Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1023

Objavljeno prije

na

GODIŠNJICA UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA
Nalogodavci nepoznati

U četvrtak 27. maja navršilo se šest godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika lista Dan Duška Jovanovića. Za ubistvo Jovanovića osuđen je samo Damir Mandić, dok su nalogodavci i ostali izvršioci ostali nepoznati. Apelacioni sud preinačio je presudu sudije Lazara Akovića koji je Mandića osudio na 30 godina zatvora, i krajem decembra prošle godine za saučesničku ulogu u pripremanju i izvršenju ubistva Duška Jovanovića Mandiću izrekao kaznu od 18 godina zatvora. Iako je optužnica Mandića teretila da je ubistvo počinio sa još dva saizvršioca njihov identitet nikada nije utvrđen. Policija je za to djelo javno sumnjičila i Beranca Vuka Vulevića i Baranina Armina Mušu Osmanagića protiv koji nijesu podignute krivične prijave.

Mandićevi advokati insistiraju na njegovoj nevinosti, sa obrazloženjem da nema dokaza da je on učestvovao u ubistvu Jovanovića. Nakon pravosnažne presude Apelacionog suda podnijeli su u januaru ove godine zahtjev za preispitivanje presude i traže ponovno otvaranje pretresa i odlučivanje.

Porodica ubijenog Duška Jovanovića, međutim, insistira da upravo Mandić zna sve detalje o tome ko je i kako isplanirao zločin. Porodica Jovanovića tvrdi da je Mandić to priznao već prve noći kada je priveden, da je postojao zapisnik o toj Mandićevoj izjavi, ali da CB Podgorica taj zapisnik nikada nije dostavio sudu. „Slučaj je razotkriven, već treći dan od ubistva. Samo je trebalo da se objelodani ono što se zna”, kaže brat ubijenog Miodrag Jovanović.

Tea Gorjanc-Prelević, direktorica Akcije za ljudska prava, ocijenila je da je neophodno procesuiranje nalogodavaca i svih izvršilaca ubistva Jovanovića. ,,Za uspostavljanje povjerenja u državne organe i vladavinu prava u Crnoj Gori neophodno je rasvijetliti ubistvo Jovanovića i na taj način razbiti utisak da su nadležni državni organi skloni toleranciji tog zločina”, kazala je ona.

Ona smatra da istraga ubistva, u kojoj ni poslije šest godina nijesu rasvijetljeni motiv ubistva, izvršioci i nalogodavac nije bila djelotvorna i u skladu s evropskim standardima. Zbog toga što ubistvo Jovanovića nije u potpunosti rasvijetljeno Crna Gora je već dobila upozorenja sa međunarodnih adresa.

Povodom godišnjice ubistva Jovanovića reagovali su i iz crnogorske opozicije insistirajući na tome da se moraju pronaći nalogodavci ubistva Jovanovića, te da sve dok se to ubistvo ne rasvijetli neće biti ni govora o slobodi medija u Crnoj Gori.

Slučaj ubistva direktora i glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića za crnogorsku policiju nije završen, a određena operativna policijska saznanja trenutno ne mogu poslužiti za procesuiranje novih osoba, saopštio je povodom godišnjice ubistva Jovanovića direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Iako se nalogodavci i ne pominju, najviši crnogorski policijski zvaničnici i njihove kolege iz tužilaštva kategorično tvrde da ubistvo Jovanovića nije političko ubistvo.

Otuda se u opoziciji, ali i nezavisnim crnogorskim medijima, s pravom pitaju: je li zaključen slučaj ubistva Duška Jovanovića?

M. P. K.

 

CETINJE
Filermosa seli u pećinu

Parlament Cetinja usvojio je u utorak odluku o izmještanju ikone Bogorodice Filermose iz Plave kapele u pećinu iznad Cetinjskog manastira. Parlament je zapravo usvojio inicijativu DPS-a o deklaraciji prema kojoj ikona treba da bude premještena u novi prostor, pogodan za dolazak velikog broja hodočasnika.

Cetinjska pećina, u kojoj će biti pohranjena svjetski poznata hrišćanska relikvija, nalazi se uz sami obod istorijskog jezgra grada i Cetinjski manastir. Preuređivanje pećine u atrijum, u kome će ikona biti izložena, koštaće 9,6 miliona eura.

O tome gdje će biti smještena čuvena ikona raspravlja se još od 2002. godine, kada je smještena u Narodni muzej.
Deklaraciju o izmještanju ikone predložio je depeesovac Aleksandar Bogdanović. Taj predlog predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve smatraju činom uperenim protiv interesa i Cetinja i države Crne Gore.

 

LOGOR MORINJ
Osuđene vraćaju u pritvor

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je rješenje Višeg suda u Podgorici kojim su osuđeni za ratne zločine u logoru Morinj Mladen Govedarica, Ivo Gojnić, Špiro Lazić i Boro Gligić pušteni iz pritvora nakon izricanja presude 15. maja.

Odlukom Apelacionog suda predmet je ponovo vraćen na odlučivanje Višem sudu, odnosno sudiji Milenki Žižić, koja je vodila postupak.

Specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici osudilo je 15. maja Govedaricu na dvije godine, Gojnića dvije godine i šest mjeseci, Lučića tri godine i šest mjeseci i Gligića na tri godine zatvora.

Nakon presude ukinut im je pritvor u kojem su bili od početka sudskog postupka, odnosno od hapšenja 17. avgusta 2008. godine.

 

NLB MONTENEGROBANKA
Krediti po novim uslovima

NLB Montenegrobanka započela je tržišnu akciju prodaje gotovinskih i potrošačkih kredita za obezbjeđivanje podrške klijentima u cilju rješavanja tekućih novčanih nedostataka, kao i za planiranje godišnjeg odmora.

Tokom trajanja akcije svi korisnici novih kredita biće oslobođeni nadoknade za obradu kredita, koja iznosi 1,5%.

NLB Stambeni krediti biće od sada nuđeni klijentima po novim, povoljnijim uslovima, i uz duži rok otplate – do 20 godina. Pored dužeg roka, NLB Montenegrobanka će nuditi i nižu kamatnu stopu za ove kredite, koja sada iznosi 8% i šestomjesečni EURIBOR. Prodajna akcija će trajati do 1. jula 2010. godine.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo