Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1013

Objavljeno prije

na

PARLAMENT I VLADA

Gordana Đurović kočničar integracija

Ministar za evropske integracije Gordana Đurović treba da podnese ostavku, jer je praksa pokazala da je jedan od najvećih kočničara puta Crne Gore ka Evropskoj uniji, tvrdi potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović. “Sve što je Đurović do sada uradila u procesu evropskih integracija pokazuje da je ona jedan od glavnih antievropskog faktora u Crnoj Gori”, rekao je on agenciji MINA. Radulović je optužio Đurović za marginalizovanje uloge parlamenta u procesu integracija, kao i za nezakonito neobjavljivanje odgovora na Upitnik Evropske komisije (EK).Potpredsjednik PZP-a je naveo da je i evropski komesar za proširenje Štefen File ukazao na potrebu veće uloge parlamenta u procesu evropskih integracija.

KORUPCIJA U VISOKOM OBRAZOVANJU

Jedino znanje donosi zvanje

Centar za građansko obrazovanje organizovao je 15. marta okrugli sto Jedino znanje donosi zvanje, na kojem se govorilo o problemu korupcije u visokom obrazovanju Crne Gore. O tome je govorio i Peter Plate, ambasador Savezne Republike Njemačke u Podgorici.
„Ta tema nikom nije prijatna. S obzirom na iskustva Bugarske i Rumunije u procesu pridruživanja, morali smo ipak shvatiti da je cijena visoka ako se u procesu pridruživanja prekasno iznesu na sto osjetljive i neprijatne teme”, kazao je ambasador Njemačke. On je podsjetio da je u Hrvatskoj zbog toga usporen proces pridruživanja. Prema njegovim riječima, zbog tih iskustava, njemačka politika je donijela odluku da se ubuduće pobrine da se tim teškim temama ne pristupa tek na kraju, već na početku procesa pridruživanja.
„Korupcija je u cijelom svijetu problem koji uzrokuje društvene i ekonomske štete” kazao je Plate. „Za društvo to postaje opasno od onog trenutka kad onaj koga ona pogađa više nema povjerenja u sudstvo ili kad svome djetetu više ne može uvjerljivo objasniti da se rad isplati i da se uspjeh u školi i u poslu mogu postići radom”.
Ambasador Njemačke je napomenuo da put u slobodnu tržišnu privredu nema alternativu, te da su zbog toga potrebniji oni sa dobrim obrazovanjem, nego oni sa dobrim ocjenam. Prema njegovim riječima, zato bi trebalo da svaki učenik i svaki student zna da uči za vlastitu korist i da se u njegovom pozivu broji njegovo znanje, a ne njegova završna ocjena.

FORUM 2010 UPUTIO APEL MINISTARSTVU EKONOMIJE
Hitno usvojiti Nacrt koncesionog akta za Moraču

Txt: Forum 2010 je u javnom apelu upućenom Ministarstvu ekonomije ocijenio da je odluka tog ministarstva da se objavi javni oglas za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesija za gradnju hidroelektrana na Morači pogrešna. Forum je podsjetio Ministarstvo da se donošenjem tog oglasa prije objavljivanja i usvajanja Koncesionog akta, prekršene odredbe koje regulišu sprovođenje dvostepenog postupka Zakona o koncesijama.

„Forum smatra da se bez Koncesionog akta , Nacrta koncesionog ugovora i drugih elemenata od značaja za davanje koncesije ne može voditi argumentovana rasprava o opravdanosti gradnje ovog velikog projekta”, navodi se u saopštenju.

Bez toga nije moguće voditi ni smislenu raspravu o Nacrtu detaljnog prostornog plana i Nacrtu studije o procjeni uticaja na životnu sredinu, o kojima je pokrenuta javna debata početkom ove nedjelje, napominju iz Foruma.

Forum je podsjetio Ministarstvo da je Zakon o koncesijama pripremljen uz ekspertsku podršku Evropske unije, USAID, GTZ, OECD i Svjetske banke i usvojen nakon konsultacije sa Evropskom Komisijom, te da je u njemu jasno naznačeno da je Koncesioni akt temeljni dokument na osnovu kojeg se pokreće tender.

Forum 2010 traži od Vlade da u najkraćem roku usvoji Nacrt koncesionog akta i uputi ga na javnu raspravu, i da se produži javna debata o Nacrtu detaljnog prostornog plana i Nacrtu studije o procjeni uticaja na životnu sredinu. Forum traži da se produži rok za pretkvalifikaciju zainteresovanih investitora.

„Ako Vlada uvaži ovaj apel, Forum 2010 je spreman da se na konstruktivan način uključi u stručnu debatu o projektu hidroelektrana na Morači i pomogne da se ona uspješno sprovede”, kaže se u saopštenju.

R.M.

CENTRALNA BANKA O PRVOJ
Poboljšanje – svjetsko čudo

Ljubiša Krgović, predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore ocijenio je da se nijesu stvorili uslovi da ta banka ukine privremene mjere prema Prvoj banci koje važe do kraja 2008. godine.

Te mjere između ostalog znače da Prva banka ne može da daje kredite.

Iz Prve banke tvrde da su likvidni, da im je koeficijent solventnosti iznad zakonskog minimuma, da su sproveli preporuke CBCG te da su to razlozi da se te mjere ukinu.

„Radikalna promjena situacije nabolje u Prvoj banci, kako se iz nje najavljuje, ukoliko bi se pokazala tačnom nakon naše kontrole, bila bi gotovo ravna svjetskom čudu”, prokomentarisali su iz CBCG. Iz Centralne banke su takođe napomenuli da će „biti dobro ukoliko ne budu morali da uvode rigoroznije mjere, a ne da ukidaju postojeće”.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo