Povežite se sa nama

INTERVJU

IBRICA JUSIĆ: Od Šekspira do sevdaha

Objavljeno prije

na

Koncertom na tvrđavi Kanli kula Ibrica Jusić se nedavno predstavio hercegnovskoj publici. Rođen je u Dubrovniku gdje je zapjevao 1965. godine na skalinama, mitskome mjestu svoje karijere. Debitirajući na Zagrebačkom festivalu 1968. osvaja prvo mjesto s pjesmom Celuloidni pajac. Jedan je od prvih pjevača koji je za tadašnji Jugoton snimio LP ploču (1974). Među prvima je održao solistički koncert u Lisinskom u Zagrebu (1975). Idućih godina koncertira u gotovo svim poznatijim svjetskim dvoranama, poput sidnejske Opera House, Carnegie Halla u New Yorku, China Theatra u Stockholmu i mnogim drugim. Komponuje na stihove Paljetka, Cesarića, Šantića, Antića, Šekspira, Brechta, Britvića, Zuppe, zbog čega su ga prozvali čarobnjakom pjevanog stiha.

Sedamdesetih je stekao brojna priznanja, nastupajući u najprestižnijim kabareima u Parizu, održavajući ponoćne koncerte u Dubrovniku i sarađujući s Dubrovačkim ljetnim igrama. Od 1974. je snimio sedamnaest albuma. Učesnik je i mnogih festivala poput Montro džez festivala 2004. godine i Etno vorld festivala u Oslu.

MONITOR: Nakon koncerta na Kanli kuli u okviru Gitar art sammer festivala, recite nam kako doživljavate ovaj prostor i koje Vas emocije dovode u naš grad?
JUSIĆ: Za mene su svi prostori gotovo isti. Nisu od suštinske važnosti. Važna je emocija koja putuje, bez obzira na jezik. To se osjeti u interakciji s publikom širom svijeta gdje god sam nastupao, izvodeći različite kompozicije, bilo svoje ili tuđe.

Neophodno je da čovjek njeguje vlastiti identitet. Većina, posebno mladih ljudi, sve više se okreće rialiti šou programima tipa Farma, što me iskreno jako žalosti. Koncert Od Šekspira do sevdaha, koji sam izveo na tvrđavi Kanli kula, predstavlja presjek mog 46. godišnjeg rada, od dubrovačkih skalina na ovamo.

MONITOR: Kako su nastali albumi „Amanet 1” i “Amanet 2”?
JUSIĆ: Album Amanet 1 rezultat je moje želje da predstavim i promovišem sevdaliku, kao dio sopstvenog sevdaha. Moji roditelji potomci su stare begovske porodice iz Mostara, koja se iselila i došla u Dubrovnik. Na jednom od koncerata u inostranstvu dobio sam kompliment od jednog producenta, koji je kazao da baš u toj vrsti muzike prepoznaje slavensku dušu, bosansku emociju i elemente džeza.

Album Amanet 2 nešto je drugačiji jer sam odlučio da sevdalinku vratim njenim izvorima. To sam učinio zahvaljujući svom velikom, sada već pokojnom prijatelju Omeru Pobriću, koji me je upoznao sa sazom kao instrumentom. Njime nije jednostavno upravljati jer „bježi”, a onda kada sam shvatio da ga treba tretirati kao curu i malo pritisnuti… napokon sam uspio i savladati. Zahvaljujući mojim mladim fanovima i njihovom osluškivanju, nedavno sam na poklon dobio saz star 100 godina.

MONITOR: Ispričajte nam svoju storiju s Dubrovačkim trubadurima i koliko je to za Vas bilo presudno?
JUSIĆ: Moram priznati da sam neko vrijeme strahovito patio zato što me stariji brat Đelo nije htio uzeti u svoju grupu. Ne toliko zbog Dubrovačkih trubadura, koliko stoga što mi je brat bio veliki uzor i smatrao sam kako bi bilo lijepo vidjeti dva brata u tom sastavu. Kasnije sam zapravo shvatio da je bilo bolje što nisam upao u trubadure, jer bih kao individualac, unosio pometnju među njih koji su zaista bili kompaktna skupina odličnih muzičara.

Što se bigrafske priče tiče, posebno bih naglasio operskog pjevača Enrika Karuza, koji je na mene imao presudan uticaj. Mislim da je prva knjiga koju sam pročitao bila autobiografija ovog izuzetnog italijanskog operskog pjevača, koji mi je bio i ostao uzor. Dio hercegnovskog koncerta posvećen je italijanskoj kanconi pored koje sam, uz sevdalinku, i rastao.

MONITOR: Odakle zanimanje za toliko raznorodne muzičke stilove?
JUSIĆ: Cijelo djetinjstvo i mladost bio sam pod uticajem dvaju muzičkih svjetonazora. Jedan je sevdah, jer se u našoj kući uvijek mogla čuti sevdalinka, a drugi sve ono što nam je dolazilo s druge strane Jadrana, bilo da je riječ o kanconi ili klasičnoj muzici. Za šansonu sam se zainteresirao kada sam šezdesetih stigao u Zagreb, gdje sam se počeo družiti s Perom Gotovcem, Ivicom Krajačem i Arsenom, rodonačelnicima šansone u Hrvatskoj. Tako sam i ja zasvirao šansonu, a prva pjesma bila je Nemoj poć, Krajačeva obrada pjesme Jacquesa Brella Ne m'quite pas.

Trendovi me nisu obilazili, već ja njih. Od početaka sam osuđen na samoću. Naravno, u muzičkom smislu. Gotovo trideset godina neka sam vrsta lučonoše koji koketira sa šansonom, kanconom i sevdahom. Ponosan sam na to. Jedan sam od rijetkih koji ima povlasticu da čitav život rade i žive ono što zaista vole. Bog je htio da nosim ovaj križ, ja se trudim i to postižem, nekad s više a nekad s manje uspjeha, no rezultat je na kraju ipak debelo pozitivan.

MONITOR: Na početku sedamdesetih, nakon uspješno započete karijere, odlazite u Francusku?
JUSIĆ: U Francusku sam otišao na nagovor prijatelja, jer ovdje nisam imao što tražiti. Mislio sam da sam prerastao neke okvire: svojedobno mi je Dubrovnik postao preuzak, a ista se stvar dogodila i sa Zagrebom. Kada sam nakon tri uzastopne pobjede na Zagrebfestu i bezbroj koncerata, shvatio kako sam više gladan nego sit i ako mi je suđeno da gubim vrijeme, bolje da ga gubim ondje gdje ću nešto naučiti. Nakon nekoliko mjeseci prilagođavanja francuskom načinu života, nanjušio sam gdje se održavaju audicije za angažmane u različitim kabareima i teatrima. Kada su na audiciji u najpoznatijem pariškom kabareu Don Camillo čuli novu verziju Brella koju sam izveo, nisu se mogli načuditi kako netko s Balkana može tako dobro i sebi svojstveno izvoditi muziku koja je njihova kulturna ikona. Rekli su: „On ne imitira Brella, on jednostavno odlično izvodi njegove pjesme.” Bio mi je to znak da sam na dobrom putu, jer nisam svrstan u imitatore nego u umjetnike koji svojoj izvedbi, svakoj pjesmi, bez obzira na to iz kojeg podneblja dolaze, daju svoj pečat.

MONITOR: Kako ste preživjeli i proživjeli opsadu Dubrovnika?
JUSIĆ: Ne volim pričati o tome što sam i gdje sam bio za vrijeme opsade Dubrovnika. Smatram kako je dužnost svakog hrvatskog građanina, na bilo koji način stajati u odbrani domovine. Neki su to radili puškom, neki logistikom, neki švercom, a ja sam, radeći stvari koje najbolje znam, pokušavao pomoći borbi za oslobođenje Dubrovnika. Dao sam sebi zadatak da s gitarom putujem svijetom i na svoj način širim istinu o Hrvatskoj.

MONITOR: Vas je nemoguće zamisliti bez psa i skalina. Znate li onu Lakinu sentencu „Kad bi čovjek imao osobine psa, bio bi dobar čovjek”?
JUSIĆ: Sjajno rečeno. Znate, svi psi koje sam imao, podjednako su mi dragi, pošto vam životinja pruža ono što smo mi, izgleda, odavno zagubili; emocije. Često kažem; čovjek je evoluirao od kamene sjekire do laptopa, mijenjao svoj karakter i navike, dok je pas isti kao i prije stotina godina. Meni treba pas koji će sa mnom raditi koji će me razumiti i pazi na mene! Nikad svog psa ne dresiram, nego ga odgajam. Stoga sam i napisao pjesmu Kad bi moj pas znao govoriti.

U šali znam reći kako je svaki moj pas reinkarnacija onog prethodnog. Moje druženje s psima nema nikakve veze s pretencioznim građenjem imidža. Od djetinjstva sam vezan uz životinje, a danas su ljudi zaboravili što znači druženje s prirodom. Za mene je pas najiskreniji, neposredni dodir s prirodom.

Marija ČOLPA

Komentari

INTERVJU

ERVINA DABIŽINOVIĆ, PSIHOLOŠKINJA: Čerečenje leša javne uprave i institucija  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prethodna Vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem, a sadašnjoj se prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi,  ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo

 

MONITOR:  Imali smo i dvije vlade ekspertsku i manjinsku. Kako vidite jednu, kako drugu, njen sastav i mogućnosti?

DABIŽINOVIĆ: Svjedočimo velikim obećanjima nakon 30 avgusta koji su se pretvorili u svoju suprotnost. Promjena vlasti nije ispunila ni obećanja koje je dala niti očekivanja građanki/na Crne Gore. Vidjeli smo, a vidimo i sada, bjesomučno čerečenje leša javne uprave i institucija u koji se ubacuju partijski aktivisti po dubini i širini. U duhu takve politike imamo građane prvog, drugog i trećeg reda. U kontinuitetu se povećava jaz između sirotinje i bogatih. Nastavlja zloupotreba političke moći na rad institucije sistema što predstavlja nastavak prethodnika sa kojima se ne želi sarađivati, i tako gradi vlastita politička pozicija.  Često je to jedina tačka programa. Mislim da je o sastavima i jedne i druge vlade bilo dosta riječi. Svela bi sve na političku trgovinu i prevaru. Kako oni koji su u krvi do lakata iz devedesetih a njih je većina,  mogu biti pokretačka snaga državi koja je na aparatima. Zaključujem, prethodna vlada nije promijenila ambijent u kojem bi se razvlastio dotadašnji sistem a sadašnjoj se, prema kapacitetima koje ima i podršci koju može da obezbijedi, ne nazire riješenje te društvene patologije u kojoj se gubimo.

MONITOR:  Da li je nova Vlada u stanju da deblokira evropski proces imajući u vidu da su u njoj mnogi stari politički akteri, a da joj je parlamentarna podrška DPS?

DABIŽINOVIĆ: Prema onom što stiže iz sadašnje Vlade poruke su zbunjujuće. Strateški cilj  ulaska Crne Gore u EU  sada u javnom govoru prvog ministra dobija pandam u Otvorenom Balkanu. Ne bi trošila bespotrebno vrijeme čitalaca baveći se objašnjenima ovog unakrsnog zbunjivanja građana. Ne polažem prevelike nade u sadašnju Vladu. Po mom ubjeđenju ova Vlada bi trebalo da pripremi teren za izbore koji ne bi bili kompromitovani. O raščišćavanju problema i propadanja Crne Gore trebalo bi da povedemo široki društveni konsenzus jer je trideset godina ogroman period za uništavanje a mali za „ozdravljenje“. Društveni procesi koji bi trebalo da donesu duh jednog drugog vremena moraju početi oduzimanjem imovine onima koji su je stekli nelegalno ali i suočavnjem sa prošlošću devedesetih i lustracijom. Za to nam trebaju sve društvene snage i znanje cijelog svijeta ukoliko hoćemo da se procesi pokrenu nabolje.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

Dr Biljana Đorđević, docentkinja FPN-a, izabrana narodna poslanica Koalicije Moramo: Na vlasti u Srbiji je da donese odluku o sankcijama Rusiji

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

 

MONITOR: Prema rezultatima GIK-a, vlast u Beogradu bi trebalo da ostane ista. To je veliko razočarenje za veliki broj glasača opozicije. Potez Dragana Đilasa koji je odmah nakon izbora tražio od Aleksandra Vučića da se beogradski izbori ponove, naišao je na odijum opozicionih stranka, sem njegovog SSP-a, zbog toga što nije sačekao GIK i Upravni sud. Prema Vučiću, beogradski izbori će se ponoviti. Kako će se u ovoj situaciji ponašati „Moramo”?

ĐORĐEVIĆ: Sastanak Vučića i Đilasa bio je izuzetno štetan zbog načina na koji je do njega došlo i trenutka u kojem se desio – sastanak koji dogovara nove izbore u trenucima kada stari nisu završeni, mimo dokazane potrebe za nečim takvim i bez saglasnosti ostalih – što Đilasovih koalicionih partnera, što drugih opozicionih lista. U tom trenutku se čeka ponavljanje izbora na nekim mestima u Beogradu i taj sastanak je obeshrabrio i demotivisao Beograđane da ima smisla boriti se da se veći broj opozicionih glasova zaista i pretvori u više mandata, tako što bi se na ponovljenim izborima strateški podržala lista Ajmo, ljudi. To se u svetlu ovog sastanka nije dogodilo. Sada je jasno da režim ima tesnu većinu, mada videćemo koliko tesnu da formira vlast u Beogradu i koliko će takva vlast moći da opstane.

Mi nismo sigurni da će se izbori uopšte ponoviti u Beogradu. Čak i Vučić govori da će se to desiti ako opozicija to želi. Kada je to opozicija dobila nešto što je tražila? Ako se i ponove, to je zato što bi SNS-u, to iz nekog razloga odgovaralo, a ne zato što je neko iz opozicije to tražio. Međutim, ako izbora bude bilo, mi ćemo na te izbore izaći i sigurna sam imati još bolji rezultat nego što smo imali početkom aprila.

MONITOR: Vaša koalicija je dobila najviše podrške „sa strane“, od njemačkih Zelenih koji su relevantni činioci vlade Olafa Šolca, ali i od Evropske partije Zelenih koji su vam, kako se saznaje, postavili uslov formiranja političke partije, da biste mogli postati njihova članica. Sem tog članstva, šta će vam donijeti nova organizacija dosadašnje koalicije sastavljene od građanskih udruženja?

ĐORĐEVIĆ: Evropska partija Zelenih nije nama postаvila uslov da formiramo jednu političku partiju, već je njihovo pravilo da članice EGP moraju biti partije. Istovremeno, praksa EGP je da mogu imati i više članica iz iste zemlje. S tim u vezi bih da objasnim da se trenutno ne stvara politička organizacija koalicije Moramo već da dolazi do okupljanja oko stranke Zajedno za Srbiju, u kojem učestvuju Ekološki ustanak i deo organizacija iz platforme Akcija, ali ne i Ne davimo Beograd koji ima svoj proces evaluacije i planiranog restrukturiranja političke organizacije u novim okolnostima – o kojima ćemo raspravljati na Skupštini pokreta. Koalicija Moramo svakako nastavlja da postoji a njene konstitutivne organizacije se spremaju za naredne korake.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DUŠKO VUKOVIĆ, NOVINAR I ANALITIČAR MEDIJA: Svjedočimo samo vrhu brijega

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sada kada se skida veo sa kriminalnih radnji kojima se baca sumnja na istaknute ljude režima, bude smiješno govoriti kako je kratkotrajuća koaliciona vlast, koja je bila prvi rezultat posljednjih parlamentarnih izbora, blokirala evropski put

 

 

MONITOR: Mediji su zaslužni sto su otvoreni i procesuirani slučajevi zloupotreba bivše predsjednice Vrhovnog suda i policajaca povezanih sa organizovanim kriminalom. Šta vam to govori?

VUKOVIĆ: Polakote, što bi rekao bivši glavni specijalni tužilac Katnić. Prvo moramo odati zahvalnost Europolu, koji je prikupio informacije i proslijedio ih na adrese naših nadležnih. Odatle možemo govoriti o zasluzi medija, jer su obnarodovali kompromitujuće informacije i tako, pretpostavljam, ubrzali procesuiranje. Mi sada ne znamo šta bi se desilo da kompromitujući transkripti telefonskih razgovora nijesu došli do medija, ali je jasno da je njihovo objavljivanje ubrzalo policijsko-tužilačke akcije.

Jedna od funkcija medija je da kontrolišu one koji imaju formalnu i neformalnu moć, jer je istorijsko iskustvo pokazalo da su i najnezavisnije institucije i najpošteniji ljudi skloni zloupotrebama moći u određenim situacijama. Zato ih neko stalno mora držati na oku. No, dešavalo se i ranije da mediji u Crnoj Gori odigraju dobro ulogu kontrolora i galame dovoljno glasno, ali je bilo uzalud jer je konfiguracija moći u društvu bila takva da se ta galama zabadala u debelo uho nezainteresovanih. Sada imamo nešto drugačiju konfiguraciju moći i uši nekih institucija su se počele tanjiti.

MONITOR: Šta govori činjenica da su policajci, te čelni ljudi pravosuđa članovi organizovanih kriminalnih grupa?

VUKOVIĆ: Neke mlađe ljude sam nedavno edukovao o tome kako je aktuelni predsjednik države tokom svoga prvoga premijerskog mandata govorio opoziciji u parlamentu da neće nikada saznati istinu o sivom državnom novcu koji se nalazio na posebnim računima koji su otvarani na imena režimskih ljudi. Bilo je to u vrijeme međunarodnih sankcija kojima su kažnjavane Srbija i Crna Gora zbog uloge u krvavom raspadu Jugoslavije. Od toga vremena datiraju razne vrste nekažnjivih zloupotreba moći i njegovanje raznih vrsta simbioza kriminala i institucija koje su dužne da služe javnom interesu. Ta simbioza je trebala ljude posebnog kova, stvarala ih i uzgajala, a odricala ih se samo u trenucima kada su postojali remetilački faktori ili su bili podesni za žrtvovanje na oltar euroatlantskih integracija. Najilustrativniji primjer je bivši dugogodišnji broj 2 vladajuće partije i režima – Svetozar Marović.

Ovo čemu trenutno svjedočimo je samo vrh brijega i možemo samo slutiti šta će nam pući pred očima ako budemo u prilici da vidimo makar veći dio toga brijega.

MONITOR: Kako komentarišete izjavu bivšeg specijalnog tužioca da se „svoji agenti ne hapse”?

VUKOVIĆ: Milivoje Katnić je ovom izjavom upravo otkrio simbiozu policije i kriminalnih grupa, jer je jasno da policajci nijesu bili infiltrirani u kriminalni klan kako bi dolazili do važnih informacija. Transkripti pokazuju da su kriminalci znali s kim imaju posla i jedni se prema drugima odnose s drugarskom pažnjom i razumijevanjem. Možda je ova saradnja polučivala i nešto što je bilo od koristi za opšte dobro i to može biti olakšavajuća okolnost akterima kada dođe do poštenog suđenja. Bojim se, ipak, imajući u vidu prirodu režima i duh vremena, da ta korist nije bila velika, ako je uopše bilo. Ko je izvlačio veću koriste iz te simbioze, takođe bi trebalo da pokaže neko pošteno suđenje.

MONITOR: Vjerujete li da će novo tužilaštvo, uz nove vlasti, moći do kraja da rasvjetli sistem u kom je to bilo moguće?

VUKOVIĆ: Nemam osnova da vjerujem, imam pravo da se nadam. Kad kažem da nemam osnova da vjerujem, imam na umu to da tek treba izgraditi institucionalnu moć sposobnu da razgradi nakaradni sistem i da učvrsti novi koji je sušta suprotnost nakaradnom. Bez hrabrih pojedinaca i herojskog podvižništva tako nešto neće biti moguće, ali politička moć mora za to podvižništvo obezbijediti dobar kontekst i dati mu smisao. Nadam se da aktuelna politička paktiranja imaju i neku skrivenu agendu koja usmjerava procese u poželjnom pravcu.

MONITOR: Kako vidite novu vladu i njen sastav?

VUKOVIĆ: U jednom ranijem razgovoru za Monitor sam iznio negativno mišljenje o ideji tzv. manjinske vlade. U međuvremenu je takva vlada postala politička činjenica, a ja mišljenje nijesam promijenio. Ovakva kakva je opravdaće svoje postojanje jedino ako njen mandat bude iskorišćen za početak razgradnje nakaradnog sistema. Uskoro ćemo vidjeti da li je u ovu kontroverznu tvorevinu ugrađen neki lukavi politički um koji će nam se otkriti na kraju bajke i izmamiti usklik odobravanja.

MONITOR: A izbor novog šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost?

VUKOVIĆ: Krajnje mi je neuvjerljivo obrazloženje premijera Abazovića da je izbor pao na Kenteru zato što je riječ o čovjeku koji formalno nije bio član nijedne partije. Formalno nečlanstvo u partiji ne znači i da je neko nezavisan u svome djelovanju i, pogotovo, da je nečije prethodno djelovanje bilo u službi javnog interesa. Ako želite da javnost povjeruje u vašu političku agendu, onda biste morali voditi računa o tome da važne poslove u realizaciji te agende ne povjeravate ljudima koje prate kontroverze.

MONITOR: Slažete li se sa onima koji smatraju da parlamentarna podrška DPS-a znači i kontrolu vlade, i povratak te partije na vlast?

VUKOVIĆ: Apsurdno je tvrditi za političku partiju koja tvori parlamentarnu većinu od koje zavisi izvršna vlast da je opozicija. Naravno da se DPS vratio na vlast, s tim da to nije u punom kapacitetu. Ostaje otvoreno pitanje hoće li on taj kapacitet koristiti za emancipaciju od vlastite prošlosti ili za njenu obnovu. Sada nijesu vidljivi ni nagovještaji za ovo prvo. Možda ih razvoj događaja natjera na to, ali želju im ne vidim.

MONITOR: Hoće li ovakva vlada moći da ispuni obećanja među kojima su oslobađanje institucija, vladavina prava, odblokiranje evropskog puta i ekonomski razvoj?

VUKOVIĆ: Sada kada se skida veo sa kriminalnih radnji kojima se baca sumnja na istaknute ljude režima, bude smiješno govoriti kako je kratkotrajuća koaliciona vlast koja je bila prvi rezultat posljednjih parlamentarnih izbora blokirala evropski put. Ja bih radije govorio o tome da je porazom DPS-a i njegovih političkih klijenata razobličena šaren-laža njihovog evropejstva i odškrinuta vrata za neko utemeljenije i iskrenije putovanje u Evropu. Bojim se da ova i ovakva vlada nema kapaciteta ta vrata širom otvori. Biće dobro ako ih uspije održati i ovako odškrinuta.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo