javno izvine zbog ekstremno nehumanih načina ‘brige’ o štićenicima”, navodi se u njihovom reagovanju.

MEĐUNARODNI ŠVERC CIGARETAMA
Crnogorskim državljanima sudiće domaći sudovi?

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić najavila je da postoji mogućnost da italijansko tužilaštvo ustupi Crnoj Gori vođenje postupka protiv crnogorskih državljana koji su pred tamošnjim sudovima optuženi za međunarodni šverc cigaretama.
,,Oni su željeli da nam dostave dokaze za lica protiv kojih je podignuta optužnica. Ukoliko nam Italija ustupi postupak, u Crnoj Gori se može voditi postupak protiv njih”, kazala je Čarapić na seminaru o borbi protiv pranja novca odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da italijansko tužilaštvo Crnoj Gori ustupi podatke o našim državljanima protiv kojih je, za šverc cigareta, u Italiji podignuta optužnica.
Čarapić je navela i podatak da su do sada crnogorsko i italijansko tužilastvo razmijenili podatke o 36 lica osumnjičenih za pranje novca.

MINISTRI SDP U AKCIJI
Ukloniti crkvu sa Rumije

Ministri SDP-a tražiće od Vlade izjašnjenje o crkvi na Rumiji. Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović i ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar reagovali su na tekst pod naslovom Moratorijum brani crkvu na Rumiji, u kome sagovornik Vijesti iz DPS-ovog dijela izvršne vlasti tvrdi da crkva trenutno ne može biti uklonjena, jer je ,,štiti” vladin moratorijum na rušenje nelegalnih objekata u Crnoj Gori i koji su, između ostalih, podržali i ministri iz SDP-a.

U saopštenju trojice ministara piše da ,,smisao predmetnog memoranduma nije izjednačavanje nelegalnih stambenih i poslovnih objekata sa objektom koji je proizvod političkog nasilja. Ovo skrnavljenje je zakonski utvrđeno, mora se ukloniti i nema memoranduma koji može suspendovati zakon”.

Važno je da se zna šta je prioritet, pa ko zna, možda jednog dana SDP-ovi ministri zatraže i izjašnjene o organizovanom i ostalom kriminalu, struji, radničkim štrajkovima…

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo