Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 1022

Objavljeno prije

na

DIREKTORI MONITORA, VIJESTI I DANA SA VODEĆIM SVJETSKIM IZDAVAČIMA
Neposlušni mediji u Crnoj Gori se progone

Milka Tadić-Mijović, direktorica Monitora, Željko Ivanović, direktor Vijesti i Mladen Milutinović, direktor Dana, učestvovali su na velikoj konferenciji izdavača u Frankfurtu pod nazivom Buduće lice medija, gdje su izložili situaciju u kojoj se nalaze crnogorski mediji. ,,U razgovoru sa predsjednikom i izdavačem Njujork tajmsa Arturom Sulcbergerom Mlađim, Ivanović, Milutinović i Tadić-Mijović istakli su da se mediji u Crnoj Gori, pored ekonomskih suočavaju sa velikim političkim pritiscima, od strane vladajućih krugova, biznis elite i kriminalnih krugova, koji pokušavaju da ograniče slobodu medija i izražavanja. Poseban akcenat stavljen je na sudske procese i visoke novčane kazne kojima su izloženi novinari Vijesti, Dana i Monitora, kao kampanju koja se u medijima pod kontrolom vlasti i kriminalnih struktura vodi protiv Vijesti i Monitora”, stoji u zajedničkom saopštenju troje direktora crnogorskih medija.

Oni su u razgovoru sa Ronom Ferhed, izvršnom direktoricom Fajnenšl tajmsa, podvukli da je ,,jako važno da se Crna Gora drži u fokusu velikih svjetskih medija, koji su u posljednjih nekoliko nedjelja objavili više analitičkih tekstova o prilikama” u Crnoj Gori .

,,Tokom susreta sa Bertoldom Kolerom, izdavačem najvećeg njemačkog dnevnika Franfurter algemajne cajtung, crnogorski predstavnici su ukazali na paradoks da se u jednoj evropskoj zemlji, koja je u procesu kandidovanja za članstvo u EU, mediji ili brutalno kontrolišu ili progone ako su van kontrole vladajućih krugova, kao što je to slučaj u Crnoj Gori”, stoji u saopštenju.

Na konferenciji su učestvovali najveći svjetski izdavači poput Njujork tajmsa, Vol strit džornala, Fajnenešl tajmsa, Aksel springera, Liberasiona, Frankfurter algemajne cajtunga, CNBC, DPA, Rojtersa…

Predstavnici velikih svjetskih izdavača koji su razgovarali sa crnogorskim predstavnicima istakli su značaj slobodnih medija za demokratiju u svakoj zemlji i izrazili interes da preko svojih regionalnih dopisnika i dalje pomno prate dešavanja u Crnoj Gori.

M. P.

MOBILNA TELEFONIJA
Promonte od sada Telenor

Promonte, prvi crnogorski provajder mobilne telefonije, od ove sedmice zove se Telenor, pošto je njegov vlasnik, norveški telekomunikacioni gigant sa istim nazivom, donio odluku da sve kompanije koje je Telenor preuzeo u 14 zemalja nose isto ime.

Izvršni direktor crnogorskog Telenora Kristofer Laska rekao je da će promjenom imena, a uz dosadašnji vizuelni identitet, korisnicima biti obezbijeđen bolji i konkretniji pristup najnovijim servisima i tehnologijama, uključujući jednu od najbržih mobilnih mreža u Evropi.

 

NJUJORK
Premijera crnogorske drame

Drama Na milost i nemilost crnogorske autorke Slađane Vujović premijerno je izvedena u Njujorku, u režiji Jessi Hill i produkciji američke pozorišne kompanije OYL.

Na milost i nemilost je drama sa antiratnom porukom, puna mračnog humora, napisana na engleskom jeziku 1993. kada je i nagrađena na festivalu u Edinburgu u konkurenciji od preko hiljadu radova. Od tada je izvođena u više evropskih zemalja, toplo pozdravljana od publike i kritike i štampana u Velikoj Britaniji.

Vujovićka za istog američkog producenta piše i novu dramu, pod radnim naslovom Glad, čija se premijera planira za proljeće 2011, takođe u Njujorku.

M. Čolpa

 

TURNEJA NJEMAČKIH MUZIČARA PO CRNOJ GORI
Koncerti Rabbit mex machine

Ambasada Savezne Republike Njemačke organizuje ovih dana turneju po Crnoj Gori njemačke heavi metal grupe Rabbit mex machine iz Švarcvalda. Grupa će gostovati u Beranama 24. maja (koncert počinje u 21,30 sati u Sportskoj sali), u Podgorici 26. maja (početak u 22 sata, terasa KIC-a) i u Ulcinju 28. maja (21,30 sati, plaža Safari). Svi koncerti su besplatni.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo