Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 978

Objavljeno prije

na

HOĆE LI CRNOGORSKI GRAĐANI OD SLJEDEĆE GODINE PUTOVATI BEZ VIZA
Zavisi od vlasti

Evropska komisija usvojila je ove sedmice predlog za viznu liberalizaciju za građane Crne Gore, Srbije i Makedonije. To, međutim, ne znači da će crnogorski građani od početka sljedeće godine moći da bez viza putuju u zemlje šengen zone. Crnogorske vlasti najprije moraju da ispune čitav niz uslova. „Crna Gora mora da riješi sve preostale probleme u sprovođenju Zakona o strancima, probleme sa raseljenima, uključujući i interno raseljene, i da ojača kapacitete u oblasti primjene zakona kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, ocijenili su evropski komesar za pravosuđe Žak Baro i evropski komesar za proširenje Oli Ren. Oni su istakli da će to biti preduslov za države članice EU da prihvate predlog za ukidanje viza. Rok za ispunjenje uslova je oktobar ove godine.
CRNA GORA POSLUŽILA ZA KRŠENJE BUŠOVIH SANKCIJA PREMA ZIMBABVEU
Tranzit oružja iz Hararea preko Podgorice

Tranzitom oružja iz Zimbabvea, kroz Crnu Goru, do američke države Ohajo, prekršene su sankcije koje je prema Zimbabveu uvela administracija bivšeg predsjednika Džordža Buša, tvrdi International Peace Information Service , belgijska istraživačka organizacija. IPIS je Crnu Goru označio kao jedan od „tri najznačajnija primjera nepoštovanja ove zabrane”, pored Kine i Hong Konga. Belgijska organizacija kritikovala je i crnogorski sistem registrovanja dozvola za uvoz i izvoz naoružanja, a posredno optužuju i vlasti za saučesništvo u ovom poslu. U IPIS-u tvrde da je „ujutru, 4. februara 2008. nakon nekoliko dana kašnjenja, transportni avion iljušin 76 stigao iz Hararea na podgorički aerodrom”. U avionu se, tvrdi ta organizacija, nalazilo 1349 tijela za automatsku pušku MAG58, 2051 cijevi, te raznih drugih dijelova za to oružje. Prema dokumentu o vazdušnom transportu, navodi dalje IPIS, pošiljalac naoružanja koji je stigao u Podgoricu je Šumba internešnal LTD za račun državne firme Zimbabve Difens industris, a primalac „crnogorska firma ranije poznata kao Jugoimport Mont, sada Montenegro difens industri”.

NEOBIČNI BICIKLISTA PUSHAR SHAN I U CRNOJ GORI
Jedanaest godina na biciklu

Nepalac Pushar Shah, koji već jedanaest godina biciklom putuje po svijetu, stigao je ove sedmice i u Crnu Goru. On je do sada je obišao 148 zemalja svijeta, a cilj njegove misije je „širenje mira”. „Krenuo sam 1998. godine iz Nepala. Od tada sam na biciklu prešao oko 220 hiljada kilometara. Riječ je o putovanju mira, protiv rata i sukoba”, kazao je novinarima Shan. Nakon kratke posjete Crnoj Gori, nesvakidašnji biciklista planira posjetu Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. „Nakon toga ću skupiti zastave svih 150 zemalja i odnijeti ih na Mont Everest. Sa krova svijeta reći ću svim ljudima da je mir jedina solucija za zajednički život”.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo