Povežite se sa nama

NOVI BROJ

HRONIKA 994

Objavljeno prije

na

UPRAVA ZA SPRJEČAVANJE PRANJA NOVCA
Nelegalni milioni u crnogorskoj banci

Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma objelodanila je da je na računu klijenta jedne crnogorske poslovne banke deponovano nekoliko miliona eura gotovine, bez propratne dokumentacije, bez dokaza o porijeklu novca i bez jasne osnove po kojoj je novac deponovan. Direktor Uprave Predrag Mitrović, koji je to saopštio u utorak u Podgorici na seminaru o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, rekao je da je banka propustila da prijavi Upravi transakciju po hitnoj proceduri na šta je, s obzirom na iznos novca bila obavezna po zakonu. Mitrović nije otkrio o kojoj se banci radi, objasnivši da je to službena tajna. ,,Ovakvih slučajeva ima još i biće premet pažnje nadležnih organa. Obrađujemo nekoliko slučajeva i sakupljamo informacije oko neprijavljenih sumnjivih transakcija”, izjavio je Mitrović. Predstavnici jedanaest crnogorskih banaka kazali su medijima da kod njih nije bilo sumnjivih transakcija.

TURIZAM
Boravišna taksa po novim propisima

Predstavnici Nacionalne, regionalnih i lokalnih turističkih organizacija inicirali su izmjenu Zakona o boravišnoj taksi jer njena naplata nije pratila rast turističkog prometa u Crnoj Gori. Zakon o boravišnoj taksi usvojen je 2004. godine, ali njegova primjena sporna je u pojedinim opštinama. Opština Ulcinj, na primjer, godinama paušalno naplaćuje boravišnu taksu od vlasnika privatnog smještaja, iako ta mogućnost nije predviđena propisom. Iz ulcinjske lokalne uprave tvrde da to rade i još neke opštine.

 

ZBRINJAVANJE BIVŠIH RADNIKA
Nema novca za otpremnine

Novac koji je Savez sindikata Crne Gore (SSCG) isplaćivao po osnovu Memoranduma o načinu i dinamici isplate otpremnina radnicima koji ne rade od jula 2000. godine, nije ni približno dovoljan za predviđenu namjenu, kazao je Blagota Mitrić, pravni zastupnik bivših radnika podgoričkog Marka Radovića i cetinjskih preduzeća Obod i Košuta. Radnici te tri firme ni do danas nijesu dobili zakonom predviđenu nadoknadu. Memorandum su u julu prošle godine potpisali predstavnici SSCG i Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja. Tim dokumentom je predviđena isplata otpremnina za više od 7.850 radnika iz 140 crnogorskih preduzeća. Memorandumom je predviđeno da Vlada Sindikatu uplati ukupno 16,5 miliona eura, u mjesečnim iznosima ne manjim od 2,5 miliona eura. SSCG se obavezao da pripremi spiskove radnika i izraditi kriterijume na osnovu kojih bi bile isplaćene odgovarajuće nadoknade.

AFERE
Knežević spreman da svjedoči

Biznismen Ratko Knežević obavijestio je vrhovnu državnu tužiteljku Crne Gore Ranku Čarapić da je spreman da joj putem video linka da iskaz povodom njegovih optužbi da je duvanska mafija odgovorna za ubistvo vlasnika hrvatskog magazina Nacional Iva Pukanića. Knežević je izjavio da je državnu tužiteljku pozvao telefonom i obavijestio je da je spreman da pred njom ponovi svoje optužbe o umiješanosti crnogorskog premijera Mila Đukanovića i odbjeglog srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta i odgovori na pitanja koja bi dovela do ,,mračnog otkrivanja istine o sumornim godinama vladavine duvanskog kartela Crnom Gorom”. Čarapić je izjavila da bi saslušanje Kneževića trebalo da bude obavljeno do kraja novembra i da će o terminu saslušanja Kneževića odlučiti sud. Crnogorski ministar policije Ivan Brajović izjavio je da crnogorska policija provjerava Kneževićeve navode da je duvanska mafija umiješana u ubistvo Pukanića i njegovog saradnika Nika Franića.

KRIMINAL
Optužnica protiv Vulevića

Viši državni tužilac Željko Tomković podigao je optužnicu protiv Beranca Vuka Vulevića za ubistvo bosanskog državljanina Faiza Kadrića, 16. aprila 1999. godine u ciriškom kafeu Insajder. Vulević se već pet godina nalazi u spuškom zatvoru, jer je bio označen kao član zločinačke grupe koja je učestvovala u ubistvu crnogorskog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Vulević se teretio i u postupku koji je vođen protiv Vuksana Cemovića i ostalih, za međunarodni šverc 200 kilograma kokaina. Iako je u oba postupka oslobođen svih optužbi, Vulević se nalazi u pritvoru zbog istrage koja je protiv njega pokrenuta za ubistvo Kadrića, nakon čega je protiv njega podignuta i optužnica. Ime Vuka Vulevića pominjano je više puta u javnosti posljednjih godina u i u vezi ubistva glavnog i odgovornog urednika lista Dan Duška Jovanovića.

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1027

Objavljeno prije

na

Objavio:

1027hrobogdan

Odlazak Bogdana Bogdanovića

U Beču je u 87. godini preminuo Bogdan Bogdanović, čuveni srpski arhitekta, nekadašnji gradonačelnik Beograda i veliki oponent režima Slobodana Miloševića. Bogdanović je umro u bolnici, od posljedica srčanog udara.  Bogdanović je umro u egzilu. U Beču je živio sa svojom suprugom od devedesetih, kada je nacionalistički Beograda za njega postao neizdrživ. Austrijska vlada nedavno mu je dodijelila nagradu za životno djelo.  Bogdanović je autor velikog broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1026

Objavljeno prije

na

Objavio:

1026hromuzej

HERCEGNOVSKI MUZEJ
Tri posjetioca dnevno

Zavičajni muzej u Herceg Novom, ostavština gradu predratnog gradonačelnika Mirka Komnenovića, radikala i humaniste, ovih dana bio je tema oštre polemike građana, uprave Muzeja i opštinara. Na okruglom stolu Ekološkog društva Boke Kotorske, Društva prijatelja Herceg Novog i Udruženja za zaštitu Herceg Novog ukazano je na loše stanje u kome se nalazi zgrada muzeja i na nemar nadležnih prema Muzeju. Opštinari su rekli da za Muzej u budžetu nema para, a direktor Muzeja Đorđe Ćapin reagovao je tvrdnjama na konferenciji za štampu da su optužbe zlonamjerne i neosnovane. (više…)

Komentari

nastavi čitati

NOVI BROJ

HRONIKA 1025

Objavljeno prije

na

Objavio:

1025hrodg

LJUDSKA PRAVA
Devedesete opet u Danilovgradu

Građani Danilovgrada pokrenuli su potpisivanje peticije protiv gradnje dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama u tom gradu. Istovremeno, na Fejsbuk-u se pojavila stranica na kojoj jedan od građana Danilovgrada poziva da se onemogući gradnja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama ,,da ih ne bi ošurili kao prasad”. Zbog toga su reagovale nevladine organizacije Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama Rastimo zajedno i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR). ,,Državni organi trebalo bi najoštrije da reaguju zbog klasičnog akta fašizma”, ocijenili su iz YIHR. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo