Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 979

Objavljeno prije

na

CRNA GORA DOBILA UPITNIK EVROPSKE KOMISIJE
Evropa očekuje kvalitetne odgovore

Evropski komesar za proširenje Oli Ren uručio je u srijedu veče Milu Đukanoviću Upitnik Evropske komisije za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, koji sadrži 2.178 pitanja. ,,Uručivanje Upitnika Evropske komisije predstavlja još jedan značajan korak na evropskom putu Crne Gore”, kazao je Ren na svečanosti priređenoj tom prilikom u Podgorici. Ren je upozorio da je ,,veoma bitan kvalitet odgovora kako bi EK mogla da saopšti poštenu i korektnu procjenu spremnosti Crne Gore da ispunjava obaveze iz članstva u EU”. Uručenje Upitnika EK i simbolično i suštinski označava prekretnicu i vodi ka punopravnom članstvu Crne Gore u EU, kazao je premijer Đukanović. On, kako je rekao, sa puno optimizma očekuje da će crnogorska administracija do kraja oktobra ili početka novembra ponuditi vjerodostojne odgovore. ,,Vlada je opredijeljena da pruži koncizne, jasne, transparentne i sveobuhvatne odgovore koji će odslikati realno stanje u Crnoj Gori. U našem je interesu da pružimo što objektivniju sliku o cjelokupnom stanju sistema, jer se svaka nepreciznost ili netačnost pokazuje problematičnom u daljem procesu”, kazao je Đukanović.
HERCEG NOVI
Inspektori rastjerali dilere soba

Nakon Monitorovog prošlonedjeljnog teksta ‘Surova igra’ nestali su dileri soba sa hercegnovske autobuske stanice. Podsjetimo: u tekstu su opisane ružne scene kako se dileri, kojih ima bar pedesetak, otimaju o tek pristigle turiste u ovaj grad da im ponude smještaj. Navedena je i izjava direktora tamošnje turističke organizacije da ti ilegalni ,,turistički radnici” nijesu pod njihovom ingerencijom i konstatacija da dilere ne ometaju ni turistički inspektori. Usljedila je, ipak, akcija turističkih inspektora Tanje Radović i Vukašina Mitovića, uz koordinaciju Zorana Radunovića. Tako je, nakon samo par dana od pojave pomenutog teksta, slika na ovoj stanici sasvim drugačija. Uspostavljen je red, gosti nesmetano izlaze iz autobusa i kreću ka turističkim agencijama da pronađu smještaj.
M. Č.

EKONOMSKA KRIZA I RADNICI
Dogovor bez rezultata

Nijedna stavka iz Memoranduma koji su prije nekoliko mjeseci potpisali Vlada, Unija poslodavaca i Savez sindikata Crne Gore, kako bi se tokom ekonomske krize olakšao položaj radnika i poslodavaca, nije ispoštovana – ocijenio je Radoje Lakušić, predsjednik Udruženja za prava radnika Status. Memorandumom su se poslodavci obavezali da neće otpuštati radnike, a da ovi, u znak zahvalnosti, neće štrajkovati. Lakušić, međutim, tvrdi da Status „ima informacije da se radnici dovode u sve nepovoljniji položaj, da im se i sa ugovorom i bez ugovora umanjuju plate, sve pod plaštom krize, te da zbog toga ostaju i bez posla”. Memorandumom je bilo predviđeno i da se ekspresno riješe problemi koji postoje decenijama: izrada socijalnih kartona, zaživljavanje Fonda rada, definisanje najniže zarade, otklanjanje biznis barijera, usklađivanje kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu. „Ništa nije urađeno. Predvidjeli su zaživljavanje Fonda rada, a sedam godina je to mrtvo slovo na papiru i sad će da zaživi kad je kriza, umjesto da se to desilo kad smo imali suficit u budžetu i kad su poslodavci ostvarivali profit. Isto je i sa drugim tačkama, planirali su prinudni odmor, a on je iz domena prinudnog rada koji je zabranjen u Crnoj Gori”, kazao je Lakušić.

RAE POPULACIJA
Većina živi u siromaštvu

Veliki dio pripadnika Roma, Aškalija i Egipćana (RAE populacije) u Crnoj Gori živi u uslovima ekstremnog siromaštva, bez lične dokumentacije, socijalne i zdravstvene zaštite, navodi se u Izvještaju o položaju tih nacionalnih manjina za prošlu godinu.
Izvještaj je pripremila Koalicija nevladinih organizacija Romski krug. Koordinator projekta Veselj Beganaj kaže da prema podacima iz baze podataka u Crnoj Gori živi oko 11 hiljada pripadnika tih naroda i da protekle godine nije ništa urađeno u vezi statusa izbjegličkih i interno raseljenih porodica i pojedinaca koji žive u Crnoj Gori. ,,Procjenjuje se da će preko 80 odsto domicilnih pripadnika RAE populacije sa područja Crne Gore imati znatnijih administrativno-materijalnih teškoća oko regulisanja daljeg statusa”, naveo je Beganaj. Prema njegovim riječima, oko deset odsto Roma, Aškalija i Egipćana nije upisano u matične knjige rođenih, zbog čega predstavljaju ,,osobe bez identiteta”. Kada je u pitanju oblast obrazovanja, mladi Romi često ne mogu uspješno da završe školsku godinu, prije svega zbog ekstremnog siromaštva njihovih porodica. On je rekao da veliki broj pripadnika RAE populacije ne posjeduje odgovarajuću dokumentaciju, prije svega ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu, zbog čega su izuzeti od bilo kog vida zdravstvene zaštite.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo